Култура на Ирска - историја, луѓе, облека, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство

 Култура на Ирска - историја, луѓе, облека, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство

Christopher Garcia

Име на културата

Ирски

Алтернативни имиња

Na hÉireanneach; Na Gaeil

Ориентација

Идентификација. Република Ирска (Poblacht na hÉireann на ирски, иако вообичаено се нарекува Éire, или Ирска) зафаќа пет шестини од островот Ирска, вториот по големина остров на Британските острови. Ирскиот е заеднички термин за повикување на граѓаните на земјата, нејзината национална култура и нејзиниот национален јазик. Додека ирската национална култура е релативно хомогена во споредба со мултинационалните и мултикултурните држави на други места, Ирците препознаваат и некои мали и некои значајни културни разлики кои се внатрешни за земјата и за островот. Во 1922 година, Ирска, која дотогаш беше дел од Обединетото Кралство на Велика Британија и Ирска, беше политички поделена на Ирска слободна држава (подоцна Република Ирска) и Северна Ирска, која продолжи како дел од преименуваното Обединето Кралство на Велика Британија. Британија и Северна Ирска. Северна Ирска ја зазема преостанатата шестина од островот. Речиси осумдесет години одвојување резултираа со различни модели на национален културен развој меѓу овие два соседа, како што се гледа во јазикот и дијалектот, религијата, владата и политиката, спортот, музиката и деловната култура. Сепак, најголемото малцинско население во Северна Ирска (приближно 42Шкотските презвитеријанци се преселиле во Алстер. Победата на Вилијам од Оринџ над Стјуартите на крајот на седумнаесеттиот век доведе до периодот на протестантското владеење, во кој граѓанските и човековите права на домородните Ирци, од кои огромното мнозинство беа католици, беа потиснати. До крајот на осумнаесеттиот век културните корени на нацијата беа силни, пораснаа низ мешавина од ирски, нордиски, нормански и англиски јазик и обичаи, и беа производ на англиското освојување, принудното воведување на колонисти со различни национални потекло и религии, како и развојот на ирскиот идентитет кој беше неразделен од католицизмот.

Национален идентитет. Долгата историја на модерните ирски револуции започна во 1798 година, кога католичките и презвитеријанските водачи, под влијание на американската и француската револуција и сакајќи да воведат одредена мерка на ирско национално самоуправување, се здружија за да употребат сила да се обиде да ја прекине врската помеѓу Ирска и Англија. Ова, и последователните бунтови во 1803, 1848 и 1867 година, не успеаја. Ирска беше дел од Обединетото Кралство со Законот за унија од 1801 година, кој траеше до крајот на Првата светска војна (1914–1918), кога Ирската војна за независност доведе до компромисен договор меѓу ирските воинственици, британската влада , и северноирските протестанти кои го сакаа Алстерда остане дел од Обединетото Кралство. Овој компромис ја основа ирската слободна држава, која беше составена од дваесет и шест од триесет и два окрузи во Ирска. Остатокот стана Северна Ирска, единствениот дел од Ирска што остана во Обединетото Кралство, и каде мнозинството население беше протестантско и унионисти.

Културниот национализам кој успеа да ја стекне независноста на Ирска го имаше своето потекло во католичкото движење за еманципација од почетокот на деветнаесеттиот век, но беше галванизиран од англо-ирските и другите водачи кои се обидоа да ја искористат ревитализацијата на ирскиот јазик. спорт, литература, драма и поезија за да се прикажат културните и историските основи на ирската нација. Оваа галска преродба поттикна голема народна поддршка како за идејата за ирската нација, така и за различните групи кои бараа различни начини за изразување на овој модерен национализам. Интелектуалниот живот на Ирска почна да има големо влијание низ Британските острови и пошироко, особено меѓу ирската дијаспора која беше принудена да бега од болеста, гладот ​​и смртта од Големиот глад од 1846-1849 година, кога лошо влијание уништи родот на компирот, од кој ирското селанство зависеше за храна. Проценките се различни, но овој период на глад резултираше со приближно еден милион мртви и два милиони емигранти.

До крајот на деветнаесеттиот век многу Ирци дома и во странство беапосветени на мирното постигнување на „Домашното владеење“ со посебен ирски парламент во рамките на Обединетото Кралство, додека многу други беа посветени на насилното прекинување на ирските и британските врски. Тајните друштва, претходниците на Ирската републиканска армија (ИРА), се здружија со јавни групи, како што се синдикалните организации, за да планираат уште еден бунт, кој се случи во понеделникот на Велигден, 24 април 1916 година. Немилосрдноста што британската влада ја покажа при задушувањето ова востание доведе до широко разочарување на ирскиот народ од Британија. Ирската војна за независност (1919–1921), проследена со Ирската граѓанска војна (1921–1923), заврши со создавање независна држава.

Етничките односи. Многу земји во светот имаат значителни ирски етнички малцинства, вклучувајќи ги САД, Канада, Обединетото Кралство, Австралија и Аргентина. Додека многу од овие луѓе потекнуваат од емигранти од средината на до крајот на деветнаесеттиот век, многу други се потомци на поновите ирски емигранти, додека други се родени во Ирска. Овие етнички заедници се идентификуваат во различен степен со ирската култура и се одликуваат со нивната религија, танц, музика, облекување, храна и секуларни и религиозни прослави (најпознати од нив се парадите на Денот на Свети Патрик што се одржуваат во ирските заедници низ светот на 17 март).

ДодекаИрските имигранти честопати страдаа од верски, етнички и расен фанатизам во деветнаесеттиот век, нивните заедници денес се карактеризираат и со издржливоста на нивните етнички идентитети и со степенот до кој тие се асимилирани да бидат домаќини на националните култури. Врските со „старата земја“ остануваат силни. Многу луѓе со ирско потекло ширум светот беа активни во барањето решение за националниот конфликт во Северна Ирска, познат како „Неволји“.

