Iatmul - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

 Iatmul - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Christopher Garcia

ИЗГОВОР: YAHT-mool

АЛТЕРНАТИВНИ ИМИЊА: Нијара

ЛОКАЦИЈА: Папуа Нова Гвинеја

НАСЕЛЕНИЕ: Приближно 10.000

ЈАЗИК: Iatmul; њара; Ток Писин; малку англиски

РЕЛИГИЈА: Традиционален Иатмул; Христијанство

1 • ВОВЕД

Уметноста на народот Иатмул е најдобро претставена од сите домородни народи на Папуа Нова Гвинеја. Сепак, малку луѓе имаат многу знаење или разбирање за сложената култура што ги создала овие привлечни скулптури, резби и маски. Иатмулите биле канибали и ловци на глава во времето пред контактот со европските мисионери во 1930-тите. Насилството во традиционалното Iatmul општество беше неопходно за мажите да добијат статус. Меѓутоа, по доаѓањето на Европејците, Јатмулите кои практикувале канибализам и лов на глави биле етикетирани како убијци. Откако некои од мажите беа јавно погубени, овие насилни практики завршија.

Исто така види: Економија - Кмерски

2 • ЛОКАЦИЈА

Вкупното население на Иатмул е околу 10.000 луѓе. Татковината на Иатмул е долж средниот тек на реката Сепик во земјата Папуа Нова Гвинеја. Сепик е река која се менува со годишните времиња. За време на дождовната сезона која трае околу пет месеци, реката може драматично да се издигне и да ги поплави околните низини. Јатмулските села стануваат кластер од куќи сместени на потпорници сместени во рамките накорисноста отколку убавината). Секој предмет за секојдневна употреба бил украсен со резба или сликарство. Туризмот го промени уметничкото производство и благодарност во општеството Iatmul. Производството на уметност за туристи е важен потфат за правење пари за денешниот Иатмул. Маските и скулптурите се најбараните предмети на туристичкиот уметнички пазар.

Во машките куќи во селата Јатмул, постоел важен церемонијален предмет наречен „столче за дебати“. Ова беше слободна скулптура со преголема, стилизирана човечка глава поддржана од мало тело. На задната страна на скулптурата имаше полицата што донекаде личеше на столче. Столчето се користеше во дебатите што се одржуваа за решавање на спорови кои инаку би можеле да завршат со крвопролевање. Дебатерите од секој клан би тепале куп специјално избрани листови додека ги изнесувале своите поенти. Овие столици сега се произведуваат за аутсајдери. Додека дебатна столица купена од Iatmul на реката Сепик може да чини околу 100 долари, табуретка купена од дилер во Австралија би чинела околу 1.500 долари. Iatmul уметноста стана многу профитабилен бизнис за дилерите во странски земји.

19 • СОЦИЈАЛНИ ПРОБЛЕМИ

Културните промени и емиграцијата се голем проблем за Iatmul денес. Младите најмногу се иселуваат, а како резултат на тоа не учат за својата култура. Тие се преселуваат во градовите и населените места и почнуваат да го користат Ток Писин каконивниот примарен јазик. Туризмот донесе големи промени во традиционалниот начин на живот Iatmul. Заработката од плата стана важна. Западните предмети како што се тениските чевли и пастата за заби стануваат важни предмети за модерниот Iatmul.

20 • БИБЛИОГРАФИЈА

Бејтсон, Грегори. Навен . 2d ed. Стенфорд, Калифорнија: Стенфорд Универзитетот Прес, 1954.

Луткехаус, Нанси и сор. Сепичко наследство: традиција и промени во Папуа Нова Гвинеја . Durham, N.C.: Carolina University Press, 1990.

Исто така види: Религија - телугу

СТРАНИЦИ

Interknowledge Corp. [Online] Достапно //www.interknowledge.com/papua-newguinea/ , 1998.

