Религија и експресивна култура - Окситанци

 Религија и експресивна култура - Окситанци

Christopher Garcia

Религиозни верувања и практики. Со нивното доаѓање во регионот, Грците го вовеле обожавањето на нивните богови, религиозна практика која само со големи тешкотии била заменета од христијанството. До крајот на 600-тите, христијанската црква сè уште наидува на противење, понекогаш насилно, на нејзините напори да го преобрати населението. Можеби ова истрајно задржување на претхристијанската практика, како и подготвеноста на црквата да ја кооптира или инкорпорира локалната побожна практика, ги објаснуваат романските пристапи што го карактеризираат раното меридијално христијанство: силен интерес за култовите на светците и култовите на свети мошти; силна монашка традиција; и многубројните свети луѓе, кои живееле осамени животи на самоотпуштање и сиромаштија. Овој неортодоксен пристап кон христијанството ја поттикна окситанската репутација како „земја на еретиците“, бидејќи многу практики се чинеше дека црквата се директен напад врз нејзината доктрина, особено тенденцијата да се осудува акумулацијата на имот од страна на религиозните. Во дванаесеттиот век, албигенските крстоносни војни биле поттикнати од црковната реакција против ереста на катаризмот, која била силна во регионот. Овој настан имаше повеќе политички отколку религиозни резултати - поразот на регионот во оваа војна заснована на религија го означи крајот на окцитанската независност и инкорпорирањето на регионот во кралството Франција. Оване, и не значи дека регионот мирно падна во универзално прифаќање на диктатите на Рим. „Традицијата“ на јужната ерес продолжила во текот на 1500-тите, бидејќи регионот станал прибежиште за Калвинистите, Хугенотите и другите протестанти.

Уметност. Кога се зборува за уметноста на Окситанците, прво се зборува за трубадурите од средниот век, кои ја донеле својата поезија и прославите на дворската љубов во цела Европа. Но, Окситанија е добро претставена во сферите на филозофијата и литературата, како и од писатели како Монтескје, Фенелон, Де Сад, Паскал, Зола, Компте и Валери. Иако овие писатели пишувале на стандардниот француски од своето време, наместо на окситански, тие го претставуваат она што е наречено „меридијална хуманистичка“ традиција, што сведочи за фактот дека овој регион со векови бил центар за уметност, филозофија и наука.


Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.