Етничките односи во Република Ирска се релативно мирни, со оглед на хомогеноста на националната култура, но ирските патници честопати биле жртви на предрасуди. Во Северна Ирска нивото на етнички конфликт, кое е нераскинливо поврзано со бифуркацијата на религијата, национализмот и етничкиот идентитет во покраината, е високо и е од избувнувањето на политичкото насилство во 1969 година. Од 1994 година има нестабилно и периодично прекин на огнот меѓу паравоените групи во Северна Ирска. Договорот од Велики петок од 1998 година е најновиот договор.

Урбанизам, архитектура и употреба на просторот

Јавната архитектура на Ирска ја одразува мината улога на земјата во Британската империја, бидејќи повеќето ирски градови и населби или биле дизајнирани или ремоделирани како што еволуирала Ирска со Британија. Од независноста, голем дел од архитектонската иконографија и симболика, во смисла на статуи, споменици, музеи,и уредување, ги одразува жртвите на оние кои се бореле за ирската слобода. Станбена и деловна архитектура е слична на онаа што се наоѓа на други места на Британските острови и Северна Европа.

Ирците ставаат голем акцент на нуклеарните семејства кои основаат резиденции независни од резиденциите на семејствата од кои потекнуваат мажот и жената, со намера да ги поседуваат овие резиденции; Ирска има многу висок процент на сопственици. Како резултат на тоа, предградието на Даблин резултира со голем број социјални, економски, транспортни, архитектонски и правни проблеми кои Ирска мора да ги реши во блиска иднина.

Неформалноста на ирската култура, која е една работа за која Ирците веруваат дека ги издвојува од Британците, го олеснува отворениот и флуиден пристап меѓу луѓето во јавниот и приватниот простор. Личниот простор е мал и може да се преговара; Иако не е вообичаено Ирците да се допираат еден со друг кога одат или зборуваат, не постои забрана за јавно прикажување на емоции, наклонетост или приврзаност. Се ценат хуморот, писменоста и вербалната острина; сарказмот и хуморот се претпочитани санкции доколку некое лице ги прекрши неколкуте правила што ја регулираат јавната социјална интеракција.

Храна и економија

Храната во секојдневниот живот. Ирската исхрана е слична на онаа на другите северноевропски народи. Има акцент наконсумација на месо, житарки, леб и компири во повеќето оброци. Зеленчукот како зелка, репа, моркови и брокула се исто така популарни како додаток на месото и компирот. Традиционалните ирски дневни навики во исхраната, под влијание на земјоделскиот етос, вклучуваа четири оброци: појадок, вечера (пладневниот оброк и главниот во денот), чајот (во раните вечерни часови и различен од „чајот со висока температура“ кој вообичаено се служи во 16:00 часот и е поврзана со британските обичаи), и вечера (лесна вечера пред да се пензионира). Печените и чорбите од јагнешко, говедско, пилешко, шунка, свинско и мисирка се централните делови на традиционалните оброци. Рибите, особено лососот и морските плодови, особено ракчињата, се исто така популарни оброци. До неодамна, повеќето продавници затвораа во часот на вечерата (помеѓу 13:00 и 14:00 часот) за да им овозможат на персоналот да се врати дома за својот оброк. Овие обрасци, сепак, се менуваат, поради зголемената важност на новите животни стилови, професии и обрасци на работа, како и зголемената потрошувачка на замрзната, етничка, храна за носење и преработена храна. Сепак, некои видови храна (како пченичен леб, колбаси и сланина) и некои пијалоци (како националното пиво, Гинис и ирското виски) ја задржуваат својата важна вкусна и симболична улога во ирските оброци и дружењето. Постојат и регионални јадења, составени од варијанти на чорби, тепсија од компири и леб. Јавната куќае суштинско место за состаноци за сите ирски заедници, но овие установи традиционално ретко служат вечера. Во минатото, пабовите имаа два одделни делови, барот, резервиран за мажи, и салонот, отворен за мажи и жени. Оваа разлика еродира, како и очекувањата за родова предност при конзумирањето алкохол.

Обичаи за храна при свечени прилики. Има малку церемонијални обичаи за храна. Големите семејни собири честопати седнуваат на главен оброк од печено пилешко и шунка, а мисирка станува преферирано јадење за Божиќ (проследено со божиќна торта или пудинг од сливи). Однесување за пиење во пабови

Неформалноста на ирската култура го олеснува отворениот и флуиден пристап меѓу луѓето на јавни места. се нарачува неформално, на она што некои го сметаат за ритуалистички начин на купопродажба на пијалоци.

Основна економија. Земјоделството повеќе не е главна економска дејност. Индустријата учествува со 38 отсто од бруто домашниот производ (БДП) и 80 отсто од извозот, а вработува 27 отсто од работната сила. Во текот на 1990-тите Ирска уживаше во годишен трговски суфицит, пад на инфлацијата и зголемување на градежништвото, потрошувачката и деловните и потрошувачките инвестиции. Невработеноста се намали (од 12 проценти во 1995 година на околу 7 проценти во 1999 година), а емиграцијата се намали. Од 1998 година, работната силасе состоеше од 1,54 милиони луѓе; од 1996 година, 62 отсто од работната сила беше во услугите, 27 отсто во производството и градежништвото и 10 отсто во земјоделството, шумарството и риболовот. Во 1999 година, Ирска имаше најбрзо растечка економија во Европската унија. Во петте години до 1999 година, БДП по глава на жител се зголеми за 60 проценти, на приближно 22.000 американски долари (САД).

