Кинески - Вовед, локација, јазик

 Кинески - Вовед, локација, јазик

Christopher Garcia

ИЗГОВОР: chy-NEEZ

АЛТЕРНАТИВНИ ИМИЊА: Хан (кинески); Манџус; Монголите; Хуи; Тибетанци

ЛОКАЦИЈА: Кина

НАСЕЛЕНИЕ: 1,1 милијарди

ЈАЗИК: Австроназиски; Ган; Хака; ирански; корејски; мандарински; Миао-Јао; Мин; монголски; руски; Тибето-Бурман; Тунгус; турски; Ву; Ксијанг; Ју; Жуанг

РЕЛИГИЈА: Таоизам; конфучијанизам; Будизам

1 • ВОВЕД

Многу луѓе мислат дека кинеското население е униформно. Сепак, тоа е навистина мозаик составен од многу различни делови. Земјата која денес е Народна Република Кина била дом на многу националности. Често тие владееле со своите земји и Кинезите ги третирале како кралства. Имаше векови на мешани бракови меѓу различните групи, така што веќе нема „чисти“ етнички групи во Кина.

Сун Јацен ја основал Република Кина во 1912 година и ја нарекол „Република на петте националности“: Хан (или етничките Кинези), Манџусите, Монголите, Хуите и Тибетанците. Мао Це Тунг, првиот лидер на Народна Република Кина, ја опиша како мултиетничка држава. На кинеските етнички групи им беа признати и им беа доделени еднакви права. До 1955 година, повеќе од 400 групи се појавија и добија официјален статус. Подоцна, оваа бројка е намалена на педесет и шест. Ханите го формираат „националното мнозинство“. Тие сега броат повеќе од 1 милијарда луѓена облека.

12 • ХРАНА

Постојат важни разлики во исхраната и начините на готвење на националните малцинства во Кина. Најчестата храна во Кина е ориз, брашно, зеленчук, свинско месо, јајца и слатководна риба. Хан, или мнозинството Кинези, отсекогаш ги ценеле вештините за готвење, а кинеската кујна е добро позната низ целиот свет. Традиционалната кинеска храна вклучува кнедли, вонтон, пролетни кифли, ориз, тестенини и печена пекиншка патка.

13 • ОБРАЗОВАНИЕ

Кинезите Хан отсекогаш се грижеле за образованието. Тие го отворија првиот универзитет пред повеќе од 2.000 години. Кина има повеќе од 1.000 универзитети и колеџи и 800.000 основни и средни училишта. Нивниот вкупен упис е 180 милиони. Сепак, околу 5 милиони деца на училишна возраст не одат на училиште или го напуштиле училиштето. Меѓу националните малцинства во Кина, образованието многу варира. Тоа зависи од локалните традиции, близината на градовите и други фактори.

14 • КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Во Кина има доволно традиционални музички инструменти за да се формира комплетен оркестар. Најпопуларните вклучуваат виолина со две жици ( er hu ) и пипа. Организациите кои промовираат традиционална кинеска музика го зачуваа богатото музичко наследство на многу национални малцинства.

Повеќето националности во Кина имаат само усни литературни дела (рецитирани гласно). Сепак, Тибетанците, Монголите,Манчуите, Корејците и Ујгурите исто така пишуваат литература. Некои од нив се преведени на англиски и на други западни јазици. Кинезите Хан создадоа една од најстарите и најбогатите пишани традиции во светот. Се протега повеќе од 3.000 години, вклучува песни, драми, романи, раскази и други дела. Познати кинески поети ги вклучуваат Ли Баи и Ду Фу, кои живееле за време на династијата Танг (АД 618–907). Големите кинески романи ги вклучуваат Водена маргина , Аџија на Запад и Златен Лотус од четиринаесеттиот век.

