Тајландски Американци - историја, модерна ера, значајни имиграциски бранови, акултурација и асимилација

 Тајландски Американци - историја, модерна ера, значајни имиграциски бранови, акултурација и асимилација

Christopher Garcia

од Меган Ратнер

Преглед

Кралството Тајланд било познато како Сиам до 1939 година. Тајландското име за оваа нација е Prathet Thai или Muang Thai (земја на слободните). Сместено во Југоисточна Азија, тој е нешто помал од Тексас. Земјата зафаќа површина од 198.456 квадратни милји (514.000 квадратни километри) и дели северна граница со Бурма и Лаос; источна граница со Лаос, Кампучија и Тајландскиот Залив; и јужна граница со Малезија. Бурма и Андаманското Море се наоѓаат на нејзиниот западен раб.

Тајланд има население од нешто повеќе од 58 милиони луѓе. Речиси 90 отсто од жителите на Тајланд се монголоидни, со посветол тен од нивните соседи Бурма, Кампучи и Малајци. Најголемата малцинска група, околу десет проценти од населението, се Кинези, а потоа следат Малајците и разни племенски групи, вклучувајќи ги Хмонг, Иу Миен, Лису, Лува, Шан и Карен. Има и 60.000 до 70.000 Виетнамци кои живеат во Тајланд. Скоро сите луѓе во земјата ги следат учењата на будизмот. Уставот од 1932 година бараше кралот да биде будист, но исто така повика на слобода на богослужба, означувајќи го монархот како „Бранител на верата“. Сегашниот крал Бумибол Адуљадеи на тој начин ја штити и ја подобрува благосостојбата на малите групи муслимани (пет проценти), христијаните (помалку од еден процент) и хиндусите (помалку од еден процент) кои исто такаприфаќањето на американските начини од страна на луѓето ги направи овие нови промени поприфатливи за нивните родители, олеснувајќи ги односите меѓу „воспоставените“ Американци и новодојденците. Со високата концентрација на Тајланѓаните во Калифорнија и неодамнешните напори да се дефинира кој е и кој не е „роден“, членовите на тајландската заедница изразија стравувања дека може да има проблеми во иднина.

Иако многу традиционални верувања се задржани од тајландските Американци, Тајланѓаните често се обидуваат да ги приспособат своите верувања за да живеат удобно во Соединетите држави. Тајланѓаните често се перципираат како премногу прилагодливи и немаат иновации. Вообичаениот израз, mai pen rai, што значи „не е важно“ или „не е важно“, некои Американци го гледаат како индикација за неподготвеноста на Тајланѓаните да ги прошират или развијат идеите. Исто така, Тајланѓаните често се мешаат со кинески или индокинески, што доведе до недоразбирања и ги навреди Тајланѓаните бидејќи тајландската култура е поврзана со будизмот и има свои традиции, различни од кинеската култура. Покрај тоа, често се претпоставува дека Тајланѓаните се бегалци, а не имигранти по избор. Тајландските Американци се загрижени нивното присуство да се смета како придобивка, а не како товар за американското општество.

ТРАДИЦИИ, ОБИЧАИ И ВЕРУВАЊА

Тајланѓаните не се ракуваат кога ќе се сретнат. Наместо тоа, тие ги држат лактите на нивните страни и ги притискаат дланките на околу висина на градите во молитва-како гест наречен ваи . Главата е свиткана во овој поздрав; колку е пониска главата, толку повеќе се почитува. Децата треба да се wai возрасните и тие добиваат признание во форма на wai или насмевка за возврат. Во тајландската култура стапалата се сметаат за најнискиот дел од телото, и духовно и физички. При посета на која било религиозна градба, стапалата мора да бидат насочени подалеку од сликите на Буда, кои секогаш се чуваат на високи места и се покажува голема почит. Тајланѓаните сметаат дека покажувањето на нешто со нозете е олицетворение на лоши манири. Главата се смета за највисок дел од телото; затоа Тајланѓаните не се допираат по косата, ниту се тапкаат по глава. Омилена тајландска поговорка е: Прави добро и примај добро; прави зло и примај зло.

КУЈНА

Можеби најголемиот придонес од малата тајландска американска заедница е нивната кујна. Тајландските ресторани остануваат популарен избор во големите градови, а тајландскиот стил на готвење дури почна да се појавува и во замрзнатите вечери. Тајландското готвење е лесно, луто и вкусно, а некои јадења може да бидат прилично зачинети. Основата на тајландското готвење, како и во остатокот од Југоисточна Азија, е оризот. Всушност, тајландските зборови за „ориз“ и „храна“ се синоними. Оброците често вклучуваат едно зачинето јадење, како што е кари, со други додатоци од месо и зеленчук. Тајландската храна се јаде со алажица.

