Џаин

 Џаин

Christopher Garcia

Содржина

ЕТНОНИМИ: нема


Можеби најстарата аскетска религиозна традиција на Земјата, џаинизмот денес го следат околу 3,5 милиони луѓе, особено во Раџастан, Мадја Прадеш, Гуџарат, Махараштра и Карнатака. Заедно со будизмот, џаинизмот беше едно од неколкуте движења на одрекување - училиштата Срамана - кои израснаа во денешен Бихар и јужен Непал во шестиот век Б. В. Другите движења на Срамана (вклучувајќи го и будизмот) постепено изумреа во Индија, оставајќи го џаинизмот како единствен со непрекинат редослед на индиски следбеници до денес. Училиштата Срамана, вклучително и џаинизмот, реагираа против современиот облик на хиндуизмот (познат како брахманизам) и тврдеа дека световниот живот е инхерентно несреќен - бесконечен циклус на смрт и повторно раѓање - и дека ослободувањето од него не се постигнува преку жртви или помирување на боговите. но преку внатрешна медитација и дисциплина. Така, додека Џаините во Индија денес споделуваат многу општествени практики со своите хинду соседи (навистина, неколку касти имаат членови и хинду и џаин), нивната религиозна традиција на многу начини е филозофски поблиска до будизмот, иако е јасно поригидна во неговиот аскетизам отколку што бил будизмот. .

„Основачот“ на џаинизмот современите научници го земаат за Махавира („голем херој“), инаку познат како Вардхамана (околу 599-527 п.н.е.); но има докази дека џаин практикувапостоеле некое време пред него. Текстовите на Џаин зборуваат за низа пророци ( tirthankaras ) кои се протегаат во митолошките времиња, од кои Махавира бил дваесет и четвртиот и последен. Тиртанкарите се одликуваат со фактот дека се смета дека постигнале ослободување на нивните души преку медитација и штедење, а потоа ја проповедале пораката за спасение пред конечно да ги напуштат своите смртни тела. Џајните денес ги обожаваат сите дваесет и четири тиртанкари, не во смисла да бараат од нив благодет или услуга, туку во спомен на патот што го учеле. Еден од најпопуларните текстови на Џаин е Калпа Сутра, од кој барем дел е канонски и може да потекнува од четвртиот век Б. Ц., и кој ги опишува, меѓу другото, животите на сите дваесет и четири тиртханкари.

Суштинскиот принцип на филозофијата на Џаин е дека сите живи суштества, дури и најмалите инсекти, имаат бесмртна душа ( џива ), која продолжува да се реинкарнира додека е врзана и ограничена од кармата — форма на материја која се привлекува кон душата преку добри и лоши желби во овој и во минатите животи. Така, за да се ослободи душата, човек мора да изврши штедење за да ја соголи карма-материјалот и да негува во себе одвоеност или безжелност што нема да привлече понатамошна карма. Принципот значи за оваа цел е практиката на ахимса , недостатокотна желба да се нанесе штета на кое било живо суштество. Од овој принцип произлегуваат најкарактеристичните карактеристики на животот на Џаин: инсистирање на строга вегетаријанска исхрана, филтрирање на вода за пиење, водење на засолништа за животни и болници, никогаш не лажење или нанесување повреда на другите, привремено или трајно носење маска од газа за да се спречи навлегувањето на инсекти во тело, и метење на земјата пред секој чекор.

За некои Џаини, нивната посветеност на ахимса ги наведува да бидат ракоположени за монаси и калуѓерки кои живеат живот на скитници подвижници. Меѓутоа, повеќето Џаини денес се лаици, живеат световни животи, но бараат да се придржуваат до принципот на ахимса на што повеќе начини. Лаиците ги поддржуваат скитниците подвижници, обезбедувајќи им храна и засолниште; подвижниците пак даваат религиозно и морално водство. Лајците вклучуваат некои од водечките индиски индустријалци, златари и банкари, концентрирани особено во градовите Бомбај, Ахмедабад и Делхи. Бидејќи многумина се бизнисмени, Џаините се една од ретките религиозни групи (заедно со Парсите и Евреите) кои се побројни во градовите отколку во руралните области. Низ западна Индија, Џајните се наоѓаат во секој урбан центар, колку и да е мал, кои работат како трговци, трговци, трговци на големо и лихвари.

Како што често се случува во религиозните секти, Џаинците не се непознати за расколот. Најосновните и наширокопозната поделеност во нивната заедница на верници, која датира од четвртиот век Б. В., го одвојува „небесно облеченото“ (Дигамбарас) од „белооблеченото“ (Светамбарас); имињата се однесуваат на фактот дека највисокиот ред на монасите Дигамбара одат голи за да ја објават својата целосна рамнодушност кон нивните тела, додека монасите и калуѓерките Светамбара секогаш носат едноставна бела облека. Овие две секти се разликуваат во нивните ставови кон Светото писмо, нивните погледи за универзумот и нивните ставови кон жените (Дигамбарите веруваат дека ниту една жена никогаш не постигнала ослободување). Друга голема секташка поделба, која се наоѓа особено меѓу Светамбарите и датира од Гуџарат од петнаесеттиот век, ги отфрла сите форми на идолопоклонство. Додека murti-pujaka (обожување идоли) лежеше и аскетски Светамбарас гради и посетува храмови во кои се инсталирани идолите на тиртханкарите, сектата Светамбара Штанакаваси - како и одредени протестантски христијански секти - смета дека таквите облици на обожавање можат да го заведе верникот да мисли дека идолите, познатите храмови и слично се извори на некоја мистериозна моќ. Наместо тоа, лежечкиот и подвижник Станакавасис претпочитаат да медитираат во голи сали.

Денес, лаичките Џаини - главно со потекло од Гуџарати - се наоѓаат во источна Африка, Велика Британија и Северна Америка, каде што мигрирале во текот на минатиот век во потрага по деловни и трговски можности. Храмовите билеосновани во неколку од овие земји и Џејнците се чувствуваат како карактеристично присуство во пошироката јужноазиска мигрантска заедница во странство.

Видете исто така Банија

Исто така види: Економија - Лакс

Библиографија

Банки, Маркус (1992). Организирање на џаинизмот во Индија и Англија. Лондон: Oxford University Press.

Carrithers, Michael, and Caroline Humphrey, eds. (1991). Собрание на слушатели: Џејнс во општеството. Кембриџ: Cambridge University Press.

Дандас, Пол (1992). Џаинците. Лондон: Рутлиџ.

Фишер, Еберхард и Џиотиндра Џаин (1977). Уметност и ритуали: 2.500 години џаинизам во Индија. Делхи: Sterling Publishers Private Ltd.

Jaini, Padmanabh S. (1979). Патот на прочистување Џаина. Беркли: Прес на Универзитетот во Калифорнија.

Матијас, Мари-Клод (1985). Délivrance et convivialité: Le système culinaire des Jaina. Париз: Éditions de la Maison des Sciences de l'Homme.

Pande, G. C, ed. (1978). Традиција на Срамана: Нејзиниот придонес за индиската култура. Ахмедабад: L. D. Институт за индологија.

Исто така види: Могул

Sangave, Vilas A. (1959). Jaina Community: A Social Survey. Препечати. 1980. Bombay: Popular Book Depot

Vinayasagar, Mahopadhyaya и Mukund Lath, eds. и транс. (1977). Калпа Сутра. Џајпур: Д.Р.Мехта, Пракрит Бхарати.

МАРКУС БАНКС

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.