Историја, политика и културни односи - Доминиканци

 Историја, политика и културни односи - Доминиканци

Christopher Garcia

Историјата на Доминиканската Република, и колонијална и постколонијална, е обележана со континуирано мешање на меѓународните сили и доминиканска амбивалентност кон сопственото раководство. Помеѓу петнаесеттиот и деветнаесеттиот век, Доминиканската Република била управувана од Шпанија и Франција и окупирана од САД и Хаити. Тројца политички лидери влијаеле на доминиканската политика од 1930-тите до 1990-тите. Диктаторот Рафаел Трухиљо ја водеше земјата триесет и една година, до 1961 година. Во годините по убиството на Трухиљо, двајца старечки каудиљо, Хуан Бош и Хоакин Балагуер, се натпреваруваа за контрола на доминиканската влада.

Во 1492 година, кога Колумбо за првпат слета во денешна Доминиканска Република, тој го нарекол островот „Еспањола“, што значи „Мала Шпанија“. Правописот на името подоцна бил променет во Хиспаниола. Градот Санто Доминго, на јужниот брег на Хиспаниола, е основан како главен град на Шпанија во Новиот свет. Санто Доминго стана град со ѕидови, по примерот на средновековната Шпанија и центар на трансплантирана шпанска култура. Шпанците изградија цркви, болници и училишта и воспоставија трговија, рударство и земјоделство.

Исто така види: Историја и културни односи - Нанди и други народи Каленџин

Во процесот на населување и искористување на Хиспаниола, домородните Таино Индијанци беа искоренети од суровите практики на принудна работа на Шпанците и болестите што Шпанците ги донесоа со себе, доБош. Во кампањата, Бош беше прикажан како раздор и нестабилен за разлика од постариот државник Балагуер. Со оваа стратегија, Балагуер повторно победи во 1990 година, иако со мала разлика.

На претседателските избори во 1994 година, Балагуер и неговата Социјалхристијанска реформистичка партија (ПРСЦ) беа предизвикани од Хозе Франциско Пења Гомез, кандидатот на ПРД. Пења Гомез, црнец кој е роден во Доминиканската Република од родители на Хаити, беше прикажан како таен агент на Хаити кој планирал да го уништи доминиканскиот суверенитет и да ја спои Доминиканската Република со Хаити. Телевизиските реклами на „Про-Балагуер“ ја прикажуваа Пења Гомез како бурно бијат тапаните во позадина, а картата на Хиспаниола со темно кафеав Хаити се шири и покрива светло зелена Доминиканска Република. Пења Гомез беше споредуван со лекар-вештер во памфлетите за кампањата за Балагер, а видеата го поврзуваа со практиката на Водун. Излезните анкети на денот на изборите покажаа огромна победа за Пења Гомез; Меѓутоа, следниот ден, Централната изборна хунта (ЗЦЕ), независниот избирачки одбор, ги претстави прелиминарните резултати кои го ставија Балагер во водство. Наводите за измама од страна на ЗКП беа широко распространети. Повеќе од единаесет недели подоцна, на 2 август, JCE конечно го прогласи Балагуер за победник со 22.281 глас, помалку од 1 процент од вкупните гласови. ПРД тврдеше дека најмалку 200.000 гласачи на ПРДбиле одбиени од избирачките места, со образложение дека нивните имиња не се во избирачкиот список. ЗКП формираше „ревизиски комитет“, кој истражуваше 1.500 избирачки места (околу 16 отсто од вкупниот број) и откри дека имињата на повеќе од 28.000 гласачи биле отстранети од избирачките списоци, што ја прави веродостојна бројката од 200.000 гласачи кои биле одбиени на национално ниво. ЗКП ги игнорираше наодите на комитетот и го прогласи Балагуер за победник. Со отстапка, Балагуер се согласи да го ограничи својот мандат на две, наместо на четири, и да не се кандидира повторно за претседател. Бош доби само 15 отсто од вкупните гласови.


