Сириските Американци - Историја, модерна ера, Првите Сиријци во Америка

 Сириските Американци - Историја, модерна ера, Првите Сиријци во Америка

Christopher Garcia

од J. Sydney Jones

Преглед

Модерна Сирија е арапска република во југозападна Азија, граничи со Турција на север, Ирак на исток и југоисток , Јордан на југ и од Израел и Либан на југозапад. Мал појас на Сирија исто така се наоѓа покрај Средоземното Море. Со површина од 71.500 квадратни милји (185.226 квадратни километри), земјата не е многу поголема од државата Вашингтон.

Официјално наречена Сириска Арапска Република, земјата имаше проценето население во 1995 година од 14,2 милиони, главно муслимани, со околу 1,5 милиони христијани и неколку илјади Евреи. Етнички, земјата се состои од арапско мнозинство со голем број Курди како втора етничка група. Други групи вклучуваат Ерменци, Туркменистанци и Асирци. Арапскиот јазик е примарен јазик, но некои етнички групи ги одржуваат своите јазици, особено надвор од урбаните области на Алепо и Дамаск, а курдските, ерменските и турските се зборуваат во различни области.

Само околу половина од земјата може да го издржува населението, а половина од населението живее во градовите. Крајбрежните рамнини се најнаселени, а култивираната степа на исток обезбедува пченица за земјата. Номадите и полуномадите живеат во огромната пустинска степа на далечниот исток на земјата.

Сирија беше името на античка територија, појас на плодна земја што се наоѓаше помеѓукако што заедниците на северниот дел на Њујорк, исто така, имаат големи сириски заедници како резултат на трговците кои тргуваа во регионот и останаа да отвораат мали трговски операции. Њу Орлеанс има значително население од поранешна Голема Сирија, како и Толедо, Охајо и Седар Рапидс, Ајова. Калифорнија доби сè поголем број новопристигнувања од 1970-тите, при што округот Лос Анџелес стана центар на многу нови имигрантски арапски заедници, меѓу нив и заедница на сириско-американска заедница. Хјустон е понова дестинација за новите сириски имигранти.

Акултурација и асимилација

Неколку фактори се комбинираат за да ја промовираат брзата асимилација на раните сириски имигранти. Основно меѓу нив беше тоа што наместо да се собираат во урбани етнички енклави, многу од првите имигранти од Голема Сирија тргнаа на патот како продавачи, продавајќи ги своите производи горе-долу по источното море. Секојдневно соработувајќи се со руралните Американци и апсорбирајќи го јазикот, обичаите и манирите на нивната нова татковина, овие продавачи, со намера да прават бизнис, имаа тенденција брзо да се вклопат во американскиот начин на живот. Службата во војската и за време на Првата и Втората светска војна, исто така, ја забрза асимилацијата, како што е иронично, негативното стереотипизирање на сите имигранти од источниот Медитеран и јужна Европа. Традиционалната облека на првите пристигнувања ги направи да се издвојат од другитенеодамнешните имигранти, како и нивното занимање како продавачи - сеприсутноста на сириските имигранти, и покрај нивниот релативно мал број во однос на другите имигрантски групи, доведе до одредена ксенофобија. Новите имигранти на тој начин брзо ги англичани своите имиња и, многу од нив веќе се христијани, усвоија повеќе мејнстрим американски религиозни деноминации.

Оваа асимилација беше толку успешна што е предизвик да се откријат етничките претходници на многу семејства кои целосно се американизираа. Меѓутоа, истото не е точно за поновите пристигнувања од модерната држава Сирија. Генерално подобро образовани, тие се и религиозно поразновидни, со поголем број муслимани меѓу нив. Општо земено, тие не се претерани да се откажат од својот арапски идентитет и да се апсорбираат во садот за топење. Ова е делумно резултат на обновената енергија на мултикултурализмот во Америка, а делумно резултат на различниот менталитет во неодамнешното доаѓање.

ТРАДИЦИИ, ОБИЧАИ И ВЕРУВАЊА

Семејството е во срцето на сириската традиција и системи на верување. Една стара поговорка вели дека „јас и брат ми против братучед ми, јас и мојот братучед против странецот“. Ваквите силни семејни врски раѓаат заеднички дух во кој потребите на групата се повеќе детерминирани од оние на поединецот. За разлика од традиционалното американско општество, младите од Сирија не гледаа потреба да се отцепатод семејството со цел да воспостават сопствена независност.

Честа и статусот се важни во сите арапски општества, особено кај мажите. Честа може да се освои со финансиски достигнувања и со напрегање моќ, додека за оние кои не постигнуваат богатство, почитувањето како чесен и искрен човек е од суштинско значење. Доблестите на великодушноста и социјалната љубезност се составен дел на сирискиот живот, како етика засилена со исламските кодекси. Негативната страна на овие доблести е, како што истакна Аликса Наф во Да се ​​стане Американец: Искуството на раните арапски имигранти, тенденцијата кон „преценување, двосмисленост, нерешливост, интензивен емоционализам и понекогаш агресивност“. Жените треба да бидат заштитени од мажот кој е глава на домаќинството. Ваквата заштитност првично не се сметаше за угнетувачка, туку како знак на почит. Во оваа семејна структура значајна улога играат и најстарите синови.

Голем дел од овој традиционален систем се разоткри со животот во Америка. Стариот систем на селска комунална помош често се распаѓа во брзиот свет на Америка, поставувајќи семејства сами со двајцата родители во работната сила. Ткаенината на цврсто плетеното семејство дефинитивно се олабави во средина која поттикнува толку многу индивидуални достигнувања и лична слобода. Како резултат на тоа, голем дел од чувството за семејна чест и стравот од семејниот срам, функционираат општествените механизмиСамата Сирија се намали меѓу имигрантите во Америка.

