Религија и експресивна култура - Зеленортските Острови

 Религија и експресивна култура - Зеленортските Острови

Christopher Garcia

Религиозни верувања. Жителите на Кејп Вердеите се претежно римокатолици. Во раните 1900-ти, Протестантската црква на Назареецот и Сабатаријанците имаа успешни обиди за конверзија. Секој можеше да изгради црква и да ги преведе евангелијата на Криуло. Само 2 отсто од населението не се римокатолици. Фестивалите на светците-заштитници вообичаено се забележуваат преку вклучување на не-католички активности. Во 1960-тите, rebelados, оддалечените селани од Сао Тијаго, го отфрлија авторитетот на португалските католички мисионери и почнаа да вршат свои ритуали за крштевање и брак. Овие луѓе, исто така, се нарекуваат бадиус, потомци на забегани робови и се помалку асимилирани од другите групи во португалската и националната култура на Зеленортските Острови. (Во поново време, „бадиус“ стана етнички термин кој се однесува на луѓето од Сантијаго.) На еден годишен фестивал, или феста, во чест на покровителот на Фого, Свети Филип, мажи, жени и деца од посиромашните класи парадираат на плажата рано наутро, предводени од пет коњаници поканети како почесни гости. Фестивалите на Свети Јован и Свети Петар на островите Сао Висенте и Санто Антао вклучуваат изведба на coladera, процесиски танц придружен со тапани и свирежи. За време на канта-реисот, феста за дочек на новата година, музичарите серенадираат во населбите со движењеод куќа до куќа. Тие се поканети да јадат кањоа (супа од пилешко и ориз) и гуфонго (колач направен од пченкарен оброк) и да пијат грог (алкохол од шеќерна трска). Друга слава, табанка, се поистоветува со народни традиции на робови кои во различни периоди во историјата на Зеленортските Острови го симболизирале отпорот кон колонијалниот режим и поддршката на африканците. Табанките вклучуваат пеење, тапање, танцување, поворки и поседување. Табанките се религиозни прослави поврзани со бадиус. Бадиусите се „заостанатите“ луѓе на Сантијаго кои го претставуваат спротивното од тоа да се биде Португалец. Во оваа смисла, терминот ја претставува суштината и презираните карактеристики на идентитетот на Зеленортските Острови. Табанкас беше обесхрабрен во моменти кога идентитетот на Зеленортските Острови беше потиснат и охрабруван кога се изразуваше гордоста за идентитетот на Зеленортските Острови. Верувањето во магија и практики на вештерство може да се проследи и од португалски и од африкански корени.

Исто така види: Култура на Ирска - историја, луѓе, облека, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство

Верски практичари. Римокатолицизмот навлезе во сите нивоа на општеството на Зеленортските Острови, а религиозните практики ја одразуваат класната и расната сегментација. Напорите за конверзија беа опсежни меѓу робовите, па дури и денес селаните разликуваат странски мисионери и локални свештеници ( padres de terra ). Локалното свештенство тешко ја тестира моќта на локалните елити. Црквата на Назареецот привлече поединци кои сенезадоволни од корумпираното католичко свештенство и сакаат нагорна мобилност преку напорна работа. Народните религиозни практики се најзабележително поврзани со обреди и бунтови. Табаките вклучуваат избор на крал и кралица и претставуваат отфрлање на државната власт. Rebelados продолжија да го отфрлаат навлегувањето на државната власт.

Уметност. Експресивните и естетските традиции се одржуваат преку циклични ритуални настани кои вклучуваат свирење музика, пеење и танцување. Современите музички стилови асимилираат соодветни теми и форми од овие традиции за да создадат популарна уметност, прифатлива во животот на метрополите и во дијаспората. Пан-африканските традиции сè повеќе ги поврзуваат различните популации кои се идентификуваат себеси како Криуло.

Исто така види: Населби - Абхазијци

Медицина. Современите медицински практики се повеќе достапни за населението како целина, дополнувајќи ги традиционалните лековити уметности.

Смрт и задгробен живот. Болеста и смртта се значајни прилики за социјални собири во домаќинствата на настраданите. Пријателите и роднините учествуваат во посети кои може да се случат во период од неколку месеци. Домаќините мора да обезбедат освежување за луѓето од сите станици во општеството. Жал паѓа главно на жените, кои повеќе учествуваат во практиките на посетување, кои во побогатите семејства се одвиваат во сала, ритуална одаја што се користи и загости.


Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.