Светски туристички водич. Папуа Нова Гвинеја. [Онлајн] Достапно //www.wtgonline.com/country/pg/gen.html , 1998 година.

тело на матна вода. Целото движење треба да се врши со кану во ова време.

Локацијата на Иатмул во средниот тек на огромната река била поволна за нив. Пред доаѓањето на Европејците, тие можеа да служат како посредници во широките трговски мрежи на сливот на реката Сепик. Локацијата сè уште им служи добро, бидејќи тие можат да привлечат голем број туристи во нивните села поради релативната пристапност на областа.

Голем број Иатмули го напуштија регионот Сепик и сега живеат во други делови на Папуа Нова Гвинеја. Емиграцијата од селата Иатмул може да достигне и до 50 проценти.

3 • ЈАЗИК

Јазикот јатмул е класифициран од лингвистите како папуански или неавстронезиски јазик кој припаѓа на јазичното семејство нду. Папуанските јазици се зборуваат низ островот Нова Гвинеја и на неколку помали соседни острови во Индонезија. Има многу малку информации за јазикот Iatmul. Иатмулите се однесуваат на нивниот јазик со зборот њара . Јазикот има два дијалекти. Иатмул децата и многу возрасни течно зборуваат и ток писин (англиски пиџински јазик), еден од националните јазици на Папуа Нова Гвинеја.

4 • ФОЛКЛОР

Иатмулската митологија наведува дека тие потекнуваат од дупка во калта на денешната територија на соседниот народ Савос. Некои групи раскажуваат приказни за аголема поплава. Преживеаните пловеле по реката (Сепик) на сплавови или парчиња земја покриена со трева што се сместиле во реката. Парчето земја што го создаде ова стана место на првата машка куќа за предците Јатмул. Денешните машки куќи се претпоставува дека се репрезентации на првобитното парче земја кое станало свет на Јатмул. Други митови раскажуваат за формирањето на небото и земјата од големиот предок крокодил кој се поделил на два дела, при што неговата горна вилица станала небеса, а неговата долна вилица станала земни царства.

5 • РЕЛИГИЈА

Традиционалните религиозни верувања на народот Иатмул се фокусирани на духовите на реките, шумите и мочуриштата. Имаше и грижа за духовите на мртвите и за штетата што може да им ја направат на живите. Многу митови го објаснуваат природниот и натприродниот свет за клановите Иатмул. Значајни во овие митови се луѓето и местата каде што се случувале настани во митолошкото минато. Различни кланови (групи луѓе со заедничко потекло) имаат тајно знаење за имињата на ликовите и настаните во нивната конкретна збирка митови. Клановите би се обиделе да ги научат тајните имиња на другите кланови; да го стори тоа беше да добие моќ над таа група.

Мисионерите се активни меѓу Иатмулите од 1930-тите. По течението на реката Сепик има многу преобратени во христијанството. Некои мисионери отидоа какоколку да се запали машката куќа и артефактите и уметноста што ги содржи. Огромна количина на културни информации беше изгубена во тој процес.

6 • ГОЛЕМИ ПРАЗНИЦИ

Христијанските празници ги слави преобратениот Јатмул. Празниците како Божиќ (25 декември) и Велигден (крајот на март или почетокот на април) го немаат степенот на комерцијален акцент што се наоѓа во Соединетите Држави. Националните празници во земјата се признати, но бидејќи во околината нема банки или пошти, овие празници немаат големо значење.

7 • ОБРЕДИ НА ПОМИНУВАЊЕ

Машката иницијација беше вообичаена практика меѓу Јатмулите. Тоа вклучуваше обемни свечени активности кои завршуваа со скарификација (ритуално лузни) на горниот дел од грбот и градите на младиот иницијатор. Се вели дека шарите што се направени наликуваат на кожата на крокодилот, најважното животно во фолклорот и митологијата на Иатмул. Многу малку мажи сè уште се подложуваат на оваа практика, не поради болката што е вклучена, туку поради трошоците. Чини неколку стотини долари и неколку свињи да се ангажира некој да го направи скарификацијата.

