Американци од Гвама - историја, модерна ера, првите гвамани на американското копно

 Американци од Гвама - историја, модерна ера, првите гвамани на американското копно

Christopher Garcia

од Џејн Е. Спир

Преглед

Гуам, или Гуахан, (преведено како „имаме“) како што беше познато на древниот јазик Чаморо, е најјужниот и најголемиот остров на Маријанските Острови, во западниот централен Пацифик. Сместено на околу 1.400 милји источно од Филипините, тој е долг приближно 30 милји и варира во ширина од четири милји до 12 милји. Островот има вкупна копнена маса од 212 квадратни милји, без да се пресметаат формациите на гребенот, а настанал кога се споиле два вулкани. Всушност, Гуам е врв на потопена планина што се издига 37.820 стапки над дното на Маријанскиот Ров, најголемата океанска длабочина во светот. Гуам е територија на Соединетите Држави од 1898 година и е најзападно од сите територии на САД во Пацификот. Лежи западно од Меѓународниот датум, тој е еден ден понапред во времето од остатокот од Соединетите Држави. (Меѓународната линија на датумот е назначената имагинарна линија повлечена на север и на југ низ Тихиот Океан, првенствено по должината на 180-тиот меридијан, кој со меѓународен договор го означува календарскиот ден за светот.) Официјалниот слоган на Гуам, „Онаму каде што започнува денот на Америка“, ја нагласува неговата географска положба.

Според пописот од 1990 година, населението на Гуам беше 133.152, од 105.979 во 1980 година. Населението ги претставува жителите на Гвама, кои сочинуваат само половина од жителите на Гуам, Хавајци,Гваманците во Соединетите Американски Држави се населиле низ Хаваи, Калифорнија и државата Вашингтон, покрај Вашингтон, Д.Ц. Поради нивниот статус на државјанство, штом Гваманец се пресели во една од 50-те држави и се смета за жител, целосната корист од државјанството може да се ужива, вклучително и правото на глас.

ЗНАЧАЈНИ ИМИГРАЦИСКИ БРАНОВИ

Гваманците не претставуваат голем број луѓе. Дури и со проценката од 1997 година од 153.000 жители на Гуам, од кои 43 отсто се домородни Гвамани, имиграцијата според какви било стандарди би била различна од огромниот број имигранти од другите културни групи, од минатото и сегашноста. Сè до пописот во 2000 година, жителите на Пацификот како целина ќе бидат одвоени од Азијците во пребројувањето. Дотогаш, тешко е да се одреди статистиката за бројот на жителите на Гвама, особено оние што живеат во самите САД.

Акултурација и асимилација

Под шпанско владеење, од домородните Чаморос се очекувало да ги прифатат шпанските обичаи и религија. За некои од нив тоа се покажа смртоносно, бидејќи им подлегнаа на европските болести кои Шпанците ги носеа со себе. Тие успеаја да го задржат својот идентитет, иако населението се намалуваше низ годините на борба со нивните шпански освојувачи. Античките обичаи, легенди и јазик останале живи меѓу нивните потомци низ Гуам и САД. Затоа штоКултурата на Чаморо била матрилинеална, со потекло проследено преку мајчината линија, факт што Шпанците не го препознале кога ги отстраниле младите машки воини преку битка, или раселени од нивните островски домови, традициите не изумреле. Матриарсите, или I Maga Hagas, ја претставуваа силата на Чаморите низ годините на шпанското освојување и низ модерните времиња, кога асимилацијата ја загрозуваше културата. Понатаму, селските цркви останале центар на селскиот живот уште од XVII век.

ТРАДИЦИИ, ОБИЧАИ И ВЕРУВАЊА

Античките легенди на Чаморо ги откриваат срцето и душата на идентитетот на домородните Гвамани. Гваманците веруваат дека се родени од самите острови. Името на градот Агана, познат како Хагата на јазикот чамаро, е од приказната за формирањето на островите. Агана беше главен град и седиште на владата на островот откако започна запишаната историја таму. Древните легенди на Чаморо ја раскажуваат приказната за почетоците на островот. Фу'уна ги искористи деловите од телото на нејзиниот брат на умирање, Пунтан, за да го создаде светот. Неговите очи беа сонцето и месечината, веѓите му беа виножита, градите небото и грбот земјата. Тогаш Фууна се претворила во карпа, од која потекнуваат сите луѓе. Агана, или Хагатана, значи крв. Тоа е крвта на поголемото тело наречено Гуахан, илиГуам. Хагата е крвта на владата. Всушност, повеќето делови на островот се однесуваат на човечкото тело; на пример, Урунао, главата; Тујан, стомакот; и Баригада, крилото.