15 • ВРАБОТУВАЊЕ

Економскиот развој во Кина варира во зависност од регионот. Повеќето земји населени со национални малцинства се помалку развиени од регионите на Хан Кина. Сè поголем број сиромашни земјоделци мигрирале во градовите и во источниот брег за да го подобрат својот живот. Сепак, миграцијата доведе до невработеност во урбаните средини. Околу 70 отсто од кинеското население сè уште е рурално, а речиси сите жители на руралните средини се земјоделци.

16 • СПОРТ

Многу спортови во Кина се играат само за време на сезонски фестивали или во одредени региони. Национален спорт на Кина е пинг-понг. Други вообичаени спортови вклучуваат бокс во сенка ( вушу или таиџикуан ). Западните спортови се здобиваат со популарност во Кина. Тие вклучуваат фудбал, пливање, бадминтон, кошарка, тенис и бејзбол. Тие се играат главно во училиштата,колеџи и универзитети.

17 • РЕКРЕАЦИЈА

Гледањето телевизија стана популарна вечерна забава за мнозинството кинески семејства. Снимачите на видео касети се исто така многу чести во урбаните средини. Филмовите се популарни, но театрите се ретки и затоа ги посетува само мал дел од населението. Младите уживаат во караоке (пеење за другите во јавност) и рок музика. Постарите го поминуваат слободното време присуствувајќи на операта во Пекинг, слушајќи класична музика или играјќи карти или маџонг (игра со плочки). Патувањето стана популарно откако беше усвоена петдневната работна недела во 1995 година.

18 • ЗАНАЕТИ И ХОБИИ

Педесет и шестте националности во Кина имаат свои народни уметности и занаетчиски традиции. Сепак, богатата традиција на Кинезите Хан ја делат многу кинески националности.

Калиграфијата (уметнички букви) и традиционалното сликарство се најпопуларните народни уметности на Кинезите Хан. Кинеско сечење хартија, везење, брокат, обоена глазура, накит од жад, скулптури од глина и фигурини од тесто се познати низ целиот свет.

Шахот, летањето змејови, градинарството и уредувањето се популарни хоби.

19 • СОЦИЈАЛНИ ПРОБЛЕМИ

Во Кина расте јазот помеѓу богатите и сиромашните. Други социјални проблеми вклучуваат инфлација, поткуп, коцкање, дрога и киднапирање жени. Заради разликата меѓу рурално и градскоживотниот стандард, повеќе од 100 милиони луѓе се преселиле во градовите во крајбрежните области за да најдат подобри работни места.

20 • БИБЛИОГРАФИЈА

Фајнштајн, Стив. Кина во слики. Минеаполис, Мин.: Lerner Publications Co., 1989.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Зеленортските Острови

Харел, Стеван. Културни средби на етничките граници на Кина. Сиетл: Прес на Универзитетот во Вашингтон, 1994 година.

Хеберер, Томас. Кина и нејзините национални малцинства: автономија или асимилација? Armonk, N.Y.: M. E. Sharpe, 1989.

Исто така види: Оркадијанци

McLenighan, V. Народна Република Кина. Чикаго: Детски печат, 1984.

О'Нил, Томас. „Реката Меконг“. National Geographic ( февруари 1993), 2–35.

Терил, Рос. „Младите во Кина чекаат утре“. National Geographic ( јули 1991), 110–136.

Терил, Рос. „Одбројување на Хонг Конг до 1997 година“. National Geographic (февруари 1991), 103–132.

СТРАНИЦИ

Амбасада на Народна Република Кина, Вашингтон, ДЦ [Онлајн] Достапно http://www.china-embassy.org/ , 1998 година.

Светски патувања Водич. Кина. [Онлајн] Достапно //www.wtgonline.com/country/cn/gen.html , 1998 година.

далеку најголемата етничка група на земјата. Останатите педесет и пет етнички групи ги формираат „националните малцинства“. Тие сега сочинуваат 90 милиони луѓе, или 8 отсто од вкупното кинеско население.

