Населби - сибирски Татари

 Населби - сибирски Татари

Christopher Garcia

Сибирските Татари своите населби ги нарекувале aul или yort, иако претходните имиња на ulus и aymak сè уште се користат од страна на Томски Татари. Најчестиот тип на село било речно или езерско. Во подалечното минато Татарите имале два вида населби, една за зима и една за лето. Со изградбата на патиштата дојде до нова форма на населба со правилен праволиниски распоред на улиците. На фармите покрај куќата имало и згради за добиток, магацини, амбари и бањи.

Исто така види: Сириските Американци - Историја, модерна ера, Првите Сиријци во Америка

Во седумнаесеттиот век и подоцна, куќите од бусен и полуподземните живеалишта биле вообичаени кај некои Татари. Но, веќе некое време тие користат рамковни куќи над земјата и живеалишта од тули. Подоцна Татарите почнаа да градат куќи по руски модел, вклучително и двокатни рамковни куќи, а во градовите куќи од тули. Меѓу зградите со социјална функција може да се издвојат џамии (дрвени и тули), згради на подрачната администрација, пошти, училишта, продавници и продавници.

Централното место во поголемиот дел од живеалиштата го заземале штици, покриени со черги и филц. Багажниците и постелнината беа набиени по страните на собите. Имаше мали маси на кратки ногарки и полици за садовите. Домовите на богатите Татари биле опремени со гардероби, маси, столици и софи. Куќисе загревале со специјални печки со отворено огниште, но Татарите користеле и руски печки. Облеката беше закачена на столбови висени од таванот. На ѕидот над креветите Татарите ја закачија молитвеникот со изреки од Куранот и погледите на џамиите во Мека и Александрија.

Исто така види: Социополитичка организација - Ром

Надворешноста на куќите обично не била украсена, но неколку куќи имале украсени прозорци и корнизи. Оваа орнаментика беше генерално геометриска, но понекогаш може да се забележат претстави на животни, птици и луѓе, кои, генерално, се забранети со исламот.

Исто така, прочитајте ја статијата за Сибирските Татариод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.