Социополитичка организација - Ибан

 Социополитичка организација - Ибан

Christopher Garcia

Социјална организација. Секоја долга куќа, како и секој билик, е автономна единица. Традиционално јадрото на секоја куќа беше група потомци на основачите. Куќите една близу до друга на истата река или во истиот регион вообичаено биле сојузници, се венчале меѓу себе, заедно напаѓале надвор од нивните територии и ги решавале споровите со мирни средства. Регионализмот, кој произлегува од овие сојузи, во кои Ибан се издвојуваше од другите сојузнички групи, опстојува во модерната државна политика. Во суштина егалитарец, Ибан се свесни за долгогодишните статусни разлики меѓу себе, препознавајќи ги раја берани (богат и храбар), менсија сарибу (обични луѓе) и улун (робови). Престиж сè уште се акумулира на потомците на првиот статус, презир кон потомците на третиот.

Исто така види: Тетум

Политичка организација. Пред доаѓањето на британскиот авантурист Џејмс Брук немаше постојани водачи, но работите на секоја куќа беа водени со консултации на семејните водачи. Луѓето со влијание вклучувале реномирани воини, бардови, аугури и други специјалисти. Брук, кој стана Раџа од Саравак, и неговиот внук, Чарлс Џонсон, создадоа политички позиции - раководител ( туаи рума ), регионален шеф ( пингхулу ), врвен шеф ( теменгонг )-да се преструктуира општеството Ибан за административна контрола, особено за целина оданочување и сузбивање на ловот на глави. Создавањето постојани политички позиции и основањето на политичките партии во раните 1960-ти длабоко го променија Ибанот.

Социјална контрола. Ибан користи три стратегии за социјална контрола. Прво, од детството, тие се учат да избегнуваат конфликти, а за мнозинството се прават сите напори за да се спречи тоа. Второ, тие се поучени со приказна и драма за постоењето на бројни духови кои будно обезбедуваат набљудување на бројни табуа; некои духови се заинтересирани за зачувување на мирот, додека други се одговорни за какви било расправии што ќе се појават. На тој начин, стресовите и конфликтите на обичниот живот, особено животот во долгата куќа, во која некој е повеќе или помалку постојан вид и звук на другите, се преместени врз духовите. Трето, директорот слуша спорови меѓу членовите на истиот дом, регионалниот шеф слуша спорови меѓу членовите на различни домови, а владините службеници ги слушаат оние спорови што раководителите и регионалните началници не можат да ги решат.

Конфликт. Главните причини за конфликт меѓу Ибан традиционално се околу копнените граници, наводните сексуални непристојности и личните навреди. Ибан е горд народ и нема да толерира навреда на личност или имот. Главната причина за конфликт помеѓу Ибан и не-Ибан, особено другите племиња со кои Ибан се натпреварувал,беше контрола на најпродуктивното земјиште. Уште во првите две децении на дваесеттиот век, конфликтот помеѓу Ибан и Кајан во горниот Рејанг бил доволно сериозен за да бара од вториот раџа да испрати казнена експедиција и насилно да го избрка Ибан од реката Балех.

Исто така види: Агарија
Прочитајте ја и статијата за Ibanод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.