Варао

 Варао

Christopher Garcia

ЕТНОНИМИ: Ciawani, Guaraúnos, Tiuitiuas, Waraweete


Ориентација

Историја и културни односи

Населби

Економија

Сродство

Брак и семејство

Социополитичка организација

Религија и експресивна култура

Библиографија

Barrai, Basilio de (1964) . Los indios guaraunos y su cancionero: Historia, religión y alma lírica. Мадрид: Concejo Superior de Investigaciones Científicas, Departamento de Misionología Española.


Heinen, H. Dieter (1988). ОКО Варао: Мочуришни луѓе од делтата на Ориноко. Münster: Lit Verlag.


Heinen, H. Dieter (1988). „Лос Варао“. Во Etnología contemporánea. Том. 3, уредено од Жак Лизо. Los Aborígenes de Venezuela, уредено од Валтер Копенс и Бернарда Ескаланте. Монографија бр. 35. Каракас: Fundación LaSalle de Ciencias Naturales, Instituto Caribe de Antropología y Sociología.


Murdock, George P. (1949). Социјална структура. Њујорк: Мекмилан.


Озборн, Хенри (1966а). „Варао I: Фонологија и морфофонемика“. Меѓународен весник на американската лингвистика 32:108-123.

Исто така види: Култура на Фиџи - историја, луѓе, облека, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство

Озборн, Хенри (1966б). „Варао II: Именки, врска и демонстрации“. Меѓународен весник на американската лингвистика 32:253-261.


Озборн, Хенри (1967). „Варао III: Глаголи и суфикси“. МеѓународенJournal of American Linguistics 33:46-64.


Вилберт, Јоханес (1970). Народна литература на Индијанците од Варао: наративен материјал и мотивска содржина. Лос Анџелес: Универзитетот во Калифорнија, Латиноамерикански центар.


Вилберт, Јоханес (1972). Преживеаните од Елдорадо: Четири индиски култури на Јужна Америка. Њујорк: Прагер.


Wilbert, Johannes и Miguel Layrisse, eds. (1980). Демографски и биолошки студии на Индијанците од Варао. Лос Анџелес: Универзитетот во Калифорнија, Латиноамерикански центар.

H. DIETER HEINEN

Исто така види: Религија и експресивна култура - СваниИсто така прочитајте ја статијата за Waraoод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.