Презентацијата на храна за Тајланѓанецот е уметничко дело, особено ако оброкот означува посебна пригода. Тајланѓаните се познати по нивната способност да резбаат овошје; дињи, мандарини и помело, да именуваме само неколку, се врежани во форми на сложени цвеќиња, класични дизајни или птици. Главните производи на тајландската кујна вклучуваат корени од коријандер, зрна бибер и лук (кои често се мелат заедно), лимонска трева, нам пла (рибен сос) и капи (паста од ракчиња). Оброкот генерално вклучува супа, еден или два каенги (јадења кои вклучуваат тенок, бистар сос налик на супа; иако Тајланѓаните ги опишуваат овие сосови како „кари“, тоа не е она што повеќето Западњаци го знаат како кари). и што е можно повеќе krueng kieng (гарнитури). Меѓу нив, може да има јадење phad (пржено со мешање), нешто со phrik (лути чили пиперки) во него или одмрзнат (длабоко- пржено) јадење. Тајландските готвачи користат многу малку рецепти, претпочитајќи да ги вкусат и прилагодуваат зачините додека готват.

ТРАДИЦИОНАЛНИ НОСТИ

Традиционалната облека за тајландските жени се состои од прасин , или здолниште што се обвиткува (саронг), кое се носи со вградени, долги ракави јакна. Меѓу најубавите костими се оние што ги носат танчерите на класичниот тајландски балет. Жените носат тесно под јакна и panung , или здолниште, кое е направено

Овие тајландски американски девојки работатна Турнирот на розите Парада плови на змеј. од свила, сребрена или златна брокат. панунгот е набран напред, а ременот го држи на место. Кадифена наметка со шипки и скапоцени камења се прицврстува на предниот дел на ременот и се обвива одзади до речиси полите на панунгот . Широката јака со скапоцени камења, нараквици, ѓердан и нараквици го сочинуваат останатиот дел од костимот, кој е обложен со чада , наметка за глава во стилот на храмот. Танчерите се зашиени во нивните костими пред настап. Накитот и металната нишка можат да направат костимот да тежи скоро 40 килограми. Машките костими содржат тесни јакни од брокат од сребрен конец со еполети и украсно извезена јака. На појасот му висат везени панели, а панталоните до теле се направени од свила. Неговиот накит на главата има ремен од десната страна, додека жената е лево. Танчерите не носат чевли. За секојдневниот живот, Тајланѓаните носат сандали или обувки во западен стил. Чевлите секогаш се отстрануваат кога влегувате во куќа. Во последните 100 години, западната облека стана стандардна форма на облека во урбаните области на Тајланд. Тајландските Американци носат обична американска облека за секојдневни прилики.

ПРАЗНИЦИ

Тајланѓаните се добро познати по тоа што уживаат во свеченостите и празниците, дури и ако не се дел од нивната култура; Познато е дека жителите на Бангкок учествувале на Божиќ, па дури и на Денот на Бастилјапрослави на резидентните странски заедници. Тајландските празници вклучуваат Нова Година (1 јануари); Кинеска Нова Година (15 февруари); Мага Пуџа, што се случува на полна месечина во третиот лунарен месец (февруари) и го одбележува денот кога 1.250 ученици ја слушнале првата проповед на Буда; Денот на Чакри (6 април), кој го означува устоличувањето на кралот Рама I; Сонгкран (средината на април), тајландската Нова година, прилика кога птиците и рибите во кафез се ослободуваат и вода фрлаат од сите врз сите други; Ден на крунисувањето (5 мај); Visakha Puja (мај, на полна месечина во шестиот лунарен месец) е најсветиот будистички денови, во кој се слави раѓањето, просветлувањето и смртта на Господ Буда; Роденден на кралицата, 12 август; Роденден на кралот, 5 декември.

Јазик

Член на кинеско-тибетското семејство јазици, тајландскиот е еден од најстарите јазици во Источна или Југоисточна Азија. Некои антрополози претпоставуваат дека можеби дури и пред кинескиот. Двата јазика споделуваат одредени сличности бидејќи се едносложни тонски јазици; односно, бидејќи на тајландски има само 420 фонетски различни зборови, еден слог може да има повеќе значења. Значењата се одредуваат со пет различни тонови (на тајландски): висок или низок тон; ниво на тон; и тон што паѓа или расте. На пример, во зависност од флексијата, слогот mai може да значи „вдовица“, „свила“, „изгори“, „дрво“, „нов“, „не?“ или"не." Покрај тонските сличности со кинескиот, Таји, исто така, позајмил од пали и санскрит, особено фонетската азбука замислена од кралот Рам Камхаенг во 1283 година и сè уште се користи денес. Знаците на азбуката ја земаат својата шема од санскрит; има и дополнителни знаци за тонови, кои се како самогласки и можат да стојат покрај или над согласката на која припаѓаат. Оваа азбука е слична на азбуката на соседните земји Бурма, Лаос и Кампучија. Задолжителното образование во Тајланд е до шесто одделение, а стапката на писменост е над 90 проценти. Постојат 39 универзитети и колеџи и 36 колеџи за обука на наставници во Тајланд за да се задоволат потребите на илјадници средношколци кои сакаат високо образование.

