Хуаве

 Хуаве

Christopher Garcia

Содржина

ЕТНОНИМИ: Гуаби, Хуаби, Хуави, Хуазонтецос, Хуаве, Марењос, Ваби


Хуавите се селански народ кој окупира пет села и десетици села на пацифичкиот брег на Истмус Техуантепек , Мексико (приближно 16°30′ северно, 95° западно). Говорниците на јазикот Хуаве броеле 11.955 во 1990 година. Јазикот има пет главни дијалекти, секој поврзан со едно од петте села. Јазикот е значително изменет од контактот со шпанскиот.

Постојат три еколошки зони на територијата на Хуаве: трнлива шума, која има животински свет; савана што се користи за пасишта и земјоделство; и мангрови мочуриште, кое снабдува риба.

Исто така види: Историја и културни односи - Karajá

Една значајна карактеристика на историјата на Хуаве е нивното губење на големи делови од нивните земји за луѓето од Запотек, загуби кои беа легализирани по Мексиканската револуција. Хуаве се приклучи на Запотек и шпанскиот трговски систем во седумнаесеттиот век, приближно во исто време кога мисионерите и католичката црква станаа долгорочно присуство на заедницата Хуаве. Хуаве, иако задржуваат многу индиски културни црти, сепак се социо-економски многу слични со другите рурални селани.

Во шумата, Хуаве лови елени, зајаци и игуани. Освен кога е претворена во приватни земјоделски површини, саваната се користи како заедничко пасиште, а Хуаве таму ги пасат своите кози, овци, коњи, волови и магариња. Некоишумското земјиште исто така се претвора во земјоделско или градинарско земјиште. Главна култура е пченката; култури од секундарна важност вклучуваат грав, слатки компири и чили. Од океанот, Хуаве добиваат различни видови риби за сопствена употреба, а за продажба се продаваат јајца од морски костур, лопен, ракчиња и желки. Тие ловат риба со помош на мрежи влечени со кануа. Луѓето чуваат свињи, кокошки и мисирки во нивните дворови; се продаваат пилешки јајца. Секојдневно се јадат јадења од риба и пченка, додека месото и јајцата се јадат само за време на фестивали.

Секое ендогамно село Хуаве е составено од неколку бариони и оддалечени помали села. ескалафонот е основа за градската политичка структура. Секој возрасен маж во градот ги држи различните неплатени политички канцеларии во градската администрација на сериски начин. Младите се стекнуваат со политички статус според возраста и признанијата, додека постарите го стекнуваат според достигнувањата.

Домаќинството обично има како свои членови патрилокално пошироко семејство, а терминологијата за роднинска врска е билатерална. Фиктивното сродство е важно првенствено во случајот на боговите-браќа и сестри, кои често се однесуваат како кумови на децата на другиот.

Хуаве се, во голема мера, дел од националната економија на готовина. Од трговците купуваат кануа, метални алатки (лопати и мачети), памучен конец за мрежи и голем дел од нивната пченка.

Религиозноактивноста е често домашна работа. Многу чествувања се упатени од главата на домаќинството до олтарот на куќата. Има и капели во барио и посети на селата од мисионери и свештеници. Други практичари на натприродното се лекувачите и вештерките, и двајцата се ангажирани за нивните соодветни услуги.

Исто така види: Ајмара - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Библиографија

Diebold, Richard A., Jr. (1969). „Хуаве“. Во Прирачник за средноамерикански Индијанци, уредено од Роберт Ваучопе. Vol. 7, Етнологија, Прв дел, уредено од Евон З. Фогт, 478488. Остин: Прес на Универзитетот во Тексас.


Сињорини, Итало (1979). Лос хуавес од Сан Матео дел Мар, Оахака. Мексико Сити: Instituto Nacional Indigenista.

Прочитајте и статија за Huaveод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.