Економија - Мунда

 Економија - Мунда

Christopher Garcia

Егзистенцијални и комерцијални дејности. Повеќето Мунда се земјоделци; Сè повеќе, постојаните наводнувани места ги заменуваат традиционалните шуиддени. Другата главна традиционална окупација е ловот и собирањето, со кои Бирхор и некои Корва се особено поврзани, иако сите групи учествуваат во овие активности до одреден степен за да го надополнат нивното земјоделство. Денес, сепак, владината политика е да се зачуваат преостанатите шуми, кои сега се многу исцрпени, и оваа политика се спротивставува на двете традиционални форми на економска активност. Резултатот е зголемување на наводнуваното земјиште и развој на други извори на приход, како што се работа во плантажите за чај на североистокот, во рударството, во челичната индустрија итн., во областа Ранчи-Џамшедпур или работа како дневна работници за локалните хинду сопственици на земјиште.

Исто така види: Историја и културни односи - Бахамци

Индустриски уметности. Некои групи, ниски касти наместо племиња, имаат традиционално занаетчиско или друго специјализирано занимање (на пр., Асурите се железарци, Турите се кошеви, Кора се копачи на канали итн.). Некои Birhor прават и продаваат јажиња. Сепак, генерално, хинду занаетчиите ги задоволуваат повеќето потреби на племињата.


Трговија. Малкумина Мунда живеат од трговија, иако повремено може да продаваат шумски производи или малку ориз на трговците на големо. Бирхор го добиваат својот ориз со продажба на јажиња и шумски производи, а некои Корва, Тури,и Махали ја продаваат својата корпа на локалните пазари.

Исто така види: Сродство - Магуинданао

Поделба на трудот. И мажите и жените работат на полињата, но домашните товари повеќе паѓаат на жените; многу занимања (на пр., орање, поправка на покрив) им се забранети поради ритуални причини. Мажите ловат; се собираат жени. Специјалистичките занимања се главно машка работа.


Поседување на земјиштето. Свидените вообичаено се во сопственост на доминантната група со потекло во селото, иако на истородните кои не се членови обично им се дозволува пристап; поединецот вообичаено има права на користење само додека одгледува. Земјиштето за наводнување има тенденција да биде во индивидуална или семејна сопственост, првенствено поради дополнителниот труд вклучен во изградбата на тераси и ровови за наводнување.


Прочитајте ја и статијата за Мундаод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.