Цоцил и Целтал од Пантелхо

 Цоцил и Целтал од Пантелхо

Christopher Garcia

ЕТНОНИМИ: Катаринерос, Санта Катарина Пантелхо, Цоцил и Целтал Маја


Ориентација

Историја и културни односи

Населби

Економија

Сродство

Брак и семејство

Социополитичка организација

Религија и експресивна култура

Библиографија

Бенџамин, Томас ( 1989). Богата земја, сиромашен народ. Албакерки: Прес на Универзитетот во Ново Мексико.

Браун, Пит (1993). „Создавањето на заедницата: класна и етничка борба во Пантелхо, Чиапас, Мексико“. д-р. дисертација, Универзитетот во Калифорнија, Ирвин.


Канцијан, Френк (1992). Падот на заедницата во Зинакантан. Стенфорд, Калифорнија: Универзитетот Стенфорд Прес.


Колиер, Џорџ (1975). Полињата на Цоцил. Остин: Прес на Универзитетот во Тексас.

Исто така види: Кастилјани - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Ебер, Кристин (1995). Жени и алкохол во град на Хајленд на Маите. Остин: Прес на Универзитетот во Тексас.


Гарсија де Леон, Антонио (1985). Отпорност и утопија. Мексико Сити: Ediciones Era.


Гутиерез-Холмс, Каликста (1961). Опасности на душата. Њујорк: Слободен печат на Гленко.


MacLeod, Murdo J., and Robert Wasserstrom, eds. (1983). Шпанците и Индијанците во Јужна Мезоамерика. Линколн: Прес на Универзитетот во Небраска.


Марион Сингер, Марија Одил (1984). El movimiento campesino en Chiapas,1983. Мексико Сити: Centro de Estudios Históricos del Agrarismo en Mexico.

Исто така види: Кикапу

Moscoso Pastrana, Prudencio (1972). Пајарито, ел ултимо лидер чамула. Тукстла Гутиерез: Гобиерно дел Естадо.


Перез Кастро, Ана Бела (1989). Entre montañas y cafetales. Мексико Сити: Universidad Autonoma de México.


Васерстром, Роберт (1983). Класа и општество во Централна Чиапас. Беркли и Лос Анџелес: Прес на Универзитетот во Калифорнија.

ПИТ БРАУН

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.