Бугарски Цигани - сродство

 Бугарски Цигани - сродство

Christopher Garcia

ЕТНОНИМИ: Хорахане, Роми, Цигани

Исто така види: Брак и семејство - Черкези

Ориентација

Историја и културни ретенони

Економија

Сродство

Сродството се смета билатерално со поголема приврзаност кон патрилинеалната страна поради патрилокалното живеалиште по бракот. Личните имиња прикажуваат роднински односи за една или две генерации. Муслиманските имиња беа насилно сменети во словенски имиња во 1970-тите како дел од владината програма за асимилација. Службените словенски имиња, сепак, ретко, ако некогаш, се користат.


Брак и семејство

Социополитичка организација

Религија и експресивна култура

Библиографија

Кроу, Дејвид и Џон Колсти (1991). Циганите од Источна Европа. Аркмонк, N.Y.: М. Е. Шарп.


Георгиева, Иваничка (1966). „Изледванија вурху бита и култура на Бугарските Цигани против Сливен“. Известија на Етнографски институт и Музеј 9:25-47.


Маринов, Васил (1962). „Набљуденија вурху бита на Цигани против Бугарија“. Известија на Етнографски институт и Музеј 5: 227-275.


Силверман, Керол (1986). „Бугарските цигани: адаптација во социјалистички контекст“. Номадски народи 21-22 (специјално издание):51-62.


Soulis, George C. (1961). Циганите во Византиската империја и Балканот во доцниот среден век. Документи на Дамбартон Оукс, бр. 15. Вашингтон, D.C.

Исто така види: Бетсилео

Керол СИЛВЕРМАН

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.