ПОЗДРАВ И ДРУГИ ЗАЕДНИЧКИ ИЗРАЗИ

Вообичаените тајландски честитки се: Sa wat dee — Добро утро, попладне или вечер, како и збогум (од домаќинот ); Лах кон — Збогум (од гостинот); Краб — господине; Ка — госпоѓо; Коб кун — Ви благодариме; Продај —Ве молам; Кор хаи чоке ди —Среќно; Фаранг —странец; Chern krab (ако говорникот е машко), или Chern kra (ако говорникот е женско)— Ве молам, добредојдени сте, се е во ред, напред, прво вие (во зависност на околностите).

Динамика на семејството и заедницата

Традиционален тајландскисемејствата се тесно поврзани, честопати вклучуваат слуги и вработени. Заедништвото е белег на структурата на семејството: луѓето никогаш не спијат сами, дури и во куќи со доволно простор, освен ако не го побараат тоа. Практично никој не е оставен да живее сам во стан или куќа. Како последица на тоа, Тајланѓаните упатуваат малку поплаки за академските домови или студентските домови обезбедени од фабриките.

Тајландското семејство е високо структурирано и секој член има свое специфично место врз основа на возраста, полот и рангирањето во семејството. Тие можат да очекуваат помош и безбедност се додека останат во границите на оваа наредба. Врските се строго дефинирани и именувани со термини толку прецизни што ја откриваат врската (родител, брат или сестра, вујко, тетка, братучед), релативната возраст (помлада, постара) и страната на семејството (мајка или татко). Овие термини се користат почесто во разговорот отколку даденото име на лицето. Најголемата промена што ја донесе населбата во Соединетите Држави е намалувањето на пошироките семејства. Овие се распространети во Тајланд, но начинот на живот и мобилноста на американското општество го направија поширокото тајландско семејство тешко за одржување.

ДУХОВНИ КУЌИ

Во Тајланд, многу куќи и згради имаат придружна куќа за духови или место за престој на духот на чуварот на имотот ( Phra phum ). Некои Тајланѓани веруваат дека семејствата живеат во домбез духовна куќа предизвикуваат духовите да живеат со семејството, што предизвикува проблеми. Куќи со духови, кои обично се со иста големина како куќичка за птици, се поставени на пиедестал и личат на тајландски храмови. Во Тајланд, големите згради како што се хотелите може да имаат куќа за духови колку што е просечно семејно живеалиште. Куќата за духови ја добива најдобрата локација на имотот и е засенчена од главната куќа. Неговата позиција е планирана во времето на изградбата на зградата; потоа свечено се подига. Соодветни подобрувања, вклучително и дополнувања, се прават и на куќата за духови секогаш кога се прават модификации на главната куќа.

СВАДБИ

Пристигнувањето во САД донесе зголемување на самоопределените бракови. За разлика од другите азиски земји, Тајланд е многу попопустлив кон браковите по личен избор, иако родителите генерално имаат некаков збор во ова прашање. Браковите имаат тенденција да се склучуваат меѓу семејства со еднаков социјален и економски статус. Нема етнички или религиозни ограничувања, а мешаните бракови во Тајланд се доста вообичаени, особено меѓу Тајландски и Кинези, и Тајландски и Западњаци.

Свадбените церемонии може да бидат украсени работи, или може да нема воопшто церемонија. Ако парот живее заедно некое време и има заедничко дете, тие се препознаваат како „де факто во брак“. Сепак, повеќето Тајланѓани имаат церемонија и се побогатичленовите на заедницата го сметаат ова од суштинско значење. Пред свадбата, двете семејства се договараат за трошоците за церемонијата и за „цената на невестата“. Двојката го започнува денот на венчавката со верски ритуал во раните утрински часови и со добивање благослов од монасите. За време на церемонијата, парот клекнува рамо до рамо. Астрологот или монахот избира поволно време за главите на двојката да се поврзат со споени јамки од sai mongkon (бел конец) од постар старешина. Тој им истура света вода над рацете, која тие ја дозволуваат да капе во чинии со цвеќиња. Гостите ја благословуваат двојката со истурање на света вода на ист начин. Вториот дел од церемонијата во суштина е секуларна практика. Тајланѓаните не даваат никакви завети еден на друг. Напротив, двата поврзани, но независни кругови на белата нишка служат за симболично да се нагласи дека мажот и жената ги задржале своите индивидуални идентитети додека, во исто време, се приклучуваат на нивните судбини.

Една традиција, која се практикува првенствено на село, е да се прави „симпатична магија“ од постар, успешно брачен пар. Ова дуо лежи во брачниот кревет пред младенците, каде што кажуваат многу поволни работи за креветот и неговата супериорност како место за зачнување. Потоа се симнуваат од креветот и го фрлаат со симболи на плодност, како што се мачор, вреќи со ориз, сусам и парички, камен.толчник или сад со дождовница. Овие предмети (освен мачорот) младенците треба да ги чуваат во својот кревет три дена.

Дури и во случаи кога бракот е запечатен со церемонија, разводот е едноставна работа: ако двете страни се согласат, тие потпишуваат заедничка изјава за таа цел во окружната канцеларија. Ако само едната страна сака развод, таа или таа мора да покаже доказ за напуштање на другата или недостаток на поддршка една година. Стапката на разводи меѓу Тајланѓаните, и официјално и неофицијално, е релативно ниска во споредба со американската стапка на разводи, а стапката на повторен брак е висока.

