Сирионо - Историја и културни односи

 Сирионо - Историја и културни односи

Christopher Garcia

ЕТНОНИМИ: Chori, Miá, Ñiose, Qurungua, Sirionó, Tirinié, Yande


Ориентација

Историја и културни односи

Језуитите биле влијателни од 1580 г. до 1767 година, а Францисканците од 1767 година наваму. Наративите на Sirionó и историската свест се многу ограничени. Има некои информации за рациите на нивните јужни соседи, Ајорео.

Исто така види: Тробриандските Острови

Населби

Економија

Сродство

Брак и семејство

Социополитичка организација

Религија и изразување Култура

Библиографија

Калифано, Марио (1986-1987). „Fuentes históricas y bibliográficas sirionó (I дел)“; „Etnografía de los sirionó (Дел II). Scripta Ethnologica (Буенос Аирес) 11(1): 1140; (2): 41-73.

Исто така види: Андрас - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Фернандез, Дистел, А. А. (19844985). „Hábitos funarios de los sirionó (ориентирана Боливија)“. Acta Praehistorica et Archaeologica (Берлин, Сојузна Република Германија) 16-17.


Holmberg, A. R. (1969). Номади на долгиот лак: Сирионо од источна Боливија. Њујорк: Американски музејски научни книги.


Kelm, H. (1983). Гејагте Џегер, умре Мбија во Остболивиен. Франкфурт: Музеј за Völkerkunde.


Шефлер, Хауард А. и Флојд Г. Лоунсбери (1971). А Студија за структурна семантика: Сирионо роднински систем. Englewood Cliffs, N.J.: Prentice Hall.


МАРИО КАЛИФАНО (Преводод Рут Гублер)

Прочитајте ја и статијата за Sirionóод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.