КУЈНА

Тешко е да се оддели конкретно сириската храна од онаа што е популарна кај населението од големата Сирија. Стандардна храна во Америка како пита леб и кршен намаз од пиле или модар патлиџан, хомос и баба гануј, и двете доаѓаат од некогашното сириско срце. Популарната салата, табули, е исто така производ од Голема Сирија. Други типични јадења вклучуваат сирења и јогурти, и многу од овошјето и зеленчукот вообичаено за источниот Медитеран, вклучувајќи кисели краставички, лути пиперки, маслинки и ф'стаци. Додека свинското месо им е забрането на следбениците на исламот, други меса како јагнешкото и пилешкото се главните производи. Голем дел од сириската храна е многу зачинета, а урмите и смоквите се користат на начини кои обично не се наоѓаат во типичната американска храна. Полнети тиквички, листови од грозје и листови зелка се вообичаени јадења. Популарно слатко е баклава, што се наоѓа низ целиот источен Медитеран, направено од фило тесто исполнето со паста од орев и прелиено со шеќерен сируп.

МУЗИКА

Арапската или блискоисточната музика е жива традиција која опфаќа околу 13 века. Нејзините три главни поделби се класична, религиозна и фолк, од кои последната е проширена во модерното време во понова поп традиција. Централно место во целата музика од Сирија и арапските земји се монофонијата и хетерофонијата, вокалнатацвета, суптилна интонација, богата импровизација и арапски размери, толку различни од оние на западната традиција. Токму овие карактеристики и даваат на музиката од Блискиот Исток нејзиниот специфичен, егзотичен звук, барем за западните уши.

„Јас на прво место, не го учев јазикот. За да ме поштедат од срам, како и да го забрзаат разговорот меѓу нас, моите пријатели од Сирија ми зборуваа На мојот јазик. Во фабриката за пакување не беше ништо подобро, бидејќи повеќето од работниците околу мене беа странци како мене.

Салом Ризк, сириски Јенки, (Даблдеј и компанија, Гарден Сити, Њујорк, 1943 година).

Макам, или мелодиските модови се основни за музиката од класичниот жанр. Постојат поставени интервали, каденци, па дури и конечни тонови на овие режими. Дополнително, класичната арапска музика користи ритмички режими слични на средновековната западна музика, со кратки единици кои доаѓаат од поетски мерења. Исламската музика во голема мера се потпира на пеење од Куранот и има сличности со грегоријанското пеење. Додека класичната и религиозната музика имаат редовни карактеристики низ огромно количество земја и култура, арапската народна музика ги одразува индивидуалните култури на друзите, курдските и бедуините, на пример.

Музичките инструменти кои се користат во класичната музика се првенствено жичени,со уд, инструмент со краток врат сличен на лаутата, кој е најтипичен. Сјај-виолина, или рабаб, е уште еден важен жичан инструмент што се лак, додека канун наликува на цитра. За народната музика најзастапен инструмент е лаутата со долг врат или танбур. Тапаните се исто така вообичаен придружен инструмент во оваа витална музичка традиција.Овој Сириец Американец е продавач на храна во сирискиот кварт во Њујорк.

ТРАДИЦИОНАЛНИ НОСИИ

Традиционалната облека како што е ширвал, кои се широки црни панталони, се резервирани исклучиво за изведувачи на етнички танци. Традиционалната облека е речиси целосно минато за Сириските Американци, како и за домородните Сиријци. Западното облекување е типично сега и во Сирија и во САД. Некои муслиманки носат традиционалниот хиџаб во јавност. Ова може да се состои од палто со долги ракави, како и бела марама што ја покрива косата. За некои, само шалот е доволна, изведена од муслиманското учење дека треба да се биде скромен.

ПРАЗНИЦИ

И христијанските и муслиманските Сиријци Американци слават различни верски празници. Приврзаниците на исламот слават три главни празници: 30-дневниот период на пост во текот на дневните часови познат како Рамазан ; петте дена што го означуваат крајот на Рамазан, познати како 'Eid al-Fitr Курбан Бајрам, „Празникот на жртвата“. Рамазан, кој се одржува во текот на деветтиот месец од исламскиот календар, е време слично на христијанскиот пост, во кој самодисциплината и умереноста се користат за физичко и духовно чистење. Крајот на Рамазан е означен со „Еид ал-Фитр“, нешто како вкрстување помеѓу Божиќ и Денот на благодарноста, блескаво фестивалско време за Арапите. Празникот на жртвата, од друга страна, ја одбележува интервенцијата на ангелот Гаврил во жртвата на Исмаил. Според Куранот, или Куранот, муслиманската света книга, Бог побарал од Авраам да го жртвува својот син Исмаел, но Габриел интервенирал во последен момент, заменувајќи го момчето со јагне. Овој празник се одржува заедно со аџилакот во Мека, обврска за муслиманите.

Деновите на светците ги слават христијанските Сиријци, како и Божиќ и Велигден; сепак, православниот Велигден се паѓа во поинаква недела од западниот Велигден. Сè почесто и арапските муслимани го слават Божиќ, не како верски празник, туку како време за собирање на семејствата и размена на подароци. Некои дури украсуваат елка и ставаат други новогодишни украси. Денот на независноста на Сирија, 17 април, малку се слави во Америка.

ЗДРАВСТВЕНИ ПРАШАЊА

Ниту една медицинска состојба не е специфични за Сириските Американци. Сепак, постојат инциденци на повисокиод просечната стапка на анемија, како и нетолеранција на лактоза кај оваа популација. Раните сириски имигранти честопати беа враќани од страна на имиграционите службеници поради трахома, болест на окото особено распространета во Голема Сирија во тоа време. Посочено е, исто така, дека Сириските Американци имаат тенденција да се потпираат на решавање на психолошките проблеми во самото семејство. И додека арапските лекари се вообичаени, арапските американски психолози и психијатри е потешко да се најдат.

Јазик

Сиријците се арапски говорители кои имаат свој дијалект на формалниот јазик, дијалект што ги одделува како група од другите народи што зборуваат арапски. Под-дијалекти може да се најде нивниот дијалект, во зависност од местото на потекло; на пример Алепо и Дамаск имаат карактеристичен поддијалект со акцент и идиоматски особености уникатни за регионот. Во најголем дел, говорителите на дијалект може да ги разберат другите, особено оние кои се тесно поврзани со сирискиот дијалект како што се либанскиот, јорданскиот и палестинскиот.

