Кариња

 Кариња

Christopher Garcia

Содржина

ЕТНОНИМИ: Кариби, Карибе, Кариња, Галиби, Калиња, Кариња, Кариња

Кариња од источна Венецуела третирани овде се население од 7.000 Индијци. Мнозинството од нив живеат на рамнините и месите на североисточна Венецуела, особено во централните и јужните делови на државата Анзоатеги и во северниот дел на државата Боливар, како и во државите Монагас и Сукре, во близина на устието на Рио Ориноко. Во Анзоатеги, тие живеат во градовите Ел Гуазез, Качипо, Качама и Сан Хоакин де Парире. Други групи Карина кои најчесто се нарекуваат со различни локални имиња (на пр., Галиби, реката Барама Кариб) живеат во северна Француска Гвајана (1.200), Суринам (2.400), Гвајана (475) и Бразил (100). Сè што е кажано, населението во Кариња се состои од приближно 11.175 луѓе. Каринан припаѓа на семејството Карибски јазици. Повеќето венецуелски карини се интегрирани во националната култура и, освен малите деца и некои постари членови на групата, тие се двојазични на нивниот мајчин јазик и на шпански.

Во текот на седумнаесеттиот и осумнаесеттиот век, Кариња биле сојузници со Холанѓаните и Французите против Шпанците и Португалците. Тие се побунија против фрањевските мисионери кои неуспешно се обидоа да ги соберат во пуебло. Скоро до крајот на мисијата на почетокот на деветнаесеттиот век, воинствената Карињаги дестабилизираше мисиите и домородното население во регионот на долниот дел на Ориноко. Денес, Венецуела Кариња се номинални католици, но нивното почитување на оваа религија е синкретично со верувањата на нивната традиционална религија. Како резултат на развојот на источна Венецуела, вклучувајќи го и воведувањето на челичната и нафтената индустрија, повеќето Кариња се прилично акултурирани.

Кариња порано живееше во кружни заеднички куќи, внатрешно поделени на семејни прегради. Од околу 1800 година тие изградиле мали правоаголни куќички со кровови од мориче - палма слама или, во поново време, од лим. Посебно засолниште е изградено во непосредна близина на живеалиштето и служи како кујна и работилница во текот на денот.

Кариња традиционално се потпираат за својата егзистенција на хортикултурата, која се практикува главно на ниските брегови на реки и потоци. Одгледуваат горчлив и сладок маниок, тарос, јам, банани и шеќерна трска. Покрај реките ловат капибари, пака, агутис, елени и армадилоси. Повремено се ловат и птици. Риболовот е од помало значење; како ловот, најчесто се практикува со лак и стрела, но понекогаш и со јадица и конец или со рибен отров. Традиционално, не се јаделе домашни животни, но во поново време се чуваат пилешко, кози и свињи. Се чуваат и кучиња и магариња. Карина мажибеа страствени и широко скитачки трговци и воини, поврзани во трговска мрежа што ги опфаќа Гвајани, Мали Антили и големи делови од басенот Ориноко. Металните алатки и огненото оружје беа пожелни трговски предмети. Карина размени хамакови, мориче и овошје, брашно и леб од маниока. Во колонијалните времиња, воените заробеници на другите индиски општества во општата област имале голема комерцијална вредност на пазарите на робови на европските колонии.

Поделбата на трудот е по пол и возраст. Како помобилни членови на општеството, мажите се занимаваа со трговија и војување. Кога биле дома, извршиле првично расчистување на поле и обезбедиле дивеч и риба. Тие, исто така, произведоа цврсти корпи за носење, корпи за кошници и преси за маниоки. Пред усвојувањето на метални садови и пластични садови, жените правеле прилично груба керамика за готвење и складирање на жито и вода. Тие вртат памук и извртуваат мориче влакна во жици, кои ги користат за правење хамаки. Денес мажите и жените наоѓаат вработување во индустријализираната економија во регионот.

