Социополитичка организација - Blackfoot

 Социополитичка организација - Blackfoot

Christopher Garcia

Социјална организација. Како и другите индиски култури на Рамнините, абориџините на црноногашот имале машки општества според возраста. Принцот Максимилијан броел седум од овие општества во 1833 година. Првото во серијата беше друштвото Комарци, а последното друштвото Бул. Членството е купено. Секое општество имаше свои карактеристични песни, ора и регалии, а нивните одговорности вклучуваа одржување на редот во кампот. Имаше едно женско општество.

Политичка организација. За секоја од трите географско-јазични групи, Крв, Пиган и Северен Блекфут, имаше поглавар. Неговата канцеларија беше малку поофицијализирана од онаа на шефот на бендот. Примарната функција на шефот беше да повикува совети за да разговараат за прашања од интерес на групата како целина. Blackfeet Reservation е деловна корпорација и политички субјект. Уставот и корпоративната повелба беа одобрени во 1935 година. Сите членови на племето се акционери во корпорацијата. Племето и корпорацијата се раководени од деветчлен племенски совет.

Исто така види: Порторикански Американци - историја, модерна ера, рани копнени порториканци, значајни имиграциски бранови

Социјална контрола и конфликти. Внатрегрупниот конфликт беше прашање на поединци, семејства или бендови. Единствениот формален механизам на социјална контрола беа полициските активности на машките друштва во летниот камп. Неформалните механизми вклучуваа озборувања, потсмев и срам. Покрај тоа, великодушноста бешерутински се охрабруваат и пофалуваат.

Исто така види: Култура на Швајцарија - историја, луѓе, облека, традиции, жени, верувања, храна, семејство, социјални
Прочитајте ја и статијата за Blackfootод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.