Некогаш во Соединетите Држави имаше богат изобилство од арапски весници и списанија. Меѓутоа, брзањето за асимилација, како и намалениот број на нови имигранти поради квотите доведоа до опаѓање на таквите публикации и на говорниот арапски јазик. Родителите не ги учеле своите деца на јазикот и на тој начин нивните јазични традиции биле изгубени за неколкугенерации во Америка. Меѓутоа, меѓу поновите имигранти, јазичните традиции се посилни. Повторно се вообичаени часовите по арапски за мали деца, како и арапските црковни служби што се одржуваат во некои цркви и погледот на арапскиот на комерцијалните знаци кои рекламираат арапски бизниси.

ПОЗДРАВКИ И ПОПУЛАРНИ ИЗРАЗИ

Сириските честитки често доаѓаат во тројки со одговор и контра-одговор. Најтипичен поздрав е лежерниот, Здраво, Мархаба, што предизвикува одговор Ален — Добредојдовте, или Мархабтин, Две здраво. Ова може да заработи контра-одговор на Maraahib, или Неколку здрави. Утринскиот поздрав е Сабах ал-кехир, Утрото е добро, а потоа следува Сабах ан-Нур– Утрото е светло. Вечерната честитка е Маса ал-кеир одговори со Маса ннор. Поздравите кои се разбрани низ арапскиот свет се Асалам а лејкум — Мир со вас— проследен со Ва'а лејкум асалам— Мир и врз вас.

Официјалниот вовед е Ahlein или Ahlan was Sahlan, додека популарниот тост е Sahteen Мај вашето здравје се зголеми. Како си? е Кеиф халак ?; На ова често се одговара со Нушкар Алах– Му благодариме на Бога. Исто така, постојат елаборирани лингвистички диференцијации направени за пол и за поздравување на група, наспроти поединец.

Семејствои динамика на заедницата

Како што беше забележано, сириските американски семејства се генерално тесно поврзани, патријархални единици. Нуклеарните семејства во Америка во голема мера го заменија поширокото семејство на сириската татковина. Порано, најстариот син имал посебна позиција во семејството: ја доведувал својата невеста во куќата на неговите родители, таму ги одгледувал децата и се грижел за своите родители во нивната старост. Како и многу друго за традиционалните сириски стилови на живот, овој обичај исто така се распадна со текот на времето во Америка. Сè повеќе, мажите и жените делат подеднаква улога во домаќинствата во сириските Американци, при што жената често излегува на работното место, а сопругот исто така презема поактивна улога во воспитувањето на децата.

ОБРАЗОВАНИЕ

Традицијата на високо образование веќе беше воспоставена кај многу имигранти од старата Голема Сирија, особено оние од областа околу Бејрут. Ова делумно се должи на доминацијата на многу западни верски институции основани таму од крајот на деветнаесеттиот век наваму. Американците, Русите, Французите и Британците управуваа со овие претпријатија. Имигрантите од Дамаск и Алепо во Сирија, исто така, беа навикнати на високообразовните институции, иако генерално колку е имигрантот порурален, толку помалку акцент беше ставен на неговото или нејзиното образование во раната сириско-американска заедница.

Со текот на времето, ставот на сириската заедница е паралелен со односот наисточниот брег на Медитеранот и пустината на Северна Арабија. Навистина, античка Сирија, Голема Сирија или „Сурија“, како што понекогаш се нарекуваше, во поголемиот дел од историјата беше синоним за Арапскиот полуостров, опфаќајќи ги современите нации Сирија, Либан, Израел, Палестина и Јордан. Сепак, по поделбата во Првата светска војна и независноста во 1946 година, земјата беше ограничена на нејзините сегашни граници. Овој есеј се занимава со имигрантите од Голема Сирија и модерната држава Сирија.

ИСТОРИЈА

Од античко време, областа која станала позната како Сирија имала низа владетели, вклучувајќи Месопотамци, Хетити, Египќани, Асирци, Вавилонци, Персијци и Грци. Помпеј ја донел римската власт во регионот во 63 п.н.е. , правејќи ја Голема Сирија римска провинција. Христијанската ера донесе вековни немири до исламската инвазија од 633-34 н.е. Дамаск им се предаде на муслиманските трупи во 635 година; до 640 година освојувањето било завршено. Беа создадени четири области, Дамаск, Химс, Јордан и Палестина, а релативниот мир и просперитет, како и верската толеранција, беа белег на линијата Омајад, која владееше со регионот цел век. Арапскиот јазик навлезе во регионот во тоа време.

Следуваше династијата Абасид, со центар во Ирак. Оваа линија, која владееше од Багдад, беше помалку толерантна кон верските разлики. Оваа династија се распадна иАмерика како целина: образованието сега е поважно за сите деца, не само за мажите. Колеџот и универзитетското образование се многу ценети, а генерално се покажа дека Арапските Американци се подобро образовани од просечниот Американец. Процентот на Арапските Американци, на пример, кои на пописот од 1990 година пријавиле дека магистрирале или повисоко, е двојно поголем од општата популација. За професионалците родени во странство, науките се претпочитана област на студии, при што голем број стануваат инженери, фармацевти и доктори.

УЛОГАТА НА ЖЕНИТЕ

Иако традиционалните улоги од Сирија се распаѓаат како што семејствата подолго остануваат во Соединетите Држави, жените сè уште се срцето на семејството. Тие се одговорни за куќата и воспитувањето на децата, а може и да им помагаат на своите сопрузи во бизнисот. Во овој поглед, сириската американска заедница се разликува од американските семејства. Независната кариера за Сиријките и Арапските жени во Америка сè уште е исклучок наместо норма.

