Кубански Американци - историја, ропство, револуција, модерна ера, значајни имиграциски бранови

 Кубански Американци - историја, ропство, револуција, модерна ера, значајни имиграциски бранови

Christopher Garcia

од Шон Бафингтон

Преглед

Куба е островска држава сместена на северниот раб на Карипското Море. Тој е најголемиот од островите на Големите Антили. На исток од Куба се наоѓа островот Хиспаниола, кој го делат Хаити и Доминиканската Република. Во близина на југоисточниот брег на Куба се наоѓа Јамајка, а на север е државата Флорида. Во 1992 година Куба имаше околу 11 милиони жители. Од 1959 година, Куба е предводена од претседателот Фидел Кастро, чија социјалистичка револуција го собори диктаторот Фулгенсио Батиста. Во годините пред распадот на Советскиот Сојуз, Куба одржуваше блиски политички и економски односи со таа нација. Куба имаше далечни и антагонистички односи со САД. Шеќерот е главниот извоз на Куба, но кубанската економија, според повеќето сметки, е слаба.

Кубанскиот народ е потомок на шпанските колонизатори и на африканските робови некогаш вработени во индустријата за шеќер. Две петтини од кубанското население се римокатолици. Речиси половината не пријавуваат верска припадност. Многу од оние кои се нарекуваат себеси католици се исто така приврзаници на афро-кубанската религиозна традиција позната како сантерија. Официјалниот јазик на Куба и јазикот што го зборуваат речиси сите Кубанци е шпанскиот.

Исто така види: Економија - украински селани

Главниот град на Куба е Хавана, кој се наоѓа на северозападниот брег на островот. Речиси 20 отсто од Кубанците се градскиод Кубанските Американци известија дека гласале на претседателските избори во 1988 година, во споредба со 70,2 отсто од Англо-Американците, 49,3 отсто од Мексиканските Американци и 49,9 отсто од Порториканците.

Кубанските Американци, исто така, уживаат поголема економска сигурност од другите шпанско групи. Во 1986 година, просечниот семеен приход на Кубанските Американци беше 26.770 американски долари - 2.700 долари помалку од просечниот за сите американски семејни приходи, но 6.700 долари повеќе од просечниот за сите хиспаноамерикански семејни приходи. Кубанските Американци се исто така високо образовани; целосно 17 проценти од кубанската американска популација има завршено колеџ или колеџ и некои дипломирани школи, во споредба со осум проценти од Порториканците, шест проценти од Мексиканските Американци и 20 проценти од вкупното население на САД. И на други значајни начини, Кубанските Американци многу личат на вкупното американско население. Домаќинствата со два родители сочинуваат 78 отсто од сите кубански американски домаќинства и 80 отсто од сите домаќинства во САД. Просечното американско семејство има 3,19 членови, додека просечното кубанско американско семејство има 3,18 членови.

И покрај огромниот успех на раните кубански имигранти, многу од поновите мигранти во Соединетите држави не уживаа толку топол прием од нивната посвоена земја како нивните претходници. Ова делумно се должи на фактот што тие како група имаат помало деловно или професионално искуство и се помалку образовани.Иако огромното мнозинство Кубанци кои мигрирале во Соединетите Држави во овој период не биле социјални девијантни, тие сепак биле етикетирани како такви од медиумите. Предизвиците кои им се претставени на овие мигранти служат да нè потсетат дека Кубанските Американци не се монолитна заедница. Наместо тоа, тие се доста разновидни; генерализациите за кубанската американска политика и конзервативизам или за кубанското американско богатство и деловниот успех затоа мора да ја земат предвид целосната сложеност на кубанската американска заедница.

ОБРАЗОВАНИЕ

Во Куба, образованието во шесто одделение е задолжително, а стапката на неписменост, во 1981 година, беше 1,9 проценти. Има силен акцент на математиката и науката, а Куба стана центар за подготовка на медицински персонал, создавајќи голем број млади лекари. Во Соединетите Држави, Кубанците и Кубанците се подеднакво загрижени за образованието и нивните деца често се добро образовани. Огромното мнозинство кубански Американци родени во САД имаат завршено средно училиште и некаков облик на дополнително образование (83 проценти). Повеќе од 25 проценти оделе во пост-средни училишта, во споредба со помалку од 20 проценти од Кубанските Американци родени во странство, помалку од 16 проценти од Порториканците родени во мајчиното потекло и десет проценти од мексиканците родени во Америка. Повеќе од која било друга мигрантска група од шпанско потекло, Кубанските Американци покажаа подготвеност и способност да платат за приватно образование за нивнитедецата. Од родените кубански Американци, речиси 47 отсто посетувале приватни училишта. Овие бројки покажуваат дека образованието е исклучително важно за Кубанските Американци и дека тие, повеќе од која било друга мигрантска група од шпанско потекло, имаат ресурси да платат дополнително школување и приватно образование.

КУЈНА

Како и многу неодамнешни мигрантски групи, Кубанските Американци уживаат и во кубанската и во американската кујна. Традиционалната кубанска храна е производ на мешањето на шпанската и западноафриканската кујна во климата на Карибите. Свинското и говедското месо се најчестите меса во традиционалната кубанска исхрана. Ваквите јадења обично ги придружуваат оризот, гравот и коренестиот зеленчук. Потребните состојки се достапни во повеќето поголеми градови каде што има значителни шпанско население. Многу Кубански Американци, особено оние кои се израснати во Соединетите Држави, имаат лесен пристап до разновидна „американска“ храна и имаат тенденција да резервираат традиционално готвење за посебни прилики.

ИНТЕРАКЦИИ СО ДРУГИ ЕТНИЧКИ ГРУПИ

Раните кубански имигранти влегоа во Соединетите држави со благослов на претседател и нација посветена на борбата против комунизмот. Затоа, овие Кубанци уживаа во голема мера поволни односи со нивните заедници домаќини. Во поново време, знаците на конфликт меѓу Кубанските Американци и другите американски заедници се зголемија. Движењето на кубанските Американци надвор од МалотоЕнклавата Хавана беше придружена со движење на белци од нехиспанското потекло од областите во кои се движеа Кубанските Американци. Исто така, постоеше долгогодишен антагонизам меѓу Кубанските Американци и Афроамериканците во Флорида, особено кога Кубанските Американци се наметнаа политички и економски во областа на Мајами, станувајќи доминантна етничка заедница таму. Водачите на афроамериканската заедница често ги обвинуваат Кубанските Американци дека ги исклучуваат од политичкиот процес и ги држат надвор од туристичката индустрија. Во 1991 година, според една статија на Никол Луис во Black Enterprise, црните жители на округот Дејд беа огорчени од неуспехот на пет кубански американски градоначалници да го пречекаат јужноафриканскиот борец за слобода и претседател Нелсон Мандела; тие возвратија со иницирање бојкот на бизниси поврзани со туризмот во областа Мајами.