Иатмул, исто така, славеше важни настани во животот на мажите и жените. На пример, Iatmul ќе го прослави првиот пат кога една девојка направи палачинка саго (скроб направен од палми) или првиот пат кога момче издлаби кану. Овие прослави биле наречени навен . Навенцеремониите се целосно исчезнати од културата на Иатмул денес.

8 • ОДНОСИ

Традиционалните поздрави меѓу мажи од различни села кои тргувале меѓу себе се состоеле од формални церемонијални дијалози каде мажите имале добро дефинирани улоги. Стилот на интеракција помеѓу возрасни мажи Јатмул често се опишува како агресивен. Туристите често се збунети затоа што мажите од Иатмул наместо насмевка ставаат многу жестоко лице кога се фотографираат. Жените од Иатмул беа задолжени за трговијата што се одвиваше со Савос и Чамбри, две соседни групи. Жените од Иатмул разменуваа риби за саго (скроб) произведен од жени од овие соседни групи. Додека мажите беа агресивни, борбени и брзи на гнев, жените од Иатмул одржуваа хармонија во заедницата и односите со надворешните заедници. Иатмулите беа изложени на западната култура од 1930-тите, и како резултат на тоа тие усвоија некои од нејзините аспекти. Поздравите се западни и се состојат од употреба на фрази и ракувања.

9 • УСЛОВИ ЗА ЖИВОТ

Јатмулските села варираат по големина од 300 до 1.000 луѓе. Селата традиционално се центрирани на машка куќа, која била архитектонско централно место на селото. Овие згради беа масивни структури детално украсени со резби и слики. Тие, исто така, ги сместија повеќето верски предмети, вклучувајќи тапани, флејти исвети скулптури. Во моментов, повеќето машки куќи се магацини за складирање на артефакти кои се продаваат на туристи и колекционери на уметнички дела. Тие служат и како места за состаноци за возрасни мажи.

Струјата и проточната вода не се достапни во селата Иатмул. Без водовод, во реката Сепик се мијат садови, како и облека. Иатмулите, исто така, се потпираат на сепикот за капење. Кога реката е надојдена, но не е поплавена, капењето е предизвик. Човек ќе оди спротиводно, ќе влезе во реката, а потоа ќе се измие додека струјата го носи до местото од каде што тргнало. Да се ​​излезе од реката и да се остане чист е исто така предизвик, бидејќи бреговите на реката се насипи од кал до колена.

10 • СЕМЕЈЕН ЖИВОТ

Жените играат важна улога во секојдневниот живот на Iatmul. Жените се одговорни за фаќање риба за трговија со соседните села за да добијат брашно саго за правење палачинки. Жените се исто така примарни старатели.

Во традиционалното Iatmul општество, брачните партнери се одредуваа со строги правила. Прифатливи брачни партнери за мажот ја вклучувале ќерката на синот на братот на мајка му на татко му (втор братучед), ќерката на сестрата на неговиот татко (прв братучед) или жена што ќе ја добие во замена за сестра што ќе ја даде на друг маж. Антрополозите го нарекуваат овој последен тип на брак како „размена на сестри“.

Брачен пар зазема престојво куќата на таткото на сопругот. Во куќата ќе живеат и другите синови на таткото и нивните семејства. Секое нуклеарно семејство има свој простор во големата куќа. Секое семејство има и свое огниште за готвење. Мажите често спијат во машката куќа.

11 • ОБЛЕКА

Повеќето мажи од Иатмул се облекуваат во облека во западен стил што се состои од спортски шорцеви и маичка. Чевлите ретко се носат. Женскиот фустан е поразновиден и зависи од тоа со каква активност се занимаваат и кој е околу тоа време. Се движи од фустани во западен стил до употреба на обвивка лак (крпа слична на саронг) за покривање на телото од половината надолу. Децата имаат тенденција да се облекуваат како возрасни, но малите деца одат голи.