И покрај нејзината индустријализација, Ирска сè уште е земјоделска земја, што е важно за нејзината слика за себе и нејзиниот имиџ за туристите. Почнувајќи од 1993 година, само 13 отсто од нејзината земја беше обработлива, додека 68 отсто беше посветена на постојани пасишта. Додека сите ирски производители на храна трошат скромна количина од нивниот производ, земјоделството и риболовот се модерни, механизирани и комерцијални претпријатија, а најголемиот дел од производството оди на националниот и меѓународниот пазар. Иако имиџот на земјоделецот за егзистенција од мало стопанство опстојува во уметничките, литературните и академските кругови, ирското земјоделство и земјоделците се исто толку напредни во технологијата и техниката како и повеќето од нивните европски соседи. Сепак, сиромаштијата опстојува кај земјоделците со мали стопанства, на сиромашно земјиште, особено во многу делови на запад и југ. Овие фармери, кои за да преживеат мора повеќе да се потпираат на егзистенцијални култури и мешано земјоделство отколку на нивните покомерцијални соседи, ги вклучуваат сите членови на семејството во различни економски стратегии. Овие активности вклучуваат не-Работна работа на фарма и стекнување државни пензии и бенефиции за невработеност („доле“).

Посебно земјиште и имот. Ирска беше една од првите земји во Европа во која селаните можеа да ги купат своите имоти. Денес сите фарми освен многу малку се во семејна сопственост, иако некои планински пасишта и мочуришта се заеднички. Задругите се главно производствени и маркетиншки претпријатија. Годишно променливиот дел од пасиштата и обработливото земјиште се издаваат под закуп секоја година, обично за период од единаесет месеци, во традиционалниот систем познат како конакр.

Големи индустрии. Главните индустрии се прехранбени производи, пиво, текстил, облека и фармацевтски производи, а Ирска брзо станува позната по своите улоги во развојот и дизајнот на информатичките технологии и услугите за финансиска поддршка. Во земјоделството главни производи се месото и млечните производи, компирот, шеќерната репка, јачменот, пченицата и репата. Рибарската индустрија се концентрира на треска, треска, харинга, скуша и школки (рак и јастог). Туризмот годишно го зголемува својот удел во економијата; во 1998 година, вкупната заработка од туризмот и патувањата била 3,1 милијарди долари (САД).

Трговија. Ирска имаше постојан трговски суфицит на крајот на 1990-тите. Во 1997 година овој вишок изнесуваше 13 милијарди долари (САД). Главните трговски партнери на Ирска се Обединетото Кралство, остатокот одЕвропската унија и САД.

Поделба на трудот. Во земјоделството дневните и сезонските задачи се поделени според возраста и полот. Повеќето јавни активности кои се занимаваат со фармерско производство ги извршуваат возрасни мажи, иако дел од земјоделското производство поврзано со домашното домаќинство, како што се јајцата и медот, се продаваат од возрасни жени. Соседите често си помагаат меѓусебно со својот труд или опрема кога бара сезонското производство, а оваа мрежа на локална поддршка се одржува преку врските на бракот, религијата и црквата, образованието, политичката партија и спортот. Додека во минатото повеќето работни места со сина јака и наемни работни места ги имаа мажи, жените се повеќе влегуваа во работната сила во текот на последната генерација, особено во туризмот, продажбата и информациите и финансиските услуги. Платите и платите се постојано пониски за жените, а вработувањето во туристичката индустрија е често сезонско или привремено. Има многу малку законски ограничувања за возраста или полот за влегување во професии, но и овде мажите доминираат во број, ако не и во влијание и контрола. Ирската економска политика ги охрабри бизнисите во странска сопственост, како еден од начините за инјектирање капитал во неразвиените делови на земјата. САД и Обединетото Кралство се на врвот на листата на странски инвеститори во Ирска.

Социјална стратификација

Класи и касти. Ирците честопроценти од вкупното население од 1,66 милиони) сметаат дека се национално и етнички Ирци, и тие ги посочуваат сличностите меѓу нивната национална култура и онаа на Републиката како една од причините зошто тие и Северна Ирска треба повторно да се обединат со Републиката, во она што тогаш би претставувало нација-држава од сите острови. Мнозинското население во Северна Ирска, кои се сметаат себеси за национално Британци и кои се идентификуваат со политичките заедници на унионизмот и лојализмот, не бараат обединување со Ирска, туку сакаат да ги задржат своите традиционални врски со Британија.

Во Републиката, културните разлики се препознаваат помеѓу урбаните и руралните области (особено помеѓу главниот град Даблин и остатокот од земјата), и помеѓу регионалните култури, за кои најчесто се дискутира во однос на Западот, Југот, Мидлендс и Северот, и кои одговараат приближно на традиционалните ирски провинции Конахт, Манстер, Лејнстер и Алстер, соодветно. Додека огромното мнозинство Ирци се сметаат себеси за етнички Ирци, некои ирски државјани се гледаат себеси како Ирци со британско потекло, група која понекогаш се нарекува „Англо-Ирци“ или „Западни Британци“. Друго важно културно малцинство се ирските „патници“, кои историски биле патувачки етничка група позната по нивните улоги восфаќаат дека нивната култура е отфрлена од нивните соседи поради нејзиниот егалитаризам, реципроцитет и неформалност, каде што странците не чекаат вовед за да разговараат, првото име брзо се прифаќа во деловниот и професионалниот дискурс, како и споделувањето храна, алатки и други скапоцености е секојдневие. Овие механизми за израмнување ублажуваат многу притисоци предизвикани од класните односи и честопати негираат прилично силни поделби на статус, престиж, класа и национален идентитет. Додека ригидната класна структура по која Англичаните се познати во голема мера отсуствува, постојат социјални и економски класни разлики и често се репродуцираат преку образовните и верските институции и професиите. Старата британска и англо-ирската аристократија се мали по број и релативно немоќни. Тие беа заменети на врвот на ирското општество со богати, од кои многумина го стекнаа своето богатство во бизнисот и професиите, и со познати личности од светот на уметноста и спортот. За општествените класи се дискутира во однос на работничката класа, средната класа и благородништвото, со одредени занимања, како што се земјоделците, често категоризирани според нивното богатство, како што се големите и малите земјоделци, групирани според големината на нивното земјиште и капиталот. Социјалните граници меѓу овие групи често се нејасни и пропустливи, но нивните основни димензии се јасно забележливи за локалното населениепреку облекување, јазик, видлива потрошувачка, слободни активности, социјални мрежи и занимање и професија. Релативното богатство и општествената класа, исто така, влијаат на животниот избор, а можеби најважниот е оној на основното и средното училиште и универзитетот, што пак влијае на нечија класна мобилност. Некои малцински групи, како што се патниците, често се прикажуваат во популарната култура како надвор или под прифатениот систем на социјални класи, што го прави бегството од поткласата подеднакво тешко за нив како и за долгорочно невработените во внатрешните градови.