Повеќето Кубански Американци пријавуваат и перципираат недискриминаторен однос со белите Американци. Истражувањето на Хиспаноамериканците спроведено од 1989 до 1990 година покажа дека 82,2 отсто од Кубанците кои биле државјани на САД изјавиле дека лично не доживеале дискриминација поради нивното национално потекло. Сепак, 47 отсто од анкетираните Кубански Американци рекле дека мислат дека постои дискриминација против Кубанските Американци воопшто.

ЗДРАВСТВЕНИ ПРАШАЊА

Според статијата на Фернандо С. Мендоза од 9 јануари 1991 година во Весник на Американското медицинско здружение, Кубанските Американци се генерално поздрави од другите Хиспаноамериканци, но честопати помалку здрави од нехиспанското бели Американци. Неколку индикатори ја покажуваат здравствената состојба на Кубанските Американци. Процентот на кубански американски бебиња со ниска родилна тежина е понизок од процентот на сите доенчиња во Соединетите држави со ниска родилна тежина и малку повисок од оној на нехиспанското бели Американци. Слично на тоа, процентот на кубански американски доенчиња родени рано, иако помал од оној на мексиканските Американци или Порториканците, е сепак поголем од оној на белците кои не се хиспано.

Во истото издание на Журнал на Американското медицинско здружение, Советот за научни прашања објави статија во која се наведува дека во други области споредбената позиција на Кубанските Американци е слична. Кубанските Американци имаат многу поголема веројатност да бидат убиени или да извршат самоубиство од нехиспанското бели Американци. Сепак, тие се со помала веројатност да бидат убиени од црните или порториканските Американци и помала е веројатноста да загинат во несреќи отколку црнците, Порториканците или Мексиканците. Делот на Тревино и други покажа дека кога Кубанските Американци навистина бараат третман за повреда или болест, тие често мора да ги платат сите трошоци за итна помош, бидејќи поголем дел од Кубанските Американци отколку жителите на САД се неосигурени. Многу кубански Американцисвртете се кон традицијата на сантерија за здравствена заштита, учествувајќи во услугите за исцелување сантерија и барајќи совет од исцелители на сантерија.

Јазик

Национален јазик на Куба е шпанскиот и многу кубански Американци имаат некаква можност за шпанскиот. Во 1989 и 1990 година, меѓу Кубанските Американци родени во Соединетите Држави, 96 отсто рекле дека можат да зборуваат или шпански и англиски подеднакво добро или англиски подобро од шпански. Кубанските Американци родени во Соединетите држави имаат тенденција да зборуваат англиски и имаат помалку способност за шпански. Меѓу оние поединци родени во странство, 74,3 отсто рекле дека знаат да зборуваат или шпански или шпански подобро од англискиот; сепак, додека оние родени во странство имаат поголема способност за шпанскиот јазик, повеќе

Овие кубански американски деца уживаат во претставувањето на нивните семејства на шпанската дневна парада. од половина имаат и некои англиски способности.

Овие бројки не го доловуваат феноменот „шпански“. Меѓу многуте Кубански Американци родени во Соединетите Држави кои зборуваат англиски на училиште и на други јавни домени, но зборуваат малку шпански дома со роднините и соседите, „шпански“ или лингвистичка мешавина од шпански и англиски е честа алтернатива. Многу кубански Американци - особено помладите Кубански Американци - користат шпански за да разговараат со пријателите и познаниците, инкорпорирајќи англиски зборови, фрази и синтаксички единици воШпански граматички структури. Обезбедувањето со шпански, сепак, не мора да значи дека нема можност за англиски или шпански, иако таквиот недостаток на можност може да го карактеризира говорникот на шпански.

Динамика на семејството и заедницата

Кубанското американско семејство на значителен начин се разликува од кубанското семејство. Кубанското семејство се карактеризира со патријархалност, силна родителска контрола врз животот на децата и важноста на ненуклеарните односи за нуклеарното семејство. Во САД, овие елементи станаа помалку карактеристични за семејствата со кубанско потекло. На пример, кубанската традиција на избор на кумови за дете кои ќе одржуваат блиски и квази-родителски односи со детето почна да опаѓа во САД. Составниците, или кумовите имаат помала веројатност да играат значајна улога во животот на кубанските американски деца.

Слично, Кубанските Американки имаат поголема веројатност да имаат поголем авторитет во семејството отколку во Куба. Ова делумно се должи на поголемото учество во работната сила на кубанските Американки. Овие жени, бидејќи придонесуваат за приходот на домаќинството и за севкупната безбедност и независност на семејството, бараат поголем дел од авторитетот и моќта во домаќинството. Властите во кубанските американски семејства се променија и на други начини. Децата имаат поголемаслобода во САД отколку во Куба. На пример, во Куба младите традиционално се придружувани од возрасен човек кога се забавуваат. Ова е помалку точно во Соединетите Држави каде младите излегуваат без придружба или придружувани од постар брат или сестра.

БРАК И РАДЕЊЕ

Има значителни промени во моделите на брак и раѓање деца во кубанската заедница на САД бидејќи Американците со кубанско потекло израснати во Соединетите држави почнаа да се оддалечуваат од традиционалните кубански семејни обрасци. Иако 63 отсто од Кубанците родени во странство на возраст над 18 години се во брак, само 38 отсто од Кубанците родени во САД на слично возраст се во брак. Исто така, речиси 50 отсто од Кубанците родени во САД се сингл, во споредба со 10,7 отсто од кубанските Американци родени во Куба. Кубанските Американци родени во Соединетите Американски Држави исто така имаат помала веројатност да станат родители отколку Кубанците родени во странство. Конечно, речиси 30 отсто од Кубанските Американци родени во Куба кои се во брак се во брак со Англо-Американци, во споредба со 3,6 отсто од Американците родени во Куба.

