Јавански - вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

 Јавански - вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Christopher Garcia

ИЗГОВОР: jav-uh-NEEZ

ЛОКАЦИЈА: Индонезија (средна и источна Јава [минус островот Мадура] и специјалниот регион Јогјакарта )

НАСЕЛЕНИЕ: 60–80 милиони

Исто така види: Религија и изразна култура - Педесетница

ЈАЗИК: јавански

РЕЛИГИЈА: Ислам; христијанство (римокатолицизам); народна религија

1 • ВОВЕД

Јаванците се доминантна етничка група во Индонезија. Нејаванските Индонезијци често се жалат дека јаванскиот „колонијализам“ ја заменил холандската верзија. Иако јаванската култура е само уште една регионална култура, таа има многу поголема моќ да влијае на националната култура.

Австронезиските предци на Јаванците пристигнале можеби уште во 3000 п.н.е. од брегот на Калимантан. Очигледно земјоделското богатство на островот било познато уште од најраните времиња: „Јава“ доаѓа од санскритскиот Јавадвипа („островот на јачменот“).

Со текот на вековите, се појавија различни домородни јавански држави. Повеќето беа кревки коалиции на регионални господари под централните династии, честопати вовлечени во крвави борби за наследување. Во петнаесеттиот век од нашата ера, пристаништата на северниот брег на Јава паднале под влијание на муслиманската Малака и под власта на потомците на нејаванските муслимански трговци. Холандската влада ја презеде контролата над Јава во 1830-тите. Експлозијата на населението претвори три милиони Јаванци во 1800 година на дваесет и осум милиони до 1900 година.„Индонезијци“ во ова поглавје.

14 • КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Целосниот оркестар гамелан е важен дел од традиционалните ритуали, свечености и театар. Се состои од бронзени гонги, металофони со клучеви (како ксилофони), тапани, флејта, ребаб виолина и челемпунг цитра. Вклучува и машки и женски вокалисти. Музиката (или гласни или меки стилови) вклучува стотици композиции (генерирање) во различни форми.

Традиционалниот танц ја нагласува прецизната контрола на телото, особено при грациозните движења на рацете. Најпочитуваните танци се бедојо и сримпи, во кои младите жени симболично изведуваат борба. Машкиот танц вклучува тари топенг во кој соло изведувачите прикажуваат ликови од народни приказни.

Јаванската литература датира од единаесеттиот век од нашата ера, почнувајќи со адаптации на хинду еповите Рамајана и Махабхарата. Најраната преживеана литература на современиот јавански јазик вклучува бабад, поетски хроники од историјата на Јава. Романите и расказите се произведуваат на јавански, но мора да се натпреваруваат со попознатите дела на индонезиски.

15 • ВРАБОТУВАЊЕ

Околу 60 проценти од Јаванците заработуваат за живот од земјоделството. Одгледуваат влажен ориз и суви култури (тегалан) (маниока, пченка, јамс, кикирики и соја). Во планинските области, многу селанисе занимаваат со пазарно градинарство (зеленчук и овошје).

Традиционално, Јаванците со презир гледаат на физичката работа и комерцијалните занимања. Тие претпочитаат работни места во бела јака и, најмногу од сè, се стремат кон бирократска служба. Сепак, повеќето јавански неземјоделци работат како занаетчии или како ситни трговци (многумина се жени). Со економскиот бум на Индонезија, повеќе Јаванци земаат фабрички или сервисни работни места. Сиромаштијата принуди многу Јаванци на работни места со низок статус, како слугинка, продавач на улица, собирач на билети, паркинг или ngamen (уличен музичар кој свири на тротоари или во автобуси помеѓу постојките).

16 • СПОРТ

Видете ја статијата за „Индонезијците“ во ова поглавје.

17 • РЕКРЕАЦИЈА

Во целина, јаванците од урбаната средна класа ја претпочитаат поп културата отколку традиционалните изведувачки уметности како извор на забава. Сепак, урбаните сиромашни, селаните и некои членови на елитата сè уште уживаат во традиционалните изведувачки уметности.

Главна уметничка форма на Јава е wayang kulit игра во сенка-кукла. Рамните кукли се манипулираат со екран осветлен со светилка или електрична сијалица над главата. Претставите се засновани на хинду еповите Махабхарата и Рамајана и вклучуваат интриги, романса, комедија и трагедија. Во денешно време, wayang се емитува на радио, ѕвони од отворени ресторани.

