Асинибоин

 Асинибоин

Christopher Garcia

Содржина

ЕТНОНИМИ: Асинибоин, Асинипват, Јадачи на риба, Хохе, Камења, Стони

Асинибоин се група што зборува сиуански, која се одвоила од Накота (Јанктонаи) во северна Минесота некаде пред 1640 година и се преселила на север во се здружуваат со Кри во близина на езерото Винипег. Подоцна во векот тие почнаа да се движат кон запад, на крајот се населиле во басените на реките Саскачеван и Асинибоин во Канада и во Монтана и Северна Дакота северно од реките Милк и Мисури. Со исчезнувањето на бизоните (главниот столб на нивната егзистенција) во средината на деветнаесеттиот век, тие беа принудени да се преселат во неколку резервати и резервати во Монтана, Алберта и Саскачеван. Проценките на населението за племето се движеле од осумнаесет илјади до триесет илјади во осумнаесеттиот век. Денес има можеби педесет и петстотини кои живеат на резервациите Форт Белкнап и Форт Пек во Монтана и во канадските резервати, а најголемиот е во Морли на горниот дел од реката Боу во Алберта.

Асинибоин биле типично племе што ловеле бизони во низините; тие биле номадски и живееле во криен тип. Тие обично го користеле кучето травоа за транспорт на стоки, иако понекогаш се користел и коњот. Познати како најголемите напаѓачи на коњи на северните рамнини, Асинибоин исто така биле жестоки воини. Тие беа генерално во пријателски односи со белците, но редовноангажиран во војна против Блекфут и Грос Вентре. Многумина беа преобратени во методизам од мисионери од Весли во текот на деветнаесеттиот век, но Танцот на трева, танцот на жедта и танцот на сонцето останаа важни церемонијали. По Втората светска војна, Алберта Стоунис многу се вклучија во политичкиот активизам и културното подобрување преку Индиското здружение на Алберта. Училиште и курсеви на универзитетско ниво се нудат во резерватот во Морли.


Библиографија

Демпси, Хју А. (1978). „Индијанците од Камени“. Во Индиски племиња од Алберта, 43-50. Калгари: Институт Гленбоу-Алберта.

Кенеди, Ден (1972). Recollections of an Assiniboine Chief, уредено и со вовед од Џејмс Р. Стивенс. Торонто: МекКлеланд & засилувач; Стјуарт.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Ирски патници

Lowie, Robert H. (1910). Асинибоин. Американски музеј за природна историја, антрополошки трудови 4, 1-270. Њујорк.

Исто така види: пенџаби - вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Ноцке, Клаудија (1985). Индиски резерви во Канада: Развојни проблеми на резервите Стони и Пеиган во Алберта. Marburger Geographische Schriften, бр. 97. Марбург/Лан.

Whyte, Jon (1985). Индијанци во карпестите планини. Банф, Алберта: Издавање надморска височина.

Програма на писателите, Монтана (1961). The Assiniboines: From the Accounts of the Old Ones Thed to First Boy (James Larpenteur Long). Норман: Универзитетот во ОклахомаПритиснете.

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.