Ориентација - Ногајци

 Ориентација - Ногајци

Christopher Garcia

Идентификација. Ногајците се турска националност што живее во предниот дел на северниот дел на Кавказ: во областа Ногајски ( raion ), во делови од областите Бабајуртовски, Тарумовски и Кизлјарски и во дагестанските рибарски села Главсулак и Главлопатин; во областите Нефтекумски, Минераловодски (аул Кангли) и Кочубеевски (аул Карамурзински) на Ставрополскиот (Ставрополски) крај; во областите Адиге-Каблски и Хабезски на Карачајско-черкеската автономна област (АО) (подреден на Ставрополскиот крај); и во округот Шелковски во Чеченско-Ингушката Република. Ногајците живеат и во градови како Хасавјурт, Махачкала и Черкеск. Официјалните и научните публикации понекогаш ги вклучуваат Ногајците како еден од „народите на Дагестан“, наместо да ги опишуваат одделно.

Ногајците од Ставропол се познати во литературата како „Ak Nogays“ (Бели Ногајци), ознака од советската ера; источните Ногајци традиционално биле нарекувани „Кара (Кара) Ногаи“ (Црни Ногајци), а Ногајците од Кубан едноставно како „Ногајци“.


Локација. Степската земја помеѓу реките Терек и Кума, позната традиционално како „Степа Ногај“ (нејзиниот западен дел е познат и како „степа Ачикулак“), е најважната област на компактното населување на Ногајците и зафаќа област од околу 25.000квадратни километри лоцирани на приближно 43°75,5′-45° северно и 45°-46°40,5′ источно. Ногејците кои живеат овде се опкружени од сите страни со Руси; нивните други соседи вклучуваат Калмици (Калмики) на север, Украинци и Туркмени (Трухмени) на северозапад и Чеченци на југ. Други помали области на населбата Ногај се наоѓаат на приближно 43°55,5′-44° северно и 46°80,5′-47°90,5′ источно во Дагестан. Овде има Руси на север и Кумици (Кумики) на југ, во некои области, а во други области насекаде околу нив, освен каде што има Авари на југоисток и југозапад. Дополнителни мали области на населбата Ногај се подалеку западно, на приближно 44°20,5′-45° северно и 41°-42° источно во Карачајско-черкеската АО и Ставрополскиот крај. Друго село, Кангли, се наоѓа на приближно 44°20,5′ северно и 43° источно. Ногајците кои живеат во Карачајско-черкеската АО и овој дел од Ставрополскиот крај се опкружени од сите страни со Руси и Украинци; две области на населување во југоисточниот дел на оваа локација, поблиску до Черкаск, имаат јужни соседи Черкезите (черкезите). Оние Ногајци кои живееле долж долниот дел на Волга (Ногајците од Астрахан) и на Крим се асимилирале со локалното население до почетокот на овој век. Потомците на емигрантите од Ногај од деветнаесеттиот век живеат во Романија, Турција и на други места.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Бајга

Ногајската степа има изразена континентална клима.Годишните врнежи овде се движат од 20 до 34 сантиметри. Во Кизљар, јужно од степата Ногај, просечната температура во средината на јануари е -2,3 ° C, а во средината на јули е 24,3 ° C. Зимите се генерално свежи, со редовен замрзнат дожд или влажни снег. Повремените силни снежни бури со ветрови со интензитет на урагани се придружени со температури кои можат да се спуштат до -35°C и снежни наноси кои можат да достигнат и до 2 метри; таквите зими го загрозуваат опстанокот на добитокот. Летата се сончеви и суви. Летните температури може да се искачат до над 40°C, а повремено нема врнежи во текот на цело лето. Во пролетта и летото топлите ветрови понекогаш носат прашина што ги оштетува земјоделските култури. Во северниот дел на степата Ногај има од 160 до 180 денови без мраз, а на југ бројот на денови без мраз се искачува на 220.


Демографија. Популацијата на Ногај постојано се зголемува иако Ногајците кои живеат во близина на Кумиците се сметаат за асимилирани за нив. Според прелиминарните резултати од советскиот попис од 1989 година, Ногајците бројат 75.564, што претставува зголемување од 26,9 отсто во однос на бројката од 1979 година од 59.546. Самата бројка од 1979 година беше зголемување од 15,4 проценти во однос на бројката од 1970 година од 51.784. Во 1970 година, 41,9 отсто од Ногајците живееле во Дагестан АССР, 43,3 отсто во Ставрополскиот крај, 10,7 отсто во чеченско-ингушката АССР, 2,1 отсто во КарачајCherkess AO, а останатите 2 проценти на други места во Кавказ или во Централна Азија.


Јазична припадност. Ногајците зборуваат турски јазик од северозападната или кипчачката група на турските јазици. Јазикот е класифициран како припадник на арало-касписката или кипчак-ногајската подгрупа, која исто така вклучува каракалпак и казахстан. Други кипчачки турски јазици тесно поврзани со ногај вклучуваат карашај-балкар, киргистан, кумик, кримски татарски и казански татарски; многу други турски јазици се исто така меѓусебно разбирливи со Ногај. Немаше посебен ногајски литературен јазик во предсоветскиот период, иако некои Ногајци го знаеја арапското писмо. Во овој период, помалите турски народи без посебна книжевна традиција биле запознаени со другите турски јазици напишани на арапско писмо, како што се отоманскиот турски, азербејџанскиот, чагатајот, а подоцна и татарски и казахстански. Во 1928 година беа воспоставени два одделни ногајски литературни јазици, Кара Ногај и таканаречениот Ак Ногај, користејќи латинско писмо. Кирилицата била усвоена во 1938 година за единствен ногајски литературен јазик.

Исто така види: Социополитичка организација - Blackfoot

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.