ДОДВОРСТВО И СВАДБИ

Исто како што родовите улоги сè уште имаат влијание во работната сила, така и традиционалните вредности во врска со состанувањето, чистотата и бракот. Поконзервативните Сиријци Американци и неодамнешните имигранти често практикуваат договорени бракови, вклучително и ендогамни (во рамките на групата) меѓу братучеди, што ќе биде од корист за престижот на двете семејства. Додворувањето е апридружувана, силно надгледувана афера; случајните состаноци, американски стил, не се одобруваат во овие потрадиционални кругови.

Меѓу повеќе асимилирани Сиријци Американци, сепак, запознавањето е порелаксирана ситуација и паровите сами одлучуваат да се венчаат или не, иако родителскиот совет е тежок. Во муслиманската заедница, запознавањето е дозволено само по ритуална свршувачка. Донесувањето на брачен договор, китб ал-китаб, поставува пробен период за неколку месеци или година во кои тие се навикнуваат еден на друг. Бракот се склучува само по свечена церемонија. Повеќето Сиријци Американци имаат тенденција да се венчаат во рамките на нивната верска заедница, ако не и нивната етничка заедница. Така, една арапска муслиманка, на пример, која не може да најде арапски муслиман за мажење, ќе има поголема веројатност да се омажи за неарапски муслиман, како што е Иранец или Пакистан, отколку за христијански Арап.

Бракот е свечен завет за жителите на Блискиот Исток воопшто; Стапките на разводи за Сириските Американци го одразуваат ова и се под националниот просек. Разводот поради лична несреќа сè уште е обесхрабрен во рамките на групата и семејството, и иако разводот сега е почест за асимилирани Сиријци Американци, моделот на повеќекратни разводи-повторни бракови на мејнстрим Америка е навреден.

Општо земено, сириските американски парови имаат тенденција да имаат деца порано од Американците, и имаат тенденција да имаати поголеми семејства. Бебињата и помладите често се галени, а на момчињата често им се дава поголема ширина отколку на девојчињата. Во зависност од нивото на асимилација, момчињата се воспитуваат за кариера, додека девојчињата се подготвени за брак и воспитување деца. Гимназијата е горната граница на образование за многу девојчиња, додека момчињата се очекува да го продолжат своето образование.

РЕЛИГИЈА

Исламот е доминантна религија во Сирија, иако повеќето од раните емигранти од Голема Сирија биле христијани. Посовремените модели на имиграција ја рефлектираат религиозната структура на модерна Сирија, но сириско-американската заедница е составена од ограда на религиозни групи од сунитски муслимани до грчки православни христијани. Исламските групи се поделени на неколку секти. Сунитската секта е најголема во Сирија, со 75 отсто од населението. Има и алавити муслимани, екстремна секта на шиитите. Третата по големина исламска група се Друзите, отцепена муслиманска секта која има корени во претходните, неисламски религии. Многу од раните сириски имигранти трговци биле Друзи.

Христијанските деноминации вклучуваат различни гранки на католицизмот, претежно од источниот обред: ерменски католици, сириски католици, католички калдејци, како и римокатолици, мелкити и маронити од латински обред. Дополнително, има православни грчки, сириски православни, несторијанци и протестанти. Напрвите сириски цркви изградени во Њујорк помеѓу 1890 и 1895 година биле Мелкити, Маронитски и Православни.

Верската припадност во Голема Сирија беше еквивалентна на припадност на нација. Османлиите развиле таканаречен милет систем, средство за поделба на граѓаните на политички субјекти според религијата. Таквата припадност, низ вековите, стана втора тема на идентитетот, заедно со семејните врски, за Сиријците. Иако сите блискоисточни религии споделуваат заеднички вредности како што се милосрдието, гостопримството и почитувањето на авторитетот и возраста, поединечните секти се натпреваруваат една со друга. Разликите меѓу различните католички вери не се големи догматски; на пример, црквите се разликуваат во нивното верување во папската непогрешливост, а некои вршат богослужба на арапски и грчки, други само на арамејски.

Како што беше забележано, најраните сириски имигранти главно биле христијани. Во моментов има 178 цркви и мисии во Америка кои им служат на православните. Се водат дискусии меѓу православните и мелкитските свештеници за можно обединување на двете вери. Мелкитските, Маронитските и Православните цркви ги потврдуваат и крштеваат верниците и користат леб натопен со вино за Евхаристијата. Честопати, церемониите се прават на англиски јазик за да му служат на асимилираното членство. Популарни светци за Маронитите се Свети Марон и Свети Шарбел; за Мелкитите, свети Василиј; а за православните свети Никола и св.Џорџ.

Иако некои муслимани и Друзи пристигнаа во раните бранови на имиграција, повеќето дојдоа од 1965 година. Генерално, им беше потешко да го задржат својот верски идентитет во Америка отколку на христијанските имигранти од истиот регион. Дел од муслиманскиот ритуал е молитвата пет пати на ден. Кога нема џамија достапна за богослужба, малите групи се собираат и изнајмуваат соби во трговските области, каде што можат да одржуваат среддневна молитва.

Вработување и економски традиции

Наф во Станување Американец истакна дека ако целта на сирискиот имигрант е да стекне богатство, продавањето е средството за заработка. Писателот забележа дека „од 90 до 95 проценти пристигнале со експресна цел да продаваат идеи и суви производи и тоа го правеле за одреден период во искуството на имигрантите“. Младите мажи од селата ширум Голема Сирија емигрирале кон крајот на деветнаесеттиот век со надеж дека брзо ќе се збогатат во релативно профитабилниот потфат на продавање од врата до врата во недоволно опслужената заднина на Америка. Таквата работа имаше очигледни предности за имигрантите: потребна беше мала или никаква обука и инвестиции, ограничен вокабулар и обезбедуваше инстант, ако и скуден надоместок. Нестрпливите сириски имигранти беа сместени во бродови и се упатија кон „Амрика“ или „Нај Јарк“, а многу од нив завршија во Бразил или Австралија како резултат на бескрупулозните бродски агенти.

