Религија - Мангбету

 Религија - Мангбету

Christopher Garcia

Религијата на Мангбету се рефлектира во нивната материјална култура. Материјалното богатство на „големите владетели“ вклучувало многу предмети кои биле резервирани за нивна ексклузивна употреба и кои ги симболизирале нивните врски со божествениот авторитет. На пример, кожата, опашките, забите и канџите на леопардите биле свети и биле резервирани само за употреба на кралот; nekire (свирче) и bangbwa (воен тапан) биле користени исклучиво од страна на кралот за да го заштити својот народ или добра или да донесе среќа. Исто така, се верувало дека кралот има способност да го контролира дождот, кој го користел не за да помага со земјоделските култури, туку да дозволи собирање на отворено и да служи како оружје во војната.

Во деветнаесеттиот век друга натприродна сила влезе во општеството Мангбету, веројатно во контекст на тајно друштво кое беше фокусирано на противењето на Мангбету кон колонијализмот, но можеби дури и порано, во 1850-тите. На почетокот, оваа сила, наречена небели, се чини дека била напивка што можела да ги привлече животните во стапици и да ги покори страшните животни. Подоцна, се користеше за поразување на непријателите. На крајот, неговата употреба била инкорпорирана во ритуалите на тајното друштво, познато и како небели, чија цел била да се заштити поголемата заедница и нејзината култура. Повеќето водачи на Мангбету од дваесеттиот век биле членови на неели, и повеќето го користеле општеството за да го зајакнат своето владеење над нивните поданици.

Белгискиот колонијализам, кој започна на почетокот на дваесеттиот век, драстично го промени општеството Мангбету. Општо земено, имаше прифаќање на белгиското владеење без целосна соработка на Мангбету или учество во белгискиот административен систем. Мангбету и нивните поданици многу бавно го прифатија христијанството и испратија неколку од нивните деца во европските училишта. Мангбету производството на готовински култури беше помало и поболно извлечено отколку на друго место во белгиската колонија. Кога градовите пораснаа околу административните и трговските центри, Мангбету учествуваше во релативно мал број. Спротивно на тоа, другите групи, особено Буду, станаа службеници, слуги, возачи, работници, продавачи и студенти.

Исто така види: Економија - Кмерски

Преовладувачкото објаснување за успесите на Буду (и неуспесите на Мангбету) е дека Буду биле нападнати од Мангбету во времето на колонијалниот контакт и така се усогласувале со европските желби за да се спасат. Спротивно на тоа, Мангбету, кои беа горди освојувачи, се повлекоа во пркос и претпочитаа да се присетуваат на славите од минатото и да планираат враќање на власт. Јасно е дека престижот на Мангбету страдаше со нивната загуба на робови, крајот на рациите, срамот да бидат освоени и други такви понижувања, но колонијалните политики исто така ги спречија Мангбету да се развиваат поуспешен. Со забрана на претприемничката активност на лоза, со намалување на престижотна дворот Мангбету, со регулирање на сукцесијата и со зајакнување на моќта на „големите владетели“ да ги одржуваат поданиците во линија, колонизаторите ефикасно ја потиснаа културата на Мангбету.

Исто така види: Социополитичка организација - Сио

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.