Населби - црни креоли од Луизијана

 Населби - црни креоли од Луизијана

Christopher Garcia

Во Њу Орлеанс, Креолите имаат тенденција да останат силно поврзани со населбите како што е областа Треме во близина на францускиот кварт, како и во областа Џентили. Креолските населби се фокусирани на вклучување во социјални клубови и добронамерни општества, како и католички цркви и училишта. Црните креолски делови од различни класни/касти припадности се наоѓаат во повеќето градови во јужна Луизијана од која било големина. Во областите на руралните плантажи, креолите може да живеат во редови на работнички станови или во некои случаи во домовите на наследените сопственици. Во југозападните прериски региони на Луизијана, малите населби на сртовите на високите или борови шуми „острови“ може да бидат целосно составени од потомци на црните креоли кои биле ослободени или избегале од плантажите на исток. Иако Хјустон има црнечко соседство под креолско влијание, во градовите на западниот брег луѓето се поврзани преку мрежи што се одржуваат во католичките цркви, училишта и сали за танцување.

Во руралните насади и некои населби во Њу Орлеанс, креолските куќи се регионално карактеристична форма. Овие куќички ги комбинираат норманските влијанија во покривот, а понекогаш и историската градба со полудрвени и бусилаж (малтерисување со кал и мов), со влијанија од Карибите што се гледаат во тремовите, превртените долни линии на покривот (лажни галерии), вратите и прозорците со решетки , и покачена градба. Повеќето креолски колиби сешироки две соби, изградени од чемпрес со непрекинато наведнати покриви и централни оџаци. Тие беа проширени и украсени според богатството и потребите на семејството. Основната креолска куќа, особено поелитни верзии на плантажи, стана модел за предградијата на Луизијана. Други главни типови куќи вклучуваат калифорниски бунгалов, куќи со пушки и мобилни куќи. Од нив, пушката покажува посебни карактеристики на Луизијана кои ја поврзуваат со живеалиштата на Карибите и Западна Африка. Широк е една соба и долга две или повеќе соби. Иако куќите со пушки често се поврзуваат со насади, тие честопати биле гентрифицирани во градежништвото за креолите од средната класа и други, со тоа што биле проширени, издигнати, исечени со викторијански джинджифилово и на друг начин направени поубави од необоените колиби на робови со штица. и акционери. Сите овие форми на куќи и нивните многубројни варијации, често обоени во длабоки основни бои и богати пастели, создаваат еколошки изглед на креолот на Луизијана кој го симболизира регионот како целина.


Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.