Оркадијанци

 Оркадијанци

Christopher Garcia

ЕТНОНИМ: жители на Оркни


Ориентација

Историја и културни односи

Населби

Економија

Сродство, брак , и семејство

Социополитичка организација

Религија и експресивна култура

Библиографија

Бејли, Патрик (1971). Оркни. Њутн Абот, ОК: Дејвид & засилувач; Чарлс.

Фентон, Александар (1978). Северните острови: Оркни и Шетланд. Единбург: Џон Доналд.


Фирт, Џон (1922). Реминисценции на парохијата Оркни. Стромнес, Шкотска: В. Р. Рендали за музејот Стромнес. 2-ри изд. 1974.

Марвик, Ернест В. (1975). Фолклорот на Оркни и Шетланд. Лондон: Б. Т. Батсфорд.

Исто така види: Историја, политика и културни односи - Доминиканци

Теодоратус, Роберт Ј. (1977). „Оркнејските Острови: Библиографско истражување на печатени материјали за етнографија, фолклор, фолклор и локална историја“. Истражување на науката за однесувањето 12:29-44.

Tulloch, Peter A. (1974). Прозорец на Северен Роналдсеј. Кирквол, Шкотска: Кирквол Прес.

РОБЕРТ Ј. ТЕОДОРАТ

Исто така види: Религија и експресивна култура - Бајга

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.