Религија и експресивна култура - Квакиутл

 Религија и експресивна култура - Квакиутл

Christopher Garcia

Религиозни верувања. Постоеше општо признание дека повеќето природни феномени и сите духовни суштества поседуваат натприродна моќ, а постоењето на таква моќ направи многу активности и контакти потенцијално опасни. Може да се понудат молитви или да се следат ритуали за да се побара натприродна помош и да се влијае на исходот од различни определби. Во исто време, ставот на Квакиутл кон поголемиот дел од светот во кој живееле бил прагматичен и секуларен. Имаше бројни неземни суштества, вклучувајќи некои идентификувани со специфични нумајми, а други со танцувачки друштва. Ниту еден не се сметаше за особено активен во влијанието на исходот на човечките работи. Нормално невидливи, тие би можеле да претпостават форми кои луѓето можат да ги видат. Од мисионирањето, повеќето Квакиутл биле англикански. Некои се членови на евангелистички протестантски цркви.

Исто така види: Кикапу

Верски практичари. Шаманите, од кои имало неколку категории, биле повикани да поттикнат или изразат болест предизвикана од духот и да претскажуваат или да влијаат на исходот на настаните, да лечат телесни болести или да работат маѓепснички.

Церемонии. Зимата беше период на интензивна религиозна активност кога различните танцувачки друштва иницираа нови членови и го реактивираа првиот контакт со нивните натприродни чувари. Претставите - драматизации на настани од времето на митот - честопати беа поставени со паметно конструирани реквизити. Potlatching придружени наиницијации и беше во други сезони понуден како церемонија сама по себе. Тоа вклучуваше групи домаќини и гости, раскошни гозби, свечени говори и делење подароци на гостите. Настаните од животниот циклус (вклучувајќи го давање имиња, брак, преземање титули и комеморација на мртвите), лансирање на големо кану или изградба на нова куќа беа сите поводи за затворање.

Исто така види: Џаин

Уметност. Најинтензивно развиени уметности биле скулптурата, сликарството, танцот, театарот и ораторството. Преовладувачките теми и контексти беа религиозни, вклучително и карактеристична и главно религиозна хералдика. Скулптурата и сликарството се усогласени со конвенционализираните претстави на животни и натприродни суштества. Уметноста беше применета форма, богато украсувајќи ги фронтовите на куќите, мртовечницата и другите комеморативни споменици, кутии, потпирачи за седишта, кануа, лопатки, јадења за гозба, прибор за домаќинство, алатки и лични предмети. Елаборирани маски, наметки и други делови од костими и комплицирани механички уреди беа важна придружба на танцовите и театарските претстави. По долг период на мрморење, уметностите беа оживеани во модифицирана форма, при што скулптурата најмногу се држи до традицијата. Отпечатоците со ограничено издание се основата на живата уметност особено популарна кај колекционерите. Најмалку една танцова група Квакиутл нуди костимирани изведби кои вклучуваат традиционални теми идвижења.

Медицина. Болеста предизвикана од губење на душата или магија ја лекувал шаман. Многу болести биле посетени од специјализирани лекари кои би можеле да користат растителни, животински или минерални соединенија или лушпи или може да препишат капење, потење или каутеризација.

Смрт и задгробен живот. Телото, во украсена кутија од свиткано дрво, беше ставено во гранките на дрвото, во правоаголна гробница од штица или во заштитена карпа или пештера. Душата на починатиот, најпрвин закана за благосостојбата на преживеаните, по околу една година беше задоволна во својот нов дом и повеќе не беше опасна. Задгробниот свет наликуваше на земниот, со луѓе кои живееја во селата и жнеа обилни животни, риби и бобинки.


Прочитајте ја и статијата за Kwakiutlод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.