Сите националности се еднакви пред законот. Националните малцинства добија право на самоуправа ( zizhi ) од кинеската држава. За да го зголемат своето население, националните малцинства беа изземени од правилото „едно дете по семејство“. Нивниот удел во вкупното кинеско население се зголеми од 5,7 отсто во 1964 година на 8 отсто во 1990 година. национални малцинства (Тибетанци, Монголци, Ујгури, Хуи и Жуанг). Дополнително, за останатите национални малцинства се формирани дваесет и девет самоуправни области и седумдесет и две окрузи.

Земјите окупирани од кинеските национални малцинства имаат голема големина и важност во споредба со нивното мало население. Сите заедно, две третини од територијата на Кина е населена со национални малцинства. Северната граница на Кина е формирана од автономниот регион на Внатрешна Монголија (500.000 квадратни милји или 1.295.000 квадратни километри); северозападната граница е формирана од Ујгурскиот автономен регион (617.000 квадратни милји или 1.598.030 квадратни километри); југозападната граница се состои од автономниот регион на Тибет (471.000 квадратни милји или1.219.890 квадратни километри) и провинцијата Јунан (168.000 квадратни милји или 435.120 квадратни километри).

3 • ЈАЗИК

Еден од главните начини да се идентификуваат етничките групи во Кина е според јазикот. Следното е список на јазиците во Кина (групирани по јазично семејство) и групите што ги зборуваат. Податоците за населението се од пописот од 1990 година.

ХАНКИ ДИЈАЛЕКТИ (ГОВОРЕН ОД 1,04 МИЛИЈАРДИ ХАНИ)

 • Мандарински (над 750 милиони)
 • Ву ( 90 милиони)
 • Ган (25 милиони)
 • Ксијанг (48 милиони)
 • Хака (37 милиони)
 • Yue (50 милиони)
 • Мин (40 милиони)

АЛТАЈСКИ ДИАЛЕКТИ

 • Турски (Ујгур, Казахстан, Салар, Татар, Узбекистан, Југур, Киргистан: 8,6 милиони)
 • Монголски (Монголи, Бао 'an, Dagur, Santa, Tu: 5,6 милиони)
 • Tungus (Manchus, Ewenki, Hezhen, Oroqen, Xibo: 10 милиони)
 • Корејски (1,9 милиони)

ЈУГОЗАПАДНИ ДИЈАЛЕКТИ

 • Жуанг (Џуанг, Буји, Даи, Донг, Гелао, Ли, Маонан, Шуи, Таи: 22,4 милиони)
 • Тибето-Бурман (Тибетанци, Ачанг, Баи, Деронг, Хани, Џингпо, Џино, Лаху, Лопа, Лоло, Менба, Накси, Ну, Пуми, Кианг : 13 милиони)
 • Миао-Јао (Миао, Јао, Мулао, Таа, Туџија: 16 милиони)
 • Австроназиски (Бенлонг, Гаошан [без тајвански], Буланг, Ва: 452.000)

ИНДОЕВРОПСКИ

 • Руски (13.000)
 • Ирански (таџички: 34.000)

Некои дијалектите се разликуваат многу. На пример, мандаринскиот може да се подели на четири региони: северен, западен, југозападен и источен.

Мандаринскиот кинески се повеќе се зборува како втор јазик од националните малцинства.

4 • ФОЛКЛОР

Секоја етничка група во Кина има свои митови, но многу митови споделуваат групи од исто јазично семејство. Многу различни кинески групи споделуваат древен мит за создавање што објаснува од каде дошле човечките суштества. Според оваа приказна, луѓето и боговите живееле во мир многу одамна. Тогаш боговите почнаа да се борат. Тие ја поплавија земјата и ги уништија сите луѓе. Но, брат и сестра избегале криејќи се во огромна тиква и лебдејќи по водата. Кога излегоа од тиквата, беа сами на светот. Ако не се венчаа, немаше да се родат повеќе луѓе. Но, браќата и сестрите не требаше да се венчаат едни со други.

