Култура на Хаити - историја, луѓе, облека, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство

 Култура на Хаити - историја, луѓе, облека, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство

Christopher Garcia

Име на културата

Хаити

Ориентација

Идентификација. Хаити, име што значи „планинска земја“, потекнува од јазикот на Индијанците од Таино кои го населувале островот пред европската колонизација. По независноста во 1804 година, името било усвоено од воените генерали, многу од нив поранешни робови, кои ги протерале Французите и ја зазеле колонијата тогаш позната како Сен Доминг. Во 2000 година, 95 отсто од населението имало африканско потекло, а останатите 5 отсто мулато и бело. Некои богати граѓани мислат дека се Французи, но повеќето жители се идентификуваат како Хаити и постои силно чувство на национализам.

Локација и географија. Хаити зафаќа 10.714 квадратни милји (27.750 квадратни километри). Се наоѓа во суптропските предели на западната третина од Хиспаниола, вториот по големина остров на Карибите, кој го дели со Доминиканската Република во која се зборува шпански. Соседните острови вклучуваат Куба, Јамајка и Порторико. Три четвртини од теренот е планински; највисокиот врв е Морн де Селе. Климата е блага, варира во зависност од надморската височина. Планините се варовнички наместо вулкански и отстапуваат место на широко различни микроклиматски и почвени услови. Низ земјата минува тектонска раседна линија, предизвикувајќи повремени, а понекогаш и разорни земјотреси. Островот е исто такаХемисфера и една од најсиромашните во светот. Тоа е нација на мали земјоделци, вообичаено наречени селани, кои работат со мали приватни земјишта и зависат првенствено од сопствениот труд и од трудот на членовите на семејството. Нема современи насади и малку концентрации на земјиште. Иако само 30 отсто од земјиштето се смета за погодно за земјоделство, повеќе од 40 отсто се работи. Ерозијата е тешка. Реалниот приход за просечното семејство не се зголеми за повеќе од дваесет години и нагло се намали во руралните области. Во повеќето рурални области, просечното шестчлено семејство заработува помалку од 500 долари годишно.

Од 1960-тите, земјата стана силно зависна од увоз на храна - првенствено ориз, брашно и грав - од странство, особено од Соединетите Држави. Друг голем увоз од Соединетите Американски Држави се употребени материјални добра како облека, велосипеди и моторни возила. Хаити стана првенствено домашен, а производството е речиси целосно за домашна потрошувачка. Енергичен внатрешен маркетинг систем доминира во економијата и вклучува трговија не само со земјоделски производи и добиток, туку и со домашни занаети.

Посебно земјиште и имот. Земјиштето е релативно рамномерно распределено. Повеќето стопанства се мали (приближно три хектари), а има многу малку домаќинства без земја. Поголемиот дел од имотот е приватен, иако постои категорија на земјиштепознато како државно земјиште кое, доколку е земјоделски продуктивно, се издава под долготраен закуп на поединци или семејства и е приватно за сите практични цели. Ненаселената земја често ја преземаат сквотери. Има енергичен пазар на земјиште, бидејќи руралните домаќинства купуваат и продаваат земјиште. На продавачите на земјиште генерално им треба готовина за финансирање или настан од животна криза (ритуал на исцелување или погреб) или миграциски потфат. Земјиштето обично се купува, продава и се наследува без официјална документација (ниту една влада никогаш не извршила катастарски премер). Иако има малку земјишни титули, постојат неформални правила за владеење кои им даваат на земјоделците релативна сигурност во нивните имоти. До неодамна, повеќето конфликти околу земјата беа меѓу членови на иста роднинска група. Со заминувањето на династијата Дувалие и појавата на политички хаос, некои конфликти околу земјата доведоа до крвопролевање меѓу членовите на различни заедници и општествени класи.

Комерцијални дејности. Постои просперитетен внатрешен пазар кој на повеќето нивоа се карактеризира со патувачки жени трговци кои се специјализирани за домашни производи како што се производи, тутун, сушена риба, користена облека и добиток.

Големи индустрии. Има мали резерви на злато и бакар. Кратко време компанијата Рејнолдс Металс управуваше со рудник за боксит, но тој беше затворен во 1983 година поради конфликт совлада. Префрлани монтажни индустрии во главно сопственост на американски претприемачи вработуваа над шеесет илјади луѓе во средината на 1980-тите, но опаднаа во доцните 1980-ти и раните 1990-ти како резултат на политички немири. Има една фабрика за цемент - најголемиот дел од цементот што се користи во земјава се увезува - и една мелница за брашно.

Трговија. Во 1800-тите, земјата извезуваше дрво, шеќерна трска, памук и кафе, но до 1960-тите, дури и производството на кафе, долго време главниот извоз, беше целосно задавено поради прекумерното оданочување, недостатокот на инвестиции во нови дрвја и лоши патишта. Неодамна, кафето му припадна на мангото како примарен извоз. Другиот извоз вклучува какао и есенцијални масла за козметичката и фармацевтската индустрија. Хаити стана главна претоварна точка за нелегална трговија со дрога.

Увозот доаѓа претежно од Соединетите Држави и вклучува користена облека, душеци, автомобили, ориз, брашно и грав. Цементот се увезува од Куба и Јужна Америка.