Според веб-страницата Култура во Гуам, „Основната култура, или Костумбрен Чамору, се состоеше од комплексен социјален протокол, фокусиран на почитување“. Овие древни обичаи вклучувале бакнување на рацете на старешините; поминување на легенди, пеење, ритуали за додворување; изработка на кану; изработката на Belembautuyan, жичан музички инструмент; изработка на прашки и камења за прашка; погребни ритуали, подготовка на хербални лекови од сурухани, и лице кое бара прошка од духовните предци при влегувањето во џунгла.

Џвакањето бел орев, исто така познато во Чаморо како Pugua, или Mama'on, е традиција пренесена од баба и дедо на внук. Дрвото што ги произведува тврдите јаткасти плодови е areca catechu, и наликува на тенка палма од кокос. Гваманците и другите жители на Пацификот џвакаат бетел ореви како што Американците џвакаат гуми за џвакање. Понекогаш заедно со јаткастите плодови се џвакаат и листовите од бетел. Листовите на дрвото имаат вкус на зелена пиперка. Секој остров има свој вид, и секој вид има различен вкус еден од друг. Жителите на Гваманските острови ја џвакаат сортата со тврда црвена боја на ореви наречена угам, поради неговата фина, зрнеста текстура.Кога тоа е надвор од сезоната, наместо тоа се џвака грубата бела чангга . Ова е стара традиција која Чаморците не ја доведуваат во прашање, туку природно ја вклучуваат како дел од кој било општествен настан. Пријателите и странците се поканети да учествуваат. Археолошките истражувања на праисториските скелети покажуваат дека и древните Чаморос имале заби обоени со бетел. И како и кај нивните современи колеги, промените што се случуваат во глеѓта на забите, се она што исто така спречува појава на кариес. Шаморите обично џвакаат бетел орев после оброк, често помешан со лимета во прав и завиткан во листовите од пиперка.

Друга важна традиција на Гваманците и другите жители на Тихиот Остров беше градењето кану или резба. За древните Чаморос, пловидбата по немирните води беше духовен потфат колку што првично служеше за други цели во лов, риболов и патување. Денешните жители на Пацификот повторно ја прифаќаат традицијата како уште еден дел од обновувањето на нивната културна историја.

Inafa'maolek, или меѓузависноста, беше во коренот на културата на Чаморо и беше пренесена дури и на современите генерации кои го напуштија островот. Жителите на Гвама кои работеа да помогнат во одбраната на Америка од Јапонците за време на Втората светска војна, го покажаа овој дух во нивната грижа не само за сопствената благосостојба, туку и за благосостојбата на Соединетите Држави. Следната поговорка ги сумира овие различни обичаи: „I erensia, lina'la', espiriitu-ta“ - „Нашето наследство му дава живот на нашиот дух“.

КУЈНА

Домородните островски деликатеси ја сочинуваа оригиналната едноставна диета на Чаморосите. Островот обезбедуваше свежа риба, ескабече, колачиња со ракчиња, црвен ориз, кокос, аху, банани, бонело, и други тропски плодови. Топла сос роден во Гуам, финаден, остана омилен зачин покрај рибата. Сосот се прави со сос од соја, сок од лимон или оцет, лути пиперки и кромид. Како што Азијците се населиле на островот, кинеската и јапонската храна во комбинација со другата етничка кујна обезбедувале разновидна храна. Гваманските прослави низ островот и САД обично вклучуваат риба, или јадење келагуен, направено од сечкано варено пилешко, сок од лимон, рендан кокос и лути пиперки. Филипинското јадење со тестенини, панцит, заедно со ребра на скара и пилешко, станаа популарни меѓу жителите на Гвама за време на прославите.

ТРАДИЦИОНАЛНИ НОСИИ

Домородните носии биле типични за многу други острови во Пацификот. Природните влакна од островот се плетеа во кратки ткаенини за мажите, а тревни здолништа и блузи за жените. На прославите, жените од Чаморо ја украсуваа косата со цвеќиња. Шпанското влијание се појавува во местизата, стил на облека што сè уште ја носат селските жени.

ТАНЦИ И ПЕСНИ

Музиката на гваманската култура е едноставна, ритмичка,и ги раскажува приказните и легендите за историјата на островот. Belembautuyan, направен од шуплива тиква и нанижан со затегната жица, е жичан музички инструмент роден во Гуам. Флејта за носот, инструмент од античко време, се врати на крајот на дваесеттиот век. Стилот на пеење на Чаморос се роди од нивниот работен ден. На Kantan започна со едно лице давање пеење во четири реда, често задевачки стих на друго лице во групата работници. Таа личност би ја подигнал песната и ќе продолжил на истиот начин. Песните можеа да продолжат вака со часови.