Денес популарна форма на театар е централно-јаванскиот кетопрак. Врз основа наприказни од јаванската историја и кинеските и арапските приказни, ја нагласува говорната комедија и мелодрамата наместо музиката и танцот.

18 • ЗАНАЕТИ И ХОБИИ

Батик текстилот е најпознатиот јавански занает. Сложените дизајни се создадени во неколку боење. Просторот што не треба да се обои во одредена боја е покриен со восок. Стиловите на батик радикално се разликуваат. Некои нагласуваат густи геометриски обрасци во кафена, индиго и бела боја. Други имаат нежни цветни дезени во црвена и други светли бои.

Други значајни занаети се кожарството ( wayang кукли), резбарството (танцови маски, мебел и паравани), грнчарството, сликањето стакло и железарството ( крис мечеви ).

19 • СОЦИЈАЛНИ ПРОБЛЕМИ

Јаванските селани мора да се издржуваат на помали и помали имоти. Многумина ја губат својата земја и мора да станат кираџии, земјоделци или наемни работници за подобрите селани кои можат да си дозволат ѓубрива и некои машини. Војската им помага на индустријалците да ги потиснат работничките немири во фабриките што се множат во преполните градови на Јава.

20 • БИБЛИОГРАФИЈА

Килер, Вард. Јавански сенки игра, јавански јас. Принстон, Н.Џ.: Принстон Универзитетски прес, 1987.

Оеј, Ерик, ед. Јава: Градина на истокот. Линколн-вуд, Ил.: Книги за пасоши, 1991 година.[Онлајн] Достапно //www.prica.org/ , 1998.

Interknowledge Corp. . Индонезија. [Онлајн] Достапно //www.wtgonline.com/country/id/gen.html , 1998 година.

Исто така прочитајте ја статијата за јаванскиод ВикипедијаЈаванците го презедоа водството во исламските, комунистичките и националистичките движења кои го предизвикаа колонијализмот од почетокот на дваесеттиот век.

2 • ЛОКАЦИЈА

Островот Јава е приближно со големина на Британија. Околу 63 проценти од островот се обработуваат; 25 проценти од површината е посветена на влажни оризови полиња. Северната крајбрежна рамнина е свртена кон плиткото и зафатено Јаванско Море. По должината на јужниот брег, висорамнините нагло паѓаат до Индискиот Океан. Јаванската татковина се состои од провинциите Централна Јава и Источна Јава (минус островот Мадура) и Специјалниот регион Јогјакарта. Јаванците исто така се населувале со векови долж северниот брег на Западна Јава, особено во областа Циребон и Бантен.

Со броење помеѓу 60 и 80 милиони луѓе, Јаванците сочинуваат повеќе од 40 отсто од вкупното население на Индонезија.

3 • ЈАЗИК

Јаванскиот јазик е австронезиски. Најмногу е сличен на соседните Сандинес и Мадурези. Се дели на неколку регионални дијалекти.

Говорникот на јавански мора да го приспособи своето „ниво на говор“ според статусот на лицето на кое му се обраќа. Во основа постојат две „нивоа на говор“: nikko и kromo . Нико е јазикот на кој човек размислува. Погодно е да се користи nikko само со луѓе со еднаков статус кои се познаваат интимно и со социјалниинфериорни. Кромо се зборува со постари луѓе, луѓе со повисок статус и оние чиј статус сè уште не е познат од говорникот. Многу од најосновните реченици значително се разликуваат на двете нивоа. Во nikko, "Од каде [доаѓаш]?" е Соко генди. Во kromo, тоа е Saking pundi. Совладувањето на кромо е стекната вештина.

Јаванците не користат презимиња. Тие одат само со едно лично име. Два примери се имињата на индонезиските водачи од дваесеттиот век Сукарно и Сухарто, и двајцата Јаванци.

4 • ФОЛКЛОР

Јаванците препознаваат неколку класи на натприродни суштества. Мемедиите се застрашувачки духови. Тука спаѓаат gendruwo, кои на луѓето им се појавуваат како познати роднини за да ги киднапираат, правејќи ги невидливи. Ако жртвата прифати храна од гендруво, тој или таа ќе остане невидлив засекогаш.

Најголемиот дух е Рату Кидул, кралицата на Јужното Море. Се верува дека таа е мистичната невеста на владетелите на Јава. Нејзината омилена боја е зелената. Младите мажи избегнуваат да носат зелени додека се на брегот на Индискиот Океан, за да не бидат повлечени во подводното царство на Рату Кидул.