Симболи на социјална стратификација. Употребата на јазикот, особено на дијалектот, е јасен показател за класната и другата општествена положба. Кодексот на облекување се релаксира во текот на последната генерација, но видното консумирање на важни симболи на богатство и успех, како што се дизајнерска облека, добра храна, патувања и скапи автомобили и куќи, обезбедува важни стратегии за класна мобилност и социјален напредок.

Политички живот

Влада. Република Ирска е парламентарна демократија. Националниот парламент ( Oireachtas ) се состои од претседателот (директно избран од народот) и два дома: Dáil Éireann (Претставнички дом) и Seanad Éireann (Сенатот). Нивните овластувања и функции произлегуваат од уставот (донесен на 1 јули 1937 година). Претставницина Dáil Éireann, кои се нарекуваат Teachta Dála , или TDs, се избираат преку пропорционална застапеност со единствен пренослив глас. Додека законодавството

Луѓето поминуваат покрај шарениот излог во Даблин. власта е доделена на Oireachtas, сите закони се предмет на обврските од членството во Европската заедница, на кое Ирска се приклучи во 1973 година. Извршната власт на државата е доделена на владата, составена од Taoiseach (премиер) и кабинетот. Додека голем број политички партии се претставени во Оиреахта, владите од 1930-тите беа предводени или од партијата Фиана Фаил или од партијата Фин Гаел, од кои и двете се партии од десниот центар. Окружните совети се главна форма на локална власт, но тие имаат малку овластувања во една од најцентрализираните држави во Европа.

Лидерство и политички функционери. Ирската политичка култура е обележана со нејзиниот постколонијализам, конзервативизам, локализам и фамилизам, од кои сите биле под влијание на Ирската католичка црква, британските институции и политика и галската култура. Ирските политички лидери мора да се потпрат на нивната локална политичка поддршка - која повеќе зависи од нивните улоги во локалното општество и нивните реални или замислени улоги во мрежите на покровители и клиенти - отколку на нивните улоги како законодавци или политички администратори. Како резултат на тоа нема сетпат во кариерата до политичко значење, но со текот на годините спортските херои, членовите на семејствата на минатите политичари, митниците и воените луѓе имаа голем успех да бидат избрани во Оиреахта. Распространето во ирската политика е восхитот и политичката поддршка за политичарите кои можат да обезбедат владини услуги и набавки на свинско буре за неговите гласачи (многу малку Ирски жени достигнуваат повисоки нивоа на политика, индустрија и академија). Иако отсекогаш постоела гласна левица во ирската политика, особено во градовите, од 1920-тите овие партии ретко биле силни, а повремениот успех на Лабуристичката партија е најзабележителен исклучок. Повеќето ирски политички партии не даваат јасни и различни политички разлики, а малкумина ги застапуваат политичките идеологии што ги карактеризираат другите европски нации. Главната политичка поделба е онаа помеѓу Фиана Фаил и Фајн Гаел, двете најголеми партии, чија поддршка сè уште произлегува од потомците на двете спротивставени страни во Граѓанската војна, која се бореше околу тоа дали да се прифати компромисниот договор што го подели островот на Слободната држава на Ирска и Северна Ирска. Како резултат на тоа, електоратот не гласа за кандидатите поради нивните политички иницијативи, туку поради личната вештина на кандидатот за постигнување материјална добивка за гласачите и поради тоа што семејството на избирачот традиционално го поддржувапартијата на кандидатот. Овој модел на гласање зависи од локалното познавање на политичарот и неформалноста на локалната култура, која ги поттикнува луѓето да веруваат дека имаат директен пристап до нивните политичари. Повеќето национални и локални политичари имаат редовно отворено работно време каде што гласачите можат да разговараат за нивните проблеми и грижи без да треба да закажуваат состанок.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Њувар

Социјални проблеми и контрола. Правниот систем се заснова на обичајното право, изменето со последователно законодавство и уставот од 1937 година. Судскиот преглед на законодавството го врши Врховниот суд, кој го назначува претседателот на Ирска по совет на владата . Ирска има долга историја на политичко насилство, што сè уште е важен аспект од животот во Северна Ирска, каде паравоените групи како што е ИРА уживаа одредена поддршка од луѓето во Републиката. Според актите за итни овластувања, одредени законски права и заштита може да бидат суспендирани од страна на државата во потера по терористите. Злосторствата на неполитичко насилство се ретки, иако некои, како што се злоупотреба на сопружници и деца, може да останат непријавени. Повеќето главни злосторства и најзначајните злосторства во популарната култура се провални кражби, кражби, кражби и корупција. Стапките на криминал се повисоки во урбаните средини, што според некои гледишта е резултат на сиромаштијата ендемична во некои внатрешни градови. Постои општо почитување на законот и неговитеагенти, но постојат и други социјални контроли за да се одржи моралниот поредок. Таквите институции како Католичката црква и државниот образовен систем се делумно одговорни за целокупното почитување на правилата и почитувањето на авторитетот, но постои анархичен квалитет на ирската култура што ја издвојува од нејзините соседни британски култури. Меѓучовечките форми на неформална социјална контрола вклучуваат зголемено чувство за хумор и сарказам, поддржани од општите ирски вредности на реципроцитет, иронија и скептицизам во однос на социјалните хиерархии.