кои домородните народи немале имунитет. Бидејќи брзото уништување на Таино ги оставило Шпанците да имаат потреба од работници во рудниците и на плантажите, Африканците биле увезени како робска работна сила. Во тоа време, Шпанците воспоставија строг социјален систем од две класи заснован на раса, политички систем заснован на авторитаризам и хиерархија и економски систем заснован на државна доминација. По околу педесет години, Шпанците ја напуштија Хиспаниола за економски поперспективни области како Куба, Мексико и други нови колонии во Латинска Америка. Институциите на владата, економијата и општеството кои беа воспоставени, сепак, опстојуваа во Доминиканската Република низ нејзината историја.

По нејзиното виртуелно напуштање, некогаш просперитетната Хиспаниола паднала во состојба на неорганизираност и депресија која траела речиси двесте години. Во 1697 година Шпанија им ја предала западната третина од Хиспаниола на Французите, а во 1795 година на Французите им ги дала и источните две третини. Во тоа време, западната третина од Хиспаниола (тогаш наречена Хајти) беше просперитетна, произведувајќи шеќер и памук во економски систем заснован на ропство. Поранешните источни две третини под контрола на Шпанија беа економски осиромашени, а повеќето луѓе преживуваа од земјоделство за егзистенција. По бунтот на робовите на Хаити, што резултираше со независност на Хаити во 1804 година, црните војски на Хаити се обидоада ја преземат контролата над поранешната шпанска колонија, но Французите, Шпанците и Британците се бореа против Хаиќаните. Источниот дел на Хиспаниола се вратил под шпанска власт во 1809 година. Армиите на Хаити повторно извршиле инвазија во 1821 година, а во 1822 година ја добиле контролата над целиот остров, која ја задржале до 1844 година.

Во 1844 година Хуан Пабло Дуарте, водач на движењето за независност на Доминикана, влезе во Санто Доминго и ги прогласи источните две третини од Хиспаниола за независна нација, именувајќи ја Доминиканска Република. Меѓутоа, Дуарте не можеше да ја одржи власта, што набрзо премина на двајца генерали, Буенавентура Баез и Педро Сантана. Овие луѓе гледаа на „величината“ на колонијалниот период од шеснаесеттиот век како модел и бараа заштита од голема странска сила. Како резултат на корумпираното и несоодветно раководство, земјата била банкротирана до 1861 година, а власта повторно била предадена на Шпанците до 1865 година. Баез продолжил како претседател до 1874 година; Ulises Espaillat потоа ја презеде контролата до 1879 година.

Во 1882 година модернизаторскиот диктатор, Ulises Heureaux, ја презеде контролата врз Доминиканската Република. Под режимот на Оро, беа изградени патишта и железници, беа инсталирани телефонски линии и ископани системи за наводнување. Во овој период се воспостави економска модернизација и политички поредок, но само преку големи странски заеми и автократско, корумпирано и брутално владеење. Во 1899 гОро беше убиен, а доминиканската влада падна во неред и фракционерство. До 1907 година, економската ситуација се влошила и владата не можела да го плати надворешниот долг настанат за време на владеењето на Оро. Како одговор на воочената економска криза, Соединетите Држави се префрлија да ја стават Доминиканската Република на чело. Рамон Касерес, човекот кој го убил Оро, станал претседател до 1912 година, кога пак бил убиен од член на една од политичките фракции кои се спротивставуваат.

Последователната домашна политичка војна ја остави Доминиканската Република повторно во политички и економски хаос. Европските и американските банкари изразија загриженост поради можниот недостиг на отплата на заемите. Користејќи ја доктрината Монро за да се спротивстави на она што САД го сметаа за потенцијална европска „интервенција“ во Америка, Соединетите Држави ја нападнаа Доминиканската Република во 1916 година, окупирајќи ја земјата до 1924 година.