Религија

Повеќето Кубанци кои живеат во Куба се идентификуваат или како римокатолици или како нерелигиозни. Големиот број на нерелигиозни луѓе е последица на антирелигиозната пристрасност на социјалистичката влада во Куба. Најновите статистички податоци кои ги одразуваат верските определби на Кубанците доаѓаат од предКастро револуција. Во 1954 година повеќе од 70 проценти се нарекувале римокатолици, а шест проценти се нарекувале протестанти. Во тоа време имало и мал број приврзаници на santeria и Евреи.

Неодамнешните бројки покажуваат дека Американците со кубанско потекло претежно се идентификуваат како римокатолици. Речиси 80 отсто од родените на Куба и 64 отсто од оние родени во САД се католици. Четиринаесет проценти од кубанските мигранти и десет проценти од Кубанците родени во САД следат некоја форма на протестантизам. Целосно една четвртина од родените кубански Американци велат дека или немаат претпочитање или имаат друга религиозна припадност.

Меѓу протестантските Кубанци во Флорида, повеќето припаѓаат на главните протестантски деноминации, а најчести се баптистичките, методистите, презвитеријанците, епископските и лутеранските. Сепак, има сè поголем број независни членови на црквата, вклучително и пентекосталци, Јеховини сведоци и адвентисти од седмиот ден. Овој раст е паралелен со растот на харизматичните, фундаменталистичките и независните цркви низ Латинска Америка и во Соединетите Држави. Еврејските кубански Американци, иако малку, се исто така забележливи. Еврејската федерација во Мајами во 1984 година објави дека има 5.000 Кубанци Евреи во областа Мајами. Кубанската хебрејска конгрегација во Мајами и храмот Мојсеј се две од најголемите кубански синагоги во областа Мајами.

Кубанецотрелигиозна традиција која доби најголем публицитет во последниве години, вклучувајќи ја и статијата на Расел Милер „Скок на верата во изданието на Њујорк тајмс од 30 јануари 1994 година, е сантерија. Santeria е прикажан во филмовите и телевизијата од средината на 1980-тите како форма на афро-карипска „црна магија“ слична на хаитски водун, популарно познат како „вуду“. Овие медиумски портрети, кои беа главно негативни и често неточни, имаат доведе до јавно недоразбирање на природата на сантерија. Традицијата е, како и водун, синтеза на религиозни речник, верувања и практики на Западна Африка и Римокатоличката. Сантерос, или приврзаници на santeria, бараат водство, заштита и интервенција во нивните животи на orishas — божествени личности кои ја следат нивната лоза и до јорупските западноафрикански богови и римокатоличките светци. Практиката на santeria вклучува ритуали на исцелување, поседување дух и жртвување на животни. Овој последен аспект на практиката santeria предизвика контроверзии кога водачите на црквата santeria неодамна го оспорија локалниот закон во областа Мајами кој забранува жртвување животни. Врховниот суд на САД подоцна го отфрли тој закон како неуставен. Истата црква santeria која го оспори тој закон, се вклучи и планира да основа национална црква слична на другите националнижители; повеќето живеат во главниот град. Соединетите Американски Држави, кои имаат ограничени дипломатски односи со Куба, сепак, против желбите на кубанската влада, одржуваат значително воено присуство во Куба во базата Гвантанамо на југоисточниот брег на островот.

ИСТОРИЈА

Куба била колонизирана од Шпанците во 1511 година. Набргу по колонизацијата, домородното население било опустошено од болести, војни и ропство, што предизвикало нивно евентуално исчезнување. Во текот на шеснаесеттиот и седумнаесеттиот век, Куба, како и повеќето карипски поседи на Шпанија, добиваше мало внимание од царската влада. Особено во шеснаесеттиот и седумнаесеттиот век, Шпанија обрна внимание на своите копнени колонии во Централна и Јужна Америка и ги игнорираше своите островски колонии. До крајот на седумнаесеттиот век, самата Шпанија почна да опаѓа како светска сила преку финансиско лошо управување, застарени трговски политики и континуирано потпирање на исцрпените екстрактивни индустрии. Шпанските колонии страдаа во овој период. Тогаш Британците ја зазедоа Хавана во 1762 година и го охрабрија одгледувањето на шеќерна трска, активност што ќе доминира во економијата на областа во наредните векови.

РОПСТВО

Потребата од работна сила на плантажите за шеќер и тутун и во одгледувањетоверски организации.

„S понекогаш имам соништа и се гледам себеси како одам до куќата на моите родители-грантови во Куба... Тоа ми враќа многу спомени. дома. Немам дилеми околу тоа, но сепак ме привлекува тој мал остров, без разлика колку е мал. Дом е. Тоа се ваши луѓе. Чувствувате, ако некогаш е повторно можно, би сакале да го реконструирате она што беше таму. Сакаш да бидеш дел од тоа“.

Рамон Фернандез во 1961 година, цитиран во American Mosaic: The Immigrant Experience in the Words of They Who Lived It, уреден од Џоан Морисон и Шарлот Фокс Забуски (Њу Јорк: Е. П. Датон, 1980).

Вработување и економски традиции

Повеќето Кубански Американци, и родени во странство и родени во САД, биле вработени во 1989 и 1990 година. Нивните стапки на невработеност биле пониски од оние на Порториканците и Мексиканските Американци, иако нешто повисоки од оние на нехиспанското бели Американци. Речиси 18 отсто од Кубанските Американци биле професионалци или менаџери. Иако само 15 проценти од Англо-Американците биле толку вработени, повеќе од една третина од Кубанците кои биле државјани на САД биле вработени на позиции за техничка, продажба или административна поддршка.

Кубанските Американци се во подобра финансиска состојба од другите Хиспаноамериканци и речиси подеднакво како и просечниот Американец. Нивните економски и работни профили изгледаат многу малку како оние на другите неодамнешни шпанциГрупи на имигранти од Карибите (на пр. Порториканци и Доминиканци). Во областа Мајами, центарот на кубанската американска заедница, Кубанските Американци се истакнати буквално во секоја професија. Во 1984 година, Кубанските Американци беа на чело на една третина од приватните компании во областа Мајами кои вратија продажба од најмалку 12,5 милиони. Книгата на Мануел Виамонте, Кубански прогонети во Флорида: Нивното присуство и придонес, наведува дека има приближно 2.000 кубански американски лекари во областа на Мајами, а Кубанската медицинска асоцијација во егзил тврди дека има повеќе од 3.000 членови на национално ниво.

