Маринд-аним

 Маринд-аним

Christopher Garcia

ЕТНОНИМИ: Каја-каја, Тугери

Исто така види: Култура на Ангвила - историја, луѓе, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство, социјални

Ориентација

Историја и културни односи

Населени места

Економија

Сродство

Брак и семејство

Социополитичка организација

Религија и експресивна култура

Видете исто така Боази , Кераки , Киваи , Мују

Исто така види: Слеб - населби, социополитичка организација, религија и изразна култура

Библиографија

Baal, J. van (1966). Дема: Опис и анализа на културата на Маринд-аним. Хаг: Мартинус Нијхоф.

Baal, J. van (1984). „Дијалектиката на сексот во културата на Маринд-аним“. Во Ритуализирана хомосексуалност во Меланезија, уредена од Г. Х. Херд. Беркли: Прес на Универзитетот во Калифорнија.

Drabbe, P. (1955). Спраакунст ван хет Маринд. Студија Институт Антропос II. Виена и Модлинг: Институт Антропос.

Geurtjens, H. (1933). Marindineesch-Nederlansch Woordenboek: Verhandelingen Bataviaasch Genootschap 71. Bandoeng, Java: A. C. Nix.

Вирц, Пол (1922-1925). Die Marind-anim von Holländisch-Süd-Neu-Guinea. Hamburgische Universität, Abhandlungen aus dem Gebiet der Auslandskunde, Бенд 10 и 16. Хамбург: Фридерихсен.

Ј. ВАН БААЛ

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.