За време на периодот на окупација на САД, политичките беше вратена стабилноста. Во главниот град и на други места во земјата беа изградени патишта, болници и водоводни и канализациони системи, а беа воведени и промени во сопственоста на земјиштето од кои корист имаше нова класа на големи земјопоседници. За да дејствува како противбунтовничка сила, новите воени безбедносни сили, Guardia Nacional, беа обучени од американски маринци. Во 1930 година Рафаел Трухиљо, кој се искачи на апозицијата на лидер во Гардија, ја искористи за стекнување и консолидирање на моќта.

Од 1930 до 1961 година, Трухиљо ја водеше Доминиканската Република како своја лична сопственост, во она што беше наречено првата навистина тоталитарна држава на хемисферата. Тој воспостави систем на приватен капитализам во кој тој, членовите на неговото семејство и неговите пријатели поседуваа речиси 60 отсто од имотот на земјата и ја контролираа нејзината работна сила. Под превезот на економското закрепнување и националната безбедност, Трухиљо и неговите соработници побараа укинување на сите лични и политички слободи. Иако економијата цветаше, придобивките отидоа кон лична, а не јавна добивка. Доминиканската Република стана безмилосна полициска држава во која тортурата и убиствата обезбедуваат послушност. Трухило беше убиен на 30 мај 1961 година, со што заврши долг и тежок период во историјата на Доминикана. Во времето на неговата смрт, малкумина Доминиканци можеа да се сетат на животот без Трухило на власт, а со неговата смрт дојде период на домашни и меѓународни превирања.

За време на владеењето на Трухиљо, политичките институции беа исфрлени, не оставајќи никаква функционална политичка инфраструктура. Се појавија фракции кои беа присилени под земја, беа создадени нови политички партии, а остатоците од претходниот режим - во форма на синот на Трухиљо Рамфис и еден од поранешните марионетски претседатели на Трухиљо, Хоакин Балагуер - се натпреваруваа законтрола. Поради притисокот од САД да се демократизираат, синот на Трухиљо и Балагуер се согласија да одржат избори. Балагуер брзо се пресели да се дистанцира од семејството Трухило во престројувањето за моќ.

Во ноември 1961 година Рамфис Трухиљо и неговото семејство ја напуштиле земјата откако ја испразниле доминиканската каса од 90 милиони долари. Хоакин Балагуер стана дел од Државниот совет од седум лица, но две недели и два воени удари подоцна, Балагуер беше принуден да ја напушти земјата. Во декември 1962 година, Хуан Бош од Доминиканската револуционерна партија (ПРД), ветувајќи социјални реформи, го освои претседателството со разлика од 2:1, првпат Доминиканците да можат да го изберат своето лидерство на релативно слободни и фер избори. Традиционалната владејачка елита и војската, сепак, со поддршка на Соединетите Држави, се организираа против Бош под маската на антикомунизмот. Тврдејќи дека владата е инфилтрирана од комунисти, војската организираше државен удар со кој беше соборен Бош во септември 1963 година; тој беше претседател само седум месеци.

Исто така види: Социополитичка организација - Пиро

Во април 1965 година ПРД и другите цивили и „конституционалистичката“ војска про-Бош ја вратија претседателската палата. Хозе Молина Урења, следен во редот за претседателска функција според уставот, положи заклетва како привремен претседател. Сеќавајќи се на Куба, Соединетите Држави ја охрабрија војската на контранапад. Војскатакористеше млазници и тенкови во обидот да го скрши бунтот, но конституционалистите што го поддржуваа Бош беа во можност да ги одбијат. Доминиканската војска се движеше кон пораз од рацете на конституционалистичките бунтовници кога, на 28 април 1965 година, претседателот Линдон Џонсон испрати 23.000 американски војници да ја окупираат земјата.