Поделба на трудот. Постои голем степен на неформална специјализација и во руралните и во урбаните области. На највисоко ниво се занаетчиите познати како газди, вклучувајќи столари, ѕидари, електричари, заварувачи, механичари и пилачи. Специјалисти ги прават повеќето занаетчиски предмети, а има и други кои кастрираат животни и се качуваат на кокосови дрвја. Во рамките на секоја трговија постојатподелби на специјалисти.

Социјална стратификација

Класа и касти. Отсекогаш постоел широк економски јаз меѓу масите и малата, богата елита и од неодамна растечката средна класа. Социјалниот статус е добро обележан на сите нивоа на општеството со степенот на француски зборови и фрази што се користат во говорот, западните модели на облекување и исправувањето на косата.

Симболи на социјална стратификација. Најбогатите луѓе имаат тенденција да бидат со посветла кожа или бели. Некои научници ја гледаат оваа очигледна дихотомија на боите како доказ за расистичка социјална поделба, но исто така може да се објасни со историските околности и имиграцијата и мешањето на елитата со светла кожа со бели трговци од Либан, Сирија, Германија, Холандија, Русија и други. Карипските земји и, во многу помала мера, САД. Многу претседатели биле со темна кожа, а во војската преовладувале поединци со темна кожа.И музиката и сликарството се популарни форми на уметничко изразување на Хаити.

Политички живот

Влада. Хаити е република со дводомен законодавен дом. Таа е поделена на одделенија кои се поделени на окрузи, комуни, делови од комуни и живеалишта. Имаше многу устави. Правниот систем се заснова на Наполеоновиот законик, кој исклучувашенаследни привилегии и имаше за цел да обезбеди еднакви права на населението, без разлика на религија или статус.

Лидерство и политички функционери. Политичкиот живот беше доминиран помеѓу 1957 и 1971 година од првично популарниот, но последователно брутален, диктатор Франсоа „Папа Док“ Дувалие, кој беше наследен од неговиот син Жан-Клод („Бејби Док“). Владеењето на Дувалие заврши по народното востание низ целата земја. Во 1991 година, пет години и осум привремени влади подоцна, популарниот лидер, Жан Бертранд Аристид, ја освои претседателската функција со огромно мнозинство од гласовите на народот. Аристид беше сменет седум месеци подоцна со воен удар. Тогаш Обединетите нации воведоа ембарго на целата меѓународна трговија со Хаити. Во 1994 година, загрозена со инвазија на американските сили, воената хунта ја отстапи контролата на меѓународните мировни сили. Владата на Аристид беше повторно воспоставена, а од 1995 година, сојузникот на Аристид, Рене Превал, владееше со владата која во голема мера беше неефикасна поради политичкиот метеж.

Социјални проблеми и контрола. Од независноста, будната правда е видлив неформален механизам на правосудниот систем. Толпи често убиваа криминалци и навредливи власти. Со распадот на државната власт што се случи во последните четиринаесет години политички хаос, и криминал и будностсе зголемија. Безбедноста на животот и имотот, особено во урбаните средини, стана најпредизвикувачкиот проблем со кој се соочуваат луѓето и владата.

Воена активност. Војската беше распуштена од силите на Обединетите нации во 1994 година и заменета со Polis Nasyonal d'Ayiti (PNH).

Програми за социјална заштита и промени

Инфраструктурата е во многу лоша состојба. Меѓународните напори за промена на оваа ситуација се во тек од 1915 година, но земјата можеби е понеразвиена денес отколку пред сто години. Меѓународната помош во храна, претежно од Соединетите Држави, обезбедува над десет проценти од потребите на земјата.

Невладини организации и други здруженија

По глава на жител, има повеќе странски невладини организации и верски мисии (претежно со седиште во САД) на Хаити отколку во која било друга земја во светот.

Родови улоги и статуси

Поделба на трудот по пол. И во руралните и во урбаните средини мажите го монополизираат пазарот на труд. Само мажи работат како златари, градежни работници, општи работници, механичари и возачи. Повеќето лекари, наставници и политичари се мажи, иако жените се пробиле во елитните професии, особено во медицината. Практично сите пастири се мажи, како и повеќето директори на училиштата. Мажите исто така преовладуваат, иако не целосно, вопрофесии духовен исцелител и тревник. Во домашната сфера, мажите се првенствено одговорни за грижата за добитокот и градините.

Жените се одговорни за домашните активности како готвење, чистење на домот и рачно перење алишта. Селските жени и деца се одговорни за обезбедување на вода и огревно дрво, жените помагаат во садењето и бербата. Малкуте луѓе кои заработуваат

Хаити очекуваат да се пазарат кога купуваат. можностите што им се отворени на жените се во здравствената заштита, во која негата е исклучиво женска занимање, а во многу помала мера и наставата. Во маркетингот, жените доминираат во повеќето сектори, особено во стоките како што се тутунот, градинарските производи и рибата. Економски најактивните жени се вешти претприемачи од кои многу зависат другите пазарни жени. Обично специјалисти за одредена стока, овие marchann патуваат меѓу руралните и урбаните области, купувајќи на големо на еден пазар и редистрибуирајќи ја стоката, честопати на кредит, до женските трговци на мало на пониско ниво на други пазари.

