Религија и експресивна култура - Maisin

 Религија и експресивна култура - Maisin

Christopher Garcia

Религиозно верување. Повеќето Maisin веруваат дека духовите на неодамнешните мртви имаат значително влијание, и за добро и за лошо, врз живите. Средбите со грмушки духови може да предизвикаат сериозни болести, особено кај жените и децата. И покрај многуте обиди да се ослободи од волшебството, Мајсин верува дека селаните и странците продолжуваат да се практикуваат разни видови и тие најмногу смртни случаи ги припишуваат на оваа причина. Бог и Исус се многу далечни божества, кои понекогаш се среќаваат во соништата. Верата во нив, се вели, може да го надмине злото што го предизвикуваат волшебниците и духовите. Со мал број исклучоци, Мајсин се христијани. Повеќето од крајбрежните луѓе се англиканци од втора или трета генерација, додека Косирау се преобратиле во адвентистичка црква на седмиот ден во 1950-тите. Селаните ја прифаќаат оваа верзија на христијанското учење и литургија, но тие исто така се среќаваат со локални грмушки духови, духови и волшебници и повеќето практикуваат градинарска магија и користат домородни техники и практичари на исцелување. Постои значителна разновидност во религиозните верувања, во голема мера зависи од образованието и искуството на поединецот надвор од селата.

Исто така види: Историја и културни односи - Aveyronnais

Верски практичари. Шест мажи од Мајсин биле ракоположени за свештеници, а многу повеќе служеле како ѓакони, членови на религиозни редови, учители-евангелисти, лаици и медицински работници во мисијата. Англиканската црквае речиси целосно локализиран и, од 1962 година, домороден свештеник му служи на Мајсин. Исцелители, исто така, може да се најдат во повеќето села - мажи и жени кои поседуваат супериорно знаење за домородните лекови, грмушките духови и интеракциите помеѓу човечките души и духовниот свет (вклучувајќи го и Бог).

Исто така види: Ориентација - афро-венецуелци

Церемонии. Во времето на европскиот контакт, погребите, обредите на жалост, иницијациите на првородените деца и меѓуплеменските гозби беа главните церемонијални прилики. Сите беа обележани со голема размена на храна, скапоцености од школки и тапа ткаенина. Иницијациите и меѓуплеменските гозби беа исто така поводи за танцување со денови, понекогаш и недели. Главните церемонии денес се Божиќ, Велигден и патроните празници. Во такви денови често се одржуваат огромни гозби, заедно со традиционалните танци на војниците во домородна носија. Церемониите на животниот циклус - особено прославите на пубертетот на првородените и ритуалите на мртовечницата - се другите главни прилики за церемонии.

Уметност. Жените од Maisin се познати низ Папуа Нова Гвинеја за нивната извонредно дизајнирана тапа (крпа од кора). Првенствено служи како традиционална облека за мажи и жени, тапата денес е главен предмет на локална размена и извор на готовина. Се продава преку црковни и владини посредници во продавници за артефакти во градовите. Повеќето жени добиваат елаборирани тетоважи на лицето во доцната адолесценција, со кривилинеарни дизајнипокривајќи го целото лице кои се единствени за регионот.

Медицина. Мајсин ги припишува болестите на „микроби“ или на напади на духови и волшебници, во зависност од тоа дали тие реагираат на западната медицина. Селаните ги користат локалните пунктови за медицинска помош и регионалната болница, како и домашните лекови и услугите на селските исцелители.

Смрт и задгробен живот. Традиционално, Мајсин верувал дека духовите на мртвите ги населуваат планините зад нивните села, честопати враќајќи се да им помогнат или да ги казнат роднините. Селаните сè уште се среќаваат со неодамнешните мртви во соништа и визии - припишувајќи им и среќа и несреќа - но сега велат дека покојникот живее во Рајот. Иако тие се во голема мера модифицирани од христијанството, мртовечниците продолжуваат да го претставуваат најтрадиционалното лице на општеството во Мајсин. Селаните колективно тагуваат по смртта три дена по погребот, за кое време избегнуваат гласни звуци и работат во градината, за да не ја навредат душата на починатиот или неговите живи роднини. Ужалените сопружници и родители одат во полузатворени периоди кои траат од неколку дена до неколку години. Од жалост ги извлекуваат нивните афини, кои ги мијат, им ја средуваат косата и ги облекуваат во чиста тапа и украси на церемонија која е речиси идентична со ритуалите за пубертет кај првородените деца.

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.