РАЃАЊЕ

На бремените жени не им се даваат никакви подароци пред да се роди бебе за да не бидат исплашени од зли духови. Се смета дека овие зли духови се духови на жени кои умреле без деца и невенчани. Минимум три дена до еден месец по раѓањето, бебето сè уште се смета за духовно дете. Вообичаено е новороденчето да се нарекува жаба, куче, жаба или други животински термини кои се сметаат за корисни за да се избегне вниманието на злите духови. Родителите често бараат од монах или старешина да избере соодветно име за нивното дете, обично од два или повеќе слога, кое се користи за правни и службени цели. Скоро сите Тајланѓани имаат прекар со еден слог, кој обично се преведува како жаба, стаорец, свиња, масен или многу верзии на ситни. Како и официјалното име, прекар еобожување во Тајланд. Западното име на главниот град е Бангкок; на тајландски, тоа е Крунг Теп (Град на ангелите) или Пра Нахорн (Небесна престолнина). Тоа е седиште на Кралската куќа, Владата и Парламентот. Тајландски е официјален јазик во земјата, а англискиот е најраспространет втор јазик; Се зборува и кинески и малајски. Знамето на Тајланд се состои од широка сина хоризонтална лента во центарот, со потесни ленти на ленти над и под него; внатрешните се бели, надворешните црвени.

ИСТОРИЈА

Тајланѓаните имаат древна и сложена историја. Раните тајландски луѓе мигрирале на југ од Кина во раните векови п.н.е. И покрај фактот дека нивното поранешно кралство се наоѓало во Јунан, Кина, Тајландците или Таи се посебна лингвистичка и културна група чија миграција кон југ доведе до формирање на неколку национални држави кои сега се познати како Тајланд, Лаос и државата Шан. во Мјанма (Бурма). До шестиот век н.е. важна мрежа на земјоделски заедници се проширила на југ до Патани, блиску до модерната граница на Тајланд со Малезија и до североисточната област на денешен Тајланд. Тајландската нација стана официјално позната како „Сјам“ во 1851 година под владеењето на кралот Монгкрут. На крајот, ова име стана синоним за тајландското кралство и името по кое беше познато многу години. Во тринаесеттиот и четиринаесеттиотсо намера да ги оддалечи злите духови.

ПОГРЕБИ

Многу Тајланѓани сметаат дека ngarn sop (церемонијата на кремирање) е најважен од сите обреди. Тоа е семејна пригода и неопходно е присуство на будистички монаси. Една паричка бах се става во устата на трупот (за да му се овозможи на мртвото лице да си го купи патот до чистилиштето), а рацете се наредени во ваи и се врзуваат со бел конец. Меѓу рацете се ставаат банкнота, две цветови и две свеќи. Со бел конец се врзуваат и глуждовите, а устата и очите се запечатуваат со восок. Трупот се става во ковчег со стапалата свртени кон запад, во правец на заоѓањето на сонцето и на смртта.

Облечени во жално црно или бело, роднините се собираат околу телото за да ги слушнат сутрите на монасите кои седат во ред на подигнати поместени седишта или на платформа. На денот кога телото се кремира, што за лица од висок ранг може да трае и една година по погребната церемонија, ковчегот прво се носи до стапалата на местото. За да се смират духовите кои се привлечени од погребните активности, оризот се расфрла по земјата. На сите ужалени им се даваат свеќи и темјан букети. Во знак на почит кон починатиот, тие се фрлаат на погребната клада, која се состои од купишта дрва под накитена пагода од паста. Највозвишениот гостин потоа служи на кремирањетосо тоа што прв ја осветли оваа структура. На вистинското кремирање што следи присуствува само најблиските и обично се одржува неколку метри од ритуалната погребна клада. Поводот понекогаш е проследен со оброк за гости кои можеби патувале од далеку за да присуствуваат на церемонијата. Таа вечер и следните двајца, во куќата доаѓаат монаси за да пеат благослов за упокоената душа и за заштита на живите. Според тајландската традиција, починатиот член на семејството напредува низ циклусот на смрт и повторно раѓање кон состојба на совршен мир; така, тагата нема место во овој обред.

ОБРАЗОВАНИЕ

Образованието традиционално е од огромно значење за Тајланѓаните. Образовните достигнувања се сметаат за достигнување што го подобрува статусот. До крајот на деветнаесеттиот век, одговорноста за воспитување на младите лежеше целосно на монасите во храмот. Сепак, од почетокот на овој век, студиите и дипломите во странство беа активно барани и високо ценети. Првично, овој вид на образование беше отворен само за членови на кралското семејство, но, според информациите на Службите за имиграција и натурализација, околу 835 тајландски студенти дојдоа да студираат во САД во 1991 година.