Релативниот статус на жените и мажите. Аутсајдерите вообичаено мислат дека руралните жени се сериозно потиснати. Урбаните жени од средната класа и елитата имаат статус еквивалентен на оној на жените во развиените земји, но меѓу сиромашното урбано мнозинство, недостигот на работни места и ниската плата за женските домашни услуги имаатдоведе до широко распространет промискуитет и злоупотреба на жените. Сепак, руралните жени играат истакната економска улога во домаќинството и семејството. Во повеќето области, мажите садат градини, но жените се сметаат за сопственици на жетвата и, бидејќи се продавачи, обично ја контролираат заработката на сопругот.

Брак, семејство и сродство

Брак. Се очекува брак меѓу елитата и средната класа, но помалку од четириесет проценти од неелитното население стапува во брак (зголемување во споредба со минатото како резултат на неодамнешните протестантски конверзии). Меѓутоа, со или без законски брак, заедницата обично се смета за целосна и добива почит од заедницата кога мажот изградил куќа за жената и откако ќе се роди првото дете. Кога бракот навистина се случува, тоа е обично подоцна во врската на двојката, долго откако ќе се формира домаќинство и децата почнаа да станат полнолетни. Двојките обично живеат на имот што им припаѓа на родителите на мажот. Живеењето на или во близина на имотот на семејството на сопругата е вообичаено во рибарските заедници и областите каде што миграцијата на мажите е многу висока.

Иако тоа не е легално, во одреден момент околу 10 проценти од мажите имаат повеќе од една жена, и овие односи се признати како легитимни од заедницата. Жените живеат со своите деца во посебни домови кои ги обезбедува мажот.

Исто така види: Социополитичка организација - Курасао

Дополнителните резиденцијални врски за парење кои не вклучуваат основање на независни домаќинства се вообичаени меѓу богатите рурални и урбани мажи и помалку среќните жени. Ограничувањата за инцест се прошируваат и на првите братучеди. Нема невестинска цена или мираз, иако од жените генерално се очекува да внесат одредени домашни работи во синдикатот и мажите мора да обезбедат куќа и градинарски парцели.

Домашна единица. Домаќинствата обично се составени од нуклеарни членови на семејството и посвоени деца или млади роднини. Постарите вдовици и вдовици можат да живеат со своите деца и внуци. Мажот се смета за сопственик на куќата и мора да сади градини и да се грижи за добитокот. Меѓутоа, куќата обично се поврзува со жената, а сексуално верната жена не може да биде избркана од домаќинството и се смета за управител на имотот и носител на одлуки во врска со користењето на средствата од продажбата на градинарски производи и домашни животни.

Наследство. Мажите и жените наследуваат подеднакво од двајцата родители. По смртта на сопственикот на земјиштето, земјата се дели на еднакви делови меѓу преживеаните деца. Во пракса, земјиштето често се отстапува на одредени деца во форма на продажна трансакција пред да умре родител.

Групи на роднини. Сродството се заснова на билатерална припадност: човек е подеднакво член на роднините на таткото и мајкатагрупи. Организацијата на сродството се разликува од онаа на индустрискиот свет во однос на предците и кумството. На предците им се посветува ритуално внимание од големата подгрупа на луѓе кои служат на lwa . Се верува дека тие имаат моќ да влијаат на животот на живите, а има и одредени ритуални обврски кои мора да се исполнат за да се смират. Кумството е сеприсутно и произлегува од католичката традиција. Родителите покануваат пријател или познаник да го спонзорира крштевањето на детето. Ова спонзорство создава однос не само помеѓу детето и кумовите туку и меѓу родителите на детето и кумовите. Овие поединци имаат ритуални обврски еден кон друг и си се обраќаат со термините специфични за полот konpè (ако лицето е машко) и komè ,или makomè (ако лицето на кое му се обраќа е женско), што значи „мој родител“.

Социјализација

Грижа за доенчиња. Во некои области на доенчињата им се даваат пургативи веднаш по раѓањето, а во некои региони градите им се задржуваат на новороденчињата во првите дванаесет до четириесет и осум часа, практика која е поврзана со инструкции од погрешно информирани западни обучени медицински сестри. Течните суплементи обично се воведуваат во првите две недели од животот, а додатоците на храна често се започнуваат триесет дена по раѓањето, а понекогаш и порано. Доенчињата се целосно одвикнатилоциран во појасот на урагани на Карибите.

Демографија. Населението постојано расте од 431.140 по независноста во 1804 година до проценката од 6,9 милиони до 7,2 милиони во 2000 година. Хаити е една од најгусто населените земји во светот. До 1970-тите, над 80 проценти од населението живеело во руралните области, а денес, над 60 проценти продолжуваат да живеат во провинциски села, села и населби расфрлани низ руралните пејзажи. Главен град е Порт-о-Пренс, кој е пет пати поголем од следниот најголем град, Кејп Хаити.

Над еден милион родени Хаити живеат во странство; дополнителни педесет илјади ја напуштаат земјата секоја година, претежно за САД, но и за Канада и Франција. Приближно 80 отсто од постојаните мигранти доаѓаат од образованата средна и висока класа, но многу голем број Хаиќани од пониската класа привремено мигрираат во Доминиканската Република и Насау Бахамите за да работат на работни места со ниски приходи во неформалната економија. Непознат број мигранти со пониски приходи остануваат во странство.