Друг сет на легендарни фигури се wali songo. Ова се деветте свети луѓе кои го донесоа исламот во Јава. Ним им се припишуваат магичните моќи како што е летањето.

5 • РЕЛИГИЈА

Сите освен дел од јаванскиот семуслиман. Сепак, само еден дел редовно ги следи „петте столбови на исламот“ и другите практики на православниот, блискоисточен ислам. Тие почнаа да се нарекуваат сантри и понатаму се поделени во две подгрупи. „Конзервативците“ се држат до православниот ислам како што со векови го практикувале Јаванците. „Модернистите“ ги отфрлаат локалните традиции и прифаќаат форма на ислам поддржана од образовни институции во западен стил.

Не-сантри јаванските муслимани популарно се нарекуваат абанган или Ислам кеџавен. Тие не ги извршуваат петте дневни намази, не постат во текот на месецот Рамазан, ниту одат на аџилак во Мека. Нивниот религиозен живот се фокусира на ритуалните оброци наречени сламетан.

Дури 12 отсто од населението на островот Јава се придржуваат кон други религии освен исламот. Има неколку стотици илјади христијани. Меѓу нив, римокатолиците се особено бројни.

6 • ГОЛЕМИ ПРАЗНИЦИ

Првиот ден (почеток на зајдисонце) од исламската година ( 1 Сура) се смета за посебен ден . Во пресрет на празникот луѓето остануваат будни цела ноќ. Тие гледаат поворки како што е кираб пусака (парада на кралските наследства) во градот Соло. Многумина медитираат на планини или плажи. Роденденот на Мухамед ( 12 Мулуд) се слави во Јогија и Соло со одржување на саемот Секатен неделаташто му претходи на датумот. На фестивалот се свират античките гамелани (вид на оркестар). На самиот празник, постои поворка која вклучува три или повеќе „планини“ со леплив ориз (симболизирајќи машко, женско и бебе).

7 • ОБРЕДИ НА ПОМИНУВАЊЕ

На триесет и петтиот ден по раѓањето, се одржува церемонија со посебна храна и многу семејни прослави.

Договорените бракови сè уште се случуваат во селата, но повеќето Јаванци сами избираат партнери. Процесот започнува со тоа што мажот формално бара од таткото на жената или од машкиот старател (вали) нејзината рака. Ноќта пред свадбата, роднините на жената ги посетуваат гробовите на предците за да побараат нивен благослов. Роднините, соседите и пријателите доаѓаат на сламетан гозба.

Самата свадбена церемонија е склучување на исламскиот брачен договор помеѓу младоженецот и таткото или валијата на невестата. Младоженецот со својата забава оди кон куќата на невестата. Има празничен оброк со музика и танцување. Младоженецот може да ја однесе невестата по пет дена. Трендот денес е богатите семејства да го покажат својот статус со оживување на покомплексните традиционални церемонии.

Јаванците одржуваат сламетан (церемонии) за починатиот на третиот, седмиот, четириесеттиот, стотиот и илјадатиот ден по смртта. На Рамазан и на некои други празници луѓето ставаат цвеќе на гробовите на починатитенајблиски.

8 • ОДНОСИ

Јаванците по секоја цена избегнуваат конфронтација. Тие дури и на вознемирувачки вести реагираат со резигнирано насмевка и меки зборови. Тие никогаш не даваат директно одбивање на кое било барање (сепак, тие се многу добри во давање и примање совети). Покрај љубезниот говор, соодветното почитување бара соодветен говор на телото: поклонување и бавни, грациозни движења. Децата кои сè уште не научиле да се однесуваат на достоинствен начин се вели дека се durung jawa, „сè уште не се јавански“.

9 • УСЛОВИ ЗА ЖИВОТ

Во јаванските села, индивидуалните куќи и дворови се оградени со бамбусови огради. Селските куќи седат на земја и имаат земјени подови. Тие имаат рамка од бамбус, стебла од палми или тиково. Ѕидовите се од плетен бамбус (гедек), дрвени штици или тули. Покривите се направени од сушени палмини листови (бларак) или ќерамиди. Внатре, собите имаат подвижни гедек прегради. Традиционалните куќи немаат прозорци. Светлината и воздухот влегуваат преку бразди во ѕидовите или дупки на покривот.