Кубанците се сметаат за успешна мигрантска група. Тие се познати како одлични и посветени претприемачи кои дојдоа во САД без ништо и изградија профитабилни индустрии. Научниците известуваат дека подоцнежните имигранти ги изградиле врските и ресурсите на кубанската заедница веќе овде. И многу од најбогатите кубански американски деловни луѓе ги изградија своите бизниси со угостителство за кубанската заедница или со користење на нивните врски или знаење за неа. Сепак, има многу исклучоци од овој портрет на Кубанските Американци. Повеќе од 33 проценти од кубанските американски домаќинства заработуваат помалку од 20.000 долари годишно, и иако овој процент е близок до процентот на Англо-Американци во истата категорија на приход, тој сè уште претставува извонреден број на кубански Американци кои немаатсепак го постигна „американскиот сон“ за безбедност и просперитет.

Политика и влада

Кубанските Американци се познати како конзервативни политички и дека гласаат со огромно мнозинство за Републиканската партија на изборите. Есејот на Дарио Морено и Кристофер Л. Ворен од 1992 година во Харвард Журнал за шпанска политика, ја потврдува оваа репутација со испитување на моделите на гласање на Кубанските Американци на изборите во 1992 година. Гласањето од округот Дејд, Флорида, покажа дека 70 отсто од Хиспаноамериканците таму гласале за тогашниот претседател Џорџ Буш. Друго истражување покажа дека од Кубанските Американци кои гласале во 1988 година, речиси 78 отсто гласале за републикански кандидати. Истата анкета покажа дека, на изборите во 1988 година, повеќето Кубански Американци биле регистрирани да гласаат и гласаат. Така, Кубанските Американци се чини дека споделуваат многу основни политички вредности и подготвеност да ја искористат својата гласачка моќ за да ги унапредат овие вредности.

Движечката идеолошка сила зад повеќето кубанско-американски политички активности беше спротивставувањето на марксистичкиот режим во Куба. Некои од најмоќните кубански американски политички организации се посветени на обликувањето на американската политика кон Куба и на ослободувањето на Куба од Кастро. Можеби најважната од овие организации е Кубанско-американската национална фондација (CANF). На чело до 1998 година од Хорхе Мас Каноса, богат бизнисмен од Мајами кој учествувал во заливот во 1961 годиназа обидот за инвазија на свињи, CANF ја потисна номинацијата на администрацијата на Клинтон за кубанско-американски адвокат за латиноамерикански потсекретар во Стејт департментот, бидејќи го оцени како премногу симпатичен кон актуелниот кубански режим. CANF, исто така, се залагаше за усвојување на Актот за кубанска демократија од 1992 година, кој наметна дополнителни ограничувања на трговијата со Куба, и за усвојување на контроверзниот кубански акт за слобода и демократска солидарност од 1996 година (Законот Хелмс-Бартон). Овој закон, кој им дозволува на САД да воведат санкции за странски компании кои тргуваат со Куба, предизвика силно незадоволство низ целиот свет и беше оспорен пред Светскиот суд. CANF, исто така, ги поддржа американските антикомунистички потфати на други места во светот. CANF е активен во неколку области: спонзорира истражување за Куба и кубанските Американци; собира пари за политички цели; и лобира избрани функционери. Многумина ја сметаат организацијата како претставник на кубанската американска заедница. Некои, сепак, обвинија дека фондацијата се обидува да го задуши несогласувањето во заедницата.

Од смртта на Мас во 1998 година, сепак, улогата на CANF стана помалку јасна. Сè поголем број кубански Американци негодуваат за она што тие го сметаат за ексцеси на организацијата и, наспроти ставот на CANF, претпочитаат крај на трговското ембарго на САД. Групи како Кубанскиот комитет за демократија и Камбио Кубано(Кубански промени) кои се залагаат за крај на ембаргото, добија обновена поддршка кога папата Јован Павле Втори ја осуди политиката на САД кон Куба кога го посети островот во јануари 1998 година. Фактот дека претседателот Клинтон ги ублажи ограничувањата за патување во Куба, како и донациите на храна и лекови им сугерира на многумина дека моќта на CANF да ја диктира американската политика кон Куба почнала да слабее.

Политичките активности на кубанската американска заедница беа многу успешни во одредени области. Таа ги избра Кубанските Американци во Конгресот и доминираше на локалната политичка сцена во областа на Мајами. Следствено, кандидатите им се додворуваа како група на последните два претседателски избори. Сепак, промената може да лежи во политичката иднина на заедницата. Мас Каноса, упорен републиканец, му даде одредена поддршка на Бил Клинтон во кампањата во 1992 година, а CANF донираше 275.000 долари во касата на демократите. Гласовите во заедницата покренаа прашања за конзерватизмот што ги водеше Кубанските Американци од 1960-тите. Навистина, Бил Клинтон доби повеќе шпанска поддршка во областа на Мајами од кој било од неговите претходници (Мајкл Дукакис, Волтер Мондејл и Џими Картер), што укажува на тоа дека политичките преференции во кубанската американска заедница можеби се менуваат.


="" b="" in="" s="" src='../images/gema_01_img0066.jpg" /><br><b> Cuban Americans display crosses representing loved ones who died in Cuba as they march in Miami. The protest rally contributed to the cancellation of a Catholic Church-sponsored cruise to Cuba for the Pope' visit="">

ОДНОСИ СО КУБА

Од почетокот на кубанската миграција во Соединетите Американски Држави, Кубанските Американци се во голема меразагрижени за политичкиот статус на Куба и многумина се посветени на политичката трансформација на Куба. Во Соединетите Држави, тие беа цврсто конзервативни, поддржувајќи ги кандидатите кои зазедоа тврд став против Куба. Сепак, Кубанските Американци стануваат се помалку посветени на борбата против Кастро; или барем, борбата против Кастро станува се помалку централна за кубанскиот американски идентитет. Главниот предизвик со кој се соочува кубанската американска заедница во наредните години е преиспитувањето на тоа што значи да се биде Кубанец Американец. Можеби таа дефиниција ќе стане поеластична и поприспособлива, а кубанската американска заедница ќе прифати уште поголема внатрешна разновидност. Она што некогаш изгледаше како политички обединета заедница е поделено за прашања како миграцијата, Кастро и американскиот републиканизам. Сепак, овие внатрешни поделби не треба да ја ослабат заедницата, па дури и може да ја зајакнат кубанската американска заедница, правејќи ја повитална.