Другите современи песни и танци, исто така, ги претставуваа многуте култури што се населиле во Гуам. Народните танци на Чаморос ги прикажуваа легендите за античките духови, осудените љубовници кои скокаат до смрт од Двајца љубовници ( Пунтан Дос Амантес ) или за Сирена, убавата млада девојка која стана сирена. Официјалната песна на Гуам, напишана од д-р Рамон Саблан на англиски и преведена на Чамору, зборува за верата и истрајноста на Гваманците:

 Stand ye Guamanians, for your country
And sing her praise from shore to shore
For her honor, for her glory
Exalt our Island forever more
May everlasting peace reign o'er us
May heaven's blessing to us come
Against all perils, do not forsake us
God protect our Isle of Guam
Against all perils, do not forsake us
God protect our Isle of Guam.

ПРАЗНИЦИ

Гваманците се државјани на САД и затоа ги слават сите на главните празници во САД, особено на 4 јули. Денот на ослободувањето, 21 јули, го слави денот кога американските сили слетаа на Гуам за време на Втората светска војна и означија крај на јапонската окупација. Првиот понеделник во март се слави како ГуамДен на откривање. На самиот остров, поради доминацијата на римокатолицизмот, се празнуваат празникот на светците и други црковни свети денови. Секое од 19-те села има свој светец-заштитник и секое одржува фиеста, или фестивал, во чест на тој светец на денот на празникот. Целото село слави со миса, поворка, играње и храна.

ЗДРАВСТВЕНИ ПРАШАЊА

Прашање кое најмногу ги загрижува повеќето домородци од Гвама и Американците од Гвама е амиотрофичната латерална склероза или АЛС, болест позната и како болест Лу Гериг, именувана по познатиот њујоршки Јенки играч кој го загуби животот поради тоа. Инциденцата на АЛС кај жителите на Гвама е непропорционално висока во споредба со другите културни групи - доволно за да има еден вид на болеста наречена „Гваманец“. Записите од Гуам од 1947 до 1952 година покажуваат дека сите пациенти примени за АЛС биле Чаморо. Според Оливер Сакс во Островот на далтонистите, дури и Чаморосите кои мигрирале во Калифорнија покажале инциденца на lytico-bodig, мајчин термин за болеста која влијае на мускулната контрола и на крајот е фатална. Сакс забележал дека истражувачот Џон Стил, невролог кој ја посветил својата кариера на вежбање низ Микронезија во текот на 1950-тите, исто така забележал дека овие Чаморци честопати не ја заразувале болеста дури 10 или 20 години по нивната миграција. Не-ЧаморцитеСе чинеше дека имигрантите ја развиле болеста 10 или 20 години откако се преселиле во Гуам. Ниту откривањето на потеклото на болеста или лек за неа не се случило до крајот на дваесеттиот век. Иако се претпоставуваа многу причини за тоа зошто инциденцата е висока кај Чаморос, допрва треба да се донесе заклучок.

Студија на Американското здружение на пензионери покажа дека жителите на американските Пацифички острови над 65 години покажуваат поголема инциденца на рак, хипертензија и туберкулоза; Студијата ги одвои различните култури претставени за да укаже на валидноста на тие бројки специфични за Гваманците. Објаснување за поголемата инциденца на овие болести е тоа што постарите жители на Пацификот - поради финансиски причини и древни обичаи и суеверија - имаат помала веројатност да се консултираат со лекар во време кога овие болести може да се контролираат.

Јазик

Чамору, древниот јазик на Чаморите на Гуам, и англискиот се и официјалните јазици во Гуам. Чамору останува недопрена бидејќи помладите генерации продолжуваат да го учат и зборуваат. Американското здружение Гуам е одговорно за подигање на свеста за јазикот во Соединетите Држави. Потеклото на Chamorus може да се проследи наназад 5.000 години и припаѓа на западната група од семејството на австронезиски јазици. Јазиците на Индонезија, Малезија, Филипини и Палау се вклучени во оваа група.Откако шпанските и американските влијанија се споија на островот, јазикот Чамору еволуираше за да вклучи многу шпански и англиски зборови. Освен шпанскиот и англискиот, други имигранти во Гуам донеле свои јазици, вклучувајќи филипински, јапонски и многу други азиски и пацифички островски јазици. Важен израз на Чамору е Хафа Адаи, што е преведено како „Добредојдовте“. За гостопримливите Гвамани, ништо не е толку важно како добредојде на пријатели и странци во нивната земја и во нивните домови.

Динамика на семејството и заедницата

Жителите на Гвама во Соединетите Држави и на островот го гледаат семејството како центар на културниот живот и го прошируваат тоа на заедницата што ги опкружува. Како што е изразено, поимот за меѓусебна зависност меѓу сите во една заедница е од витално значење за соработката што го води општеството. Чаморо културата е матријархат, што значи дека жените се централни за опстанокот на културата. Во античко време, мажите традиционално биле воини, оставајќи ги жените да ја водат работата на секојдневниот живот. Во модерната култура, особено во Америка, каде што образованието им понуди на Гваманците поголема можност да го подобрат својот економски статус, жените и мажите работат заедно за да го издржуваат семејството.

