Религија и експресивна култура - Манкс

 Религија и експресивна култура - Манкс

Christopher Garcia

Религиозни верувања и практики. Главната религија кај Манкс е протестантизмот, како што се практикува или од Англиската црква или од методистите на Веслејан. Мала, но видлива енклава на вештерки практикуваат на островот. Покрај тоа, многу жители на островот изразуваат верување во келтските натприродни суштества и сили и редовно ги почитуваат табуата и обичаите поврзани со избегнување на несреќа. Најважните сезонски празници вклучуваат Божиќ, Велигден и Денот на Тинвалд (секуларен и свет летен фестивал). Важни религиозни животни церемонии вклучуваат крштевање, брак и смрт.

Уметност. Многу Манки прават ритуални предмети, како што се крстови од слама, за заштита од злобни сили.

Исто така види: Австралиски Абориџини - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Медицина. Модерната медицина е достапна за сите. Домашните лекови и лекови се строго ограничени на лекување на помали заболувања. Меѓутоа, вештерките редовно практикуваат ритуали за исцелување меѓу себе.

Исто така види: Култура на Ирска - историја, луѓе, облека, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство

Смрт и задгробен живот. Манксите веруваат во задгробен живот како што е опишано во протестантската доктрина. По смртта, се одржува будење за трупот и присуствуваат роднините, соседите и пријателите. Будењето ќе трае 24 часа и може да биде благо бурно, но не претерано. По будењето, трупот е погребан на гробиштата на црквата на свечена верска церемонија.


Прочитајте ја и статијата за Manxод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.