Јазична припадност. Во поголемиот дел од историјата на нацијата официјален јазик бил францускиот. Сепак, јазикот што го зборува огромното мнозинство од луѓето е kreyol, чиј изговор и вокабулар главно потекнуваат од францускиот, но чија синтакса е слична на онаа на другитена осумнаесет месеци.

Воспитување и образование на деца. Многу мали деца се препуштаат, но до седум или осум години повеќето рурални деца се занимаваат со сериозна работа. Децата се важни во извлекувањето на водата за домаќинството и огревното дрво и помагаат при готвењето и чистењето низ куќата. Децата се грижат за добитокот, им помагаат на своите родители во градината и извршуваат работи. Родителите и старателите честопати се груби дисциплинари, а децата на работоспособна возраст може да бидат жестоко камшикувани. Од децата се очекува да бидат со почит кон возрасните и послушни на членовите на семејството, дури и на браќата и сестрите кои се само неколку години постари од нив. Не им е дозволено да зборуваат или да зјапаат во возрасните кога ги караат. Од нив се очекува да кажат благодарам и ве молам. Ако на детето му се даде парче овошје или леб, тоа мора веднаш да почне да ја крши храната и да им ја дели на другите деца. Потомците на елитните семејства се озлогласено разгалени и се одгледуваат уште од рана возраст за да владеат над нивните помалку среќни сонародници.

На образованието му се придава огромно значење и престиж. Повеќето родители од руралните средини се обидуваат да ги испратат своите деца барем во основно училиште, а детето кое е одлично и чии родители можат да си ги дозволат трошоците брзо се ослободува од работните барања што им се наплаќаат на другите деца.

Згрижување ( restavek ) е систем во кој децата се даваат на други поединци или семејствазаради вршење на домашни услуги. Се очекува дека детето ќе биде испратено на училиште и дека згрижувањето ќе му користи на детето. Најважните обредни настани во животот на детето се крштевањето и првото причестување, што е позастапено кај средната класа и елитата. Двата настани се обележани со прослава која вклучува хаитски кола, торта или засладени лебници, пијалоци со засладен рум и, ако семејството може да си го дозволи тоа, топол оброк што вклучува месо.

Високо образование. Традиционално, постоеше многу мала, образована урбана елита, но во последните триесет години голем и брзо зголемен број образовани граѓани потекнуваат од релативно скромно рурално потекло, иако ретко од најсиромашните општествени слоеви. Овие луѓе посетуваат медицински и инженерски училишта и можат да студираат на универзитети во странство.

Има приватен универзитет и мал државен универзитет во Порт-о-Пренс, вклучително и медицинско училиште. И двајцата имаат уписи од само неколку илјади студенти. Многу потомци на средната класа и

Карневалот што му претходи на Великиот пост е најпопуларниот фестивал на Хаити. елитните семејства посетуваат универзитети во САД, Мексико Сити, Монтреал, Доминиканската Република и, во многу помала мера, Франција и Германија.

Бонтон

Кога влегуваат во двор, Хаиќаните викаат onè („чест“), а од домаќинот се очекува да одговори respè („почит“). Посетителите на домаќинството никогаш не заминуваат со празни раце или без да пијат кафе, или барем не без извинување. Ненајавувањето на заминување, се смета за непристојно.

Луѓето се чувствуваат многу силно за поздравите, чија важност е особено силна во руралните области, каде што луѓето кои се среќаваат по патека или во село често се поздравуваат неколку пати пред да се вклучат во понатамошен разговор или да го продолжат својот пат. Мажите се ракуваат при средбата и заминувањето, мажите и жените се бакнуваат во образ кога се поздравуваат, жените се бакнуваат во образ, а селските жени ги бакнуваат пријателките во усните како приказ на пријателство.

Младите жени не пушат и не пијат алкохол од кој било вид освен во празнични прилики. Мажите обично пушат и пијат на борби со петли, погреби и веселби, но не се претерани во конзумирањето алкохол. Како што стареат жените и се вклучуваат во патувачки маркетинг, тие често почнуваат да пијат клерен (рум) и да користат бурмут и/или пушат тутун во луле или пура. Мажите се повеќе склони кон пушење тутун, особено цигари, отколку да користат бурмут.

Од мажите и особено жените се очекува да седат во скромни пози. Дури и луѓето кои се интимни еден со друг сметаат дека е крајно непристојно да се пушта гас во присуство на други. Хаиќаните велат извинете ( eskize-m ) кога влегуватепростор на друго лице. Четкањето на забите е универзална практика. Луѓето, исто така, прават огромни напори да се капат пред да се качат во јавни автобуси, и се смета дека е правилно да се капат пред да патуваат, дури и ако тоа треба да се направи на жешкото сонце.

Жените, а особено мажите најчесто се држат за раце во јавност како приказ на пријателство; Аутсајдерите вообичаено го сметаат за хомосексуалност. Жените и мажите ретко покажуваат јавна наклонетост кон спротивниот пол, но приватно се приврзани.