Религија

Речиси 95 проценти од сите Тајланѓани се идентификуваат како Теравада Будисти. Будизмот Теравада потекнува од Индија и нагласува три главни аспекти напостоење: dukkha (страдање, незадоволство, „болест“), annicaa (непостојаност, минливост на сите нешта) и anatta (несупстанцијалност на реалноста; нема трајност на душата). Овие принципи, кои беа артикулирани од Сидарта Гаутама во шестиот век п.н.е., беа во контраст со хинду верувањето во вечното, блажено Јас. Според тоа, будизмот првично бил ерес против индиската брахманска религија.

Исто така види: Малгашки - вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Гаутама ја доби титулата Буда, или „просветлен“. Тој се залагаше за „осумкратниот пат“ ( atthangika-magga ) кој бара високи етички стандарди и победничка желба. Концептот на реинкарнација е централен. Со хранење монасите, давање редовни донации за храмовите и редовно обожавање во ват (храмот), Тајланѓаните се обидуваат да ја подобрат својата ситуација - да стекнат доволно заслуги ( пунџа ) - за да го намалат бројот на повторното раѓање, или последователните реинкарнации, едно лице мора да се подложи пред да стигне до Нирвана. Покрај тоа, акумулацијата на заслуги помага да се одреди квалитетот на поединечната станица во идните животи. Там пунџа , или правење заслуги, е важна социјална и религиозна активност за Тајланѓаните. Бидејќи будистичките учења ги нагласуваат филантропските донации како дел од постигнувањето заслуги, Тајланѓаните имаат тенденција да поддржуваат широк спектар на добротворни организации. Акцентот, сепак, е на добротворните организации кои им помагаат на сиромашните во Тајланд.

Ракополагањето во будистичкиот ред на монаси често служи за да го одбележи влегувањето во светот на возрасните. Ракополагањето е само за мажи, иако жените можат да станат калуѓерки со бричење на главите, носење бели облеки и добивање дозвола да престојуваат во калуѓерскиот конак на терен во храмот. Тие не служат на никакви ритуали. Повеќето тајландски мажи Буат Фра (влегуваат во монаштво) во одреден момент од нивниот живот, често непосредно пред нивниот брак. Многумина остануваат само на краток период, понекогаш дури и неколку дена, но генерално остануваат барем една фанза , тримесечниот будистички пост што се совпаѓа со сезоната на дождови. Меѓу предусловите за ракополагање е и четиригодишното образование. Повеќето ракополагања се случуваат во јули, непосредно пред Великиот пост.

Церемонијата благодарност нак служи за зајакнување на кван, или душата, животната суштина, на личноста што треба да се ракоположи. За тоа време, тој се нарекува нак , што значи змеј, што се однесува на будистичкиот мит за змеј кој се замонашил. Во церемонијата, главата и веѓите на нак се избричени за да го симболизираат неговото отфрлање на суетата. Професионален церемонијал три до четири часа ја пее маката на мајката при раѓањето на детето и ги истакнува многуте синовски обврски на младиот човек. Церемонијата завршува со сите роднини и пријатели собрани во круг држејќи бела бојаконец и потоа подавање на три запалени свеќи во насока на стрелките на часовникот. Гостите обично даваат подароци со пари.

Следното утро, нак , облечен во бело (за да ја симболизира чистотата), го носат на рамениците на неговите пријатели под високи чадори во шарена поворка. Тој се поклонува пред својот татко, кој му ги предава шафранските одежди што ќе ги носи како монах. Тој го води својот син до игуменот и четворица или повеќе други монаси кои седат на подигната платформа пред главната слика на Буда. нак бара дозвола за ракополагање откако трипати му се поклонува на игуменот. Игуменот чита стих и обви жолт појас на телото на нак за да го симболизира прифаќањето за ракополагање. Потоа, двајцата монаси, кои ќе го надгледуваат неговото поучување, го вадат надвор од погледот и го облекуваат во шафранови одежди. Потоа ги бара десетте основни завети на почетниот монах и ги повторува секој додека му се чита.

Таткото му подарува на игуменот чинии за милостина и други подароци. Соочен со Буда, кандидатот потоа одговара на прашања за да покаже дека ги исполнил условите за влез во монаштво. Церемонијата завршува со пеење на сите монаси, а новиот монах истура вода од сребрен сад во чинија за да го симболизира преносот на сите заслуги што ги стекнал од монахот на своите родители. Тие за возврат го вршат истиот ритуал за да пренесат дел од нивните новизаслуги на другите роднини. Акцентот на ритуалот е на неговиот идентитет како будист и неговата новооткриена возрасна зрелост. Во исто време, обредот ја зајакнува врската меѓу генерациите и важноста на семејството и заедницата.

Тајландските Американци се приспособија на околината овде со прилагодување на нивните религиозни практики кога е потребно. Една од најсеопфатните од овие промени беше префрлањето од лунарните календарски денови на конвенционалните саботни или неделни услуги што се нудат во Соединетите Држави.

Вработување и економски традиции

Тајландските мажи имаат тенденција да се стремат кон воени или државни работни места. Жените од руралните средини традиционално се занимаваат со водење бизниси, додека образованите жени се вклучени во сите видови професии. Во Соединетите Држави, повеќето Тајланѓани поседуваат мали бизниси или работат како квалификувани работници. Многу жени се одлучиле за кариера како нега. Нема работнички синдикати само на Тајланд, ниту пак Тајланѓаните особено доминираат во една професија.