Доминиканската економска елита, која беше повторно инсталирана од страна на американската војска, побара избор на Балагуер во 1966 година. , и терористички напади за да го спречат да води кампања. Конечниот исход од гласањето беше табелиран како 57 отсто за Балагер и 39 отсто за Бош.

Во текот на доцните 1960-ти и првиот дел од 1970-тите, Доминиканската Република мина низ период на економски раст и развој што главно произлегува од проекти за јавни работи, странски инвестиции, зголемен туризам и вртоглаво поскапување на шеќерот. Меѓутоа, во истиот период, стапката на невработеност во Доминикана остана меѓу 30 и 40 проценти, а стапките на неписменост, неухранетост и смртност на доенчиња беа опасно високи. Повеќето од придобивките од подобрувањето на доминиканската економија отидоа на веќе богатите. Ненадејното зголемување на цената на нафтата од страна на Организацијата на земји извознички на нафта (ОПЕК) во средината на 1970-тите, пад на цената на шеќерот насветскиот пазар, а зголемувањето на невработеноста и инфлацијата ја дестабилизираа владата на Балагуер. ПРД, под новиот лидер, Антонио Гузман, уште еднаш се подготви за претседателски избори.

Бидејќи Гузман беше умерен, тој беше прифатлив од доминиканската деловна заедница и од Соединетите Држави. Меѓутоа, доминиканската економска елита и војската ги гледаа Гузман и ПРД како закана за нивната доминација. Кога раните враќања од изборите во 1978 година покажаа дека Гузман води, војската влезе, ги зазеде гласачките кутии и ги поништи изборите. Поради притисокот од администрацијата на Картер и заканите за масовен генерален штрајк меѓу Доминиканците, Балагуер и наредил на војската да ги врати гласачките кутии, а Гузман победил на изборите.

Гузман вети подобро почитување на човековите права и поголема политичка слобода, поголема акција во здравствената заштита и руралниот развој и поголема контрола врз војската; сепак, високите трошоци за нафта и брзиот пад на цените на шеќерот предизвикаа економската ситуација во Доминиканската Република да остане мрачна. Иако Гузман постигна многу во однос на политичките и социјалните реформи, нестабилната економија ги натера луѓето да се присетат на деновите на релативен просперитет под Балагуер.

ПРД го избра Салвадор Хорхе Бланко за свој претседателски кандидат во 1982 година, Хуан Бош се врати со нова политичка партија наречена Доминиканска ослободителна партија(PLD), а Хоакин Балагуер исто така влезе во трката, под покровителство на неговата Реформистичка партија. Хорхе Бланко победи на изборите со 47 отсто од гласовите; сепак, еден месец пред инаугурацијата на новиот претседател, Гузман изврши самоубиство поради извештаи за корупција. Јакобо Мајлута, потпретседателот, беше именуван за привремен претседател до инаугурацијата.

Кога Хорхе Бланко ја презеде претседателската функција, земјата се соочи со огромен надворешен долг и криза во трговскиот биланс. Претседателот Бланко побара заем од Меѓународниот монетарен фонд (ММФ). ММФ, пак, бараше драстични мерки за штедење: владата на Бланко беше принудена да ги замрзне платите, да го намали финансирањето на јавниот сектор, да ги зголеми цените на основните добра и да ги ограничи кредитите. Кога овие политики резултираа со социјални немири, Бланко испрати војска, што резултираше со смрт на повеќе од сто луѓе.

Хоакин Балагуер, речиси осумдесет години и правно слеп, се кандидираше против Хуан Бош и поранешниот привремен претседател Јакобо Мајлута на изборите во 1986 година. Во многу спорна трка, Балагуер победи со мала разлика и ја врати контролата врз земјата. Тој уште еднаш се сврте кон огромни проекти за јавни работи во обид да ја ревитализира доминиканската економија, но овој пат беше неуспешен. До 1988 година тој повеќе не се гледаше како економски чудотворец, а на изборите во 1990 година тој повторно беше силно предизвикан од

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.