Луѓето се ценкаат за се што е поврзано со пари, дури и ако парите не се проблем, а цената е веќе решена или е позната. Животното однесување се смета за нормално, а расправиите се вообичаени, анимирани и гласни. Од луѓето од повисока класа или средства се очекува да ги третираат оние кои се под нив со одреден степен на нетрпеливост и презир. Во интеракција со поединци со понизок статус или дури и еднаков општествен ранг, луѓето имаат тенденција да бидат искрени во однос на изгледот, недостатоците или хендикепираните. Насилството е ретко, но откако ќе започне често брзо ескалира до крвопролевање и сериозни повреди.

Религија

Религиозни верувања. Официјалната државна религија е католицизмот, но во последните четири децении протестантската мисионерска активност го намали процентот на луѓе кои се идентификуваат како католици од над 90 проценти во 1960 година на помалку од 70 проценти во 2000 година.

Хаити епозната по својата популарна религија, позната на практичарите како „служење на lwa “, но литературата и надворешниот свет ја нарекуваат вуду ( vodoun ). Овој религиозен комплекс е синкретичка мешавина на африкански и католички верувања, ритуали и религиозни специјалисти, а неговите практичари ( севитè ) продолжуваат да бидат членови на католичката парохија. Долго време стереотипизиран од надворешниот свет како „црна магија“, vodoun е всушност религија чии специјалисти најголемиот дел од приходите ги добиваат од исцелување на болни, а не од напад на целни жртви.

Многу луѓе го отфрлија вуду, и наместо тоа станаа katolik fran („немешани католици“ кои не го комбинираат католицизмот со службата за lwa ) или levanjil , (протестанти). Вообичаеното тврдење дека сите Хаиќани тајно практикуваат вуду е неточно. Католиците и протестантите генерално веруваат во постоењето на lwa, но ги сметаат за демони што треба да се избегнуваат, а не за семејните духови што треба да се служат. Процентот на оние кои експлицитно му служат на семејството lwa е непознат, но веројатно е висок.

Верски практичари. Освен свештениците на Католичката црква и илјадниците протестантски свештеници, многу од нив обучени и поддржани од евангелистичките мисии од Соединетите Американски Држави, се зголемуваат неформалните верски специјалисти. Најзабележителни се вудуспецијалисти познати под различни имиња во различни региони ( houngan, bokò, gangan ) и се нарекуваат manbo во случај на жени специјалисти. (Се смета дека жените имаат исти духовни моќи како и мажјаците, иако во пракса има повеќе houngan отколку manbo .) Има и грмушки свештеници ( pè savann ) кои читаат специфични католички молитви на погреби и други церемонијални прилики и hounsi , иницирале жени кои служат како церемонијални асистенти на houngan или manbo .

Ритуали и свети места. Луѓето прават аџилак на низа свети места. Тие места станаа популарни во врска со манифестациите на одредени светци и се обележани со необични географски карактеристики како што е водопадот во Saut d'Eau, најпознатото свети места. Водопадите и одредени видови големи дрвја се особено свети бидејќи се верува дека тие се домови на духови и канали низ кои духовите влегуваат во светот на живите луѓе.

Смртта и задгробниот живот. Верувањата во врска со задгробниот живот зависат од религијата на поединецот. Строгите католици и протестанти веруваат во постоењето на награда или казна по смртта. Практичарите на вуду претпоставуваат дека душите на сите починати одат во живеалиште „под водите“, кое често се поврзува со лафрик џин ("L'Afrique Guinée" или Африка). Концептите за награда и казна во задгробниот живот се туѓи на vodoun .

Моментот на смртта е обележан со ритуално плачење меѓу членовите на семејството, пријателите и соседите. Погребите се важни социјални настани и вклучуваат неколкудневна социјална интеракција, вклучувајќи гозба и консумирање рум. Членовите на семејството доаѓаат од далеку да спијат во куќата, а пријателите и соседите се собираат во дворот. Мажите играат домино додека жените готват. Обично во текот на неделата, но понекогаш и неколку години подоцна, по погребите следуваат priè, девет ноќи на дружење и ритуал. Погребните споменици и другите мртовечки ритуали често се скапи и сложени. Луѓето сè повеќе не сакаат да бидат закопани под земја, претпочитајќи да бидат погребани над земја во kav , разработена повеќекоморна гробница што може да чини повеќе од куќата во која поединецот живеел додека бил жив. Трошоците за мртовечки ритуал се зголемуваат и се толкуваат како механизам за израмнување што ги прераспределува ресурсите во руралната економија.

Медицина и здравствена заштита

Маларијата, тифусот, туберкулозата, цревните паразити и сексуално преносливите болести прават данок врз населението. Проценките за ХИВ кај оние на возраст од дваесет и две до четириесет и четири години се високи до 11 отсто, а проценките меѓу проститутките во главниот град се толкувисоки до 80 проценти. На осум илјади луѓе има помалку од еден лекар. Медицинските установи се слабо финансирани и недоволно вработени, а повеќето здравствени работници се некомпетентни. Очекуваниот животен век во 1999 година беше под педесет и една година.