Како и системите на сродство на другите карипски општества од регионот на Голема Гвајана, она на Карина е силно дравидски по карактер. Идентификуван како систем на роднинска интеграција, тој ги обединува членовите на мала локална заедница без наметнување силни организациски строги. Сродството е когнатичко, правилата за потекло не се добридефинирано, корпоративните групи се отсутни, бракот има тенденција да биде ендогамен во заедницата, а размената и сојузот, кои во денешно време неформално се спроведуваат, се ограничени на локалната група. Бракот се заснова на взаемна привлечност, а церемонијата на брак повлекува воспоставување на консензуална заедница преку создавање на посебно домаќинство. Синдикатот беше јавно санкциониран со церемонија на која имаше тешко искушение на тркалање на невестата и младоженецот во хамак исполнета со оси и мравки. Христијанска брачна церемонија може да се одржи откако парот ќе живее заедно неколку години. Правилото за преференцијален постбрачен престој е uxorilocal, иако во денешно време вирилокалноста се добива речиси исто толку често. Употребата на текнонимијата е важна карактеристика на сродството Кариња.

Енкултурацијата е неформална, а физичкото казнување е практично непознато. Момчињата уживаат поголема слобода во детството отколку девојчињата, кои почнуваат да извршуваат голем број задолженија во нуклеарното семејство и соседството уште на рана возраст.

Локалните групи препознаваат шеф со ограничена политичка моќ, кој претседава со советот на старешини што се избира секоја година. По преземањето на функцијата, началникот мораше да се подложи на искушение со оси и мравки слично на она на невестинската двојка. Меѓу традиционалните функции на началникот биле организирање на заеднички труд и прераспределба на храна и стоки. Неизвесно е дали традиционалните воени началници напоголема власт функционираше во борба. Некои поглавари се чини дека биле шамани.

Исто така види: Сродство, брак и семејство - грузиски Евреи

Религијата Кариња задржува многу од нејзините традиционални карактеристики. Нивната космологија прави разлика помеѓу четири рамнини на небото, планината, водата и земјата. Рајот е населен од Врховните предци на сите предци. Со ова царство управува Капутано, суштеството со највисок ранг. Откако живеел на земјата како главен културен херој на Кариња, тој се воздигнал на небото, каде што бил преобразен во Орион. Духовите на предците што го придружувале таму живееле на земјата и се господари на птиците, животните и шаманите. Тие се семоќни и сеприсутни и имаат куќа во небесниот свет и на земјата. Планината е управувана од Мавари, иницијатор на шаманите и дедо на митските јагуари. Планината функционира како светска оска која ги поврзува небото и земјата. Мавари се дружи со мршојадците, кои се слуги и гласници на Врховниот дух на небесниот свет и ги става во контакт со шаманите. Со водата управува Акодумо, дедото на змиите. Тој и неговите змиски духови владеат над сите водни животни. Одржува контакт со водните птици кои зависат од небесната вода. Ова го прави Акодумо многу моќен магично и важен за шаманите, на кои им служи како помошни. Со Земјата управува Јороска, владетелот на темнината,незнаење и смрт. Тој не одржува контакт со небото, туку е апсолутен господар на земјата. Тој им помага на шаманите во лекувањето на болести предизвикани од господарите на животните и ноќните птици. Шаманите обезбедуваат врска помеѓу човештвото и духовниот свет преку магични пеење и ритуално пушење тутун. Во денешно време, обичаите за погребување во Кариња ја следат христијанската традиција.

Библиографија

Crivieux, Marc de (1974). Религија и магија кари'ња. Каракас: Universidad Católica Andrés Bello, Instituto de Investigaciones Históricas, Facultad de Humanidades y Education.

Кривие, Марк де (1976). Los caribes y la conquista de la Guyana española: Etnohistoria kariña. Каракас: Universidad Católica Andrés Bello, Instituto de Investigaciones Históricas, Facultad de Humanidades y Education.

Schwerin, Karl H. (1966). Нафта и челик: Процеси на промена на културата на Кариња како одговор на индустрискиот развој. Латиноамерикански студии, 4. Лос Анџелес: Универзитетот во Калифорнија, Латиноамерикански центар.

Schwerin, Karl H. (1983-1984). „Систем за интеграција на роднините меѓу Карибите“. Antropológica (Каракас) 59-62: 125-153.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Кламат

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.