Тетум

 Тетум

Christopher Garcia

Содржина

Ознаката „Тетум“ (Белу, Тето, Тетун) се однесува на повеќе од 300.000 говорници на тетумскиот јазик на островот Тимор во Индонезија. Луѓето се нарекуваат себеси „Тетум“ или „Тетун“, а соседните Атони ги нарекуваат „Белу“. Традиционалната територија на Тетум се наоѓа во југоцентрален Тимор. Додека Тетумот често се опишува како единствена култура, постојат бројни подгрупи кои на некој начин се разликуваат една од друга. Една шема за класификација се разликува меѓу Источниот, Јужниот и Северниот Тетум, при што последните два понекогаш се собираат како западен Тетум. Тетум е австронезиски јазик и или примарен или втор „официјален“ јазик во јужноцентрален Тимор.

Исто така види: Австралиски и Новозеланѓани Американци - историја, модерна ера, првите Австралијци и Новозеланѓани во Америка

Тетумите се навивачи; главната култура варира во зависност од локацијата. Луѓето од ридовите одгледуваат ориз и одгледуваат биволи, а вториот се консумира само за време на големи ритуали. Луѓето од крајбрежните рамнини одгледуваат пченка и одгледуваат свињи кои редовно се јадат. Секое домаќинство одржува сопствена градина и одгледува кокошки за да ја надополни исхраната. Има малку лов и риболов. Неделниот пазар обезбедува социјално место за состаноци и им овозможува на луѓето да тргуваат со производи и стоки. Тетумите традиционално прават железни алатки, текстил, јаже, корпи, контејнери и душеци. Тие се изразуваат уметнички преку резба, ткаење, гравирање и боење на ткаенина.

Групите на исток генерално имаат патрилинеално потекло, додека матрилинеалното потекло е норма кај оние на запад. Иако лоза се локализирани, членовите на дадена фратрија или клан се дисперзирани меѓу голем број села. Тетумите имаат различни брачни договори, вклучувајќи цена на невеста, услуга на невестата, брак за да формираат сојузи и наложница. Традиционално постоеле четири општествени класи: кралски членови, аристократи, обични жители и робови. Политичката организација се фокусираше на кнежевствата, кои формираа кралства. Католицизмот стана примарна религија, иако преживеаја традиционалните верувања и церемонии.

Видете исто така Атони

Библиографија

Хикс, Дејвид (1972). „Источен Тетум“. Во Етнички групи на островска Југоисточна Азија, уредено од Френк М. Лебар. Vol. 1, Индонезија, Андаманските Острови и Мадагаскар, 98-103. Њу Хевен: HRAF Press.

Исто така види: Историја и културни односи - Ембера и Вунан

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.