Во отсуство на модерна медицинска нега, еволуираше сложен систем на домородни исцелители, вклучувајќи

Жените обично се одговорни за одржување на домаќинството и за маркетинг на градинарски производи. специјалисти за билки се познати како лекари за листови ( medsin fey ), баби акушерки ( fam saj ), масерки ( manyè ), специјалисти за инјекции ( шарлатан ), и духовни исцелители. Луѓето имаат огромна верба во неформалните процедури за лекување и вообичаено веруваат дека ХИВ може да се излечи. Со ширењето на пентекосталскиот евангелизам, исцелувањето на христијанската вера брзо се прошири.

Секуларни прослави

Поврзани со почетокот на религиозната сезона на Великиот пост, карневалот е најпопуларниот и најактивен фестивал, со секуларна музика, паради, танцување на улиците и обилно консумирање алкохол . На карневалот му претходат неколкудневни рара бендови, традиционални ансамбли со големи групи специјално облечени луѓе кои танцуваат на музиката на вакцини (бамбус труби) и тапани под раководство на режисер кој свири и ракува камшик. Други фестивали го вклучуваат Денот на независноста (1Јануари), Денот на Боис Кајман (14 август, славејќи ја легендарната церемонија на која робовите ја заговориле револуцијата во 1791 година), Денот на знамето (18 мај) и атентатот на Десалин, првиот владетел на независниот Хаити (17 октомври).

Уметности и хуманистички науки

Поддршка за уметноста. Стечајната влада дава повремена симболична поддршка за уметноста, обично за танцовите трупи.

Литература. Хаитинската литература е напишана првенствено на француски. Елитата произведе неколку писатели со меѓународно реноме, вклучувајќи ги Жан Прајс-Марс, Жак Румен и Жак-Стивен Алексис.

Графичка уметност. Хаиќаните имаат склоност кон декорација и светли бои. Дрвени чамци наречени канте , половни американски училишни автобуси наречени камион и мали затворени пикапи наречени таптап се украсени со мозаици во светли бои и дадени лични имиња како на пр. крис капаб (Способен Христос) и gras a dieu (Фала му на Бога). Сликарството на Хаити стана популарно во 1940-тите кога во Порт-о-Пренс започна школа на „примитивни“ уметници поттикнати од Епископската црква. Оттогаш, постојан проток на талентирани сликари се појави од ниската средна класа. Како и да е, елитните сликари и галеристи со универзитетско образование најмногу профитираа од меѓународното признание. Исто така постои и просперитетна индустрија наслики со низок квалитет, таписерии и ракотворби од дрво, камен и метал што обезбедува голем дел од уметничките дела што им се продаваат на туристите на другите острови на Карибите.

Изведбени уметности. Постои богата традиција на музика и танц, но малку изведби се јавно финансирани.

Библиографија

Кајемитс, Мишел, Антонио Ривал, Бернард Барере, Џералд Леребурс и Михаел Амеди Гедеон. Enquete Mortalite, Morbidite et Utilization des Services, 1994–95.

ЦИА. Светска книга за факти на ЦИА, 2000 година.

Курлендер, Харолд. Мотика и тапанот: Животот и учењето на народот на Хаити, 1960 година.

Круз, Нелис М. 1966.

ДеВинд, Џош и Дејвид Х. Кинли III. Помагање на миграцијата: влијанието на меѓународната развојна помош во Хаити, 1988 година.

Фармер, Пол. Употребата на Хаити, 1994 година.

——. „Помагала и обвинување: Хаити и географијата на вината“. д-р. дисертација. Универзитетот Харвард, 1990.

Фас, Симон. Политичка економија на Хаити: Драмата на опстанокот, l988 година.

Гегус, Дејвид Патрик. Ропство, војна и револуција: Британската окупација на Свети Доминг 1793–1798, 1982.

Хајнл, Роберт Дебс и Ненси Гордон Хајнл. Напишано со крв: Приказната за народот на Хаити, 1978 година.

Херсковитс, Мелвил Ј. Животот вокреоли. Со усвојувањето на новиот устав во 1987 година, kreyol доби официјален статус како примарен официјален јазик. Францускиот беше симнат на статусот на секундарен официјален јазик, но продолжува да преовладува меѓу елитата и во владата, функционирајќи како ознака на социјалната класа и бариера за помалку образованите и сиромашните. Се проценува дека 5-10 проценти од населението зборува течно француски, но во последниве децении масовната емиграција во Соединетите Држави и достапноста на кабловска телевизија од Соединетите Држави помогнаа англискиот да го замени францускиот како втор јазик во многу сектори на населението.

Симболизам. Жителите му придаваат огромно значење на протерувањето на Французите во 1804 година, настан кој го направи Хаити првата независна нација во која владее црно во светот и само втора земја на западната хемисфера што постигна независност од империјална Европа . Најзабележаните национални симболи се знамето, цитаделата на Анри Кристоф и статуата на „непознатиот канелени“ ( Maroon inconnu ), револуционер со голи гради

Хаити трубење на раковина во повик за оружје. Претседателската палата е исто така важен национален симбол.

Историја и етнички односи

Појава на нација. Хиспаниола беше откриена од Кристофер Колумбо во 1492 година и беше првиот остров во НовХаитинска долина, 1937 година.

Џејмс, С. Л. Р. Црните Јакобинци, 1963 година. 1941, 1966.