Индивидуални и групни прилози

ACADEMIA

Лидија Кабрера (1900-1991) беше една од најистакнатите научници и писатели на Куба. Родена во Хавана, студирала афро-кубански фолклор и уредувала многу збирки народна литература; таа исто така беше плоден писател на белетристика. Живеела во егзил во Шпанија и Мајами. Поетот и историчар на уметност Рикардо Пау-Љоса, кој е роден во Хавана, се преселил во САД во 1960 година и станал натурализиранграѓанин. Тој е авторитет на современата латиноамериканска уметност и има напишано текстови за повеќе од 30 изложбени каталози. Има објавено и повеќе збирки поезија. Густаво (Франциско) Перез-Фирмат, роден во Хавана, кој се преселил во Соединетите Држави во 1960 година и станал натурализиран граѓанин, е книжевен историчар кој е специјализиран за романот на шпанската авангарда. Добитник е на бројни стипендии и е професор по романтични јазици на Универзитетот Дјук.

МЕДИЦИНА

Д-р Педро Хозе Грир Џуниор, син на кубански имигранти во Мајами, е национално признат за неговиот придонес во медицинската грижа за бездомниците. Др. Др. Неговата книга Будење во Америка, во која е опишана неговата работа со бездомниците, е објавена во 1999 година.

БИЗНИС

Роден во Хавана, Куба, Роберто Гоизуета (1931– ) е главен извршен директор на Кока-Кола. Хорхе Мас Каноса (1939-1998) беше бизнисмен од Мајами и претседател на Кубанската американска национална фондација. Роден во Сантијаго, Куба, тој стана претседател на сопствената компанија, Mas Group, и претседател на советодавниот одбор на Радио Марти,Радио станица спонзорирана од американската влада која емитува програма на Куба.

ФИЛМ, ТЕЛЕВИЗИЈА И ТЕАТАР

Деси Арназ (1917-1986) беше актер и музичар кој можеби најдобро се памети по неговата улога во популарната ТВ серија од 1950-тите „Ја сакам Луси“ кој помогнал да се создаде со неговата сопруга Лусил Бол. Кубанскиот американски танчер Фернандо Бујонес (1955–) танцуваше со Американскиот балетски театар од 1974 до 1985 година. Марија Кончита Алонсо (1957–), пејачка и филмска актерка, е родена во Куба; таа се појави во филмови како што се Moscow on the Hudson и House of the Spirits , и беше номинирана за Греми награда за соло албум. Енди Гарсија (1956–), телевизиски и филмски актер, е роден во Куба; тој глумеше во филмови како Недопирливите, Внатрешни работи, Кум III, и Кога мажот сака жена, и беше номиниран за Оскар за најдобра споредна машка улога за неговата улога во Кум III. Елизабет Пена (1959– ), телевизиска и филмска актерка, е родена во Њу Џерси; таа се појави на сцената и во филмови како Jacob's Ladder, Blue Steel, La Bamba, и The Waterdance, како и во телевизиските серии „Hill Street Blues“ и „L.A. Закон“.

ЛИТЕРАТУРА

Кристина Гарсија (1958– ), новинарка и белетристика, е родена во Хавана; таа се стекнала со диплома. од колеџот Барнард и магистрирал на Универзитетот Џон Хопкинс;служеше како шеф на биро и дописник за списанието Тајм и беше финалистка на Националната награда за книга за нејзиното Сонување на кубанско. Оскар Хијуелос (1951– ), Кубанец Американец роден во Њујорк, ја доби Пулицеровата награда за белетристика во 1990 година за Кралевите на Мамбо свират песни на љубовта, роман кој подоцна беше направен во филм со исто име. Еден од водечките гласови во современата американска литература, тој е автор на неколку романи и раскази кои се однесуваат на неговото кубанско американско наследство. Реиналдо Аренас, кој во 1980 година дојде во Соединетите Држави со бродскиот лифт Мариел, се сметаше за еден од водечките експериментални писатели во Куба. Затворен од Кастро поради хомосексуалност и политичко несогласување, Аренас искрено пишуваше за неговиот еротски живот, особено во неговите постхумно објавени мемоари, Пред да падне ноќта. Аренас, во последните фази на СИДА, изврши самоубиство во Њујорк во 1990 година.

МУЗИКА

Популарната салса музичарка Селија Круз имаше камео улога во филмот Мамбо кралевите свират песни на љубовта. Глорија Естефан (1958–), пејачка/текстописец родена во Куба, уживаше во првите десет популарност за време на нејзиниот престој со поп бендот Мајами Саунд Машин од Мајами и за време на нејзината соло кариера; таа беше предна во Miami Sound Machine од 1975 до 1987 година; песната „Конга“ ја поттикна неа и бендот до национално значење.

СПОРТ

Бејзбол аутфилдТони Олива (1940–) играше за Минесота од 1962 до 1976 година. Во тој период, три пати ја освои титулата во Американската лига. Тони Перез (1942–) беше играч на теренот, главно во Синсинати Редс, од 1964 до 1986 година. Тој беше седумкратен Ол-стар на Националната лига. Хозе Кансеко, роден во Куба (1964–) почнал да игра за Оукленд како аутфилд во 1985 година. Во 1986 година бил прогласен за дебитант на годината, а во 1988 година станал првиот играч кој имал 40 дома и 40 украдени бази во една година.

