Религија и експресивна култура - Свани

 Религија и експресивна култура - Свани

Christopher Garcia

Религиозни верувања и практики. Сванетската религија се заснова на домороден систем, сличен во многу аспекти на оние на другите кавкаски племиња, кој бил под влијание на долг и интензивен контакт со маздаизмот (најверојатно преку Осетијците) и православното христијанство. Главните божества на Сван се Коша Гхербет („Големиот Бог“); Јгериг (Свети Ѓорѓи), главниот заштитник на човештвото; и Терингзел (архангел). Важни женски фигури вклучуваат Барбаи (Света Барбара), божество на плодноста и исцелител на болести; Dæl, божица на ловот и заштитничка на дивиот свет во високите планини; и Ламерија (Света Марија), заштитничка на жените. Христос (Krisde или Matskhwær, „спасител“) претседава со светот на мртвите. Сванеската година е обележана со голем број големи и помали празници поврзани со промената на годишните времиња, жетвата итн. Покрај тоа, постојат одредени денови во неделата и месецот кога се очекува луѓето да се воздржуваат од работа и да се подложат на периодични постови. . Меѓу главните празнични денови се оние за Нова Година ( sheshkhwæm и zomkha ); фестивалот на факелите ( limp'ari ), на кој се бара заштита од болести; и Господовиот празник ( воспитувач ) кон крајот на пролетта. На боговите им се повикуваат и се принесуваат жртви: заклани животни, разни видови леб и алкохолни пијалоци. Важно е да се напомене декабидејќи грозјето не може да се одгледува во горните Сванети, водката ( haræq' ) е ритуален пијалок, а не виното како во низинската Грузија. Повеќето церемонии се одржуваа во цркви или други свети места ( laqwæm ) , или во домот. Домашните ритуали се центрирани околу огништето, тезгите за добиток и, барем во одредени локалитети, голем камен ( lamzer bæch ) , сместен во просторот за складирање жито. На жените не им било дозволено да влегуваат во црквите или да учествуваат во одредени ритуали. Од друга страна, постојат празници и прослави специјално за жените, на кои на мажите им е забрането да присуствуваат. Посебно, одредени молитви насочени кон огништето и до еден вид домашно божество ( мезир, претставено како мало златно или сребрено животно) се резервирани за жените.

Уметност. Грузискиот класичен период (од десетти до тринаесетти век) исто така бил период на интензивна уметничка активност во Сванети. Биле изградени голем број цркви (над 100 само во горниот дел на Сванети) и украсени со фрески, икони, врежани дрвени врати и предмети од благородни метали. Сванските занаетчии биле особено познати по нивната вештина за производство на фино детални златни и сребрени икони, крстови и садови за пиење. Се проценува дека дури една петтина од средновековната грузиска металност што е зачувана до денес е од сванско потекло. Тамубеше исто така карактеристично локално училиште за иконопис и фрескоживопис.

Сванската народна литература опфаќа различни жанрови: епови, ритуална и лирска поезија, приказни, митови и басни. Повеќето од темите претставени во сванската литература се споделуваат со другите делови на Грузија, иако се појавуваат и елементи од осетиско и северно кавкаско потекло (на пример, делови од сагите на Нарт).

Исто така види: Брак и семејство - јапонски

Меѓу народните уметности посебно треба да се спомене сванеската музика. Во Сванети, како и во другите делови на Грузија, еволуираше традиција на полифоно а-капела пеење. Една карактеристична карактеристика на музиката на оваа провинција е нејзината поголема употреба на дисонантни интервали и впечатливи хармонични прогресии. Овие хорски песни придружуваат одредени религиозни обреди и фестивали. Во Сванети често се слушаат песни придружени со chæng (харфа) или ch ' unir (виолина со три жици).

Медицина. Медицинското знаење било љубоморно чувана деловна тајна, пренесена во одредени семејства. Традиционалниот Свански аким лечел рани и одредени болести со препарати направени од билки и други природни состојки. Многу болести, особено заразните болести, се сметале за божествено испратени, како казна за некое прекршување на обичајното право. Жртви на добиток или, во сериозни случаи, донации на земја за локалното светилиште, беа барани од партијата што се сметашеда биде одговорен за навреда на божество.

Исто така види: Еквадорци - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Смрт и задгробен живот. Сваните верувале дека луѓето што умирале можат да видат неколку години во иднината и ќе се соберат покрај креветот на роднина што умира за да поставуваат прашања. Кога ќе настапила смртта, семејството и соседите ќе избувнеле во силен плач и жестокост. По погребот, блиските роднини на починатиот би биле во жалост дури три години. Тие постеа (се воздржуваа од производи од животинско потекло), носеа жалосни бои (традиционално црвени), а мажите ги бричеа главите и лицата и ја оставаа косата да им расте до крајот на периодот на жалост. Ако некое лице умре далеку од дома, се сметаше дека неговата душа останува на местото каде што настапила смртта. Ќе биде повикан „враќач на душата“ ( kunem met'khe ) да ја лоцира душата (со помош на петел, за кој се веруваше дека ја гледа душата) и да ја придружува назад дома. Дури тогаш можеше да започне погребот. Душите на покојниците водеа малку мрачно постоење во свет сличен на оној што го оставија зад себе. Нивната благосостојба во духовниот свет била поврзана со нивната грешност пред смртта и ревноста на нивните преживеани роднини во правењето молитви и жртви во нивно име. Еднаш годишно, на фестивалот lipanæl (средината на јануари), се веруваше дека душите на починатите се враќаат кај нивните семејства. Тие останаа во својот поранешен дом занеколку дена и се забавуваа со гозби и рецитирање на народни приказни. Исто така, во тоа време, душите се сретнаа и го утврдија богатството на нивните роднини за претстојната година. Бидејќи Сваните веруваат дека покојникот ги задржува физичките карактеристики што ги имал пред смртта, се одржува втор липанел неколку дена по главниот за да се сместат душите на хендикепираните луѓе, на кои им треба повеќе време за да го направат патувањето од духовниот свет до земјата. на живите.


Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.