10 • СЕМЕЈЕН ЖИВОТ

Нуклеарното семејство (kuluwarga или somah) е основната единица на јаванското општество. Вклучува двојка и нивните невенчани деца. Понекогаш домаќинството вклучува и други роднини и оженети деца и нивните семејства. Брачната двојка претпочита да формира посебно домаќинство ако можат да си дозволат. Во спротивно, тие обичносе пресели кај родителите на сопругата. Ретко е да се земе повеќе од една жена. Стапката на разводи е висока меѓу селските и посиромашните градски луѓе. По разводот, децата остануваат со мајката. Ако повторно се омажи, децата можат да одат да живеат кај други роднини.

Мајките од Јава остануваат блиски со своите деца во текот на нивниот живот. Сепак, татковците стануваат подалечни откако децата ќе наполнат четири години. Татковците се сметаат за глави на куќата, но мајката има поголема вистинска контрола. Родителите треба постојано да ги поправаат и советуваат своите деца, колку и да е старо детето. Меѓутоа, децата никогаш не ги критикуваат или поправаат своите родители освен на најиндиректни начини.

Исто така види: Ајмара - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Потомците на заеднички прадедо формираат golongan или sanak-sadulur. Нивните членови си помагаат меѓусебно да одржат големи прослави и да се собираат на исламските празници. Уште поголем е alurwaris, роднинска група насочена кон грижата за гробовите на заедничкиот предок седум генерации наназад.

11 • ОБЛЕКА

За секојдневно носење, Јаванците го следат индонезискиот стил на облекување. Мажите и жените, исто така, најчесто носат саронги (облека налик на здолниште) во јавност. Свечената облека за мажи вклучува саронг, кошула со висока јака, јакна и блангкон, крпа за глава завиткана да личи на капа на черепот. Жените носат саронг, кебаја (блуза со долги ракави),и селенданг (појас преку рамо). Фризурата на жената се нарекува sanggul (долга коса во густа, рамна пунџа одзади - сега се постигнува со додаток на перика). Секогаш се носат чанти. Традиционалните костими за танц и свадбената облека ги оставаат градите голи за мажите и рамената голи за жените.

12 • ХРАНА

Најчестите состојки на оброците се ориз, пржен зеленчук, сушена солена риба, таху (тофу), темпех (бар ферментирана соја), крупук (крекери од риба или ракчиња) и самбел (чили сос). Омилените јадења вклучуваат гадо-гадо (салата од делумно варен зеленчук што се јаде со сос од кикирики), саур лодех (чорба од зеленчук и кокосово млеко), пергедел (мрсни пржени компири) и сото (супа со пилешко, тестенини и други состојки). Јадењата од кинеско потекло се многу популарни, како што се баксо (супа од ќофтиња), бакми (пржени тестенини) и капа кеј (пржено месо и зеленчук со мешање). ). Вообичаени десерти се гехук (јадење со маниока на пареа обоено розова, зелена или бела) и разни препарати од леплив ориз (џенанг додол, клепон, и ваџик).

Рецепт

Nasi Tumpeng (празничен ориз конус)

Состојки

  • 6 шолји варен бел ориз
  • 6 главици кромид
  • 1 тврдо варено јајце
  • 1 мал кромид или бисер кромид
  • 1мало црвено чили
  • Ражен од бамбус

Насоки

  1. Со чисти раце, заковајте го оризот во форма на конус со дијаметар од околу четири инчи и околу пет инчи високо. Притиснете цврсто за да формирате конус што ќе ја задржи својата форма.
  2. Внимателно излупете шест или осум должини зелен кромид и врзете ги заедно околу еден сантиметар од нивниот крај. (За ова може да се користи мала гумена лента.)
  3. Ставете го врзаниот крај на врвот на конусот од ориз. Завиткајте ги зелените краеви рамномерно за да формирате ленти надолу по страната на конусот.
  4. Намачкајте го чилито, бисерниот кромид или шалот и тврдо варено јајце на ражен. Внимателно вметнете го раженот во конусот од ориз за да направите гарнир за шишарката.

Јаванците често купуваат подготвена храна од продавачи кои ги обиколуваат населбите. Тие уживаат во лешехан, вечера до доцна навечер на душеци обезбедени од продавачите на храна на тротоарите. За посебни прилики, церемонијално се служи тумпенг слематан, насип во форма на конус од парен ориз. Почесниот гостин во десната рака држи нож, а во левата лажица. Прво, го отсекува врвот на конусот, обично со тврдо варено јајце и малку чили во еден вид гарнир, и го става на чинија за сервирање. Потоа сече хоризонтално парче од врвот на кората од ориз и го послужува на најпочитуваниот (обично најстариот) гостин.

13 • ОБРАЗОВАНИЕ

Видете ја статијата за

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.