ПОЛИТИКА

Линколн Дијаз-Баларт (1954–), републикански член на Конгресот од Флорида од 1993 година, е роден во Хавана; тој заработи диплома по право на Универзитетот Кејс Вестерн Резерв и служеше во Државниот сенат на Флорида. Роберт Менендез (1954–), првиот кубански американски демократски претставник во националниот законодавен дом, е роден во Њујорк Сити и го претставува Њу Џерси во Конгресот; тој, исто така, беше член на Државното собрание на Њу Џерси и беше градоначалник на Јунион Сити, Њу Џерси, од 1986 до 1993 година. Илеана Рос-Лехтинен (1952–), републиканска членка на Конгресот од Флорида, е родена во Хавана; првпат избрана во 1989 година, таа беше првата шпанска жена што служеше во Конгресот на САД. Таа, исто така, била директорка на училиште и сенатор на државата Флорида. Ксавиер Суарез (1949– ) е роден во Лас Вилас, Куба; тој се здоби со диплома по право на Харвард пред да биде претседател на Комисијата за афирмативна акција во Мајами; тојсточарството, кое беше првата голема индустрија во областа, резултираше со раст на африканското ропство. Трае само десет месеци пред Шпанија да ја продолжи контролата, владеењето на Британија беше краткотрајно. Меѓутоа, во овој краток период Северноамериканците станаа купувачи на кубански стоки, фактор што во голема мера ќе придонесе за благосостојбата на населението на островот.

Во следните 60 години, трговијата се зголеми, како и имиграцијата од Европа и другите области на Латинска Америка. Воведувањето на мелницата за шеќер на пареа во 1819 година го забрза ширењето на шеќерната индустрија. Додека побарувачката за африкански робови растеше, Шпанија потпиша договор со Британија со кој се согласи да ја забрани трговијата со робови по 1820 година. Бројот што влегуваше во областа навистина се намали, но договорот во голема мера беше игнориран. Во текот на следните три децении, имаше неколку бунтови на робови, но сите се покажаа неуспешни.

РЕВОЛУЦИЈА

Политичките односи на Куба со Шпанија во овој период стануваат сè поантагонистички. Креолите на островот - оние со шпанско потекло кои биле родени во Куба и главно биле богати земјопоседници и моќни садачи на шеќер - се ограничиле на контролата врз нив во политички и економски прашања од страна на колонијалните администратори од Европа. Овие жардиниери исто така беа загрижени за иднината на ропството на островот. Тие сакаа да ги заштитат своите инвестиции во робови и нивниот пристап до евтинитеслужи како градоначалник на градот Мајами. Боб Мартинез (1934–) служеше како прв шпанско гувернер на Флорида од 1987 до 1991 година. Во 1991 година тој беше назначен за директор на Канцеларијата за национална политика за контрола на дрогата од претседателот Џорџ Буш.

Медиуми

ПЕЧЕТИ

Ажурирање на Куба.

Ја отсликува целта на Центарот за кубански студии, која е да шири точни и ажурирани информации за Куба. Повторливите карактеристики вклучуваат едиторијали; вести за истражување; рецензии на книги; календар на настани; вести за конференции, форуми, филмски прикажувања и изложби; и известувања за публикации издадени од Центарот.

Контакт: Сандра Левинсон, уредник.

Адреса: Центар за кубански студии, 124 West 23rd Street, New York, New York 10011.

Телефон: (212) 242- 0559.

Факс: (212) 242-1937.

Е-пошта: [email protected].


Diario Las Americas.

Иако не е прецизно кубански американски весник, тој е еден од главните форуми за кубанско-американско изразување од 1953 година и има 70.000 читатели.

Контакт: Хорасио Агире, уредник и издавач.

Адреса: 2900 Northwest 39th Street, Мајами, Флорида 33142-5149.

Телефон: (305) 633-3341.

Факс: (305) 635-7668.


шпанско билтен.

Месечен билтен кој ги покрива работите на Лигатаактивности во име на кубанските Американци. Ги проценува потребите на малцинските заедници во однос на образованието, обуката, развојот на работната сила и здравствената заштита. Повторувачките карактеристики вклучуваат извештаи за центри за кубанско-американски заедници, отворени од Лигата.

Адреса: Национална лига на кубански американски центри засновани на заедницата, 2119 Websters, Форт Вејн, Индијана 46802.

Телефон: (219) 745-5421.

Факс: (219) 744-1363.


Ел Нуево Хералд.

Подружницата на шпански јазик на The Miami Herald, е основана во 1976 година и има тираж од 120.000.

Контакт: Барбара Гутиерез, уредник.

Адреса: Hometown Herald, 1520 East Sunrise Boulevard, Fort Lauderdale, Florida 33304.

Телефон: (954) 527-8940.

Факс: (954) 527-8955.


El Nuevo Patria.

Потекнува во 1959 година, има тираж од 28.000.

Контакт: Карлос Дијаз-Лујан, уредник.

Адреса: 850 North Miami Avenue, #102, P.O. Кутија 2, станица Хозе Марти, Мајами, Флорида 33135-0002.

Телефон: (305) 530-8787.

Факс: (305)577-8989.

РАДИО

WAMR-FM (107,5), WQBA-AM (1140).

Програмира новости и разговори на својата AM станица и современа музика на нејзината FM станица.

Контакт: Клаудија Пуиг, генерален директор на AM; или ЛуисДијаз-Албертини, генерален директор на ФМ.

Адреса: 2828 Coral Way, Мајами, Флорида 33145-3204.

Телефон: (305) 441-2073.

Факс: (305) 445-8908.


WAQI-AM (710).

Станица за вести и разговори на шпански јазик.

Контакт: Томас Регаладо, директор на вести.

Адреса: 2690 Coral Way, Мајами, Флорида 33145.

Телефон: (305) 445-4040.


WRHC-AM (1550).

Програми шпански ток и емисии за вести.

Контакт: Лазаро Асенсио, директор на вести.

Адреса: 330 Југозападна 27-та авенија, апартман 207, Мајами, Флорида 33135-2957.

Телефон: (305) 541-3300.

Факс: (305) 643-6224.

ТЕЛЕВИЗИЈА

Две од најистакнатите телевизиски станици на шпански јазик кои му служат на кубанското американско население во областа Мајами обезбедуваат разновидна програма создадена од кубански американски новинари и администратори.

WLTV-Канал 23 (Univision).

Контакт: Алина Фалкон, директор на вести.

Адреса: 9405 Northwest 41st Street, Мајами, Флорида 33178.

Телефон: (305) 471-3900.

Факс: (305) 471-4160.

WSCV-Канал 51 (Телемундо).

Контакт: Ј. Мануел Калво.

Адреса: 2340 West Eightth Avenue, Hialeah, Флорида 33010-2019.

Телефон: (305) 888-5151.

Факс: (305) 888-9270.

Организации и здруженија

Кубанско-американски комитет.

Работи на подобрување на интеракцијата меѓу Соединетите Држави и Куба.

Контакт: Алиша Торез, извршен директор.