Воена активност. Ирските одбранбени сили имаат гранки на армијата, поморската служба и воздушниот корпус. Вкупниот број на постојани сили е приближно 11.800, а 15.000 служат во резервите. Додека војската е главно обучена да ја брани Ирска, ирските војници служеа во повеќето мировни мисии на Обединетите нации, делумно поради политиката на неутралност на Ирска. Одбранбените сили играат важна безбедносна улога на границата со Северна Ирска. Ирската национална полиција, An Garda Siochána , е невооружена сила од приближно 10.500 членови.

Програми за социјална заштита и промени

Националниот систем за социјална заштита ги меша програмите за социјално осигурување и социјална помош за да обезбеди финансиска поддршка на болните, старите и невработените, од кои имаат корист околу 1,3 милиони луѓе. Државна потрошувачказа социјална заштита сочинуваат 25 отсто од државните расходи и околу 6 отсто од БДП. Други агенции за помош, од кои многу се поврзани со црквите, исто така обезбедуваат вредна финансиска помош и програми за социјална помош за подобрување на условите на сиромаштија и нееднаквост.

Невладини организации и други здруженија

Граѓанското општество е добро развиено, а невладините организации им служат на сите класи, професии, региони, занимања, етнички групи и добротворни цели. Некои од нив се многу моќни, како што е Асоцијацијата на Ирски фармери, додека други, како што е меѓународната добротворна организација за поддршка, Trócaire , католичка агенција за светски развој, имаат широка финансиска и морална поддршка. Ирска е еден од најголемите контрибутори по глава на жител за приватна меѓународна помош во светот. Од создавањето на ирската држава, голем број развојни агенции и комунални претпријатија беа организирани во делумно државни тела, како што е Агенцијата за индустриски развој, но тие полека се приватизираат.

Родови улоги и статуси

Додека родовата еднаквост на работното место е загарантирана со закон, постојат забележителни нееднаквости меѓу половите во области како што се платата, пристапот до професионални достигнувања и еднаквоста на почитта во работното место. Одредени работни места и професии сè уште се разгледуваат од големи сегменти нанаселението да биде родово поврзано. Некои критичари обвинуваат дека родовите предрасуди продолжуваат да се воспоставуваат и зајакнуваат во главните институции на нацијата на владата, образованието и религијата. Феминизмот е растечко движење во руралните и урбаните средини, но сепак се соочува со многу пречки меѓу традиционалистите.

Брак, семејство и сродство

Брак. Браковите ретко се договараат во модерна Ирска. Моногамните бракови се норма, поддржани и санкционирани од државата и христијанските цркви. Разводот е легален од 1995 година. Повеќето сопружници се избираат преку очекуваните средства на индивидуални обиди и грешки кои станаа норма во западноевропското општество. Барањата на земјоделското општество и економијата сè уште вршат голем притисок врз мажите и жените од руралните средини да се венчаат, особено во некои релативно сиромашни рурални области каде што има висока стапка на миграција меѓу

Јуџин Ламб, Производителот на ујлески цевки во Кинвара, округот Голвеј, поседува еден од неговите производи. жени, кои одат во градовите или емигрираат во потрага по вработување и социјална положба сразмерна на нивното образование и општествени очекувања. Брачните фестивали за мажи и жени од фарма, од кои најпознатиот се одржува на почетокот на есента во Лисдунварна, послужи како еден начин да се зближат луѓето за можни брачни совпаѓања, но зголемената критика на таквите практики во ирското општество може даја загрозуваат нивната иднина. Проценетата стапка на брак на илјада луѓе во 1998 година беше 4,5. Додека просечната возраст на партнерите во бракот продолжува да биде постара од другите западни општества, возраста е намалена во текот на последната генерација.

Домашна единица. Нуклеарното семејно домаќинство е главната домашна единица, како и основна единица на производство, потрошувачка и наследство во ирското општество.

Наследство. Минатите рурални практики на оставање на наследството на еден син, присилувајќи ги неговите браќа и сестри на плата, црква, војска или емиграција, беа изменети со промените во ирскиот закон, родовите улоги и големината и структура на семејствата. Сите деца имаат законски права на наследство, иако сè уште постои предност за синовите на земјоделците да ја наследат земјата, а фармата да се пренесува без поделба. Слични обрасци постојат во урбаните средини, каде што полот и класата се важни детерминанти на наследството на имотот и капиталот.

Групи на роднини. Главната роднинска група е нуклеарното семејство, но пошироките семејства и роднините продолжуваат да играат важна улога во ирскиот живот. Потеклото е од семејствата на двајцата родители. Децата генерално ги прифаќаат презимињата на нивниот татко. Христијанските (првите) имиња често се избираат за да му оддадат почит на предок (најчесто, баба и дедо), а во католичката традиција повеќето имиња се оние насветци. Многу семејства продолжуваат да ја користат ирската форма на нивните имиња (некои „христијански“ имиња се всушност претхристијански и не се преведуваат на англиски). Децата во националниот систем на основно училиште се учат да знаат и да го користат еквивалент на ирскиот јазик на нивните имиња, и легално е да се користи вашето име на кој било од двата официјални јазици.

Социјализација

Воспитување и образование на деца. Социјализацијата се одвива во домашната единица, во училиштата, во црквата, преку електронските и печатените медиуми и во доброволните младински организации. Посебен акцент е ставен на образованието и писменоста; 98 проценти од населението на возраст од петнаесет години и повеќе знае да чита и пишува. Поголемиот дел од четиригодишните деца одат во градинка, а сите петгодишници се во основно училиште. Повеќе од три илјади основни училишта опслужуваат 500.000 деца. Повеќето основни училишта се поврзани со Католичката црква и добиваат капитално финансирање од државата, која исто така ги плаќа повеќето плати на наставниците. Пост-основното образование вклучува 370.000 ученици, во средните, стручните, општинските и сеопфатните училишта.

