Ориентација - Италијански Мексиканци

 Ориентација - Италијански Мексиканци

Christopher Garcia

Идентификација. Луѓето со италијанско потекло кои живеат во Мексико, од крајот на деветнаесеттиот век, генерално станаа асимилирани во главното општество. Нивниот идентитет почива на заедничкото искуство на миграцијата од Италија во доцните 1800-ти (период кој се карактеризира со поопшта италијанска дијаспора во Америка под притисокот на економската трансформација и процесот на обединување во национална држава во 1871 година) и воспоставувањето на заедниците, првенствено во централно и источно Мексико. Повеќето од овие имигранти беа од северна Италија, а мнозинството доаѓаа од руралниот пролетаријат и земјоделскиот сектор во Италија. Откако во Мексико, тие се обидоа да се воспостават во слични економски определби, особено млечни производи. Италијанските Мексиканци го споделуваат искуството со миграцијата, зборуваат на италијански дијалект, јадат храна што свесно ја идентификуваат како „италијанска“ (на пр., палента, минестрон, тестенини и ендиви), играат игри со италијанско потекло (на пр., бочи топка, форма на куглање на тревникот), и се побожно католици. Иако многу Италијанци сега живеат во урбано Мексико, многу повеќе живеат и силно се идентификуваат со една од оригиналните или спин-оф заедници кои се речиси целосно италијански по состав. Овие лица сè уште строго тврдат дека имаат италијански етнички идентитет (барем на немексикански аутсајдер), но исто така брзо забележуваат дека тие се мексикански граѓани какодобро.

Локација. Италијанците во Мексико главно живеат во една од руралните или полуурбаните оригинални заедници или нивните разновидни заедници. Членовите на овие заедници имаат тенденција да живеат во станбена изолација од околното мексиканско општество (види „Историја и културни односи“). Важно е да се направи разлика помеѓу три типа италијански мексикански заедници. Прво, постојат поголемите, оригинални заедници или колонии (т.е. Чипило, Пуебла; Хуатуско, Веракруз; Сиудад дел Маиз, Сан Луис Потоси; Ла Алдана, Федерален округ - четирите преостанати заедници од оригиналот осум), населени со потомци на сиромашни италијански имигранти од работничката класа. Италијанските Мексиканци сè уште формираат тесно поврзани етнички колективитети во рамките на нивните оригинални заедници, но притисокот на населението и ограничената копнена база во овие „домашни“ заедници резултираа со расцепување - воспоставување на втора категорија на понови, спин-оф или сателитски заедници составени од луѓе од една од првобитните колонии. Тие вклучуваат заедници во и околу Сан Мигел де Аљенде, Вале де Сантијаго, Сан Хозе Итурбиде, Селаја, Саламанка, Силао и Ирапуато во државата Гуанахуато; Куаутитлан, Мексико; и Апатцинган, Мичоакан. Трето, има мал број на аномални заедници, како што се Нуева Италија и Ломбардија, Мичоакан, кои биле основани од богати Италијанци кои емигрирале во Мексико подијаспората од 1880 година и основале големи земјоделски имоти познати како хациенди.

Исто така види: Сродство, брак и семејство - португалски

Демографија. Само околу 3.000 Италијанци емигрирале во Мексико, првенствено во текот на 1880-тите. Најмалку половина од нив потоа се вратиле во Италија или заминале во Соединетите Држави. Повеќето Италијанци кои доаѓаа во Мексико беа земјоделци или земјоделски работници од северните области. За споредба, помеѓу 1876 и 1930 година, SO отсто од италијанските имигранти во Соединетите Држави биле неквалификувани дневни работници од јужните области. Од италијанските имигранти во Аргентина, 47 отсто биле северни и земјоделци.

Најголемата преживеана колонија во Мексико - Чипило, Пуебла - има приближно 4.000 жители, што е речиси десеткратно зголемување во однос на нејзиното почетно население од 452 луѓе. Навистина, секоја од првичните осум италијански заедници била населена со околу 400 лица. Ако проширувањето на Чипило, Пуебла, е претставник на италијанското мексиканско население како целина, може да заклучиме дека кон крајот на дваесеттиот век има дури 30.000 луѓе со италијанско потекло во Мексико - мал број во споредба со италијанските имигранти. населението во САД, Аргентина и Бразил. Се проценува дека 1.583.741 Италијанци емигрирале во Америка помеѓу 1876 и 1914 година: 370.254 пристигнале во Аргентина, 249.504 во Бразил, 871.221 во САД и 92.762 во другиот Нов светдестинации. Италијанската емиграциска политика од 1880-тите до 1960-тите ја фаворизираше миграцијата на работна сила како безбедносен вентил против класниот конфликт.

Јазична припадност. Огромното мнозинство италијански Мексиканци се двојазични на италијански и шпански. Тие користат мешавина од шпански и италијански за да комуницираат меѓу себе, но само шпански со неиталијански Мексиканци (освен ако не сакаат да бидат разбрани од, на пример, продавач на пазарот). Способноста да се зборува el dialecto (дијалектот), како што тие го нарекуваат, е важен маркер за етничкиот идентитет и членството во групата. Меккеј (1984) известува дека во сите оригинални и сателитски заедници, се зборува архаична (од крајот на деветнаесеттиот век) и скратена верзија на венецијанскиот дијалект на планините (различно од стандардниот италијански).

Исто така види: Религија и експресивна култура - Летонци

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.