Поради католицизмот што го практикуваат повеќето Гвамани, свадбите, крштевките и погребите се слават со свечено значење. Цаморските обичаи се споија со обичаитена други култури се населиле таму, и оние на копното на САД. Почитувањето на старешините останува практикување почитувана од времето, забележана меѓу жителите на Гвама. Некои древни обичаи се задржуваат во модерната култура, вклучително и оние поврзани со додворување, погребување и почитување на мртвите предци. Денешните Гвамани се спој на неколку различни етнички групи и култури.

ОБРАЗОВАНИЕ

Образованието е потребно кај островјаните на возраст меѓу шест и 16 години. Жителите на Гвама кои живеат во 50-те држави, поттикнаа силна благодарност за образованието кај помладите генерации како средство за подобрување на нивните економскиот статус. Сè поголем број жители на Гвама се влегле во професиите на правото и медицината. Универзитетот во Гуам нуди четиригодишна програма за дипломи. Многу Американци од Гвама, исто така, влегуваат во колеџи и универзитети од парохиски католички училишта со намера да влезат во некоја професија или бизнис сектор.

ИНТЕРАКЦИИ СО ДРУГИ ЕТНИЧКИ ГРУПИ

Гваманците станаа витален дел од азиско-американската заедница. Помладата генерација се вклучи во организации како што е Атлантскиот брег Азиско-американска студентска унија (ACAASU). Во јануари 1999 година, групата се состана на Универзитетот во Флорида на нивната деветта годишна конференција. Тие ги вклучуваат сите Азијци и жители на Пацифичките острови. Способноста на толку разновидна група култури да најдат заеднички врски се докажаФилипинци и Северноамериканци. Поголемиот дел од северноамериканците се или воен персонал на САД или помошен персонал. Како жители на американска територија, Гваманците на островот се државјани на САД со американски пасош. Тие избираат претставник во Конгресот на САД, но граѓаните не гласаат на претседателските избори. Претставникот кој седи во Домот гласа само во комисии, но не гласа за општи прашања.

Населението на островот е центрирано во Агана, главниот град на островот уште од античко време. Градот има население од 1.139 жители, а околното население на Агана Хајтс е 3.646. Градот бил повторно изграден по Втората светска војна, по две години окупација од јапонските сили. Покрај владините згради, централниот дел на градот е катедралната базилика Dulce Nombre de Maria (Слаткото име на Марија). Катедралата се наоѓа на местото на првата католичка црква на островот, која била изградена во 1669 година од шпанските доселеници, во режија на Падре Сан Виторес. Оригиналната црква била уништена со бомбардирање за време на враќањето на Гуам од страна на сојузничките американски сили во 1944 година. Денес катедралата е црква на повеќето островјани, од кои мнозинството се римокатолици.

Адвентистите од седмиот ден се другата голема религиозна деноминација на островот, активна во Гуам од американската реокупација во 1944 година. Тие претставуваатпредизвикувачки, но наградувачки, според студентите кои учествуваа на конференцијата. ACAASU обезбедува форум каде што сите Американци од Азија и Пацифичките острови на факултетска возраст можат да ги споделат своите приказни и нивните грижи.

The Pork Filled Players of Seattle, азиска комична трупа, формирана за да ги одразува азиските прашања и теми. Етникумите претставени во таа група вклучуваат Јапонци, Кинези, Филипинци, Виетнамци, Тајванци, Гвамани, Хавајски и Кавкаски Американци. Целта на групата е да претстави слики различни од честопати негативните стереотипи на Азиските Американци, покрај тоа што ќе ги насмее луѓето на оние аспекти од културата кои не се стереотипни.

Религија

Мнозинството од Гваманците се римокатолици, религија која претставува приближно четири петтини од населението на островот, како и онаа на Гваманците кои живеат во 50-те држави. Откако првите шпански мисионери го населиле островот во седумнаесеттиот век, кога Чаморосите се преобратиле на охрабрување, а понекогаш и наредба на Шпанците, католицизмот продолжил да доминира. Како и кај другите примитивни култури преобратени во католицизам, ритуалите на римокатолиците често се наоѓале погодни во околината на нивните древни домородни суеверија и ритуали. Некои древни обичаи не биле напуштени, туку само зајакнати со новата вера. Го посети папата Јован Павле ВториГуам во февруари 1981 година. Тоа ја означи првата папска посета во историјата на островот. Папата ги заврши забелешките по неговото пристигнување со „ „Hu guiya todos hamyu“, на Chamoru („Ве сакам сите вас“, на англиски) и беше топло примен од домородците и другите жители. На мисата на неговата посета на изнемоштените лица во Поморскиот регионален медицински центар, папата Јован Павле Втори ја потврди постојаната посветеност на илјадници Гвамани за Католичката црква.

