Социополитичка организација - Француски Канаѓани

 Социополитичка организација - Француски Канаѓани

Christopher Garcia

Социјална организација. Класната структура на модерниот Квебек е сложена и се состои од неколку слоеви: (1) англофонска буржоазија; (2) француска канадска средна буржоазија која има интереси во финансиски институции, средни индустрии и контролира етатистички економски институции, која ја поддржува федералистичката политичка позиција со минимални националистички претензии; и (3) ситна буржоазија која вклучува менаџери и вработени во јавниот сектор, професионалци и мали претприемачи во индустријата и трговијата, која ја поддржува националистичката партија. Работничката класа е нумерички важна и е поделена на две групи: работници организирани во силни наметливи синдикати кои добиле прифатливи плати и услови за работа, и слабо платени работници кои не се синдикати. Во земјоделството, семејните фарми се мнозинство. Земјоделците се организираат и го контролираат пласманот на земјоделските производи преку квоти. Квебек има повеќе невработени од другите провинции; Речиси 15 проценти од населението собира осигурување за невработеност или социјално осигурување.

Политичка организација. Квебек е провинција со свој парламент во рамките на една федерација. Според канадскиот Устав, покраинскиот парламент има јурисдикција над образовната, здравствената, земјоделската, економската и социјалната политика во покраината. Владите на Квебек побараа дополнителна автономија одфедералната влада од 1940-тите. Политичкиот систем е двопартиски со две големи политички партии и трета и четврта со маргинално влијание. Доминантна политичка партија беше Либералната партија (1960-1976; 1984-1990). Конзервативната партија на власт во 1950-тите исчезна во 1970-тите, заменета со Parti Québecois, која владееше од 1976 до 1984 година.

Владата на Квебек донесува одлуки во врска со образованието, здравството и економијата работи. Општините имаат моќ над локалните прашања. Сите одлуки во врска со зонирањето, животната средина, транспортот и економскиот развој се централизирани на владино ниво. Општините добиваат дел од својот буџет од централната власт и се групирани во регионални единици за да го координираат донесувањето одлуки. Пратениците се важни посредници меѓу народот и владата. Министерствата делегираа дел од своите овластувања на полуавтономни комисии како што се Комисијата за здравство и безбедност, Комисијата за правата на лица, Комисијата за земјоделски пазари и земјоделски кредити, Комисијата за француски јазик и Комисијата за зонирање.

Социјална контрола. Квебек работи според два правни системи: француско граѓанско право и англиско кривично право. Провинцискиот судски систем има три нивоа: Обичен суд, Покраински суд и Врховен суд. Од 1981 година, провинциска повелба наПравото на личноста преовладува над сите закони. Граѓаните на Квебек можат да добијат пресуда од Врховниот федерален суд кога ќе поминат низ трите нивоа на провинциски судови. Национален полициски корпус има јурисдикција над целиот Квебек.

Исто така види: Сродство, брак и семејство - грузиски Евреи

Конфликт. Вооружените конфликти биле ретки во историјата на Квебек, со исклучок на бунтот од 1837 година. Во 1970 година, кога терористичка група киднапираше двајца политичари, федералната влада донесе воени овластувања, што доведе до апсење на стотици лица и воена окупација на Квебек. Главните конфликти во Квебек не се етнички, но долготрајните конфликти во кои се вклучени синдикатите се последица на агресивноста на синдикатите во одбраната на нивните интереси. Расизмот и секаков вид на дискриминација се отворено осудени и се случуваат ретко. Квебекоа се во целина толерантни и пацифички луѓе кои ќе се борат за почит, но кои генерално живеат во мир со другите групи.

Исто така види: Белау

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.