Даргини

 Даргини

Christopher Garcia

ЕТНОНИМИ: Дарги; самоозначување: Дарганти (пее., Дарган); колективен термин за целата група: Dargwa


Ориентација

Историја и културни односи

Населби

Економија

Сродство

Брак и семејство

Социополитичка организација

Религија и експресивна култура

Библиографија

Акинер, Ширин (1986). Исламски народи на Советскиот Сојуз: Историски и статистички прирачник. второ издание, 220-225. Лондон: KPI.


Алиев, В. Г. (1972). Каба-Дарго v XVIII-XIX vv (Каба-Дарго во 18-19 век). Махачкала.


Амиров, Г.-М. (1873). „Среди горцев Северного Дагестан“ (Меѓу планинарите на Северен Дагестан). Sbornik Svedenii o Kavkazskikh Gortsakh (Тбилиси) 7.


Bennigsen, Alexandre, and S. Enders Wimbush (1986). Муслиманите на Советската Империја: Водич, 213-216. Блумингтон: Универзитетот во Индијана Прес.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Зеленортските Острови

„Даргинци“ (1960). Во Народи Кавказа (Народи од Кавказ), уредено од М. О. Косвен и сор. Vol. 1. Москва: Академија Наук.


Гаџиева, С. Ш., М. О. Османов и А. Г. Пашаева (1967). Material'naia kul'tura dargintsev (Материјалната култура на Даргините). Махачкала: Дагестански и Филијален СССР, Ин-т Истории, Јазика и Литри.


Vil'er de Lil' Adam, V. (1875). „Две недели против Даргинско округе“(Две недели во областа Дарги). Sbornik Svedenii o Kavkazskikh Gortsakh (Тбилиси) 8.

Исто така види: Социополитичка организација - Сточари на говеда на Хуастека

М. ОСМАНОВ (Превод Јохана Николс)

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.