Високо образование. Образованието на трето ниво вклучува универзитети, технолошки колеџи и образовни колеџи. Сите се самоуправни, но главно се финансирани од државата. Околу 50 проценти од младите посетуваат некоја форма на трето ниво на образование, од кои половина продолжуваатнеформална економија како занаетчии, трговци и забавувачи. Исто така, постојат мали верски малцинства (како што се ирските Евреи) и етнички малцинства (како Кинезите, Индијците и Пакистанците), кои задржале многу аспекти на културната идентификација со нивните оригинални национални култури.

Локација и географија. Ирска се наоѓа на крајниот запад на Европа, во северниот дел на Атлантскиот Океан, западно од островот Велика Британија. Островот е долг 302 милји (486 километри), од север кон југ и 174 милји (280 километри) на неговата најширока точка. Областа на островот е 32.599 квадратни милји (84.431 квадратни километри), од кои Републиката зафаќа 27.136 квадратни милји (70.280 квадратни километри). Републиката има 223 милји (360 километри) копнена граница, сите со Обединетото Кралство и 898 милји (1.448 километри) крајбрежје. Од својот соседен остров Велика Британија на исток е одделен со Ирското Море, Северниот Канал и Каналот Свети Џорџ. Климата е умерена поморска, модифицирана од северноатлантската струја. Ирска има благи

Ирска зими и ладни лета. Поради големите врнежи, климата е постојано влажна. Републиката е обележана со ниска плодна централна рамнина опкружена со ридови и необработени мали планини околу надворешниот раб на островот. Неговата висока точка е 3.414 стапки (1.041 метри). Најголемата река естепени. Ирска е светски позната по своите универзитети, кои се Универзитетот во Даблин (Колеџот Тринити), Националниот универзитет на Ирска, Универзитетот во Лимерик и Универзитетот во Даблин.

Бонтон

Општите правила на социјалниот бонтон важат преку етнички, класни и верски бариери. Гласно, бурно и фалбаџиско однесување се обесхрабруваат. Непознатите луѓе се гледаат директно еден во друг на јавни места, а честопати велат „здраво“ во поздрав. Надвор од формалните воведи, честитките често се гласни и не се придружени со ракување или бакнеж. Поединците одржуваат јавен личен простор околу себе; јавното допирање е ретко. Дарежливоста и реципроцитетот се клучни вредности во социјалната размена, особено во ритуализираните форми на групно пиење во пабовите.

Религија

Религиозни верувања. Ирскиот Устав ја гарантира слободата на совеста и слободната професија и практикување на религијата. Не постои официјална државна религија, но критичарите укажуваат на посебното внимание дадено на Католичката црква и нејзините агенти од основањето на државата. На пописот од 1991 година, 92 отсто од населението биле римокатолици, 2,4 отсто припаѓале на црквата на Ирска (англиканска), 0,4 отсто биле презвитеријанци и 0,1 отсто биле методисти. Еврејската заедница сочинуваше ,04 отсто од вкупниот број, додека приближно 3 отсто припаѓаана други религиозни групи. За 2,4 отсто од населението не биле вратени никакви информации за религијата. Христијанската преродба менува многу од начините на кои луѓето се поврзуваат едни со други и со нивните формални црковни институции. Народните културни верувања, исто така, опстојуваат, како што е потврдено во многуте свети и лековити места, како што се светите бунари што го прекриваат пејзажот.

Верски практичари. Католичката црква има четири црковни провинции, кои го опфаќаат целиот остров, со што ја преминуваат границата со Северна Ирска. Надбискупот од Армаг во Северна Ирска е примат на цела Ирска. Епархиската структура, во која 1300 парохии ги опслужуваат четири илјади свештеници, датира од дванаесеттиот век и не се совпаѓа со политичките граници. Има околу дваесет илјади луѓе кои служат во различни католички религиозни редови, од вкупно 3,9 милиони католичко население во Ирска и Северна Ирска. Црквата на Ирска, која има дванаесет епархии, е автономна црква во рамките на светската англиканска заедница. Нејзиниот примат на цела Ирска е надбискупот од Армаг, а неговото вкупно членство е 380.000, од ​​кои 75 проценти се во Северна Ирска. На островот има 312.000 презвитеријанци (од кои 95 проценти се во Северна Ирска), групирани во 562 конгрегации и дваесет и еден презвитерија.

Ритуали и свети места. Во оваа претежно католичка земја има голем број светилишта и свети места признати од црквата, особено онаа на Нок, во округот Мајо, местото на пријавеното појавување на Блажената Мајка. Традиционалните свети места, како што се светите бунари, ги привлекуваат локалното население во секое време од годината, иако многумина се поврзани со одредени денови, светци, ритуали и празници. Внатрешните аџилак на места како што се Нок и Кроаг Патрик (планина во округот Мајо поврзана со Свети Патрик) се важни аспекти на католичкото верување, кои често ја одразуваат интеграцијата на формалните и традиционалните религиозни практики. Светите денови на официјалниот календар на Ирската католичка црква се одбележуваат како национални празници.

Смртта и задгробниот живот. Погребните обичаи се нераскинливо поврзани со различни верски ритуали на Католичката црква. Додека будењата продолжуваат да се одржуваат во домовите, практиката на користење на погребни директори и салони добива на популарност.

Медицина и здравствена заштита

Медицинските услуги се обезбедуваат бесплатно од државата на приближно една третина од населението. Сите останати плаќаат минимални трошоци во јавните здравствени установи. На секои 100.000 луѓе има околу 128 лекари. Различни форми на народни и алтернативни лекови постојат низ островот; повеќето рурални заедници имаат локално познати исцелители илиместа за лекување. Религиозните места, како што е дестинацијата за аџилак Нок, и ритуалите се исто така познати по нивната исцелителна моќ.

Секуларни прослави

Националните празници се поврзани со националната и религиозната историја, како што се Денот на Свети Патрик, Божиќ и Велигден, или се сезонски банкарски и државни празници кои се случуваат во понеделник, дозволувајќи долги викенди.

