Социополитичка организација - Сточари на говеда на Хуастека

 Социополитичка организација - Сточари на говеда на Хуастека

Christopher Garcia

Ранчерите на Местизо отсекогаш одржувале силни врски со националното општество додека зачувувале посебен регионален идентитет. Иако формално интегрирани во националниот систем, ранчерите ја задржаа ефективната контрола над Хуастека преку неформална структура на моќ позната како caciquismo (правило на силен шеф). Оваа форма на организација е исто така поврзана со други региони на Мексико, но - заедно со употребата на насилство за елиминирање на политичките противници - беше особено силна во Хуастека. Персоналната форма на политика, која вклучува активирање на обврзниците на патрон-клиент од страна на ривалските носители на моќ, оди рака под рака со високо ниво на конкуренција меѓу водечките семејства. Сепак, и покрај периодичните избивања на фракционо насилство, ранчерите претставуваат заеднички фронт наспроти аутсајдерите, мексиканската држава и каква било закана за нивните класни интереси одоздола. Од 1960-тите, ваквите обврзници на социјалната класа станаа институционализирани преку моќно регионално здружение на сточари.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Квакиутл

Социјална контрола. Начинот на живот на ранчерот брзо се вклучува во мексиканската култура. Сепак, социјалната контрола на локално ниво сè уште може да се врши со помош на закана од насилство. Неславна фигура во Хуастека е пиштолџијата ( pistolero ) кој е специјализиран за заплашување или атентат, обично по налог на неформална моќдржачи. Високото ниво на насилство и распространетоста на шушкањето на говедата и разбојништвото во минатото (особено во периодот по Мексиканската револуција) ставија предност на централизираната контрола и на општинско и на регионално ниво. И покрај тоа што гарантираа минимално ниво на безбедност за трговците и сточарите, како и за јавноста воопшто, ранчеро-газдите (кациките) на Хуастека сепак мораа да користат ангажирани вооружени лица за да ги спроведат нивните наредби. Ваквите кацики, дури и кога заедно со владата работеа на „воведување ред“, беа склони кон злоупотреба на овластувањата. На пример, ранчеро-политичарите порано го мобилизираа селското население во забави за комунална работа за да вршат работа за лична корист на кациката или да поправаат патишта и да поставуваат згради во местицо центрите, со што ги намалувале трошоците за локалната администрација. Посуптилните форми на контрола беа спроведени преку ранчеро-вредносниот систем кој го велича мачизмот, силното лидерство и презирот за поучтиви, урбани форми на социјална интеракција.

Конфликт. Пред 1970-тите, семејните одмазди беа доминантна форма на социјален конфликт. Таквата меѓусемејна расправија е израз на тензии поврзани со тешкотии во пронаоѓањето економски соодветни брачни партнери и ривалство околу потенцијалните партнери од обичниот закон; отворените конфронтации беа позастапени кај младите, донесени невенчани маживо култура која ја нагласува храброста и мажественоста (мачизмо). Честа појава беа тепачките од типот на кафеана и отворените престрелки за „здолништа и земја“. Од околу 1970 година, отворените класни конфронтации меѓу ранчерите и сиромашните селани култиватори станаа позастапени, особено во погусто населените области. Таквиот класен конфликт се разви во време на зголемени економски нееднаквости и растечка диференцијација на животниот стил помеѓу ранчеро елитата и нивните економски подредени. Иронично, насилните конфронтации кои вклучуваат инвазии на земјата од страна на гневните селани (или каубои) почнаа да се случуваат во време кога ранчерите од градовите стануваа пообразовани и „цивилизирани“. Во оваа ситуација, пистолерите од стар стил повторно имаа можност да живеат борејќи се на двете страни.

Исто така види: Андрас - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.