Адреса: 733 Fifteenth Street NW, Suite 1020, Washington, D.C. 20005-2112.

Телефон: (202) 667-6367.


Кубански американски национален совет (CNC).

Има за цел да ги идентификува социо-економските потреби на кубанското население во Соединетите Држави и да ги промовира потребните човечки услуги.

Контакт: Guarione M. Diaz, претседател и извршен директор.

Адреса: 300 Југозападна 12-та авенија, трет кат, Мајами, Флорида 33130.

Телефон: (305) 642-3484.

Факс: (305) 642-7463.

Е-пошта: [email protected].

Онлајн: //www.cnc.org.


Кубанско-американска национална фондација (CANF).

Американци со кубанско потекло и други со интерес за кубанските работи. Служи како лобистичка организација која промовира слобода и демократија во Куба и во светот.

Контакт: Франциско Хернандез, претседател.


Адреса: 7300 Northwest 35th Terrace, Suite 105, Miami, Florida 33122.

Телефон: (305) 592-7768 .

Факс: (305) 592-7889.

Е-пошта: [email protected].

Онлајн: //www.canfnet.org.


Националната асоцијација на кубанските Американки на САД

Исто така види: Религија и експресивна култура - Украинци од Канада

Се осврнува на актуелните прашања, грижи и проблеми што ги засегаат жените од Хиспано и малцинствата.

Контакт: Зиомара Санчез, претседател.

Адреса: П.О. Box 614, Union City, Њу Џерси 07087.

Телефон: (201) 864-4879.

Факс: (201) 223-0036.

Музеи и истражувачки центри

Центар за кубански студии (CCS).

Поединци и институции организирани да обезбедат ресурсни материјали за Куба на образовните и културните институции. Спонзорира филмски прикажувања, предавања и семинари; организира тури на Куба. Одржува кубанска уметничка колекција со фотографски архиви, слики, цртежи, керамика и постери; спонзорира уметнички изложби.

Контакт: Сандра Левинсон, извршен директор.

Адреса: 124 West 23rd Street, New York, New York 10011.

Телефон: (212) 242-0559.

Факс: (212) 242-1937.

Е-пошта: [email protected].


Кубански истражувачки институт.

Интегрална единица на Меѓународниот универзитет во Флорида, под раководство на Центарот за Латинска Америка и Карибите. Покрај поддршката и охрабрувањето на истражувањето за Куба, тој спонзорира и годишна работилница за обука на наставници и работилница за новинари.

Контакт: Лисандро Перез, директор.

Адреса: Универзитетски парк, DM 363, Мајами, Флорида 33199.

Телефон: (305) 348-1991.

Факс: (305) 348-3593.

Е-пошта: [email protected].

Извори за дополнителна студија

Босвел, Томас Д. и Џејмс Р. Кертис. Кубанското американско искуство: култура, слики и перспективи. Тотова, Њу Џерси: Роуман и Аланхелд, 1983 година.

Кубански прогонети во Флорида: Нивното присуство и придонес, уредено од Антонио Хорхе, Хаиме Сушлицки и Адолфо Лејва де Варона. Мајами: Истражувачки институт за кубански студии, Универзитет во Мајами, 1991 година.

de la Garza, Rodolfo O., et al. Латино гласови: мексикански, порторикански и кубански перспективи за американската политика. Болдер, Колорадо: Westview Press, 1992.

Моргантау, Том. „Како можеме да кажеме не? Newsweek, 5 септември 1994 година, стр. 29.

Олсон, Џејмс С. и Џудит Е. Кубански Американци: од траума до триумф. Њујорк: Twayne Publishers, 1995.

Перез Фирма, Густаво. Живот на цртичка: Кубанско-американски начин. Остин: Прес на Универзитетот во Тексас, 1994 година.

Петерсон, Марк Ф. и Хаиме Рокберт. „Успешни модели на кубанските американски претпријатија: импликации за претприемничките заедници“, во Човечки односи 46, 1993, стр. 923.

Стоун, Питер Х. „Кубански моќ“, Национален весник, 20 февруари 1993 година, стр. 449.

труд на Африка од ревносните империјални реформатори. Во исто време, црните робови во Куба и нивните либерални бели сојузници беа заинтересирани и за национална независност и за слобода на робовите. Во 1895 година, црно-белите Кубанци настроени кон независноста се вклучија во борбата против шпанските империјални сили. Нивниот бунт беше прекинат со интервенција на американските трупи кои ги поразија Шпанците во Шпанско-американската војна (1898) и владееја со Куба четири години. Сепак, дури и по крајот на директното американско владеење, Соединетите Држави продолжија да имаат извонреден степен на влијание врз кубанската политика и кубанската економија. Интервенционистичката политика на САД кон Куба предизвика незадоволство кај многу Кубанци, како и неодговорното и тиранско управување со островот со сукцесија на кубански претседатели.

МОДЕРНА ЕРА

Тој гнев конечно експлодира кон крајот на 1950-тите кога социјалистичката герилска армија предводена од Фидел Кастро започна востание против бруталниот, поддржан од САД диктатор, Фулгенсио Батиста. Кастро формираше социјалистичка влада откако ја презеде контролата врз островот и, во поларизираниот свет на геополитиката за време на Студената војна, се сврте кон Советскиот Сојуз за поддршка. Односите на Куба со Соединетите Држави во најдобар случај беа кул по победата на Кастро. Инвазијата во Заливот на свињите спонзорирана од САД во 1961 година, неуспешен обид на американската влада и кубанските прогонети воСоединетите Американски Држави да го соборат Кастро, беше првиот од многуте судири. Вреди да се забележи и кубанската ракетна криза од 1962 година, во која САД успешно се спротивставија на обидот на Советскиот Сојуз да постави нуклеарно оружје на Куба.

Куба на Кастро со текот на годините ги поддржуваше социјалистичките револуции низ целиот свет. Дома, Кастро употреби тешка рака против дисидентите, затворајќи, егзекутирајќи и протерувајќи многумина кои му се спротивставија. Од распадот на Советскиот Сојуз, Куба го загуби својот најважен трговски партнер и поддржувач. Куба на Кастро е во тешка економска ситуација и многумина се прашуваат за иднината на режимот на Кастро.