Конгрегационалистите пристигнаа во Гуам во 1902 година и воспоставија своја мисија но беа принудени да го напуштат во 1910 година, поради недостаток на финансиска поддршка. Следната година, Американците кои беа со Генералното баптистичко странско мисионерско друштво се преселиле во напуштената Конгрегационалистичка мисија. Во 1921 година, баптистите ја изградиле првата модерна протестантска црква во Гуам на Поголем размер од претходните мисии. Баптистичката црква изградена во 1925 година во Инараџан сè уште беше во употреба во средината на 1960-тите. По Втората светска војна, адвентистите од седмиот ден воспоставија мисии во Гуам, најпрво од началникот на морнарицата, Хари Мецкер. првото собрание се состоело целосно од воени семејства, освен семејството на една локална жена од Дедедо. Адвентистите од седмиот ден, кои беа добро познати во поголемиот дел од дваесеттиот век по нивното внимание на здравјето и благосостојбата, исто така основаа клиника во Агана Хајтс. Адвентистите работат со болнициниз Соединетите Американски Држави. Тие се сметаат за предниот дел на лекувањето на различни нарушувања во исхраната, вклучувајќи анорексија нервоза и булимија.

Вработување и економски традиции

Половина од економијата на островот Гуам произлезе од американскиот воен естаблишмент и поврзаните владини служби. Мнозинството од жителите на Гвама биле вработени во владата и војската на САД, служејќи како готвачи, канцелариски персонал и други административни позиции, напредувајќи до повисоките нивоа на владините плати по годините на служба. Туристичката индустрија е вториот најголем работодавач на островот. Други индустрии вклучуваат земјоделство (најчесто за локална потрошувачка), комерцијално живинарство и мали монтажни погони за часовници и машини, пиварница и текстил.

Според Артур Ху во Ред на етничка различност, приходите на Гваманите паѓаат под просекот во САД. Неговите бројки покажаа дека просечниот приход на домаќинството на жителите на Гвама бил 30.786 долари во 1990 година. Американското здружение за пензионери понудило дека приходот на мажите од Азија и Пацифичките острови над 65-годишна возраст изнесува 7.906 долари - за разлика од 14.775 долари кај белите Американци. Тринаесет проценти од жените од Азиските и Пацифичките острови над 65 години живеат во сиромаштија, за разлика од 10 проценти од белите Американки над 65 години.

Политика и влада

На крајот на дваесеттиот век, прашања наполитиката и владата беа комплицирани, и за оние Гвамани кои живеат на островот, и за оние што живеат на копното, кои чувствуваат лојалност кон својата родна земја. Актот за Комонвелтот на Гуам првпат беше воведен во Конгресот во 1988 година, по два плебисцита на жителите на Гуам. (Плебисцитот се однесува на изразување на волјата на народот со директно гласање, обично, како во овој случај, гласање кое повикува на независна државност или припадност кон друга нација). Во една статија за Асошиејтед прес, Мајкл Тиг го цитираше пратеникот Андервуд: „Сржта на американското демократско верување е дека единствената легитимна форма на влада е со согласност на владеените. Како се справувате со фактот дека луѓето во Гуам не се учесници во законодавниот процес?“ Како граѓани на САД, тие можат да влезат во војска, но не можат да гласаат за претседател. Претставникот што тие го избираат во Конгресот може да гласа само во комисии.

Андервуд го објави документот, заедно со објаснување, на неговата официјална веб-страница. Со оглед на тоа што условите се официјално наведени, Законот за Комонвелтот на Гуам имаше пет главни делови: 1) Создавање на Комонвелтот и право на самоопределување, според кои ќе се воспостави републиканска форма на владеење со три гранки и ќе им овозможи на домородните луѓе на Гуам (Чаморос) да го изберат својот избор за нивниот конечен политички статус; 2) Контрола на имиграцијата,што би им овозможило на жителите на Гуам да ја ограничат имиграцијата за да се спречи понатамошно намалување на домородното население и ќе им овозможи на народот на Гуам да спроведе политика за имиграција посоодветна за економијата во развој во Азија; 3) Комерцијални, економски и трговски прашања, според кои различни специфични преговарачки органи кои дозволуваат разгледување на Гуам како препознатливо единствена економија во Азија и бараат одредени пристапи за управување со таквите прашања со целосна корист и за Гуам и за Соединетите Држави, како како и одржување статус надвор од царинската зона, со застапеност во регионалните економски организации, признавање на локална контрола на ресурсите; 4) Примената на федералните закони, што ќе обезбеди механизам за да се овозможи придонес од народот на Гуам преку неговото избрано раководство во однос на соодветноста на американскиот закон или регулатива и како што се применува на Гуам - Гуам би претпочитал „заедничка комисија“. назначен од претседателот со конечни овластувања во Конгресот; и. До почетокот на 1999 година, статусот на комонвелтот сè уште не беше утврден. Спротивставувањето на претседателот Клинтон и другите жители на Гуам кои не се жители на Чамора на одредената точка на самоопределувањето на островот во Чамор остана пречка.