Америка во тоа време беше внатретранзиција. Бидејќи неколку селски семејства поседуваа кочии, трговците беа вообичаена глетка на крајот на дваесеттиот век. Носејќи артикли од копчиња до трегери до ножици, таквите продавачи беа дистрибутивниот систем на многу мали производители. Според Наф, „Овие ситни скитници претприемачи, кои напредуваа во ерата на големото капиталистичко тргување, изгледаа како нешто суспендирано во временско искривување“. Вооружени со своите ранци, а понекогаш и со кочии полни со стока, овие претприемнички мажи тргуваа по задните патишта од Вермонт до Северна Дакота. Мрежите на такви продавачи се раширија низ Америка во секоја држава и помогнаа во распределбата на населувањето на Сириските Американци. И покрај тоа што Сиријците не беа единствени во продавањето, тие беа различни по тоа што првенствено се залепија за продавањето ранци и за рурална Америка. Ова резултираше со далечни заедници на Сиријци Американци, од Утика, Њујорк до Форт Вејн, Индијана, до Гранд Рапидс, Мичиген и пошироко. И муслиманите и Друзите беа меѓу овие продавачи, иако во помал број. Најголемата од овие рани муслимански групи беше центриран во Провиденс, Род Ајленд, од каде нејзините членови се расфрлаа на источниот брег. Голем

Овој млад Сириец Американец продава пијалоци во сирискиот кварт во Њујорк. Друзите заедници можеа да се најдат во Масачусетс, а до 1902 година, муслиманите и друзитегрупи може да се најдат во Северна Дакота и Минесота и западно до Сиетл.

Многу имигранти го користеа продавањето како чекор напред кон заработка на сопствените бизниси. Пријавено е дека до 1908 година, во Америка веќе имало 3.000 бизниси во сопственост на Сирија. Наскоро Сиријците исто така пополнија позиции во професиите, од лекари, адвокати до инженери, а до 1910 година имаше мала група сириски милионери да дадат доказ за „земјата на можностите“. Сувите производи беа посебен сириски специјалитет, особено облеката, традиција што може да се види во модерните империи за облека Фарах и Хагар, обајцата рани сириски имигранти. Автомобилската индустрија, исто така, побара многу рани имигранти, што резултираше со големи заедници во Дирборн и во близина на Детроит.

Подоцнежните имигранти имаат тенденција да бидат подобро обучени од првиот бран имигранти. Тие служат во области од компјутерски науки до банкарство и медицина. Со намалувањето на автомобилскиот сектор во 1970-тите и 1980-тите, работниците во фабриките со сириско потекло беа особено погодени, а многумина беа принудени да одат на јавна помош, што е исклучително тешка одлука за семејствата за кои честа е синоним за самодоверба.

Гледајќи ја арапската американска заедница како целина, нејзината дистрибуција на пазарот на труд прилично тесно ја одразува онаа на американското општество воопшто. Арапските Американци, според пописот од 1990 година, се чини дека се посилниконцентрирани на претприемачки и самовработени позиции (12 проценти наспроти само 7 проценти во општата популација) и во продажба (20 проценти наспроти 17 проценти во општата популација).

Политика и влада

Сириските Американци првично беа тивки политички. Колективно, тие никогаш не припаѓале на едната или на другата политичка партија; нивната политичка припадност ја одразуваше поголемата американска популација, при што сопствениците на бизниси меѓу нив често гласаа за републиканци, работници со сини јаки кои остануваа со демократите. Како политички субјект, тие традиционално го немаат влијанието на другите етнички групи. Едно рано прашање што ги возбуди Сиријците Американци, како и сите Арапски Американци, беше случајот Дау во Грузија од 1914 година, кој утврди дека Сиријците се Кавкајци и затоа не може да им се одбие натурализацијата врз основа на расата. Оттогаш, Сиријците од втората генерација се избираат во канцеларии од судиите до Сенатот на САД.

Сириско-американската политичка акција од средината до крајот на дваесеттиот век се фокусираше на арапско-израелскиот конфликт. Поделбата на Палестина во 1948 година донесе задкулисни протести од сириските лидери. По војната во 1967 година, Сириските Американци почнаа да се здружуваат со политичките сили со други арапски групи за да се обидат да влијаат на надворешната политика на САД во однос на Блискиот Исток. Здружението на дипломирани студенти на арапски универзитет се надеваше дека ќе ги едуцираАмериканската јавност за вистинската природа на арапско-израелскиот спор, додека Националната асоцијација на Арапските Американци беше формирана во раните 1970-ти за да лобира во Конгресот во овој поглед. Во 1980 година беше основан Американскиот арапски комитет за антидискриминација за да се спротивстави на негативните арапски стереотипи во медиумите. Во 1985 година беше основан Арапско-американскиот институт за да го промовира учеството на Арапите на Америка во американската политика. Како резултат на тоа, беа организирани и помали регионални акциони групи, поддржувајќи ги арапско-американските кандидати за функцијата, како и кандидатите со симпатии на арапско-американското гледиште во меѓународните и внатрешните работи.

Индивидуални и групни придонеси

Треба да се забележи дека не секогаш постои јасна разлика помеѓу местата на потекло кога се работи за историјата на сириската имиграција. За поединци, како и за досиејата за имиграција, конфузијата помеѓу Голема Сирија и модерната Сирија предизвикува одредени тешкотии. Сепак, следнава листа главно се состои од поединци кои или пристигнале во првиот бран на голема сириска имиграција или биле потомци на таквите имигранти. Така, во најголема можна смисла, овие значајни поединци се Сиријци Американци.

ACADEMIA

Д-р Рашид Калди од Универзитетот во Чикаго и д-р Ибрахим Абу Лугод станаа познати коментатори во медиумите за прашања кои се занимаваат со Блискиот Исток. ФилипХити бил сириски друз кој станал истакнат научник во Принстон и признат експерт за Блискиот Исток.

