Лезгини - Брак и семејство

 Лезгини - Брак и семејство

Christopher Garcia

ЕТНОНИМИ: Самоозначување: Лезги (мн., Лезгиар)


Ориентација

Историја и културни односи

Јазик и писменост

Економија

Сродство и социополитичка организација

Брак и семејство

Повеќето лезгински бракови беа во рамките на кланот, иако кланската егзогамија беше дозволена. Семејствата традиционално организираа бракови (постарите жени беа најважни во овие одлуки). Семејството на младоженецот платило невеста ( kalïm ) . Овој обичај сè уште се следи во некои области, но станува се поретко, а калимот сега е повеќе симболично плаќање.

Исто така види: Сродство, брак и семејство - Aveyronnais

Религија и изразна култура

Библиографија

Акинер, Ширин (1986). Исламски народи на Советскиот Сојуз: Историски и статистички прирачник. второ издание, 138-143. Лондон: KPI.


Бенигсен, Александар (1967). „Проблемот на двојазичноста и асимилацијата во Северен Кавказ“. Централна Азија Преглед 15 (3): 205-211.


Бенигсен, Александре и С. Ендерс Вимбуш (1986). Муслиманите на Советската Империја: Водич, 168. Блумингтон: Универзитетот во Индијана прес.


Гајгер, Бернхард и др. (1959). Народи и јазици на Кавказ . Хаг: Мутон.


Виксман, Роналд (1980). Јазични аспекти на етничките обрасци и процеси во Северен Кавказ. Одделот за Универзитетот во ЧикагоГеографија Истражувачки труд бр. 191.


Виксман, Роналд (1984). „Дагестанци“. Во Муслиманските народи: Светско етнографско истражување. второ издание, уредено од Ричард В. Викс, 212-219. Вестпорт, Кон.: Гринвуд Прес.

Исто така види: Ориентација - Гвадалканал

РОНАЛД ВИКСМАН

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.