Политика и влада

Тајландските Американци имаат тенденција да не се активни во политиката на заедницата во оваа земја, но повеќе се занимаваат со прашања во Тајланд. Ова ја одразува општата изолација на заедницата, каде што има специфични разграничувања меѓу северните и јужните Тајланѓани и каде што меѓузаедницата контакт со другите групи речиси и да не постоеше. Тајландските Американци се доста активни во тајландската политикаи активно ги следат економските, политичките и социјалните движења таму.

Индивидуални и групни придонеси

Многу Тајландски Американци работат во индустријата за здравствена заштита. Бундхарм Вонгананда (1935-) е познат хирург во Силвер Спринг, Мериленд и извршен директор на Здружението Тајс за Тајланд. Вреди да се спомене и Фонгпан Тана (1946–), директор на медицински сестри во болница во Лонг Бич, Калифорнија. Неколку други Тајландски Американци станаа едукатори, директори на компании и инженери. Некои Тајландски Американци, исто така, почнуваат да навлегуваат во полето на американската политика; Асунта Марија Минг-Ји Чианг (1970- ) е законодавен дописник во Вашингтон, Д.Ц.

Медиуми

ТЕЛЕВИЗИЈА

ТАЈ-ТВ САД.

Нуди програмирање на тајландски во областа Лос Анџелес.

Контакт: Пол Хонгвитаја.

Адреса: 1123 North Vine Street, Лос Анџелес, Калифорнија 90038.

Телефон: (213) 962-6696.

Факс: (213) 464-2312.

Организации и здруженија

Американско здружение на Сиам.

Културна организација која поттикнува истражување на уметноста, науката и литературата во однос на Тајланд и неговите соседни земји.

Адреса: 633 24th Street, Санта Моника, Калифорнија 90402-3135.

Телефон: (213) 393-1176.


Тајландско друштво на Јужна Калифорнија.

Контакт: K. Jongsatityoo, службеник за односи со јавноста.

Адреса: 2002 South Atlantic Boulevard, Monterey Park, California 91754.

Телефон: (213) 720-1596.

Факс: (213) 726-2666.

Музеи и истражувачки центри

Азиски ресурсен центар.

Основан во 1974 година. Центарот вклучува 15 фиоки со исечоци од Источна и Југоисточна Азија, од 1976 година до денес, како и датотеки со фотографии, филмови, видео касети и програми за слајдови.

Контакт: Роџер Рампф, извршен директор.

Адреса: Box 15275, Washington, D.C. 20003.

Телефон: (202) 547-1114.

Факс: (202) 543-7891.


Програма за Југоисточна Азија на Универзитетот Корнел.

Центарот ги концентрира своите активности на социјалните и политичките услови во земјите од Југоисточна Азија, вклучувајќи ја и историјата и културата на Тајланд. Ја проучува културната стабилност и промени, особено последиците од западните влијанија и нуди тајландски лекции и дистрибуира тајландски културни читатели.

Контакт: Рендолф Баркер, директор.

Адреса: 180 Uris Hall, Ithaca, New York 14853.

Телефон: (607) 255-2378.

Факс: (607) 254-5000.


Библиотечна служба на Универзитетот во Калифорнија, Беркли Јужна/Југоисточна Азија.

Оваа библиотека содржи aспецијална тајландска колекција покрај нејзините значителни имоти за општествените и хуманистичките науки во Југоисточна Азија. Целата збирка содржи околу 400.000 монографии, дисертации, микрофилм, памфлети, ракописи, видео ленти, звучни записи и мапи.

Контакт: Вирџинија Џинг-Ји Ших.

Адреса: 438 Doe Library, Беркли, Калифорнија 94720-6000.

Телефон: (510) 642-3095.

Факс: (510) 643-8817.


Колекција на Универзитетот Јеил во Југоисточна Азија.

Оваа збирка материјали се фокусира на општествените и хуманистичките науки од Југоисточна Азија. Холдинзите вклучуваат околу 200.000 тома.

Контакт: Чарлс Р. Брајант, куратор.

Адреса: Спомен библиотека на Стерлинг, Универзитетот Јеил, Њу Хевен, Конектикат 06520.

Телефон: (203) 432-1859.

Факс: (203) 432-7231.

Извори за дополнителна студија

Купер, Роберт и Нантапа Купер. Културен шок. Портланд, Орегон: Издавачка компанија на Центар за графички уметности, 1990 година.

Статистички годишник на службата за имиграција и натурализација. Вашингтон, Д.Ц.: Служба за имиграција и натурализација, 1993.

Тајланд и Бурма. Лондон: The Economist Intelligence Unit, 1994.

