Тробриандските Острови

 Тробриандските Острови

Christopher Garcia

ЕТНОНИМИ: Каилеуна, Киливила, Киривина, Китава, Вакута

Ориентација

Историја и културни односи

Населени места

Економија

Сродство

Брак и семејство

Социополитичка организација

Религија и експресивна култура

Видете исто така Добу , островот Гуденаф

Библиографија

Лич, Џери В. и Едмунд Лич, изд. (1983). The Kula: Нови перспективи на Massim Exchange. Кембриџ: Cambridge University Press.

Малиновски, Бронислав (1922). Аргонаути од западниот Пацифик. Лондон: Routledge & засилувач; Кеган Пол.

Ман, Ненси (1986). Славата на Гава: Симболично проучување на трансформацијата на вредноста во општеството Масим (Папуа Нова Гвинеја). Кембриџ: Cambridge University Press.

Исто така види: Социополитичка организација - Мекео

Скодити, Џанкарло М. Г. (1990). Китава: Јазична и естетска анализа на визуелната уметност во Меланезија. Берлин: Мутон де Грујтер.

Seligman, C. G. (1910). Меланезијците од Британска Нова Гвинеја. Кембриџ: Cambridge University Press.

Исто така види: Ориентација - Италијански Мексиканци

Weiner, Annette B. (1976). Жени со вредност, мажи со реноме: нови перспективи во размената на Тробрианд. Остин: Прес на Универзитетот во Тексас.

Вајнер, Анет Б. (1988). Тробриандерите од Папуа Нова Гвинеја. Њујорк: Холт, Рајнхарт и засилувач; Винстон.

АНЕТ Б. ВАЈНЕР

Прочитајте и статија за ТробриандОстровиод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.