ВОЕНИ

Гваманците седобро претставени во војската како ангажирани мажи, офицери и помошен персонал. Тие им служеа на САД во Втората светска војна без никаков правен воен статус. Војската е главниот работодавач на жителите на Гуам. Меѓу оние Американци од Гвама кои живеат во областа Вашингтон, се вработени во Министерството за одбрана.

Индивидуални и групни прилози

Сесилија, домородна поетеса од Гуам, ја доловува историјата, културата и духот на Чамору во нејзината компилација Знаци на битието - духовно патување на Чамору. Нејзините други дела вклучуваат: „Небесна катедрала“, „Кафе Мулину, „Стамошна жена“, „Чудно опкружување“ и „Жена со голи гради“. за нивната историја и култура и одржувајте контакт со актуелните теми преку веб-локации кои се фокусираат на Гуам и Чаморос. Некои од многуте локации вклучуваат:

Официјалната веб-страница на Гуам.

Онлајн: //www.guam.net.


Универзитетот во Гуам.

Онлајн: //www.uog2 .uog.edu. Веб-страница посветена на културата, историјата и туризмот во Гуам.

Онлајн: //www.visitguam.org.

Исто така види: Јавански - вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Веб-страница со приказни и вести за Гваманци надвор и на островот, обезбедувајќи го изворот на вести за Гуамското друштво на Америка, заедно со фотографии, вести за вооружените сили, песни и кратки приказни.

Онлајн: //www .Offisland.com

Официјалниот Гуамвладина страница.

Исто така види: Сродство, брак и семејство - грузиски Евреи

Онлајн: //www.gadao.gov.gu/ .

Веб-страницата на претставникот Роберт А. Андервуд со вести од Конгресот на САД, актуелни вести и други врски до различни локации во Гуам.

Онлајн: //www.house.gov/Underwood .

Организации и здруженија

Гуам општество на Америка.

Овластена во 1976 година како непрофитна, 501-C3 ослободена од данок, корпорација во округот Колумбија. Основана во 1952 година како Територијално општество во Гуам. Го смени името во Гуам општество во 1985 година. Наведените цели се: 1) да се поттикнат и поттикнат образовни, културни, граѓански и социјални програми и активности меѓу членовите на Друштвото во округот Колумбија и неговите околни заедници, и низ Соединетите Американски Држави и нивните територии. 2) негување и овековечување на јазикот, културата и традициите на Чаморо. Секое Чаморо (родум од Гуам, Саипан или кои било Мариски Острови) или кое било лице кое има искрен интерес за целите на Друштвото има право на членство. Друштвото спонзорира настани и активности во текот на годината кои вклучуваат часови по јазик на чаморо во метрополитенската област ДК, класичен голф, бал на принцезата од цветови од цреша и ноќ на чаморо.

Контакт: Хуан Салас или Хуанит Науде.

Е-пошта: [email protected] или [email protected].

Извори за дополнителна студија

Гејли, Хари. Ослободувањето на Гуам. Новато, Калифорнија: Пресидио Прес, 1998.

Керли, Барбара. Песни на островот Папа. Houghton Mifflin, 1995.

Rogers, Robert F. Destiny's Landfall: A History of Guam. Хонолулу: The University of Hawaii Press, 1995.

Торес, Лаура Мари. Ќерките на островот: Современи организатори на жени од Чаморо во Гуам. University Press of America, 1992.

приближно една петтина од жителите на Гвама на островот. Шпанските истражувачи го донеле римокатолицизмот на островот. Раните шпански и португалски мисионери во Америка се обиделе да ги преобратат домородците во католицизам. Овие мисионери ги учеа домородците на Гваманците и на шпанскиот јазик и обичаи.

Други населби се наоѓаат во Синајана, Тамнунинг и Баригада, во центарот на островот. Воздухопловната база Андерсон (САД), големо присуство на островот, привремено смести бегалци од Виетнам во 1975 година, по падот на Сајгон во рацете на северните виетнамски комунисти.