Ловентал, Ира. „Бракот е 20, децата се 21: Културната конструкција на брачната заедница во руралните Хаити“. д-р. дисертација. Универзитетот Џон Хопкинс, Балтимор, 1987 година.

Лундал, Матс. Економијата на Хаити: Човек, земја и пазари, 1983.

Метраукс, Алфред. Вуду на Хаити, во превод на Хуго Чартерис, 1959,1972 година.

Метрау, Рода. „Кит и роднини: Студија за креолската социјална структура во Марбиал, Хаити“. д-р. дисертација: Универзитетот Колумбија, Њујорк, 1951.

Морал, Пол. Le Paysan Haitien, 1961.

Моро, Сент Мери. Опис de la Partie Francaise de Saint-Domingue, 1797, 1958.

Murray, Gerald F. „Еволуцијата на владеењето со селаните на Хаити: Аграрна адаптација кон растот на населението“. д-р. дисертација. Универзитетот Колумбија, 1977.

Николс, Дејвид. Од Десалин до Дувалие, 1974 година.

Ротберг, Роберт И., со Кристофер А. Клаг. Хаити: Политиката на бедата, 1971 година.

Роуз, Ирвинг. Таинос: Подемот и падот на луѓето што го поздравија Колумбо, 1992 година.

Шварц, Тимоти Т. „Децата се богатството на сиромашните“: високата плодност и руралната економија на Жан Рабел, Хаити." докторска дисертација. Универзитет во Флорида,Гејнсвил, 2000.

Симпсон, Џорџ Итон. „Сексуални и семејни институции во северен Хаити“. Американски антрополог, 44: 655–674, 1942.

Смукер, Глен Ричард. „Селаните и развојната политика: студија во класата и културата“. д-р. дисертација. Ново училиште за социјални истражувања, 1983 година.

—T IMOTHY T. S CHWARTZ

H ERZEGOVINA S EE B OSNIA AND H ERZEGOVINA

Исто така прочитајте ја статијата за Хаитиод ВикипедијаСветот го населиле Шпанците. До 1550 година, домородната култура на Индијанците Таино исчезнала од островот, а Хиспаниола станала запоставена задна вода на Шпанската империја. Во средината на 1600-тите, западната третина од островот била населена со трагачи по среќа, беганици и своеглави колонисти, претежно Французи, кои станале пирати и бакани, ловејќи диви говеда и свињи пуштени од најраните европски посетители и продавајќи го чаденото месо на поминуваат бродови. Во средината на 1600-тите, Французите ги користеле баканерите како платеници (бесплатни бутери) во неофицијална војна против Шпанците. Во Договорот од Ризвик од 1697 година, Франција ја принуди Шпанија да ја отстапи западната третина од Хиспаниола. Оваа област станала француска колонија Сен Доминг. До 1788 година, колонијата станала „скапоцен камен на Антилите“, најбогатата колонија во светот.

Во 1789 година, револуцијата во Франција предизвика раздор во колонијата, која имаше население од половина милион робови (половина од сите робови на Карибите); дваесет и осум илјади мулати и слободни црнци, од кои многумина беа богати земјопоседници; и триесет и шест илјади бели жардинери, занаетчии, возачи на робови и мали земјопоседници. Во 1791 година, триесет и пет илјади робови станаа во бунт, срамнија илјада плантажи и отидоа на ридовите. Следеа 13 години војна и помор. Шпанските, англиските и француските трупи наскоро се бореа со едендруг за контрола на колонијата. Царските сили ги милитаризираа робовите, обучувајќи ги во уметноста на „модерното“ војување. Grands blancs (богати бели колонисти), petits blancs (мали земјоделци и белци од работничката класа), mulatres (мулати) и noirs (слободните црнци) се тепаа, заверуваа и заинтригираа. Секоја локална интересна група ја искористи својата позиција во секоја прилика за да ги постигне своите политички и економски цели. Од хаосот излегоа некои од најголемите црни војници во историјата, вклучувајќи го и Тусен Лувертур. Во 1804 година, последните европски трупи биле цврсто поразени и протерани од островот од коалиција на поранешни робови и мулати. Во јануари 1804 година, бунтовничките генерали прогласиле независност, инаугурирајќи го Хаити како прва суверена „црна“ земја во современиот свет и втора колонија на западната хемисфера која стекнала независност од империјална Европа.

Откако се стекна со независност, Хаити имаше минливи моменти на слава. Кралството од почетокот на XVIII век управувано од Анри Кристоф напредувало и напредувало на север, а од 1822 до 1844 година Хаити владеел со целиот остров. Крајот на деветнаесеттиот век беше период на интензивна меѓусебна војна во која разбојни војски поддржани од урбани политичари и заговорни западни бизнисмени постојано го отпуштаа Порт-о-Пренс. До 1915 година, годината во која американските маринци започнаа деветнаесет годиниокупацијата на земјата, Хаити беше меѓу најсиромашните нации на западната хемисфера.

Национален идентитет. За време на векот на релативна изолација што следеше по независноста, селанството разви посебни традиции во кујната, музиката, танцот, облекувањето, ритуалот и религијата. Некои елементи на африканските култури преживеале, како што се специфичните молитви, неколку зборови и десетици духовни ентитети, но културата на Хаити се разликува од африканските и другите култури на Новиот свет.