со векови, неколку тајландски кнежевства се обединија и се обидоа да се отцепат од нивните владетели на Кмери (ранокамбоџански). Сукотај, која Тајландците ја сметаат за прва независна сијамска држава, ја прогласи својата независност во 1238 година (1219 година, според некои записи). Новото кралство се проширило на територијата на Кмер и на Малајскиот полуостров. Шри Индрадит, тајландскиот лидер во движењето за независност, стана крал на династијата Сукотаи. Него го наследи неговиот син Рам Камхаенг, кој во историјата на Тајланд се смета за херој. Тој организираше систем за пишување (основата за модерниот тајландски) и ја кодифицираше тајландската форма на Теравада будизмот. Овој период од современите Тајланѓани често се смета за златно доба на сијамската религија, политика и култура. Тоа беше исто така големо проширување: под Рам Каменг, монархијата се прошири до Након Си Тамарат на југ, до Виентиан и Луанг Прабанг во Лаос и до Пегу во јужна Бурма.

Ајутаја, главниот град, е основан по смртта на Рам Камхенг во 1317 година. Тајландските кралеви на Ајутаја станале прилично моќни во четиринаесеттиот и петнаесеттиот век, присвојувајќи ги обичаите и јазикот на дворскиот Кмер и стекнувајќи поголема апсолутна власт. Во овој период, Европејците - Холанѓаните, Португалците, Французите, Англичаните и Шпанците - почнаа да го посетуваат Сијам, воспоставувајќи дипломатски врски и христијански мисии во кралството. Раните сметки забележуваат дека градот и пристаништетона Ајутаја ги зачуди своите европски гости, кои забележаа дека Лондон во споредба не е ништо повеќе од село. Во целина, тајландското кралство не им веруваше на странците, но одржуваше срдечни односи со тогашните колонијални сили. За време на владеењето на кралот Нараи, две тајландски дипломатски групи биле испратени во пријателска мисија кај францускиот крал Луј XIV.

Исто така види: Асинибоин

Во 1765 година Ајутаја претрпе разорна инвазија од Бурма, со кои Тајланѓаните трпеа непријателски односи најмалку 200 години. По неколку години дива битка, главниот град падна и Бурманците почнаа да уништуваат се што Тајланѓаните го сметаа за свето, вклучувајќи храмови, религиозни скулптури и ракописи. Но, Бурманците не можеа да одржат цврста база на контрола, и тие беа соборени од Фраја Таксин, прва генерација кинески тајландски генерал кој се прогласи за крал во 1769 година и владееше од новиот главен град, Тонбури, преку реката од Бангкок.

Чао Фраја Чакри, друг генерал, бил крунисан во 1782 година под титулата Рама I. Тој го преселил главниот град преку реката во Бангкок. Во 1809 година, Рама II, синот на Чакри, го презеде тронот и владееше до 1824 година. Рама III, познат и како Фраја Нанг Клао, владееше од 1824 до 1851 година; како и неговиот претходник, тој работеше напорно за да ја врати тајландската култура која беше речиси целосно уништена во бурманската инвазија. Не до владеењето на Рама IV, или кралотМонгкут, кој започна во 1851 година, ги зајакна Тајландските односи со Европејците. Рама IV работеше со Британците за да воспостави трговски договори и да ја модернизира владата, притоа успевајќи да ја избегне британската и француската колонијализација. За време на владеењето на неговиот син, Рама V (кралот Чулалонгкорн), кој владеел од 1868 до 1910 година, Сијам изгубил одредена територија од француски Лаос и британска Бурма. Краткото владеење на Рама VI (1910-1925) го доживеа воведувањето на задолжителното образование и другите образовни реформи.

МОДЕРНА ЕРА

Во доцните 1920-ти и раните 1930-ти, група тајландски интелектуалци и воен персонал (од кои многумина биле образовани во Европа) ја прифатиле демократската идеологија и успеале да постигнат успешна — и без крв — државен удар против апсолутната монархија во Сијам. Ова се случи за време на владеењето на Рама VII, помеѓу 1925 и 1935 година. Наместо него, Тајланѓаните развија уставна монархија заснована на британскиот модел, со комбинирана воено-цивилна група задолжена за управување со земјата. Името на земјата беше официјално сменето во Тајланд во 1939 година за време на владата на премиерот Фибул Сонгхрам. (Тој беше клучна воена фигура во државниот удар во 1932 година.)

Јапонија го окупираше Тајланд за време на Втората светска војна и Фибул им објави војна на Соединетите Држави и Велика Британија. Тајландскиот амбасадор во Вашингтон, сепак, одби да ја даде изјавата. Сери тајландски (бесплатен тајландски)подземни групи работеа со сојузничките сили и надвор и во Тајланд. Крајот на Втората светска војна го прекина режимот на Фибул. По краток период на демократска цивилна контрола, Фибул ја вратил контролата во 1948 година, само за да му одземе голем дел од моќта од генерал Сарит Танарат, друг воен диктатор. До 1958 година, Сарит го укина уставот, го распушти парламентот и ги прогласи за незаконски сите политички партии. Тој ја задржа власта до неговата смрт во 1963 година.

Армиските офицери владееја со земјата од 1964 до 1973 година, за кое време на Соединетите Држави им беше дадена дозвола да основаат армиски бази на тајландска почва за поддршка на трупите што се борат во Виетнам. Генералите кои ја водеа земјата во текот на 1970-тите тесно се усогласија со Тајланд со Соединетите држави за време на војната. Цивилното учество во владата беше дозволено наизменично. Во 1983 година, уставот беше изменет за да овозможи подемократски избрано Национално собрание, а монархот изврши умерено влијание врз војската и врз цивилните политичари.