12 • ХРАНА

Исхраната Иатмул се состои првенствено од риба и јадлива палма наречена саго. Иатмул куќите немаат маси; сите седат на подот. Пладневниот оброк најверојатно ќе биде единствениот оброк што семејството го јаде заедно. Во други периоди од денот, луѓето јадат секогаш кога ќе станат гладни. Храната за тој ден се чува во ткаена корпа која виси од врежана и украсена кука во близина на местото за спиење на секој човек. Утрото во корпата се ставаат суви риби и палачинки од саго. Овошјето и зеленчукот понекогаш се собираат од шумата. Конзервираното кари од Индонезија и Малезија сега стана популарно, како и оризот и конзервираната риба.Овие производи се скапи и понекогаш тешко се достапни.

13 • ОБРАЗОВАНИЕ

Традиционалното образование е сè уште важно за Iatmul. Момчињата и девојчињата се обучуваат да станат компетентни возрасни лица способни да ги извршуваат задачите што ги прават мажите и жените за да се одржи функционирањето на селото. Западното училиште е опција за деца чии родители сакаат да ги испратат. Сепак, многу малку заедници имаат свое училиште и обично децата треба да патуваат во други села доколку сакаат да одат.

14 • КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Музиката е важен дел од церемонијалниот живот на Јатмул. Денес, ритуалната музика сè уште се изведува на фестивали и за време на посебни церемонии.

Мажите свират свети флејти за време на иницијациските ритуали, кои денес се изведуваат поретко отколку во минатото. Светите бамбусови флејти се чуваат во рафтерите на куќите или во самата машка куќа. Произведениот звук се претпоставува дека е гласовите на духовите на предците. На жените и на децата традиционално им било забрането да ги гледаат флејтите.

На светите флејти се свири и по смртта на еден значаен човек во селото. Пар флејтисти свират во текот на ноќта под куќата на починатиот. Во текот на денот, роднините изведуваат еден вид ритуално оплакување кое имало одреден музички квалитет.

15 • ВРАБОТУВАЊЕ

Работата традиционално беше поделена според полот и возраста. Возрасни жени беаодговорен за риболов и градинарство. Жените, исто така, ја подготвувале рибата што ја уловиле, зачувувајќи голем дел од неа со пушење. Мажите биле одговорни за лов, градење и извршување на повеќето религиозни ритуали. Девојките и младите момчиња ќе им помагаат на своите мајки во нејзините задолженија. Сепак, момчињата кои поминале низ иницијацијата не би размислувале да вршат женска работа. За време на иницијацијата, момчињата ќе научат аспекти од машката работа и церемонијалниот живот. Во моментов, овие обрасци останаа исти со исклучок што многу малку момчиња се подложени на иницијација. Мажите често бараат наемна работа надвор од селото. Некои мажи ги изнајмуваат своите кануа и спроведуваат тури по реката Сепик.

16 • СПОРТ

За Јатмулите кои сè уште живеат покрај реката Сепик, спортот е релативно неважен. Момчињата прават шут за да гаѓаат тврди, исушени топчиња од кал на птици и други живи цели. Мажите кои се преселиле во градовите имаат поголема веројатност да следат тимови за рагби и фудбал.

17 • РЕКРЕАЦИЈА

Во област без пристап до електрична енергија, телевизијата, видеата и филмовите се практично непознати. Луѓето кои живеат во градовите и градовите со струја одат на кино, а некои куќи имаат телевизија. Традиционалната забава се состоеше од раскажување приказни, ритуални изведби и музика.

18 • ЗАНАЕТИ И ХОБИИ

Уметничкото изразување во традиционалното општество Јатмул беше целосно утилитарно (дизајниран за

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.