Етничките односи. Единствената етничка поделба е онаа на Сиријците , левантинските емигранти од почетокот на дваесеттиот век кои биле апсорбирани во комерцијалната елита, но често се самоидентификуваат според нивното потекло од предците. Хаиќаните ги нарекуваат сите аутсајдери, дури и аутсајдери со темна кожа од африканско потекло, како блан („бели“).

Во соседната Доминиканска Република, и покрај присуството на повеќе од еден милион земјоделски работници, слуги и урбани работници на Хаити, постојат интензивни предрасуди против Хаиќаните. Во 1937 година, доминиканскиот диктатор Рафаел Трухиљо нареди масакр на околу петнаесет до триесет и пет илјади Хаити кои живеат во Доминиканската Република.

Урбанизам, архитектура и употреба на просторот

Најпознатите архитектонски достигнувања се палатата Сан Соучи по независноста на кралот Анри Кристоф, која речиси целосно била уништена одземјотрес во раните 1840-ти, и неговата тврдина на врвот на планината, Цитадела Лафериер, која преживеа главно недопрена.

Во современиот рурален пејзаж доминираат куќи кои се разликуваат по стил од еден регион до друг. Повеќето се еднокатни, двособни бараки, обично со преден трем. Во сувите области без дрвја, куќите се изградени од карпи или шипки и обвивки со кал или вар надворешноста. Во други региони, ѕидовите се направени од лесно издлабената домашна палма; во други области, особено на југ, куќите се направени од бор Хиспаниола и локални дрвени предмети. Кога сопственикот може да си го дозволи тоа, надворешноста на куќата е обоена во низа пастелни бои, мистични симболи често се насликани на ѕидовите, а тендите се обрабени со шарени рачно издлабени украси.

Во градовите, буржоазијата од почетокот на дваесеттиот век, странските претприемачи и католичкото свештенство ги измешаа француските и јужните американски викторијански архитектонски стилови и ја однесоа руралната куќа од джинджифилово до нејзината уметничка висина, градејќи фантастични разнобојни дворци од тули и дрво со високи двојни врати, стрмни покриви, куполи, корнизи, обемни балкони и сложено врежан украс. Овие извонредни градби брзо исчезнуваат како резултат на занемарување и пожари. Денес се повеќе се наоѓаат модерни блокови и цементни куќи и во провинциските села и во урбаните области. Занаетчиите ги дадоа овие новиги содржи традиционалните квалитети на джинджифилово со користење на вградени камчиња, исечени камења, преформиран цементен релјеф, редови од обликувани балустри, бетонски одбранбени покриви, детално контурирани цементни покриви, големи балкони и уметнички заварени ковани облоги и прозорски шипки кои потсетуваат на онаа джинджифилово куќи.Хаиќаните во Гонаив го слават сменувањето на претседателот Жан-Клод Дувалие во февруари 1986 година.

Храна и економија

Храната во секојдневниот живот. Нутритивните дефицити не се предизвикани од несоодветно знаење, туку од сиромаштија. Повеќето жители имаат софистицирано разбирање за диететските потреби и постои широко познат систем на категории на автохтона храна што тесно се приближува на модерната, научно информирана нутритивна категоризација. Руралните Хаити не се земјоделци за егзистенција. Селанките обично продаваат голем дел од семејната жетва на регионалните пазари на отворено и ги користат парите за да купат храна за домаќинството.

Оризот и гравот се сметаат за национално јадење и се најчесто јадениот оброк во урбаните средини. Традиционалните рурални производи се слатки компири, маниока, јамс, пченка, ориз, гулаб грашок, кравјо грашок, леб и кафе. Во поново време, мешавина од пченица и соја од Соединетите Американски Држави е инкорпорирана во исхраната.

Важни задоволства вклучуваат шеќерна трска, манго, слатко, кикирики и сусамкластери направени од стопен кафеав шеќер и бонбони од горчливо брашно. Луѓето прават сурова, но многу хранлива шеќерна паста наречена рападу .

Хаиќаните генерално јадат два оброци на ден: мал појадок со кафе и леб, сок или јајце и голем попладневен оброк во кој доминира извор на јаглени хидрати како што се маниока, слатки компири или ориз. Попладневниот оброк секогаш вклучува грав или сос од грав, а обично има мала количина живина, риба, козјо или, поретко, говедско или овчо месо, обично подготвено како сос со база на доматна паста. Овошјето се цени како закуски помеѓу оброците. Не-елитните луѓе не мора да имаат оброци во заедницата или семејството, а поединците јадат каде и да им е удобно. Ужина вообичаено се јаде навечер пред да заспие.

Обичаи за храна при свечени прилики. Празничните пригоди како што се крштевките, првите причести и браковите вклучуваат задолжителни хаитски кола, торта, зачинета мешавина од домашен рум ( kleren ) и густ шилест пијалок направен со кондензиран млеко наречено кремас . Средната класа и елитата ги одбележуваат истите прослави со западните газирани сокови, хаитски рум (Babouncourt), националното пиво (Престиж) и увезените пива. На Нова Година се јаде супа од тиква ( бујон ).

Исто така види: Култура на Ирска - историја, луѓе, облека, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство

Основна економија. Хаити е најсиромашната земја на Западот

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.