ЗНАЧАЈНИ ИМИГРАЦИСКИ БРАНОВИ

Познатиот кубански поет и дисидент Хозе Марти живеел во егзил во Соединетите Држави пред да се врати во Куба за да го предводи бунтот во 1895 година против шпанските сили. Во Њујорк, тој организираше стратегии со другите кубански опозициски лидери и го планираше нивното враќање во Куба како ослободители. Не повеќе од 60 години подоцна, самиот Фидел Кастро беше егзил во САД. И тој заговараше револуција во земјата која наскоро ќе стане негов непријател.

Кубанците имале долга историја на мигрирање во Соединетите Држави, често поради политички причини. Многу Кубанци, особено производители на пури, дојдоа за време на Десетгодишната војна (1868-1878) меѓу кубанските државјани и шпанската војска. Сепак најзначајниотКубанските миграции се случија во последните 35 години. Имаше најмалку четири различни бранови на кубанска имиграција во Соединетите Американски Држави од 1959 година. дома.

Првата од овие неодамнешни миграции започна веднаш по победата на Кастро и продолжи се додека американската влада не воведе блокада на Куба во времето на кубанската ракетна криза. Први што си заминаа беа приврзаниците на Батиста. Подоцна им се придружија и други кои не беа истакнати сојузници на Батиста, но кои сепак се спротивставија на социјалистичката влада на Кастро. Пред владата на САД да ја наметне својата блокада, речиси 250.000 Кубанци ја напуштија Куба во Соединетите држави.

Втората голема миграција започна во 1965 година и продолжи до 1973 година. Куба и Соединетите Држави се договорија Кубанците со роднини кои живеат во Соединетите држави да бидат транспортирани од Куба. Транспортот на мигрантите започна со брод од северното пристаниште Камариока и, кога многумина загинаа во бродски несреќи, подоцна беше продолжен со авион од воздушната патека во Варадеро. Речиси 300.000 Кубанци пристигнаа во САД во овој период. Третата миграција, позната како Mariel Boat Lift, се случи во 1980 година откако Кастро им дозволи на Кубанците кои живеат во Обединетите нации.Државите да ги посетат роднините во Куба. Глетката на добростоечки кубански Американци, заедно со економскиот пад на островот, поттикна многумина да се постават во перуанската амбасада, која Кастро ја отвори за емиграција. Огромниот број на Кубанци кои бараа да си заминат го натера Кастро да им дозволи на сите Кубанци кои сакаат да емигрираат да заминат со брод од пристаништето Мариел. Околу 125.000 Кубанци ја искористија оваа можност.

Како што економските услови се влошија по падот на главниот економски поддржувач на Куба, Советскиот Сојуз, повеќе Кубанци ја напуштија Куба во

се применуваат кубански бегалци од бродскиот лифт Мариел за постојан престој во САД. импровизирани чамци за Флорида. Откако Кастро одлучи да не го попречува заминувањето на аспирантните мигранти, илјадници Кубанци заминаа, а многумина загинаа на патувањето со брод. Американскиот претседател Бил Клинтон иницираше политика на пресретнување на овие мигранти на море и нивно задржување во центрите во заливот Гвантанамо и на други места во Латинска Америка, политика што налути многумина во кубанската американска заедница.

Овие четири миграции донесоа значителен број Кубанци во Соединетите држави. Со текот на годините, како што се менуваа миграциските „притисни фактори“, така се менуваше и составот на мигрантската популација. Додека најраните мигранти беа извлечени од високообразованите и конзервативните средни и високи класи - оние коиимаа најмногу да загубат од социјалистичката револуција - поновите мигранти беа посиромашни и помалку образовани. Во изминатите неколку децении, мигрантското население повеќе личи на кубанското население како целина, а помалку на највисокиот социо-економски слој на тоа население.

НАСЕЛУВАЊА

Според американскиот попис од 1990 година, во Соединетите држави има речиси 860.000 лица со кубанско потекло. Од нив, 541.000, или речиси 63 отсто од вкупниот број, живеат на Флорида. Повеќето од нив живеат во округот Дејд, каде што се наоѓа Мајами. Исто така, има значителни заедници во Њујорк, Њу Џерси и Калифорнија. Заедно, овие три држави сочинуваат 23 отсто од кубанското американско население. Флорида, и конкретно Мајами, е центар на кубанската американска заедница. Токму во Флорида своите домови ги прават најзначајните кубански американски политички организации, истражувачки центри и културни институции. Првите Кубанци кои пристигнале на Флорида се населиле во делот на Мајами познат меѓу некубанците како „Мала Хавана“. Малата Хавана првично беше таа област западно од центарот на Мајами, ограничена со Седмата улица, Осмата улица и Дванаесеттата авенија. Но, кубанското американско население на крајот се прошири надвор од тие првични граници, движејќи се на запад, југ и север кон Западен Мајами, Јужен Мајами, Вестчестер, Свитвотер и Хиалеа.

Многу кубански мигранти се преселијауште подалеку со охрабрување и помош на сојузната влада. Кубанската програма за бегалци, основана од администрацијата на Кенеди во 1961 година, им пружи помош на кубанските мигранти, овозможувајќи им да се преселат од јужна Флорида. Речиси 302.000 Кубанци беа преселени преку Кубанската програма за бегалци; сепак, многумина почнаа да се враќаат во областа Мајами.

Враќањето во Куба не беше опција за Кубанските Американци од политички причини. Многу рани мигранти се надеваа дека ќе се вратат брзо откако Кастро беше соборен, но тоа соборување никогаш не се случи. Постојат истакнати и моќни политички организации посветени на ослободување на Куба од Кастро и формирање несоцијалистичка влада во Куба. Меѓутоа, неодамнешните истражувања покажаа дека повеќето Кубански Американци не сакаат да се вратат во Куба. Целосно 70 отсто рекле дека нема да се вратат назад.

Акултурација и асимилација

Кубанската американска заедница е добро асимилирана во САД. Згора на тоа, поради нејзината големина, има значително политичко влијание. Во 1993 година, Кубанската американска национална фондација лобираше против и успешно ја спречи администрацијата на Клинтон да назначи државен потсекретар за латиноамерикански прашања на кого таа се спротивстави. Целосно 78 отсто од Кубанските Американци се пријавиле да гласаат во 1989 и 1990 година, во споредба со 77,8 отсто од нехиспанското белоамериканско население. Притоа, 67,2 отсто

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.