Историја и културни односи - Bugle

 Историја и културни односи - Bugle

Christopher Garcia

Најблиските културни врски на Бугле се со гранката Мури (Сабанеро) на Нгавбе (Гваими). Нивните прецизни историски односи се неизвесни. Бројните културни сличности со Нгавбе, особено со источните говорници на Мурире, укажуваат на древни историски врски, иако некои специфични практики експлицитно се сметаат од Бугл за неодамнешни позајмици од Нгавбе. Самите Бугли ги лоцираат своите предци на југ, на падините на Пацификот на централната кордилера, област која сè уште е окупирана од преостанатите Мури. Според легендата, Bugle некогаш имал крилја како птици и можел да лета каде што сакале. Еден ден ја преминаа кордилерата и стигнаа на нивната сегашна локација. Набрзо тие се впуштија во несоодветно однесување, а последицата беше што ја изгубија способноста за летање, па останаа таму каде што се. Областа окупирана од Бугл е дел од пообемна област во провинциите Чирики, Бокас дел Торо и Верагуас, онаа што Нгавбе веќе неколку години се обидува - без успех - да ја убеди владата на Панама да прогласи официјален резерва за Нгавбе-Бугле.


Прочитајте ја и статијата за Bugleод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.