Официјалното знаме на Гуам ја претставува историјата на островот. Синото поле на знамето служи како позадина за Големиот печат на Гуам, претставувајќи го единството на Гуам со морето и небото. Црвената лента што ја опкружува фоката во Гуам е потсетник на крвта што ја пролеа гваманскиот народ. Самиот печат има многу карактеристични значења во секој од визуелните симболи на сликата: зашилената форма на печатот како јајце претставува камен од чаморска прашка изваден од островот; прикажаното кокосово дрво претставува самоодржување и способност да расте и да преживее под неповолни околности; летечкиот проа, морското кану изградено од народот Чаморо, за кое било потребна вештина за да се изгради и да плови; реката ја симболизира подготвеноста да се сподели благосостојбата на земјата со другите; земјината маса е апотсетување на посветеноста на Чаморо кон нивната околина - море и копно; и името Гуам, домот на народот Чаморо.

ИСТОРИЈА

Гуам беше најраната населба на остров во Пацификот. Археолошките и историските докази покажаа дека античките Чаморос, најраните познати жители на Маријанските Острови, живееле таму уште во 1755 година п.н.е. Овие луѓе биле од мајо-индонезиско потекло и потекнуваат од југоисточна Азија. Шпанскиот истражувач Фердинанд Магелан, наводно, слетал во заливот Уматак на југозападниот брег на Гуам на 6 март 1521 година, по 98-дневното патување од Јужна Америка. Еден член на таа експедиција, по презимето Пифигета, ги опиша Чаморосите во тоа време како високи, со големи коски и робусни со кафеава кафеава кожа и долга црна коса. Населението на Чаморо во времето на првото шпанско слетување се проценувало на 65.000 до 85.000. Шпанија ја презеде формалната контрола над Гуам и другите Маријански Острови во 1565 година, но го користеше островот само како попатна станица на патот од Мексико до Филипините додека не пристигнаа првите мисионери во 1688 година. До 1741 година, по периодите на глад, шпанските освојувачки војни , и новите болести воведени од истражувачите и доселениците, населението на Чаморо е намалено на 5.000.

Долго пред да пристигнат Шпанците, Чаморите одржуваа едноставна и примитивна цивилизација. Се издржуваапрвенствено преку земјоделство, лов и риболов. Во праисторијата, Чаморите ископале коски на воини и водачи (познати како мага лахис ) една година по нивното погребување и ги користеле за правење копја за лов. Тие верувале дека духовите на предците, или taotaomonas, им помагале во ловот, риболовот и војувањето против Шпанците. Просечната возраст на умрените возрасни во тоа време била 43,5 години.

Според Гери Хиткот, од Универзитетот во Гуам, Даглас Хансон, од Институтот за напредни истражувања Форсајт во Бостон и Брус Андерсон од армиската централна лабораторија за идентификација на воздухопловната база Хикам на Хаваи, од 14 до 21 година проценти од овие древни воини „биле единствени во однос на сите човечки популации, минатото и сегашноста со присуството на кранијални израстоци на грбот на черепите на Чамору [Чаморо] каде што се закачуваат тетивите на мускулите на рамената трапезиус“. Информациите обезбедени од официјалната културна страница на Гуам додаваат дека студијата покажала дека овие карактеристики биле пронајдени само кај домородните (домородните) жители на островот Маријана, а подоцна и во Тонга. Причините за таквата структура на телото укажуваат на следните факти за домородците: 1) носење тешки товари од страните; 2) моќно подигање тешки товари со свиткување на вратот напред; 3) рударство/вадење на варовник; 4) транспортирање на тешки товари со употреба на тумплин (широка лента помина низ челото и надрамената за поддршка на пакет на грбот); 5) кану и пловидба на долги растојанија; и, 6) подводно пливање/риболов со копје.

Каменот Лате во Гуам даде дополнителен увид во античкото минато на Гуам. Тие се камени столбови на антички куќи, изградени во два дела. Едната беше носечката колона, или халаги, на врвот со највисок камен, или таса. Овие биле само на Маријанските Острови. Лате Парк се наоѓа во главниот град Агана, камењата се преместени од нивната оригинална локација во Мепу, во јужната внатрешност на Гуам. Древните домородци под нив ги закопувале коските на своите предци, како и накит или кануа што можеби ги поседувале. Општествената структура на Чаморите беше поделена на три групи. Тоа беа Матуа, благородништвото, кои живееја покрај брегот; Маначанг, пониската каста, која живеела во внатрешноста; и, третата, каста на медицината, или духовниот Манмаханас. Завојуваните борби постоеле меѓу Матуа и Маначанг пред да слетаат Шпанците. Двете касти, според мисионерските извештаи, го населиле островот во два одделни имиграциски бранови, објаснувајќи го нивниот конфликтен коегзистенција. Тоа биле предците на денешните Гвамани, кои на крајот помешале крв со разни доселеници, вклучувајќи Азијци, Европејци и народи од Америка.