Братот и сестрата решија да тркалаат по еден голем камен по еден рид. Ако едниот камен паднал врз другиот, тоа значело дека Небото сака тие да се венчаат. Ако камењата се тркалаа еден од друг, Рајот не одобри. Но, братот тајно криел еден камен на друг на дното на ридот. Тој и неговата сестра ги тркалаа своите два камења. Потоа ја одвел до оние што ги сокрил. Откако добијамажена, сестрата родила грутка месо. Братот ја исекол на дванаесет парчиња и ги фрлал во различни правци. Тие станаа дванаесетте народи на античка Кина.

Овој мит го започнале Миао, но се проширил нашироко. Тоа беше прераскажано од Кинезите и од националните малцинства од јужна и југозападна Кина.

5 • РЕЛИГИЈА

Многу национални малцинства ги зачувале своите родни религии. Сепак, тие исто така биле под влијание на трите главни религии на Кина: таоизмот, конфучијанизмот и будизмот.

Таоизмот може да се нарече национална религија на кинескиот народ. Се заснова на древните религии кои вклучуваат магија и обожавање на природата. Околу шестиот век

п.н.е., главните идеи на таоизмот биле собрани во книга наречена Даоде џинг. Се смета дека е напишана од мудрецот Лао-цу. Таоизмот се заснова на верувањето во Дао (или Тао), дух на хармонија што го движи универзумот.

За разлика од таоизмот, конфучијанизмот се заснова на учењата на човечкото суштество, Конфучие (551–479 п.н.е.). Тој веруваше дека е природно човечките суштества да бидат добри едни со други. Конфучие бил наречен „татко на кинеската филозофија“. Тој се обиде да воспостави систем на морални вредности заснован на разумот и човечката природа. Конфучие не се сметал за божествено суштество во неговиот живот. Подоцна, некои луѓе го сметале за бог. Сепак, оваверувањето никогаш не добило многу следбеници.

За разлика од таоизмот и конфучијанизмот, будизмот не потекнува од Кина. Во Кина е донесен од Индија. Ја започнал индискиот принц, Сидарта Гаутама (околу 563-ок.483 п.н.е.), во шестиот век п.н.е. Во будизмот, состојбата на умот на една личност е поважна од ритуалите. Махајана будизмот, една од двете главни гранки на будизмот, дојде во Кина во првиот век од нашата ера. Ги научи четирите свети вистини откриени од Буда: 1) животот се состои од страдање; 2) страдањето доаѓа од желбата; 3) за да се надмине страдањето, мора да се победи желбата; 4) за да се надмине желбата, мора да се следи „Осумкратниот пат“ и да се достигне состојба на совршена среќа ( нирвана ). Будизмот имаше длабоко влијание врз сите класи и националности во Кина.

6 • ГОЛЕМИ ПРАЗНИЦИ

Повеќето од многуте празници што се слават во Кина ги започнале етничките Кинези. Сепак, многумина се споделени од групите. Датумите обично се на лунарниот календар (кој се заснова на месечината наместо на сонцето). Следниве се меѓу најважните:

Пролетниот фестивал (или Кинеска Нова Година) трае околу една недела, од 21 јануари до 20 февруари. Започнува со полноќен оброк на Нова Година Ева. Во мугрите се осветлува куќата и се принесуваат подароци на предците и боговите. Пријателите и роднините се посетуваат едни со други и споделуваат вкусни гозби, каде што главнатајадењето е кинески кнедли ( џиаози ). Децата добиваат подароци - обично пари во црвен плик ( hongbao). Фестивалот на фенери ( Dengjie ), одржан околу 5 март, е празник за децата. Куќите се осветлени, а на јавни места се закачени големи хартиени лампиони во секоја форма и боја. Се јаде специјална торта ( yanxiao ) направена од леплив ориз.