Исто така види: Источен Шошоне

Уметности и хуманистички науки

Литература. Книжевната ренесанса од крајот на деветнаесеттиот век ги интегрира стогодишните традиции на пишување на ирски со оние на англискиот јазик, во она што стана познато како англо-ирска литература. Некои од најголемите писатели на англиски јазик во текот на минатиот век беа Ирците: В. . Тие и многу други сочинуваат ненадминлив рекорд на национално искуство кое има универзална привлечност.

Графичка уметност. Високите, популарните и народните уметности се високо ценети аспекти на локалниот живот низ Ирска.

Ѕидовите одвојуваат поединечни полиња на Инишер, еден од Аранските острови во Ирска. Графичките и визуелните уметности се силно поддржани од владата преку нејзиниот Уметнички совет и Одделот за уметност, наследство, Гелтахт и Острови формиран во 1997 година. Сите големи меѓународни уметнички движења имаатнивните ирски претставници, кои често се подеднакво инспирирани од домашни или традиционални мотиви. Меѓу најважните уметници на векот се Џек Б. Јејтс и Пол Хенри.

Изведбени уметности. Изведувачите и уметниците се особено ценети членови на ирската нација, која е меѓународно позната по квалитетот на својата музика, глума, пеење, танцување, компонирање и пишување. U2 и Ван Морисон во рок, Даниел О'Донел во кантри, Џејмс Голвеј во класичната и Chieftains во ирската традиционална музика се само примерок од уметниците кои имале важни влијанија врз развојот на меѓународната музика. Ирската традиционална музика и танц, исто така, го предизвикаа глобалниот феномен Риверденс. Ирската кинематографија ја прослави својата стогодишнина во 1996 година. Ирска е место и инспирација за производство на играни филмови од 1910 година. Големите режисери (како Нил Џордан и Џим Шеридан) и актери (како Лиам Нисон и Стивен Реа) се дел од национален интерес за претставување на современа Ирска, како што е симболизирано во Филмскиот институт на Ирска, спонзориран од државата.

Состојбата на физичките и општествените науки

Владата е главниот извор на финансиска поддршка за академските истражувања во физичките и општествените науки, кои се широко и силно застапени на националните универзитети и во владата-спонзорирани тела, како што е Институтот за економски и социјални истражувања во Даблин. Институциите за високо образование привлекуваат релативно висок број меѓународни студенти и на додипломски и на постдипломски нивоа, а ирски истражувачи може да се најдат во сите области на академски и применети истражувања низ целиот свет.

Библиографија

Clancy, Patrick, Sheelagh Drudy, Kathleen Lynch и Liam O'Dowd, eds. Irish Society: Sociological Perspectives , 1995.

Curtin, Chris, Hastings Donnan, and Thomas M. Wilson, eds. Ирски урбани култури , 1993.

Тејлор, Лоренс Ј. Прилики за верата: Антропологија на ирските католици , 1995 година. M. „Теми во антропологијата на Ирска“. Во Сузан Парман, изд., Европа во антрополошката имагинација , 1998.

Веб-страници

Проект CAIN. Позадински информации за општеството на Северна Ирска — Популација и витална статистика . Електронски документ. Достапно од: //cain.ulst.ac.uk/ni/popul.htm

Влада на Ирска, Централна канцеларија за статистика, Главна статистика . Електронски документ. Достапно од //www.cso.ie/principalstats

Владата на Ирска, Министерство за надворешни работи. Факти за Ирска . Електронски документ. Достапно од //www.irlgov.ie/facts

—T HOMAS M. W ILSON

Шенон, кој се издига во северните ридови и тече на југ и запад во Атлантикот. Главниот град Даблин (Baile Átha Cliath на ирски), на устието на реката Лифи во централна источна Ирска, на првобитното место на викиншка населба, моментално е дом на речиси 40 отсто од ирското население; служел како главен град на Ирска пред и за време на интеграцијата на Ирска во Обединетото Кралство. Како резултат на тоа, Даблин долго време е забележан како центар на најстарата англофонска и британско-ориентирана област во Ирска; регионот околу градот е познат како „Англиско бледо“ уште од средниот век.

Демографија. Населението на Република Ирска беше 3.626.087 во 1996 година, што претставува зголемување за 100.368 од пописот во 1991 година. Ирското население полека се зголемува од падот на населението што се случи во 1920-тите. Овој пораст на населението се очекува да продолжи бидејќи наталитетот постојано се зголемува, додека стапката на смртност постојано се намалува. Очекуваниот животен век за машките и женските родени во 1991 година беше 72,3 и 77,9, соодветно (овие бројки за 1926 година беа 57,4 и 57,9, соодветно). Националното население во 1996 година беше релативно младо: 1.016.000 луѓе беа во возрасната група 25-44 години, а 1.492.000 луѓе беа помлади од 25 години. Поголемата област Даблин имаше 953.000 луѓе во 1996 година, додека Корк, вториот по големина град во нацијата, беше дом на 180.000.Иако Ирска е позната ширум светот по својата рурална глетка и начин на живот, во 1996 година 1.611.000 нејзини луѓе живееле во нејзините 21 најнаселен град и гратче, а 59 отсто од населението живеело во урбани области со илјада луѓе или повеќе. Густината на населеност во 1996 година била 135 на квадратна милја (52 на квадратен километар).

