Социополитичка организација - Евреите од Израел

 Социополитичка организација - Евреите од Израел

Christopher Garcia

Социјална организација. Клучот за израелската еврејска општествена организација е фактот дека Израел во огромно мнозинство е нација на имигранти, кои, и покрај нивниот заеднички идентитет како Евреи, доаѓаат од многу различни општествени и културни средини. Целите на ционизмот го вклучија „спојот на прогонетите“ (како што се нарекуваа Евреите од дијаспората), и иако се случија големи чекори кон ова спојување - споменато е оживување на хебрејскиот јазик - тоа, во целина, не е постигнато. Групите имигранти од 1950-тите и 1960-тите се етнички групи на денешницата. Најважната етничка поделба е онаа помеѓу Евреите од европско и северноамериканско потекло, наречени „Ашкеназим“ (по старото хебрејско име за Германија) и оние од африканско и азиско потекло, наречени „сефарди“ (по старото хебрејско име за Шпанија, и технички се однесува на Евреите од Медитеранот и Егејот) или „Ориенталците“ (на современиот хебрејски edot hamizrach; лит., „заедници на истокот“). Проблемот, како што гледаат повеќето Израелци, не е постоењето на еврејски етнички поделби само по себе, туку фактот што тие со текот на годините станаа поврзани со разликите во класата, занимањето и животниот стандард, при што ориенталните Евреи се концентрирани во долниот дел. слоеви на општеството.

Исто така види: Историја, политика и културни односи - Доминиканци

Политичка организација. Израелскиот е парламентарна демократија. Целиот народ делува како единствена изборна единица за избор на парламент од 120 членови(Кнесетот). Политичките партии поставуваат листи со кандидати, а Израелците гласаат за листата, наместо за поединечни кандидати на неа. Застапеноста на една партија во Кнесетот се заснова на процентот на гласовите што ги добива. Секоја партија што ќе добие најмалку 1 процент од гласовите на национално ниво има право на место во Кнесетот. Од мнозинската партија претседателот (номиналниот шеф на државата, избран од Кнесетот да служи петгодишен мандат) бара да именува премиер и да формира влада. Овој систем повлекува формирање коалиции и значи дека има многу мали политички партии, кои ги претставуваат сите нијанси на политичко и идеолошко мислење, кои играат непропорционална улога во која било влада.

Социјална контрола. Постои единствена национална полиција и независна, паравоена, гранична полиција. Националната безбедност се смета за врвен приоритет во Израел и, во земјата, е одговорност на организацијата наречена Шин Бет. Израелската армија спроведе социјална контрола на териториите, особено по палестинското востание ( интифада ) од декември 1987 година. Оваа нова улога на армијата беше многу контроверзна во Израел.

Исто така види: Историја и културни односи - Окситанци

Конфликт. Израелското општество се карактеризира со три длабоки расцепи, од кои сите доведоа до конфликт. Покрај расцепот меѓу Ашкеназимите и ориенталните Евреи, и подлабокото меѓу Евреите иАрапи, постои поделба во општеството помеѓу секуларните Евреи, православните и ултраортодоксните. Оваа последна поделба ги пресекува еврејските етнички линии.

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.