Историја и културни односи - Дон Козаци

 Историја и културни односи - Дон Козаци

Christopher Garcia

Првите козачки населби се појавија кон крајот на XV век во регионот на долен Дон. Повеќето од овие луѓе беа бегалци кои избраа да се населат покрај Дон, надвор од дофат на руските власти. Со зголемувањето на населението долж Дон во втората половина на шеснаесеттиот век, Донските Козаци се појавија како важна воена и политичка сила во областа. Зависни од Москва економски и воено, тие сепак останаа политички и административно независни, живеејќи во границите на руската и отоманската држава. Кон крајот на XVII век, руската влада се обиде да ги ограничи нивната слобода и привилегии. Барањето бегалците да се вратат, Козаците го сметаа за најголемо кршење на нивните традиционални слободи. До крајот на осумнаесеттиот век границата се преселила подалеку на југ и военото значење на Донските Козаци се намалило. По 1738 година, главниот командант на Донските Козаци, кој порано бил избран, станал именуван на руската влада, а по 1754 година локалните команданти биле назначени од Министерството за војна во Санкт Петербург. Преку овој и други потези, Козаците беа целосно апсорбирани во руската војска и вршеа воена служба низ Руската империја; за време на владеењето на царот Павле, на пример, им било наредено „да ја освојат Индија“, а тиевсушност тргнал кога, по неговиот атентат, била задржана лудата директива. Козачкиот гентри е создаден со едикт од 1799 година; Козаците станаа еднакви по ранг со остатокот од руската војска. Во 1802 година, земјите беа поделени на седум области управувани од Министерството за војна; во 1887 година бројот на области бил зголемен на девет. До 1802 година, Дон Козаците можеле да обезбедат осумдесет коњанички полкови. Секој пријавен Козак мораше да служи триесет години. Во 1875 година воената служба била намалена на дваесет години. Тие беа особено озлогласени по нивната улога во задушувањето на револуционерните движења во Русија и масакрот на Евреите за време на погромите. За време на Првата светска војна, Донските Козаци формирале педесет и седум коњанички полкови (т.е. скоро 100.000 коњаници). По Февруарската револуција од 1917 година, нивниот главен командант, А. Откако Каледин и неговата контрареволуционерна влада беа уништени, „Донската советска република“ беше прогласена во март 1918 година. Сепак, новите советски политики на национализација и присвојување на вишокот доведоа до востание во регионот Дон и елиминација на советската влада. Во јануари 1920 година, советските трупи се вратија за да ја обноват советската контрола врз областа и да ја укинат секоја административна автономија во регионот. Последните потсетници за славата од минатото беа неколку донски козачки полковиформирана во 1936 година во рамките на Советската армија. За време на Втората светска војна, овие полкови се покажаа како безнадежно застарени топовско месо и на крајот беа распуштени.

Историски, Донските Козаци се граничат со Калмиците на исток, Ногајците и Кримските Татари на југ, Русите на север и Украинците на запад. Денес регионот ги вклучува овие и други етнички групи на СССР.


Исто така прочитајте ја статијата за Дон Козацитеод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.