Историја и културни односи - Бахамци

 Историја и културни односи - Бахамци

Christopher Garcia

Бахамите биле откриени од Европејците во 1492 година, кога Колумбо го направил своето прво слетување во Западна Индија на Сан Салвадор, или островот Вотлингс. Шпанците го транспортирале абориџинското население на Лукајанските Индијанци во Хиспаниола и Куба за да работат во рудници, а во рок од 25 години по пристигнувањето на Колумбо, островите биле населени. Во втората половина на XVII век, островите биле колонизирани од англиски доселеници, кои ги донеле своите робови. До 1773 година, населението, кое изнесуваше приближно 4.000, имаше еднаков број Европејци и луѓе со африканско потекло. Помеѓу 1783 и 1785 година многу лојалисти кои биле протерани од американските колонии имигрирале на островите со своите робови. Овие робови, или нивните родители, првично биле транспортирани во Новиот свет од Западна Африка во текот на осумнаесеттиот век за да работат на плантажи за памук. Овој прилив на Бахамите го зголеми бројот на Белци на приближно 3.000, а бројот на робови од африканско потекло на приближно 6.000. Повеќето од плантажите со робови основани од лојалистите на Бахамите се наоѓале на „Памучните острови“ - островот Мачка, Ексумас, Лонг Ајленд, Крик Ајленд, Сан Салвадор и Рум Кеј. Отпрвин тие беа успешни економски претпријатија; по 1800 година, сепак, производството на памук опаднало бидејќи техниката сече и изгорела што се користела за подготовка на полињата за садењеја исцрпи почвата. По еманципацијата на робовите во Британската империја во 1838 година, некои сопственици на плантажи во заминување ја дадоа својата земја на своите поранешни робови, а многу од овие ослободени робови ги усвоија имињата на нивните поранешни сопственици во знак на благодарност. Во времето на еманципацијата, Англичаните заробиле голем број шпански бродови кои превезувале робови земени во Конго, основното место на трговија со робови по 1800 година, и го донеле својот човечки товар во посебни селски населби на Њу Провиденс и некои други острови. вклучувајќи го и Лонг Ајленд. Новоослободените робови од Конго кои отишле на Ексумас и Лонг Ајленд се венчале со поранешни робови кои ја обработувале почвата на напуштените плантажи. Со зголемениот број на жители на веќе исцрпената земја, многумина беа принудени да мигрираат, а Лонг Ајленд и Ексума доживеаја пад на населението по 1861 година. Од средината на деветнаесеттиот век наваму, Бахамците бараа начини да донесат просперитет на островите. За време на Граѓанската војна во САД, тие се вклучија во блокада и пукање од Њу Провиденс до јужните држави. Подоцнежните обиди за голем извоз на земјоделски производи, како што се ананас и сисал, пропаднаа бидејќи на друго место се појавија поуспешни одгледувачи. Собирот на сунѓер процвета на почетокот на дваесеттиот век, но претрпе тежок неуспех со појавата на широко распространета сунѓерска болест во 1930-тите. Рум-трчањето во Соединетите држави, профитабилно претпријатие, заврши со укинувањето на Прохибицијата. Втората светска војна создаде побарувачка за земјоделски работници мигранти да ги пополнат работните места напуштени од Американците штотуку регрутирани во индустријата и војската, а Бахамците ја искористија можноста да „одат на договор“ на копното на САД. Најтрајниот просперитет за Бахамите дојде од туризмот; Њу Провиденс еволуираше од место за презимување за многу богатите, како што беше во деветнаесеттиот век, до центар на огромна туристичка индустрија како што е денес.


Прочитајте ја и статијата за Бахамцитеод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.