Успехот на воената коалиција на изборите во март 1992 година предизвика серија немири во кои загинаа 50 граѓани. Војската насилно го потисна „продемократското“ движење на улиците на Бангкок во мај 1992 година. По интервенцијата на кралот, во септември истата година беше одржан уште еден круг на избори, кога Чуан Ликфаи,беше избран лидер на Демократската партија. Неговата влада падна во 1995 година, а хаосот што резултираше заедно со големиот надворешен долг на нациите доведе до колапс на тајландската економија во 1997 година. Полека, со помош на INM, економијата на нацијата закрепна.

ЗНАЧАЈНИ ИМИГРАЦИОНИ БРАНОВИ

Тајландската имиграција во Америка речиси и да не постоеше пред 1960 година, кога вооружените сили на САД почнаа да пристигнуваат во Тајланд за време на Виетнамската војна. По интеракцијата со Американците, Тајланѓаните станаа посвесни за можноста за имиграција во САД. До 1970-тите, околу 5.000 Тајланѓани емигрирале во оваа земја, со сооднос од три жени на секој маж. Најголема концентрација на тајландски имигранти може да се најде во Лос Анџелес и Њујорк. Овие нови имигранти се состоеја од професионалци, особено лекари и медицински сестри, деловни претприемачи и сопруги на мажи во воздухопловните сили на САД кои или биле стационирани во Тајланд или го поминале својот одмор таму додека биле на активна должност во Југоисточна Азија.

Во 1980 година, американскиот попис забележал концентрации на тајландски во близина на воени инсталации, особено бази на воздухопловните сили, во одредени окрузи во САД, почнувајќи од округот Аростук (воздухопловна база Лоринг) во Мејн до Парохија Босиер (воздухопловна база Барксдејл) во Луизијана и округот Кари во Ново Мексико (Воздухопловна база „Кенон“). Неколку окрузи со поголемо воено присуство како што е СарпиОкругот во Небраска, каде што е седиштето на Стратешката воздушна команда, и округот Солано, Калифорнија, каде што се наоѓа воздухопловната база Тревис, станаа дом на поголеми групи. Прилично големи концентрации на тајландски беа пронајдени и во округот Дејвис, Индијана, локацијата на воздухопловната база Хил, воздухопловната база Еглин во округот Окалуса, Флорида и округот Вејн, Северна Каролина, каде што се наоѓа воздухопловната база Сејмур Џонсон.

Тајландската брана, етничка група од планинските долини на северен Виетнам и Лаос, исто така, беа вброени како имигранти од тајландско потекло од страна на Бирото за попис на САД, иако тие всушност се бегалци од други земји. Тие се центрирани во Де Мојн, Ајова. Како и другите бегалци од Југоисточна Азија од оваа област, тие се справија со проблемите на домувањето, криминалот, социјалната изолација и депресијата. Повеќето од нив се вработени, но на ниско платени работни места кои нудат малку за напредување.

Во текот на 1980-тите, Тајланѓаните имигрирале во Соединетите Држави со просечна стапка од 6.500 годишно. Студентските или визите за привремени посетители беа често место во Соединетите Држави. Главната атракција на Соединетите Држави е широкиот спектар на можности и повисоките плати. Меѓутоа, за разлика од луѓето од другите земји во Индокина, никој чии оригинални домови биле во Тајланд не бил принуден да дојде во САД како бегалци.

Општо земено, тајландските заедници сецврсто плетете и имитирајте ги социјалните мрежи на нивната родна земја. Почнувајќи од 1990 година, во Соединетите Држави живееле приближно 91.275 луѓе од тајландско потекло. Најголем број Тајланѓани се во Калифорнија, околу 32.064. Повеќето од овие луѓе се групирани во областа Лос Анџелес, околу 19.016. Има и голем број луѓе чии привремени визи се истечени за кои се верува дека се во оваа област. Домовите и деловните субјекти на тајландските имигранти се дисперзирани низ градот, но има висока концентрација во Холивуд, помеѓу холивудските и олимписките булевари и во близина на Западната авенија. Тајланѓаните поседуваат банки, бензински пумпи, салони за убавина, туристички агенции, продавници за храна и ресторани. Понатамошната изложеност на англискиот јазик и американската култура предизвика населението донекаде да се распрсне. Њујорк, со тајландско население од 6.230 (најмногу во Њујорк) и Тексас со 5.816 (главно Хјустон и Далас) имаат второ и трето по големина тајландско население, соодветно.

Акултурација и асимилација

Тајландските Американци добро се адаптираа на американското општество. Иако ја одржуваат својата култура и етнички традиции, тие ги прифаќаат нормите како што се практикуваат во ова општество. Оваа флексибилност и приспособливост имаа големо влијание врз Тајланѓаните родени во Америка од првата генерација, кои имаат тенденција да бидат прилично асимилирани или американизирани. Според членовите на заедницата, младите

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.