Кингминг е празник на мртвите на почетокот на април. На овој ден, семејствата ги посетуваат гробовите на нивните предци и го чистат гробното место. Тие нудат цвеќиња, овошје и колачи на загинатите. Фестивалот на средината на есента (или фестивалот на месечината) е прослава на жетвата на почетокот на октомври. Главното јадење е „месечеви колачи“. Фестивалот на змеј-брод обично се одржува во исто време. Националниот ден на Кина на 1 октомври го означува основањето на Народна Република Кина. Се слави во голем стил. Сите главни згради и градските улици се осветлени.

7 • ОБРЕДИ НА ПОМИНУВАЊЕ

Раѓањето на дете, особено на момче, се смета за важен и радосен настан. Постарите брачни обичаи отстапија место на послободни начини на избор на партнери. За време на комунистичката влада на Кина, церемонијата на брак стана трезен повод во кој се вклучени само невестата и младоженецот, некои сведоци и владини претставници. Сепак, приватните прослави се одржуваат со пријателите ироднини. Во големите градови како Шангај, Пекинг и Гуангжу, богатите семејства уживаат во бракови во западен стил. Сепак, традиционалните ритуали се уште се живи во руралните средини.

Поради големата популација во Кина, кремирањето стана вообичаено. По смртта, семејството и блиските пријатели присуствуваат на приватни церемонии.

8 • ОДНОСИ

Блиските меѓучовечки односи ( гуанкси ) го карактеризираат кинеското општество, не само во семејството, туку и меѓу пријателите и врсниците. Бројните празници и фестивали во текот на годината ги зајакнуваат врските на поединецот и заедницата. Посетата на пријатели и роднини е важен социјален ритуал. Гостите носат подароци како овошје, бонбони, цигари или вино. Домаќинот обично нуди специјално подготвен оброк.

Повеќето млади сакаат сами да изберат маж или жена. Но, многумина сè уште добиваат помош од нивните родители, роднини или пријатели. Сè уште е важна улогата на „посредникот“.

9 • УСЛОВИ ЗА ЖИВОТ

Од 1950-тите до крајот на 1970-тите, многу антички градби биле урнати и заменети со понови градби. Изолацијата на националните малцинства во Кина ги спречи нивните традиционални згради да бидат уништени. Во земјата, многу станбени згради изградени по 1949 година се заменети со модерни двокатни куќи. Сè уште има недостиг на станови во растечките градови како Пекинг, Шангај, Тијанџин,и Гуангжу.

10 • СЕМЕЈЕН ЖИВОТ

Во повеќето етнички групи во Кина, мажот отсекогаш бил глава на семејството. Животот на жените значително се подобри од комунистичката револуција во 1949 година. Тие постигнаа напредок во семејството, во образованието и на работното место. Но, тие сè уште не се еднакви политички.

Првиот водач на комунистичка Кина, Мао Це Тунг (1893–1976), сакал луѓето да имаат големи семејства. Од 1949 до 1980 година, населението на Кина порасна од околу 500 милиони на над 800 милиони. Од 1980-тите, Кина има строга политика за контрола на раѓањето на едно дете по семејство. Тоа во голема мера го забави растот на населението, особено во градовите. Националните малцинства, кои сочинуваат само 8 отсто од населението, се изземени од политиката. Така, нивниот демографски раст е двојно поголем од оној на Хан (или мнозинството) Кинези.

11 • ОБЛЕКА

До неодамна, сите Кинези — мажи и жени, млади и стари — носеа иста обична облека. Денес јакни со светли бои, волнени и крзнени палта ја живеат мрачната зимска сцена на замрзнатиот север. Во поблагата клима на југот, луѓето носат стилски западни костуми, фармерки, јакни и џемпери во текот на целата година. Познатите брендови се вообичаена глетка во големите градови. Националните малцинства кои живеат во близина на Кинезите Хан се облекуваат на сличен начин. Сепак, оние во изолираните рурални области продолжуваат да ги носат своите традиционални стилови

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.