БИЗНИС

Нејтан Соломон Фарах основал општа продавница на територијата на Ново Мексико во 1881 година, подоцна станал развивач во регионот, поттикнувајќи го растот и на Санта Фе и на Албакерки. Мансур Фарах, пристигнувајќи во Америка во 1905 година, ја основал компанијата за производство на панталони која сè уште го носи презимето. Хагар од Далас, исто така, започна како сириски бизнис, како и компанијата за преработка на храна Азар, исто така во Тексас, и Mode-O-Day, основана од семејството Малуф од Калифорнија. Амин Фајад, кој се населил во Вашингтон, бил првиот што основал сервис за храна источно од Мисисипи. Пол Орфалеа (1946–) е основач на синџирот за фотокопирање на Кинко. Ралф Надер (1934–) е познат поборник за потрошувачи и кандидат за претседател на САД во 1994 година. улога во Амадеус ; Френк Запа беше добро познат рок-музичар; Мустафа Акад ги режираше Лав во пустината и Пораката како и трилерите Ноќта на вештерките ; Кејси Касем (1933-) е еден од најпознатите американски диск џокеи.

ВЛАДНА СЛУЖБА И ДИПЛОМАТИЈА

Наџиб Халаби беше советник за одбрана за време на администрациите на Труман и Ајзенхауер; Д-р Џорџ Атије бешеСирија падна под контрола на египетска линија со седиште во Каиро. Културата процвета во десеттиот и единаесеттиот век, иако крстоносците направија европски упади за повторно да ја заземат Светата земја. Саладин го зазел Дамаск во 1174 година, ефективно протерувајќи ги крстоносците од нивните окупирани позиции и основал центри за учење, како и изградил трговски центри и нов копнеен систем што го стимулирал економскиот живот.

Монголските инвазии во текот на тринаесеттиот век го уништија регионот, а во 1401 година Тамерлан ги ограби Алепо и Дамаск. Сирија продолжила да биде управувана од Египет во текот на петнаесеттиот век од династијата Мамелуки до 1516 година, кога турските Османлии го поразиле Египет и ја окупирале цела античка Сирија. Отоманската контрола би траела четири века. Османлиите создале четири јурисдикциски области, со секоја управувана од гувернер: Дамаск, Алепо, Триполи и Сидон. Раните гувернери го поттикнуваа земјоделството со нивниот фискален систем, а житариците, како и памукот и свилата се произведуваа за извоз. Алепо стана важен центар за трговија со Европа. Италијански, француски и англиски трговци почнаа да се населуваат во регионот. И на христијанските заедници им било дозволено да процветаат, особено во текот на XVII и XVIII век.

Меѓутоа, до осумнаесеттиот век, османлиската власт почнала да слабее; Бедуинските упади од пустината се зголемија, а општ просперитетназначен за куратор на арапскиот и блискоисточниот дел на библиотеката на Конгресот; Филип Хабиб (1920-1992) беше дипломат од кариера кој помогна во преговорите за крај на Виетнамската војна; Ник Рахал (1949 - ) е американски конгресмен од Вирџинија од 1976 година; Дона Шалала, истакната Арапска Американка во администрацијата на Клинтон, служеше како секретар за здравство и човечки услуги.

ЛИТЕРАТУРА

Вилијам Блати (1928–) ја напиша книгата и сценариото за Егзорцистот ; Венс Бурџаили (1922–), е автор на Исповеди на една потрошена младост ; поетот Калил Џибран (1883-1931), бил автор на Пророкот. Други поети се Сем Хазо (1926–), Џозеф Авад (1929–) и Елмаз Абинадер (1954–).

МУЗИКА И ТАН

Пол Анка (1941–), писател и пејач на популарни песни од 1950-тите; Розалинд Елиас (1931–), сопран со Метрополитен операта; Ели Чаиб (1950–), танчерка со компанијата Пол Тејлор.

НАУКА И МЕДИЦИНА

Мајкл Дебејки (1908–) бил пионер на бајпас хирургијата и ја измислил пумпата за срце; Елијас Ј. Кори (1928–) од Универзитетот Харвард, ја доби Нобеловата награда за хемија во 1990 година; Д-р Надим Муна разви тест на крвта во 1970-тите за да го идентификува меланомот.

Медиуми

ПЕЧАТЕЊЕ

Дејство.

Меѓународен арапски весник печатен на англиски и арапски.

Контакт: Раџи Дахер, уредник.

Адреса: П.О. Box 416, New York, New York 10017.

Телефон: (212) 972-0460.

Факс: (212) 682-1405.


Американско-арапска порака.

Верски и политички неделник основан во 1937 година и печатен на англиски и арапски.

Контакт : Имам М. А. Хусеин.

Адреса: 17514 Woodward Ave., Детроит, Мичиген 48203.

Телефон: (313) 868-2266.

Факс: (313) 868-2267.


Journal of Arab Affairs.

Исто така види: Социополитичка организација - Сточари на говеда на Хуастека

Контакт: Tawfic E. Farah, уредник.

Адреса: M E R G Analytica, Box 26385, Fresno, California 93729-6385.

Факс: (302) 869-5853.


Јусоор (Мостови).

Арапски/англиски квартал кој објавува и поезија и есеи за уметноста и политичките прашања.

Контакт: Мунир Акаш, уредник.

Адреса: П.О. Box 34163, Bethesda, Maryland 20817.

Телефон: (212) 870-2053.


Врската.

Контакт: Џон Ф. Махони, извршен директор.

Адреса: Американци за разбирање на Блискиот Исток, соба 241, 475 Riverside Drive, Њујорк, Њујорк 10025-0241.

Телефон: (212) 870-2053.


Интернационал на Блискиот Исток.

Контакт: Мајкл Вол, уредник.

Адреса: 1700 17th Street, N.W., Suite 306, Washington, D.C. 20009 година.

Телефон: (202) 232-8354.


Извештај од Вашингтон за прашањата на Блискиот Исток.

Контакт: Ричард Х. Кертис, извршен уредник.

Адреса: П.О. Box 53062, Washington, D.C. 20009.

Телефон: (800) 368-5788.

РАДИО

Арапска мрежа на Америка.