Шпанците го администрираа Гуам како дел одФилипини. Трговијата се развила со Филипините и со Мексико, но за домородните Гвамани, чиј број бил брутален од земјата освојувач, опстанокот се случил на ниво на егзистенција во текот на шпанското владеење. Тие се сметаа за колонија на Шпанија, но сепак не го уживаа економскиот напредок што Шпанија го одгледува во другите колонии. Меѓутоа, језуитските мисионери ги учеле Чаморосите да одгледуваат пченка (пченка), да одгледуваат говеда и да течат кожа.

МОДЕРНА ЕРА

Договорот од Париз, кој го означи крајот на Шпанско-американската војна во 1898 година, го отстапи Гуам на Соединетите Држави. Откако владееше со Гуам повеќе од 375 години, Шпанија се откажа од нивната контрола. Американскиот претседател Вилијам Мекинли го стави Гуам под управа на Одделот за морнарица. Поморската влада им донесе подобрувања на островјаните преку земјоделството, јавното здравство и санитарните услови, образованието, управувањето со земјиштето, даноците и јавните работи.

Веднаш по јапонскиот напад на Перл Харбор на 7 декември 1941 година, Јапонија го окупираше Гуам. Островот беше преименуван во „Омија Џима“ или „Остров на Големото светилиште“. Во текот на целата окупација, Гваманците останаа лојални на Соединетите Држави. Во молбата да се вклучи вклучувањето на Гуам во Меморијалот од Втората светска војна планиран како додаток на другите споменици во главниот град на нацијата, делегатот Роберт А. Андервуд (Д-Гуам) истакна дека, „Годините од 1941 до 1944 година беавреме на големи тешкотии и немаштија за Чаморосите од Гуам. И покрај бруталноста на јапонските окупаторски сили, Чаморосите, кои беа американски државјани, останаа цврсто лојални на Соединетите Држави. Следствено, нивниот отпор и граѓанска непослушност за освојување дополнително придонесоа за бруталноста на окупацијата.“ Андервуд продолжи да посочи дека стотици млади мажи од Гвама служеле во вооружените сили на САД. „Шест млади луѓе на Гуам се погребани во УСС Меморијалот во Аризона во Перл Харбор“, рече Андервуд. „За време на одбраната на островот Вејк, десетици млади луѓе од Гуам, кои работеа за Пан Американ и американската морнарица, галантно учествуваа заедно со маринците во борбата против јапонските напаѓачи.“ Ден на ослободувањето дојде на 21 јули 1944 година; но војната продолжи уште три недели и однесе илјадници животи пред Гуам повторно да биде тивок и вратен под американско владеење. До крајот на војната на 2 септември 1945 година, Гуам се користеше како командно место. за операциите на САД во Западен Пацифик.

На 30 мај 1946 година, поморската влада беше повторно воспоставена и Соединетите Држави започнаа со обновата на Гуам. Главниот град Агана беше силно бомбардиран за време на повторното заземање на островот од Јапонците , и мораше целосно да се обнови. Започна и засилувањето на американската војска. Американците од копното, многу од нив поврзани со војската, навлегоа во Гуам. Во 1949 гПретседателот Хари С. Труман го потпиша органскиот акт, со кој Гуам е основана како територија без инкорпорирање, со ограничена самоуправа. Во 1950 година, жителите на Гвама добија американско државјанство. Во 1962 година, претседателот Џон Ф. Кенеди го укина Законот за поморско расчистување. Следствено, западните и азиските културни групи се преселија во Гуам и го направија нивен постојан дом. Во таа група беа вклучени Филипинци, Американци, Европејци, Јапонци, Корејци, Кинези, Индијци и други жители на Пацификот. Кога Pan American Airways започна со авиосообраќај од Јапонија во 1967 година, започна и туристичката индустрија за островот.

ПРВИТЕ ГВАМАЦИ НА АМЕРИКАНСКОТО КОНТИПЛО

Од 1898 г. Гваманците пристигнале на копното на Соединетите Држави во мал број, првенствено се населиле

Ова момче од Гвама уживаше во денот на играње надвор. во Калифорнија. Гваманците кои почнаа да мигрираат во копното на Соединетите држави по Втората светска војна, од кои некои работеа за американската влада или војска, претставуваа позначаен број. До 1952 г., жителите на Гвама кои живееле во областа Вашингтон, го основале Територијалното друштво Гуам, подоцна познато како Друштвото Гуам на Америка. Чаморосите се преселиле во Вашингтон за да работат за Министерството за одбрана и воените операции, како и за образовните можности што им се давале преку државјанството. Во 1999 година, членовите на семејството во Друштвото Гуам на Америка броеле 148.

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.