Ориентација - манкс

 Ориентација - манкс

Christopher Garcia

Идентификација.

Островот Ман се наоѓа во Ирското Море и политички и правно е одделен од Обединетото Кралство. Домородното население на Манкс го дели островот со популации на Ирци, Шкоти и Англичани, заедно со сезонски прилив на туристи.

Исто така види: Ориентација - афро-венецуелци

Локација. Островот Ман е приближно подеднакво оддалечен од Ирска, Шкотска, Англија и Велс на приближно 54° 25′ на 54°05′ северно и 4°50′ на 4°20 западно. Островот е широк 21 километар. најшироката точка исток-запад и долга 50 километри од север кон југ. Географски, Островот Ман има планинска внатрешност (највисоката надморска височина е 610 метри) со ниски крајбрежни рамнини. Островот е дел од поголемата географска зона која ги опфаќа висорамнините на Шкотска. Климата е генерално блага поради Голфската струја. Сезоната на растење започнува во април и трае до октомври. Просечните годишни врнежи се 100-127 сантиметри, иако постојат значителни локални варијации. Просечните температури варираат од 15°C во август до 5,5°C во јануари, најстудениот месец.

Демографија. Населението на островот Ман во 1981 година било 64.679. Во тоа време, приближно 47.000 поединци (73 проценти) се наведоа себеси како Манкс, што ги прави најголемата етничка група на островот. Следната најголема група се Англичаните кои брои околу 17.000 (1986) и ги претставуванајбрзо растечкото население на островот. Вкупното население се зголемило за 16 проценти од 1971 до 1981 година.

Исто така види: Кубански Американци - историја, ропство, револуција, модерна ера, значајни имиграциски бранови

Јазична припадност. Манксите зборуваат англиски, а во последниве години некои го оживеаја манксското галско, кое практично исчезна до 1973 година со смртта на последниот мајчин јазик. Манкс е гранка на гоиделско галско, кое вклучува шкотско и ирско. Иако во моментов нема мајчин јазик на Манкс, јазичното заживување беше доволно успешно така што некои семејства сега користат манкс во комуникацијата во домаќинството. Манксите претпочитаат да користат латиница и за англиски и за манкс. Во последниве години, се појавија двојазични улични знаци, имиња на места и некои публикации.


Прочитајте ја и статијата за Manxод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.