Емитува еден до два часа арапска програма неделно во урбани области со големо арапско-американско население, вклучувајќи ги Вашингтон, Детроит, Чикаго, Питсбург, Лос Анџелес и Сан Франциско.

Контакт: Ептисам Малутли, директор на радио програма.

Адреса: 150 South Gordon Street, Alexandria, Virginia 22304.

Телефон: (800) ARAB-NET.

ТЕЛЕВИЗИЈА

Арапска мрежа на Америка (ANA).

Контакт: Лајла Шаихли, ТВ програма директор.

Адреса: 150 South Gordon Street, Alexandria, Virginia 22304.

Телефон : (800) ARAB-NET.


TAC Арапски канал.

Контакт: Џамил Тавфик, директор.

Адреса: П.О. Box 936, New York, New York 10035.

Телефон: (212) 425-8822.

Организации и здруженија

Американски арапски комитет за антидискриминација (ADC).

Се бори против стереотипите и клеветата во медиумите и во други места од јавниот живот, вклучително и политиката.

Адреса: 4201 КонектикатАвенија, Вашингтон, Д.Ц. 20008.

Телефон: (202) 244-2990.


Арапско-американски институт (ААИ).

Го поттикнува учеството на Арапските Американци во политичкиот процес на сите нивоа.

Контакт: Џејмс Зогби, извршен директор.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Нгуна

Адреса: 918 16th Steet, N.W., Suite 601, Washington, D.C. 20006.


Арапски совет на жени (AWC).

Се обидува да ја информира јавноста за арапските жени.

Контакт: Најат Келил, претседател.

Адреса: П.О. Box 5653, Washington, D.C. 20016.


Национална асоцијација на Арапските Американци (NAAA).

Лобира кон Конгресот и администрацијата во врска со арапските интереси.

Контакт : Халил Јахшан, извршен директор.

Адреса: 1212 New York Avenue, N.W., Suite 300, Washington, D.C. 20005.

Телефон: (202) 842-1840.


Сириско-американско здружение.

Адреса: c/o Даночно одделение, P.O. Кутија 925, Менло Парк, Калифорнија, 94026-0925.

Музеи и истражувачки центри

Фарис и Јамна Наф семејна арапско-американска колекција.

Контакт: Аликса Наф.

Адреса: Архивски центар, Национален историски музеј, институција Смитсонијан, Вашингтон, Д.Ц.

Телефон: (202) 357-3270.

Извори за дополнителна студија

Абу-Лабан, Баха и Мајкл В. Сулејман, изд. Арапски Американци: Континуитет и промена. Нормално, Илиноис: Здружение на дипломирани студенти на арапско-американски универзитети, Inc., 1989 година.

Ел-Бадри, Самија. „Арапските Американци“, Американска демографија, јануари 1994 година, стр. 22-30.

Кајал, Филип и Џозеф Кајла. Сириските Либанци во Америка: Студија за религија и асимилација. Бостон: Твејн, 1975.

Салиба, Наџиб Е. Емиграција од Сирија и сириско-либанската заедница Ворчестер, МА. Ligonier, PA: Antakya Press, 1992.

Younis, Adele L. Доаѓањето на луѓето што зборуваат арапски во САД. Стејтен Ајленд, Њујорк: Центар за студии за миграција, 1995 година.

а безбедноста опадна. Краткиот период на египетска доминација повторно бил заменет со отоманско владеење во 1840 година, но тензиите растеле меѓу верските и етничките групи во регионот. Со масакрот на христијаните од страна на муслиманска толпа во Дамаск во 1860 година, Европа почнала повеќе да интервенира во работите на Отоманската империја во замре, формирајќи автономен округ на Либан, но оставајќи ја Сирија за времето под отоманска контрола. Во меѓувреме, француското и британското влијание добија во регионот; населението постојано се западна. Но, арапско-турските односи се влошија, особено по младотурската револуција од 1908 година. Арапските националисти тогаш дојдоа до израз во Сирија.

МОДЕРНА ЕРА

Во Првата светска војна, Сирија беше претворена во воена база на Отоманската империја, која се бореше со Германците. Сепак, националистичките Арапи, под Фајсал, застанаа покрај Британците, со легендарните Т. Е. Лоренс и Аленби. По војната, регионот извесно време бил управуван од Фајсал, но францускиот мандат од Друштвото на народите го ставил новоподелениот регион под француска контрола додека не може да се договори независноста. Всушност, Французите немаа интерес за таква независност и дури со Втората светска војна конечно беше воспоставена слободна Сирија. Британските и слободните француски трупи ја окупираа земјата до 1946 година, кога сириската цивилна влада ја презеде власта.

Имаше повеќекратнипредизвици за таквата влада, вклучувајќи го и помирувањето на голем број верски групи. Тие ја вклучуваа мнозинската сунитска муслиманска секта со двете други доминантни муслимански групи, Алавитите , екстремната шиитска група и Друзите, предмуслиманска секта. Имаше и христијани, поделени на половина дузина секти и Евреи. Дополнително, требаше да се решат етничките и економско-културните разлики, од селанец до западен урбанист и од Арап до Курди и Турчин. Полковниците ја презедоа власта во 1949 година со неуспехот на цивилната влада составена претежно од сунитски земјопоседници. Безкрвен државен удар го донесе на власт полковникот Хусни ас-Заим, но тој, пак, набрзо беше соборен.

Следеа серија такви преврати, како и неуспешната унија со Египет од 1958 до 1961 година. Сè повеќе, владејачката моќ почиваше на Пан-арапистичките социјалисти од Бас во војската. На 14 март 1971 година, генералот Хафиз ал-Асад положи заклетва како претседател на титуларната демократија откако ја презеде власта од полковникот Салах ал-Џадид. Асад остана на власт оттогаш, уживајќи одредена популарност од националистите, работниците и селаните поради неговите земјишни реформи и економски развој. Уште во 1991 година, Асад беше реизбран на референдум.