Јазична припадност. Ирскиот (галски) и англискиот се двата официјални јазици на Ирска. Ирскиот е келтски (индоевропски) јазик, дел од гоиделската гранка на островскиот келтски јазик (како што се шкотски галски и манкс). Ирскиот еволуирал од јазикот донесен на островот во келтските миграции помеѓу шестиот и вториот век п.н.е. И покрај стотиците години нордиска и англо-норманска миграција, до шеснаесеттиот век ирскиот јазик бил народен јазик за речиси целото население на Ирска. Последователните освојувања и плантажи на Тудор и Стјуарт (1534–1610), населбата Кромвел (1654), Вилијамската војна (1689–1691) и донесувањето на Казнените закони (1695) го започнаа долгиот процес на субверзија на јазикот. . Како и да е, во 1835 година во Ирска имало четири милиони ирски говорници, бројка што била сериозно намалена во Големиот глад од доцните 1840-ти. До 1891 година имало само 680.000 ирски говорници, но клучната улога што ирскиот јазик ја одиграл во развојот на ирскиот национализам во деветнаесеттиот век, какокако и нејзината симболична важност во новата ирска држава на дваесеттиот век, не беа доволни за да се смени процесот на промена на народниот јазик од ирски на англиски. На пописот од 1991 година, во оние неколку области каде што ирскиот јазик останува народен јазик, и кои се официјално дефинирани како Gaeltacht , имаше само 56.469 ирски говорници. Сепак, повеќето ученици од основните и средните училишта во Ирска учат ирски, и тој останува важно средство за комуникација во владините, образовните, литературните, спортските и културните кругови надвор од Галтахт. (Во пописот од 1991 година, речиси 1,1 милион Ирци тврдеа дека зборуваат ирски, но оваа бројка не ги разликува нивоата на флуентност и употреба.)

Ирскиот е еден од истакнатите симболи на ирската држава и нација , но на почетокот на дваесеттиот век англискиот јазик го заменил ирскиот како народен јазик, и сите освен многу малку етнички Ирци течно зборуваат англиски. Хиберно-англискиот (англискиот јазик што се зборува во Ирска) има силно влијание во еволуцијата на британската и ирската литература, поезија, театар и образование од крајот на деветнаесеттиот век. Јазикот исто така беше важен симбол за ирското национално малцинство во Северна Ирска, каде и покрај многуте општествени и политички пречки, неговата употреба полека се зголемува од враќањето на вооружените конфликти таму во 1969 година.

Симболизам. Знамето на Ирска има три еднакви вертикални ленти од зелена (страна на дигалката), бела и портокалова. Оваа тробојка е симбол и на ирската нација во други земји, особено во Северна Ирска меѓу ирското национално малцинство. Други знамиња кои се значајни за Ирците се златната харфа на зелена позадина и работничкото знаме од Даблин на „Плугот и ѕвездите“. Харфата е главниот симбол на државниот грб, а значката на ирската држава е шамрок. Многу симболи на ирскиот национален идентитет делумно произлегуваат од нивната поврзаност со религијата и црквата. Детелината е поврзана со патронот на Ирска Свети Патрик и со Светата Троица на христијанското верување. Над влезот во домовите често се наоѓа крст на Свети Бриги, како и претстави на светци и други свети луѓе, како и портрети на многу восхитувани, како што се папата Јован XXIII и Џон Ф. Кенеди.

Зелената е бојата поврзана ширум светот со ирството, но во Ирска, а особено во Северна Ирска, таа е потесно поврзана со тоа да се биде и Ирска и Римокатоличка, додека портокаловата е бојата поврзана со протестантизмот, а особено со северноирците кои ја поддржуваат лојалноста кон британската круна и продолжувањето на заедницата со Велика Британија. Боите на црвената, белата и сината, оние на БританцитеУнион Џек, често се користат за обележување на територијата на лојалистичките заедници во Северна Ирска, исто како што портокаловата, белата и зелената боја ја означуваат територијата на ирската националистичка таму. Спортовите, особено националните организирани од галското атлетско здружение, како што се фрлање, камоги и галски фудбал, исто така служат како централни симболи на нацијата.

Историја и етнички односи

Појавата на нацијата. Нацијата што еволуираше во Ирска беше формирана во текот на два милениуми, резултат на различни сили и внатрешни и надворешни на островот. Додека имало голем број групи луѓе кои живееле на островот во праисторијата, келтските миграции од првиот милениум п.н.е. го донесе јазикот и многу аспекти на галското општество кои се истакнаа во поновите националистички преродби. Христијанството било воведено во петтиот век од нашата ера, а од неговиот почеток ирското христијанство било поврзано со монаштвото. Ирските монаси направија многу за да го зачуваат европското христијанско наследство пред и за време на средниот век, и тие се движеа низ целиот континент во нивните напори да ги воспостават своите свети поредоци и да му служат на својот Бог и црква.

Од почетокот на деветтиот век Норвежаните ги нападнале манастирите и населбите во Ирска, а до следниот век тие основале свои крајбрежни заедници и трговски центри. Традиционалната ирска политичкасистем, заснован на пет провинции (Мит, Конахт, Манстер, Лејнстер и Алстер), асимилирал многу нордијци, како и многу нормански напаѓачи од Англија по 1169 година. Во текот на следните четири века, иако Англо-Норманите успеале во контролирајќи го поголемиот дел од островот, а со тоа воспоставувајќи го феудализмот и нивните структури на парламентот, законот и администрацијата, тие исто така го усвоија ирскиот јазик и обичаи, а мешаните бракови меѓу норманските и ирските елити станаа вообичаени. До крајот на петнаесеттиот век, гализирањето на Норманите резултирало со тоа што само Бледиот, околу Даблин, бил контролиран од англиските господари.

Во шеснаесеттиот век, Тудорите се обиделе да ја обноват англиската контрола над поголемиот дел од островот. Напорите на Хенри VIII да ја разгради Католичката црква во Ирска ја започнаа долгата поврзаност помеѓу ирскиот католицизам и ирскиот национализам. Неговата ќерка, Елизабета I, го постигнала англиското освојување на островот. Во почетокот на XVII век, англиската влада започнала политика на колонизација со увоз на англиски и шкотски имигранти, политика која често барала насилно отстранување на домородните Ирци. Денешниот националистички конфликт во Северна Ирска ги има своите историски корени во овој период. кога новите англиски протестанти и

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.