Историја и културни односи - Мардуџара

 Историја и културни односи - Мардуџара

Christopher Garcia

Заштитени од нивната забранувачка средина, Марду останаа главно непречени до релативно неодамна. Тие беа привлечени од пустината во рабните населби: рударски кампови, пастирски имоти, мали градови и мисии, првично за кратки периоди. Сепак, поттикнувањата понудени од Белците кои го посакуваа својот труд (и, во случајот со жените, сексуалните услуги), плус растечкиот вкус за европските прехранбени производи и други стоки, ги привлекуваа сè повеќе во амбицијата на новодојденците. Неизбежно, тие на крајот ја напуштија нивната номадска, ловец-собирач адаптација за седентарен живот близок до Белците. Миграцијата започна околу крајот на векот и заврши дури во 1960-тите. Марду и денес остануваат меѓу повеќе традиционално ориентирани Абориџини во Австралија. Џигалонг бил основан како логор за одржување на ограда за контрола на зајаци, а подоцна станал складиште за оброци за сиромашните Абориџини кои почнале да се собираат таму во 1930-тите. Тоа беше христијанска мисија дваесет и четири години од 1946 година, но расните односи често беа напнати и Абориџините се спротивставија на сите напори да ги поткопаат нивните традиции. Многу мажи и жени Абориџини работеа на пастирски закуп како работници и домашни, но имаше драматичен пад во оваа форма на вработување по доаѓањето, во 1960-тите, законите кои бараат еднаквост на нивоата на платите меѓу абориџините и белите работници во пасторалот.индустријата. Џигалонг стана легално инкорпорирана абориџинска заедница во 1974 година, потпомогната од советниците на Белите и речиси целосно финансирана од владини извори. Политиката на владата од раните 1970-ти промовираше самодоверба и задржување на карактеристичен идентитет и традиции. За Марду, пристапот до алкохол и зголемените притисоци на западнизацијата доведоа до значителни социјални проблеми, кои остануваат нерешени. Неодамнешното движење за воспоставување постојани станици на или во близина на традиционалните земји на Марду е делумно одговор на овие притисоци, особено на штетните ефекти на алкохолот, но исто така се однесува на појавата на големи рударски истражувања во пустината. Марду силно се спротивставува на овие активности, а од формирањето на регионалниот совет за земјиште во средината на 1980-тите, голема грижа беше да ги заштитат нивните земји од сквернавење и отуѓување.

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.