Религија и експресивна култура - Кламат

 Религија и експресивна култура - Кламат

Christopher Garcia

Религиозни верувања. Секој Кламат бараше духовна моќ во потрагата по визија, што се случуваше во животни кризи како што се пубертетот и жалоста. Духовите беа слабо дефинирани, но првенствено имаа форма на духови на природата или антропоморфни суштества. Во митологијата на кламатијата доминираше културниот херој Кемукемпс, фигура на измамник кој создавал мажи и жени.

Верски практичари. Шаманите уживале значителен углед и авторитет, често повеќе од поглаварите. Шаманите биле луѓе кои стекнале повеќе духовна моќ од другите. Шаманистичките изведби, за време на кои шаманите станале опседнати, биле главните форми на кламатскиот церемонијализам. Овие претстави се одржуваа во зима и траеја пет дена и ноќи. Услугите на шаманите може да се повикуваат во секое време во текот на годината за такви цели како што се пророштва, гатање или контрола на времето, покрај лековитите функции.

Уметност. Кламатот направи флејта, три вида штракаат и рачен тапан. Кошарката беше украсена со геометриски дизајни.

Исто така види: Култура на Велс - историја, луѓе, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство, социјални

Смрт и задгробен живот. Покојниците беа кремирани, а со телото изгореа нивните поседи и скапоцености дадени од други во нивна чест. Тагувањето беше лична работа со период на жалост и ограничувања во однесувањето без јавна церемонија.

Исто така види: ПомоИсто така, прочитајте ја статијата за Кламатод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.