Модерната сириска надворешна политика во голема мера е поттикната од арапско-израелскиот конфликт; Сирија претрпе неколку порази од рацете наИзраелците. Сириската Голанска Висорамнина останува спорно прашање меѓу двете земји. Арапските односи беа затегнати поради поддршката од Сирија на Иран против Ирак во десетгодишната Иранско-ирачка војна; Сириско-либанските односи, исто така, се покажаа како нестабилно прашање. Сирија продолжува да одржува над 30.000 војници во Либан. За време на Студената војна, Сирија беше сојузник на СССР, добивајќи помош во оружје од таа земја. Но, со падот на комунизмот, Сирија повеќе се сврте кон Запад. Со ирачката инвазија на Кувајт, Сирија испрати војници да помогнат во ослободувањето на Кувајт предводено од ОН. За време на неговото долго владеење, режимот на Баас воведе ред во земјата, но главно по цена на вистинската демократска влада; непријателите на власта се сурово репресирани.

ПРВИТЕ СИРИЈЦИ ВО АМЕРИКА

Тешко е да се разговара за временските периоди и бројките на раната сириска имиграција во Америка бидејќи името „Сирија“ значело многу работи низ вековите. Пред 1920 година, Сирија всушност била Голема Сирија, дел од Отоманската империја што се протегала од планините на југоисточна Мала Азија до Заливот Акаба и Синајскиот Полуостров. Според тоа, „сириските“ имигранти веројатно потекнуваат од Бејрут или Витлеем како и од Дамаск. Дополнителна компликација во официјалните записи произлегува од минатото отоманско владеење со регионот. Имигрантите можеби ќе бидат класифицирани како Турци на островот Елис доколку дојдоаод Сирија за време на османлискиот период. Најчесто сириско-либанците се мешаат со имигрантите од модерната држава Сирија. Сепак, веројатно е дека имало мала сириска или арапска имиграција во значителен број до по 1880 година. Покрај тоа, одреден број имигранти кои дошле за време и по Граѓанската војна се вратиле на Блискиот Исток откако заработиле доволно средства за тоа.

До Првата светска војна, мнозинството „Сиријци“ всушност доаѓаа од христијанските села околу планината Либан. Проценките за бројот на раните имигранти се движат помеѓу 40.000 и 100.000. Според Филип Хити, кој напишал авторитетна рана историја со наслов Сиријците во Америка, речиси 90.000 луѓе од Голема Сирија пристигнале во Соединетите Држави помеѓу 1899-1919 година. Тој понатаму истакна дека во времето на неговото пишување, во 1924 година, „со сигурност може да се претпостави дека во моментов има околу 200.000 Сиријци, родени во странство и родени од сириски родители, во САД“. Се проценува дека помеѓу 1900 и 1916 година, околу 1.000 официјални записи годишно доаѓале од областите Дамаск и Алепо, делови од денешна Сирија или Република Сирија. Повеќето од овие рани имигранти се населиле во урбаните центри на Истокот, вклучувајќи ги Њујорк, Бостон и Детроит.

Имиграцијата во Соединетите Држави се случи поради неколку причини. Новите пристигнувања во Америка од Голема Сирија се движат од баратели наверска слобода на оние кои сакаа да избегнат турска регрутација. Но, убедливо најголемиот мотиватор беше американскиот сон за личен успех. Економското подобрување беше примарен поттик за овие рани имигранти. Многу од најраните имигранти заработија пари во Америка, а потоа се вратија на нивната родна земја да живеат. Приказните раскажани од овие мажи кои се вратија поттикнаа дополнителни бранови на имиграција. Ова, покрај тоа што раните доселеници во Америка испраќаа по своите роднини, создаде она што е познато како синџир на имиграција . Покрај тоа, светските саеми од тоа време - во Филаделфија во 1876 година, Чикаго во 1893 година и Сент Луис во 1904 година - изложија многу учесници од Голема Сирија на американскиот начин на живот, а многумина останаа зад себе по затворањето на саемите. Околу 68 отсто од раните имигранти биле самохрани мажи, а најмалку половина биле неписмени.

Иако бројот на пристигнувања не беше голем, ефектот во селата од кои емигрираа овие луѓе беше траен. Имиграцијата се зголеми, намалувајќи го бројот на подобни мажи. Отоманската влада стави ограничувања на таквата емиграција во обид да го задржи своето население во Голема Сирија. Владата на Соединетите Американски Држави помогна во овој напор. Во 1924 година, Конгресот го усвои Законот за квота Џонсон-Рид, кој во голема мера ја намали имиграцијата од источниот Медитеран, иако до тоа време, Сиријците мигрираа практично во секоја држава на унијата. ОваАктот за квоти создаде пауза за понатамошна имиграција, онаа која траеше повеќе од четириесет години додека Законот за имиграција од 1965 година ги отвори вратите уште еднаш за арапската имиграција. Така започна уште еден бран на имиграција во средината на 1960-тите; повеќе од 75 проценти од сите Арапски Американци родени во странство, идентификувани на пописот од 1990 година, дошле во оваа земја по 1964 година. Според истиот попис, имало околу 870.000 луѓе кои се идентификувале како етнички Арапи. Статистиката за имиграција покажува 4.600 имигранти од модерна Сирија пристигнале во Соединетите Држави од 1961-70 година; 13.300 од 1971-80 година; 17.600 од 1981-90 година; и 3.000 само во 1990 година. Од 1960-тите, десет проценти од оние што емигрирале

Овие сириско-американски деца се сите од имигрантски семејства кои се населиле во сирискиот кварт во Њујорк. од модерната држава Сирија се примени според бегалските акти.

НАСЕЛУВАЊА

Сиријците се населиле во секоја држава и продолжуваат да се концентрираат во урбаните центри. Њујорк продолжува да биде најголемото поединечно привлекување нови имигранти. Округот Бруклин, а особено областа околу Атлантската авенија, стана мала Сирија во Америка, зачувувајќи го изгледот и чувството на етничкиот бизнис и традициите. Други урбани области со големо сириско население на исток вклучуваат Бостон, Детроит и авто-центарот на Дирборн, Мичиген. Некоја Нова Англија исто така

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.