Религија и експресивна култура - Кубео

 Религија и експресивна култура - Кубео

Christopher Garcia

Религиозни верувања. Потеклото на универзумот е поврзано со митскиот циклус на браќата Кувајва, кои го создале космосот, комплетирајќи го Кубео културното наследство. Токму Кувајва ги оставила зад себе флејтите и трубите на предците, кои симболично ги претставуваат предците и кои се свират во важни ритуални прилики. Потеклото на човештвото е поврзано со митскиот циклус на предците Анаконда, кој го раскажува потеклото на човештвото и уредувањето на општеството. На почетокот, од „Вратата на водите“ на далечниот источен крај на светот, Анаконда се движеше по речната оска на универзумот до центарот на светот, брзаница во Рио Воупе. Таму изроди луѓе, воспоставувајќи ги карактеристичните особини на идентитетот на Кубео додека се движи.

Исто така види: Ориентација - Yuqui

Верски практичари. Шаманот (јагуар) ја претставува најважната институција на религиозниот и секуларниот живот. Тој е чувар на знаење во врска со редот на космосот и околината, суштествата и духовите на шумата и митологијата и историјата на заедницата. Во ритуалот тој е задолжен за комуникација со духовите на предците. баја е личноста која го води пеењето на ритуалните песни на предците.

Церемонии. Традиционалните колективни церемонии денес се ограничени на оние прилики кои го реконструираат браќата помеѓу членовите насело или, поретко, нивниот однос со роднини, а понекогаш и афинални роднини ( дабукури ) од други села и вклучуваат нудење собрани култури. Важната церемонија на машка иницијација, позната во областа Воупе како јурупари, повеќе не се изведува.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Квакиутл

Уметност. Голем број на петроглифи ги означуваат карпите на брзаците на реките на територијата на Кубео; Индијците веруваат дека ги создале нивните предци. Ритуалните реквизити исчезнаа поради мисионерско влијание, иако спорадично може да се забележат некои орнаменти, особено во врска со шаманизмот. Од друга страна, секуларното или ритуалното сликање на телото со растителни бои опстојува. Настрана од флејтите и трубите од предците, музичките инструменти денес се ограничени на лупи, животински школки, цевки за штанцување, мараки и штракаат од семки од сушено овошје.

Медицина. Болеста е латентна состојба која бара постојано внимание на шаманот. Тоа може да биде предизвикано од сезонски промени или предизвикани од настани во животот на поединецот, кршење на нормите кои ги регулираат социјалните работи или животната средина, или агресија и волшебство на трети лица. Иако секој поединец има елементарно познавање на шаманизмот, само шаманите спроведуваат ритуали за лекување, користејќи профилактички и терапевтски практики како егзорцизам и дување на храна или предмети. Шаманите имаат способност да потенцираат,ги реконституира или зачува добронамерните овластувања. Силно се чувствува влијанието на западната медицина, спроведена од здравствените центри низ територијата на Кубео.

Смрт и задгробен живот. Традиционално, обредите за мртвите биле поврзани со сложен ритуал (Голдман 1979) кој сега е напуштен. Во моментов, кога некој ќе умре, тој или таа се закопуваат во близина на центарот на куќата, заедно со неговиот или нејзиниот прибор што се користи во секојдневниот живот. Жените плачат и заедно со мажите ги раскажуваат доблестите на покојникот. Кубео сè уште веруваат дека телото на мртвата личност ќе се распадне во подземниот свет, додека духот се враќа во домовите на предците на својот клан. Квалитетите на покојникот се реинкарнираат во потомците кои, секоја четврта генерација, го носат неговото или нејзиното име.


Прочитајте ја и статијата за Cubeoод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.