Ориентација - афро-венецуелци

 Ориентација - афро-венецуелци

Christopher Garcia

Идентификација. Афро-венецуелците се означени со шпански термини; не се користат зборови од африканско потекло. „Афро-венезолано“ се користи првенствено како придавка (на пр., фолклор афро-венезолано). „Црнец“ е најопштиот референтен термин; „Морено“ се однесува на луѓе со потемна кожа, а „Мулато“ се однесува на луѓе со посветла кожа, обично со мешано европско-африканско наследство. „Пардо“ се користел во колонијалните времиња за да се однесува на ослободените робови или оние од мешано евро-африканско потекло. „Замбо“ се однесуваше на оние со мешано афро-домородно потекло. „Криоло“, кое го задржува своето колонијално значење на „роден во Венецуела“, не укажува на никаква расна или етничка припадност.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Кмер

Локација. Најголемото афро-венецуелско население се наоѓа во регионот Барловенто на околу 100 километри источно од Каракас. Со површина од 4.500 квадратни километри, Барловенто опфаќа четири области на државата Миранда. Исто така, постојат важни афро-венецуелски заедници долж бреговите на Карабобо (Каноабо, Патанемо, Пуерто Кабело), ​​Дистрито Федерал (Наигуата, Ла Сабана, Тарма, итн.), Арагва (Ката, Чуао, Кујагуа, Окумаре де ла Коста, итн.), и југоисточниот брег на езерото Маракаибо (Бобуреш, Гибралтар, Санта Марија итн.). Помали џебови се наоѓаат и во Сукре (Кампома, Гуирија), југозападната област Јаракуј (Фариар) и планините Миранда (Јаре). ВажноАфро-венецуелската заедница може да се најде и во Ел Калао, во најјужната држава Боливар, каде рударите од француските и британските Антили се населиле во средината на деветнаесеттиот век.

Јазична припадност. Шпанскиот јазик, јазикот на освојувањето, се зборува, во креолизирана форма (Sojo 1986, 317332). Често се користат африкански зборови, особено во однос на инструментите и танците; овие се претежно од Банту и Мандинг потекло (Сојо 1986, 95-108).

Исто така види: Ирачани Американци - историја, модерна ера, значајни имиграциски бранови, шеми на населување

Демографија. Официјалната проценка на оние со „чисто“ афро-венецуелско потекло е 10 до 12 проценти од вкупното население (т.е. околу 1,8 милиони до 2 милиони). Меѓутоа, шеесет проценти од сите Венецуелци тврдат дека има африканска крв, а афро-венецуелската култура е признаена како важна компонента на националниот идентитет.


Прочитајте ја и статијата за Афро-венецуелцитеод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.