Ориентација - Жуанг

 Ориентација - Жуанг

Christopher Garcia

Идентификација. Жуанг се најголемите малцински народи во Кина. Нивниот автономен регион ја покрива целата провинција Гуангкси. Тие се високо синизиран земјоделски народ и се тесно поврзани културно и јазично со Бујеите, Маонаните и Муламите, кои државата ги признава како посебни етникуми.


Локација. Повеќето Жуанг живеат во Гуангкси, каде што сочинуваат околу 33 отсто од населението. Тие се концентрирани во западните две третини од провинцијата и соседните региони Гуижоу и Јунан, со помала група во Лианшан во северниот дел на Гуангдонг. Во најголем дел, селата се во планинските области на Гуангкси. Бројни потоци и реки обезбедуваат наводнување, транспорт, а од неодамна и хидроелектрична енергија. Поголемиот дел од покраината е суптропска, со просечни температури од 20 ° C, достигнувајќи од 24 до 28 ° C во јули и ниски помеѓу 8 и 12 ° C во јануари. За време на сезоната на дождови, од мај до ноември, годишните врнежи во просек изнесуваат 150 сантиметри.

Исто така види: Помо

Демографија. Според пописот од 1982 година, населението во Џуанг било 13.378.000. Пописот од 1990 година изнесува 15.489.000. Според бројките од 1982 година, 12,3 милиони Жуанг живееле во автономниот регион Гуангкси, со уште 900.000 во соседните области на Јунан (главно во автономната префектура Веншан Жуанг-Миао), 333.000 во Гуангдонг и мал број воХунан. Најмалку 10 проценти од Жуанг се урбани. На друго место, густината на населеност се движи од 100 до 161 лице на квадратен километар. Пријавената стапка на наталитет во последниве години е 2,1, што е во согласност со политиките на Кина за планирање на семејството.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Летонци

лингвистичка припадност. Џуангскиот јазик припаѓа на Џуанг Даи гранката на Јазичното семејство Таи (Џуанг-Донг), кое ги вклучува Бујеи и Даи и е тесно поврзан со стандардниот тајландски јазик на Тајланд и стандардниот лао од Лаос. Системот со осум тонови наликува на оној на јуе (кантонскиот) дијалекти од областа Гуангдонг-Гуангкси. Има и многу заемки од кинески. Жуанг се состои од два тесно поврзани „дијалекти“, кои се нарекуваат „северен“ и „јужен“: географската линија на поделба е реката Ксијанг во јужниот дел на Гуангкси. Северен Жуанг е пошироко користен и е основа за стандардниот Џуанг, охрабрен од кинеската влада од 1950-тите. Романизирано сценарио беше воведено во 1957 година за весници, списанија, книги и други публикации. Пред тоа, писмениот Жуанг користел кинески знаци и пишувал на кинески. Имаше и пишување Жуанг што користеше кинески знаци само за нивната звучна вредност, или во сложени форми што укажуваат на звук и значење, или создаваа нови идеографи со додавање или бришење потези од стандардните. Овие беа користени од шамани, свештеници даоисти и трговци, но беане нашироко познат.


Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.